Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#3476 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

vatrogasac wrote: 30/12/2020 01:27 Kada ste jednom prilikom ovdje govorili kako žena nema prava u islamu, pokušao sam da dobijem odgovor zašto od ukupno onih koji danas pređu na islam na Zapadu blizu 70% su žene koje imaju sva prava i eto hoće u islam u kome nemaju prava? Odgovor nisam nikada dobio...
aurora313 wrote: 30/12/2020 12:37 Žene imaju određena prava... šućur Alahu... ali su im ograničena. Recimo, žena ne može udariti muža kada misli da je kriv, ali muž može ženu?!
vatrogasac wrote: 30/12/2020 01:27Predložio sam da pričamo o izvorima islama, a red bi bio krenuti od Božije knjige kao upute, ali ovdje je jedino priznat ateistički tefsir.
Ako sam dobro shvatio, moj komentar ti izgleda van kontesta. Ali nije.
Siguran sam da žene ne bi išle u brak da ih neko tuče. I siguran sam da se to rijetko događa u Islamu, ali samo navodim šta religija dozvoljava i sugeriše.
-Chesterfield-

#3477 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

aurora313 wrote: 30/12/2020 09:40 Saudijski hodža (preacher) Bandar Al-Khaybari, skinuto sa ‘Memri TV‘, Januar 2015

https://www.youtube.com/watch?v=pi87Ne4EzGs

PREVOD:
Neko je upitao da li se zemlja kreće ili je učvršćena na jednom mjestu.
Istina je kako je opisana od strane naših naučnika imama Ibn Baz and šeika Saleh Al-Fawzana, ta da je zemlja fiksirana i da se ne kreće.
Ovo je u skladu sa tekstom Kurana i ujedno je i logično.
Tu je i dosta Kuranskih dokaza da se sunce kreće oko zemlje.
A za dokaze bazirane na shvatanju, zapadnjaci pružaju razne teorije, ali i mi muslimani imamo svoje kao i mozgove.
Najprije, recimo da Sharjah aerodroma i ukrcamo se na avion za Kinu. Jeste li me razumijeli? Sada se koncentrišite.
Recimo da je ovo zemlja i recimo da se kreće. Ako uzmemo let od Sharjaha do Kine, vi kažete da se zemlja kreće, je li? Ako bi avion zastao u zraku, da li bi Kina došla ispod njega? Jesam li u pravu ili ne?
Ako be se zemlja stvarno kretala, Kina bi stigla do ispod aviona.
Predpostavimo sada da se zemlja kreće u drugom smjeru. Avion nikada neće stići u Kinu bez obzira koliko dugo letio. Jer kako Kina se također kreće i nikada nećete tamo stići.
Dalje, Alah je govorio o nebeskoj kući gdje žive anđeli. Ista se nalazi na sedmom nebu. Muhamed je rekao da ukoliko bi pala s neba, pala bi tačno na Kabu. Ali ako se zemlja kreće, onda ne bi palo na Kabu. Pala bi negdje u okean ili na zemlju.
To dokazuje da je zemlja fiksirana na mjestu.
Amerikanci tvrde da su sletjeli na mjesec, ali oni nisu nikada stigli tamo ili ga vidjeli. To su oni napravili negdje u Holivudu ili negdje ko zna gdje. Oni su samo rekli da su otišli na mjesec i mi smo im povjerovali.

:-)
https://mesihat.org/2016/06/18/zemlja-i ... can-oblik/
The 51st State

#3478 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 30/12/2020 19:03
vatrogasac wrote: 30/12/2020 01:27 Kada ste jednom prilikom ovdje govorili kako žena nema prava u islamu, pokušao sam da dobijem odgovor zašto od ukupno onih koji danas pređu na islam na Zapadu blizu 70% su žene koje imaju sva prava i eto hoće u islam u kome nemaju prava? Odgovor nisam nikada dobio...
aurora313 wrote: 30/12/2020 12:37 Žene imaju određena prava... šućur Alahu... ali su im ograničena. Recimo, žena ne može udariti muža kada misli da je kriv, ali muž može ženu?!
vatrogasac wrote: 30/12/2020 01:27Predložio sam da pričamo o izvorima islama, a red bi bio krenuti od Božije knjige kao upute, ali ovdje je jedino priznat ateistički tefsir.
Siguran sam da žene ne bi išle u brak da ih neko tuče. I siguran sam da se to rijetko događa u Islamu, ali samo navodim šta religija dozvoljava i sugeriše.
Ne dozvoljava ali vatrogasac ce ti bolje objasniti, puno miskoncepcija i dezinformacija je okolo nabacano pa nije ni cudo da je tako mesto dsolo i do tebe. Zena ima pravo zatraziti razvod uskjed zlostavljanja, toliko koliko religija dozvoljava isto.
Hakiz

#3479 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: 30/12/2020 18:54
apsidejzi wrote: 30/12/2020 18:48 Stidi se.
:lol:

Evo me tipkam ti iz ćoška. :mrgreen: Nego ako nije po mom pojašnjenju kojem i dalje mijenjaš moju izvornu verziju, ko je ubio dijete ako Bog nije jer on po tvom nauku ne postoji? Da li nesavjestan zidar, gradske vlasti koje su trebale te stare kuće iseliti znajući kako je to područje podložno zemljotresima? Ko?

I pored toliko odgovornih, ti kao ateista prvo na Boga? :mrgreen:
Pa, ako bog sve određuje...

...Onda su i loša gradnja, dopuštanje da se živi u trošnim kućama, siromaštvo koje ljude tjera da žive u trošnim kućama, zemljotres i njegove posljedice, sve su to milosti božije. Amin.

Dakle, da li je bog vodio zidara u stvaranju kuće koja će u zemljotresu nekoga ubiti ili je "samo" pustio da zidar napravi kuću koja će u zemljotresu nekoga ubiti? Naravno, znajući da će se ta smrt desiti ali svojom milosti puštajući da se desi?

Naravno, uvijek ima i to da zašto bi boga, koji brine o Svemiru i izvan njega, uopšte zanimalo to da je neko dijete poginulo. Ionako smo mi njemu ono što su mravi nama.

Ali, interesantno je to da bog uvijek ljude mora "učiti pameti" korištenjem nekih drastičnih metoda. Pa, vrag ga odnio, kad nas je stvarao zar nas nije mogao stvoriti takve da nas ne treba naknadno popravljati? Nije znao kako iz prve da to uradi?
vatrogasac

#3480 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

aurora313 wrote: 30/12/2020 19:03
Upao sam ovdje kada imam malo vremena da kvalitetno argumentujem pa u brzini se omakne i ne baš sretna formulacija, a nekada pretpostavim da će sagovornik shvatiti poentu bez pojašnjenja. Znaju ovdje forumaši da volim dovršiti diskusiju, ali to je često nemoguća misija jer se tema zaključa. :mrgreen: Po meni Poslanikov a.s. govor na :arrow: Oprosnom hadžu je posljednje obraćanje muslimanima i ima dosta emaneta muževima kako da se odnose prema ženama. Govor je doslovno sačuvan jer je bilo preko 100.000 hadžija. Da pokušamo da li će možda ovo biti dovoljno?
"Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema ženama." Muhamed a.s.

"Nemojte tući ženske robove Allaha dž.š." Muhamed a.s.

"Neke žene su me posjetile žaleći se a ih muževi tuku. Ovakvi muževi nisu najbolji među vama" Muhamed a.s.

"Kako bilo ko od vas može tući svoju ženu kao što tuče svoju kamilu a zatim može spavati sa njom?... " Muhamed a.s.
vatrogasac

#3481 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: 30/12/2020 19:33
apsidejzi wrote: 30/12/2020 18:48 Stidi se.

Evo me tipkam ti iz ćoška. :mrgreen: Nego ako nije po mom pojašnjenju kojem i dalje mijenjaš moju izvornu verziju, ko je ubio dijete ako Bog nije jer on po tvom nauku ne postoji? Da li nesavjestan zidar, gradske vlasti koje su trebale te stare kuće iseliti znajući kako je to područje podložno zemljotresima? Ko?

...Onda su i loša gradnja, dopuštanje da se živi u trošnim kućama, siromaštvo koje ljude tjera da žive u trošnim kućama, zemljotres i njegove posljedice, sve su to milosti božije. Amin.

Dakle, da li je bog vodio zidara u stvaranju kuće koja će u zemljotresu nekoga ubiti ili je "samo" pustio da zidar napravi kuću koja će u zemljotresu nekoga ubiti? Naravno, znajući da će se ta smrt desiti ali svojom milosti puštajući da se desi?

Naravno, uvijek ima i to da zašto bi boga, koji brine o Svemiru i izvan njega, uopšte zanimalo to da je neko dijete poginulo. Ionako smo mi njemu ono što su mravi nama.

Ali, interesantno je to da bog uvijek ljude mora "učiti pameti" korištenjem nekih drastičnih metoda. Pa, vrag ga odnio, kad nas je stvarao zar nas nije mogao stvoriti takve da nas ne treba naknadno popravljati? Nije znao kako iz prve da to uradi?
Gdje je Bog prvo nastanio čovjeka iako je znao da će 'zabrljati'? Šansa nam je opet data da je iskoristimo i da se vratimo. Ovo je mjesto gdje se prvo fizički gradimo pa onda moralno i intelektualno za džennet. Ne treba mnogo koliko ljudi misle ako se sjetiš obećanja Muhammedu a.s. na Miradžu.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Tako mi vremena - čovjek, doista, gubi samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.
Hakiz

#3482 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: 30/12/2020 19:51
Hakiz wrote: 30/12/2020 19:33

Gdje je Bog prvo nastanio čovjeka iako je znao da će 'zabrljati'? Šansa nam je opet data da je iskoristimo i da se vratimo. Ovo je mjesto gdje se prvo fizički gradimo pa onda moralno i intelektualno za džennet. Ne treba mnogo koliko ljudi misle ako se sjetiš obećanja Muhammedu a.s. na Miradžu.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Tako mi vremena - čovjek, doista, gubi samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.
Opet u krug. Bog svemoćan. Sve zna. Sve određuje. Sve je od njega i život i smrt.
Hakiz

#3483 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 30/12/2020 19:05
aurora313 wrote: 30/12/2020 09:40 Saudijski hodža (preacher) Bandar Al-Khaybari, skinuto sa ‘Memri TV‘, Januar 2015

PREVOD:
Istina je kako je opisana od strane naših naučnika imama Ibn Baz and šeika Saleh Al-Fawzana, ta da je zemlja fiksirana i da se ne kreće.
A za dokaze bazirane na shvatanju, zapadnjaci pružaju razne teorije, ali i mi muslimani imamo svoje kao i mozgove.
Najprije, recimo da Sharjah aerodroma i ukrcamo se na avion za Kinu. Jeste li me razumijeli? Sada se koncentrišite.
Recimo da je ovo zemlja i recimo da se kreće. Ako uzmemo let od Sharjaha do Kine, vi kažete da se zemlja kreće, je li? Ako bi avion zastao u zraku, da li bi Kina došla ispod njega? Jesam li u pravu ili ne?
Predpostavimo sada da se zemlja kreće u drugom smjeru. Avion nikada neće stići u Kinu bez obzira koliko dugo letio. Jer kako Kina se također kreće i nikada nećete tamo stići.
Dalje, Alah je govorio o nebeskoj kući gdje žive anđeli. Ista se nalazi na sedmom nebu. Muhamed je rekao da ukoliko bi pala s neba, pala bi tačno na Kabu. Ali ako se zemlja kreće, onda ne bi palo na Kabu. Pala bi negdje u okean ili na zemlju.
Amerikanci tvrde da su sletjeli na mjesec, ali oni nisu nikada stigli tamo ili ga vidjeli. To su oni napravili negdje u Holivudu ili negdje ko zna gdje. Oni su samo rekli da su otišli na mjesec i mi smo im povjerovali.

Da se već ne zna da je Zemlja lopta, niko taj ajet ne bi tumačio kako je na linku napisano.

Hoćeš reći da je neko 784. rekao "Ljudi, ovaj ajet kaže da je Zemlja okrugla!" Ne bih rekao. U tom slučaju se ne bi čekalo do renesanse da se to otkrije.

Nego, jednog dana dokazano Zemlja je okrugla i onda je neko dobio naredbu "Ima da u Kur'anu nađeš nešto šta asocira da je Zemlja okrugla, ako ne nađeš znamo gdje ti djeca u medresu idu" Pa su se jadni uplašeni ljudi zadali da pronađu u Kur'anu tekstove koji se makar teškom mukom mogu povezati sa prirodnim pojavama ili naučnim otkrićima, e da bi se Kur'an prikazao kao knjiga sveg znanja i idgovora na sve. Ali, naravno, ne odmah očiglednih odgovora.

Takva su i Nostradamusova proročanstva.
-Chesterfield-

#3484 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 30/12/2020 20:32

PREVOD:

Da se već ne zna da je Zemlja lopta, niko taj ajet ne bi tumačio kako je na linku napisano.

Hoćeš reći da je neko 784. rekao "Ljudi, ovaj ajet kaže da je Zemlja okrugla!" Ne bih rekao. U tom slučaju se ne bi čekalo do renesanse da se to otkrije.

Nego, jednog dana dokazano Zemlja je okrugla i onda je neko dobio naredbu "Ima da u Kur'anu nađeš nešto šta asocira da je Zemlja okrugla, ako ne nađeš znamo gdje ti djeca u medresu idu" Pa su se jadni uplašeni ljudi zadali da pronađu u Kur'anu tekstove koji se makar teškom mukom mogu povezati sa prirodnim pojavama ili naučnim otkrićima, e da bi se Kur'an prikazao kao knjiga sveg znanja i idgovora na sve. Ali, naravno, ne odmah očiglednih odgovora.

Ma htio sam da ukažem na razna tumačenja Kur'ana. Eto ja nikada nisam ni čuo za ovog Bandara.
Negdje sam pročitao da je i sami prevod Kur'ana jedan vid tumačenja. Jer je teško prevesti neke riječi...
Hakiz

#3485 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 30/12/2020 20:59
Hakiz wrote: 30/12/2020 20:32

Ma htio sam da ukažem na razna tumačenja Kur'ana. Eto ja nikada nisam ni čuo za ovog Bandara.
Negdje sam pročitao da je i sami prevod Kur'ana jedan vid tumačenja. Jer je teško prevesti neke riječi...
Ali, samo moje tumačenje je ispravno :)
aurora313

#3486 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

apsidejzi wrote: 30/12/2020 18:48 Sa izmisljenom pricom o Hidru i Musau se nastoji vjernicima zatvoriti gubica kako ne bi propitivali. Kad dodjes u corsokak izlazna strategija je: Eto kad ni Musa nije znao kako cemo mi znati. Vidis da ima veca mudrost. Nije to veca mudrost nego podmukla podvala kojom se pokusava kontrolisati racionalno razmisljanje...
Tacno.
The 51st State

#3487 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

:
:run:

materialism is the greater delusion. Consciousness is the most evident sort of existence there is, and it is not necessarily bound to matter..The delusion is that consciousness does not exist, or that it wholly depends on matter."

Keith Ward.
vatrogasac

#3488 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

aurora313 wrote: 30/12/2020 21:06
apsidejzi wrote: 30/12/2020 18:48 Sa izmisljenom pricom o Hidru i Musau se nastoji vjernicima zatvoriti gubica kako ne bi propitivali. Kad dodjes u corsokak izlazna strategija je: Eto kad ni Musa nije znao kako cemo mi znati. Vidis da ima veca mudrost. Nije to veca mudrost nego podmukla podvala kojom se pokusava kontrolisati racionalno razmisljanje...
Tacno.
Dok sva ulema 'lomi koplja' oko poente pripovijesti o Hidru vi to začas. Ovako je, tako je. :mrgreen: Poznati alimi islama poput imama Ibn Tejmijje, Buharije, Tirmizije, Ibn Hadžera, Ibn Kesira, Ibn Arebija, Kurtubija, Sujutija i drugih, u govoru o detaljima koji se u ajetima i hadisima ne navode o Hidru zauzimaju sasvim suprotne stavove. Znači da izlaze izvan Knjige i tragaju, a ne zatrvaraju usta (gubicu :mrgreen: )
Hidr je inspiracija Nedžadu Ibrišimoviću u Vječniku, a propituje li Nedžad u toj genijalnoj knjizi?
Ne samo Nedžad...
Za Musaa je da – da a ne je ne, dok Hidr svojim postupcima izlazi iz kruga logičke istine. Zapravo, kur’anski kasas o Musao-vom susretu s Hidrom nosi tipičnu poruku Istoka da mudrost, opredmećena i verbalizirana, nužno izgleda paradoksalna, logički kontradiktorna. Hidr ima mudrost, Musa znanje. Ili kako piše Hesse u Sidarti: „Znanje se može priopćiti, mudrost ne. Može se reći, može se živjeti, može se njome biti nošen, može se njome činiti čuda, ali reći i izučavati je, nije moguće.“ Hidr tri puta ponavlja Musau da ništa ne pita jer je mudrost „nesaopćiva“. Musa, kojeg vodi znanje, uporno pita. Mudrost šuti, znanje pita. Mudrost je subjektivna, znanje se želi objektivizirati. Mudrost je skromna, znanje samouvjereno. Musa je samouvjeren − samouvjeren kada tvrdi da „neće zastati“ prije cilja, samo-uvjeren kada zapitkuje, on do kraja vjeruje u svoje sposobnosti.

Image
aurora313

#3489 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

vatrogasac wrote: 30/12/2020 23:07 Dok sva ulema 'lomi koplja' oko poente pripovijesti o Hidru vi to začas. Ovako je, tako je. :mrgreen: ...
A što bi neko osim vjernika uopšte pratio i razmišljao o ovome? To kažem jer sam na nekom sajtu iz interesa pronašao detalje o Musi i Hidru, i naravno shvatio da se radi o naivnim pričama. Slažem se da i u najlošijim pričama mogu se naći naravoučenija, ali ne vidim nešto posebno u materijalu koji pročitah.
Na primjer:

--- ”A kada Musa reče momku svome: „Sve ću ići dok ne stignem do mjesta gdje se sastaju dva mora, ili ću dugo, dugo ići.“ I kad njih dvojica stigoše do mjesta na kome se ona sastaju, zaboraviše na ribu svoju, pa ona u more kliznu. A kada se udaljiše, Musa reče momku svome: „Daj nam užinu našu, jer smo se od ovoga našega putovanja umorili. “Vidi”, reče on, ”kad smo se kod one stijene svratili, ja sam zaboravio onu ribu, sam šejtan je učinio da je zaboravim, da ti je ne spomenem, mora da je ona skliznula u more; baš čudnovato!“ „E, to je ono što tražimo!“ – reče Musa, i njih dvojica se vratiše putem kojim su bili došli, i nađoše jednoga Našeg roba kojem smo milost Našu darovali i onome što samo Mi znamo naučili. „Mogu li da te pratim”, upita ga Musa, ”ali da me podučiš onome čemu si ti ispravno podučen?“...

Nije valjda da ovo treba da me zainteresuje da idem u nekakvu ‘dubinu‘? Sorry.
The 51st State

#3490 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 31/12/2020 08:19
vatrogasac wrote: 30/12/2020 23:07 Dok sva ulema 'lomi koplja' oko poente pripovijesti o Hidru vi to začas. Ovako je, tako je. :mrgreen: ...
A što bi neko osim vjernika uopšte pratio i razmišljao o ovome? To kažem jer sam na nekom sajtu iz interesa pronašao detalje o Musi i Hidru, i naravno shvatio da se radi o naivnim pričama. Slažem se da i u najlošijim pričama mogu se naći naravoučenija, ali ne vidim nešto posebno u materijalu koji pročitah.
Na primjer:

--- ”A kada Musa reče momku svome: „Sve ću ići dok ne stignem do mjesta gdje se sastaju dva mora, ili ću dugo, dugo ići.“ I kad njih dvojica stigoše do mjesta na kome se ona sastaju, zaboraviše na ribu svoju, pa ona u more kliznu. A kada se udaljiše, Musa reče momku svome: „Daj nam užinu našu, jer smo se od ovoga našega putovanja umorili. “Vidi”, reče on, ”kad smo se kod one stijene svratili, ja sam zaboravio onu ribu, sam šejtan je učinio da je zaboravim, da ti je ne spomenem, mora da je ona skliznula u more; baš čudnovato!“ „E, to je ono što tražimo!“ – reče Musa, i njih dvojica se vratiše putem kojim su bili došli, i nađoše jednoga Našeg roba kojem smo milost Našu darovali i onome što samo Mi znamo naučili. „Mogu li da te pratim”, upita ga Musa, ”ali da me podučiš onome čemu si ti ispravno podučen?“...

Nije valjda da ovo treba da me zainteresuje da idem u nekakvu ‘dubinu‘? Sorry.
Trebalo bi da izbjegnes ovakvo razmisljanje.

Image
The 51st State

#3492 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 31/12/2020 08:46:izet:
a cuj, ne zalazem se ja za masovna ubistva kao normu, silovanja kao ljudsko pravo, kanibalizam, incest izmedju prvih srodnika, ubijanje ljudi zbog pogresnih uvjerenja, bestijalnost i slicno nego tvoji istomisljenici, pa posredno i ti, tako da taj emotikon se savrseno uklapa sa tvojom personom. tako da nece mi mrsko zaljepiti ovu sliku kad god pocnete pricati besmislice o religiji.
aurora313

#3493 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Nego, Srećna Nova svima!
Vala ne može biti nikako gora od ove zadnje.
The 51st State

#3494 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

aurora313 wrote: 31/12/2020 09:50 Nego, Srećna Nova svima!
otkad ateisti vjeruju u nederminirajuce nekontrolisane pojave, tako nesto po vama ne postoji? :lol:
broj dva

#3495 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

aurora313 wrote: 31/12/2020 09:50 Nego, Srećna Nova svima!
Može može ! Ali nadamo se da neće...
Da, sretna nam bila. Mada at this point ja pi prihvatio i jednu osrednju godinu, haj ne mora baš sretna nego ok...
apsidejzi

#3498 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

PREVOD:

Eh evo, ova dva posta ponajbolje objasnjavaju termin: "Bog izuzetaka". Bog je tamo gdje prestaje TVOJE znanje. Kod ovog saudijca znanje je veoma ograniceno i on boga nalazi na jednom mjestu a ovi u mesihatu su malo dalje dogurali i oni ga pomjeraju tamo dalje. Kod ovih koji jos vise znaju bog se nalazi kao "zacetnik zivota". Kod onih koji su bas daleko naucno dogurali ali i dalje su vjernici bog je stvorio prirodne konstante i pustio univerzum da se razvija.

Svako svog boga smjesta tamo gdje prestaje njegovo znanje i gdje izlazi iz zone komfora. Medjutim, kada racionalno sagledas oba ova posta iznad, uvidis da su u logickoj koliziji. Kako je moguce da jedan vjernik nalazi ajete iz kojih tvrdi da je Zemlja fiksirana a drugi da je okrugla i da se krece svemirom? To dvoje je u potpunosti razlicito a nalazi se u istoj knjizi.

Jedan jednostavan odgovor je da se knjiga nateze. Voda se navodi na svoj mlin. Jedini nacin da se to ostvari je da se knjiga napise toliko generalno da onda ni za sta nemas jasno definisan odgovor a nudis generalnu platformu za sve odgovore.

-----------------------------------------

Zapravo, jedna stvar koja je mene fascinirala u Kur'anu i ranije a i danas jeste njegov psiholoski pristup covjeku. Kur'an pravo vjesto koristi ono sto Jung naziva Arheotip. Kreiraju se price o herojima koje svako moze sa sobom povezati. Igrom slucaja, pregledao sam kompletno predavanje Jordan Peterssona vezano za Arheotipove u bibliji gdje on objasnjava psihologiju iste. Zasto se ljudi lijepe na te price. Preporucujem svakome da pregleda jer je ista stvar i sa Kur'anom. Pricaju se price koje u nama bude kolektivnu sliku HEROJA. Heroj kod Junga, je osoba koja izadje iz zone komfora i sigurnosti. Umjesto rijeci heroj, Jung je mogao koristiti rijec Lider jer lider je osoba koja vodi ostale u tamu. On odlazi tamo gdje nikad niko nije bio i istrazuje. Zbog toga bude cijenjen i slavljen.

Svete knjige su pune tih prica koje prikazuju put Heroja i prestavljaju ih kao nesto sta trebamo slijediti. U principu, na taj nacin se hakuje nas odbrambeni sistem potrebe za grupnom pripadnosti. Ja sam tesko mogu prezivjeti u prirodi i mi smo evoluirali u ovo sto jesmo zahvaljujuci potrebi za grupom. Ja nemam snazno tijelo kao lav ili gorila pa da mogu samostalno hodati po sumi, preriji. Mene ce savladati omanji tigar, mali copor hijena i slicno. Ne samo mene nego sve nas pojedinacno. Medjutim, evolutivni pritisak je ucinio da oni pojedinci koji nisu volili grupnu pripadnost bivaju izlozeni prirodi i umirali su brze od onih koji su ostajali u grupi.

Zato je grupna pripadnost bitna i zato je cijenjeno herojstvo onih koji se usude otici od grupe malo dalje jer samo se tako moze naci novi izvor hrane, novo skloniste i novi alati. Sve je to stvorio evolutivni pritisak koji je kasnije kidnapovan od strane religije sa ovim pricama o herojima. Naravno, i ove price o herojima su evoluirale no kada ih sve saberes iz razlicith kultura uvidis da svi oni imaju manje vise iste narative. Prica o Musa i Hidru uopste nije jedinstvena za islam. Imena jesu ali prica nije. Cak je Karl Jung identifikovao to kao svojstven Arheotip. Kod latina Hidr se zvao Senex, kod grka Uran. Cak se ovaj fazon sa arheotipovima koristi i u modernim filmovima/knjizevnosti pa tako imamo Gandalfa u Gospodaru prstenova, Iroha u Avataru, Dumbledore u Harry Poteru.

Vjerske knjige su vjesto hakirale Arheotipove i pripisali ih bogu. Zato je tesko te price racionalno posmatrati jer udaraju u najdublje nase potrebe. Mi svi imamo potrebu za Mudrim covjekom. Ako ja sada kazem da Hidr nikada nije postojao, nisam ja napao nekog lika Hidra. Ja sam napao tvoju najdublju potrebu za mudrosti. Za herojem, za spasiteljem. Zato ti branis tu pricu iako je nelogicna i glupa jer prica je nebitna. Bitan je osjecaj sigurnosti koji dobijas. Osjecaj da tamo negdje ima neko ko sve zna i ko se brine o svemu i ko ce dovesti do toga da sve bude OK jednog dana. Kada bih ti uzeo taj osjecaj odjednom bi se nasao u sumi okruzen divljim zvjerima. Ovako si kao dijete koje je zasticeno u pecini a odrasli (mudri ljudi - hidrovi) se brinu za tvoju sigurnost.

Jednog dana ipak treba odrasti i skontati da nema mudrih ljudi, da vise nisi dijete i da si zapravo ti postao taj Arheotip kojem drugi bjeze. Ja sam imao to iskustvo kada sam vidio kako mene moja djeca gledaju kao boga. Kao zastitnika. Kao heroja. A ja znam da nit sam bog, nit sam neki zastitnik nit heroj. Ja znam da sam ranjiv isto kao oni. Jedina moja prednost je to sto imam malo vise iskustva od njih. No njima je to dovoljno da im stvori balans u zivotu. oni imaju svog heroja, svog arheotipa. Vec sutra, ako emotivno ne odrastu, mogu lagano mene zamjeniti za nevidljivo bice kojeg ce nazivati Allah, Bog, Jahve, Zeus, Amon Ra, Apolon, Thor i sl. Imena su nebitna. Sve su to zamjene za roditelje kako bi imao zonu komfora i sigurnosti plus malo serotinina jer je Allah, Bog, Jahve, Zenu, Amon Ra, Apolon, Thor izabrao bas tebe da se njemu klanjas. To je kao da se osjecas posebnim sto si se bas ti rodio kod tvojih roditelja.
The 51st State

#3499 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

i dalje cekamo logicki odgovor kako je nastao univerzum, od ateista to ne mozemo dobiti, te da definisu objektivni moral sto je isto nemoguce sa ateisticke materijalistikce pozicije, btw, pomijeso si Kuran sa Biblijom,
Last edited by The 51st State on 31/12/2020 11:31, edited 1 time in total.
apsidejzi

#3500 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Ja i?

Pogresan podforum il ovo treba nesto da znaci?
Post Reply