Hakiz wrote: ↑29/12/2020 19:08
Je li to znači da ništa šta piše u Kur'anu ne treba shvatiti bukvalno?
Nego, kako je to suptilno izvedeno, čim nisi vjernik glup si da razumiješ, zato i ne vjeruješ.
Pokušao sam to da pojasnim, ali se niko nije ni našalio.
vatrogasac wrote: ↑28/12/2020 21:43
Pošto si ti mene zahmetio da ti odgovorim, hajd' onda ti meni pokušaj naći povezanost između trećeg ajeta sure El-Kewser i prvog ajeta sure El-Leheb jer smo na pdf Religija.

Mnogi bi da čitaju Kur'an kao Dnevni avaz pa ga onda tumače, ali se ne čita tako.
apsidejzi wrote: ↑29/12/2020 19:54
Ova danasnja curica je trebala postati nevjernik al posto bog voli njene roditelje odlucio je da im se smiluje i spasi ih tog djeteta.
Ostavljam vama da sami zakljucite jel ovo monstruozno ili ne. Ja sam pet puta pocinjao pisati ovaj post sa psovkom pa evo ne napisah....
Dijete iz priče o Musa a.s. i Hidru a.s. je sigurno imalo drugačiji razlog od današnjeg slučaja, a kakav je to nećemo moći nikada ni ti ni ja dokučiti. Možda je obrnuto u odnosu na prvu priču, a možda sasvim nešto stoto, ali ti sebi daješ pravo da odmah povučeš paralelu i riješiš bukvalno po običaju raspravu jer je tako najlakše. Površno, vrlo površno. Precijenim te svaki puta.
Sreća ili nesreća?
Starac i sin radili su na farmi. Imali su samo jednog konja. Jednog dana konj je pobjegao.
- Strašno! - suosjećali su susjedi - Kakva nesreća!
- Sreća? Nesreća? Ah, tko bi znao... - odgovarao bi starac.
Idući tjedan konj se vratio s planine, a s njim je došlo još pet divljih kobila.
- Kakva sreća! - uzviknuli su susjedi.
- Sreća? Nesreća? Tko zna? - odgovarao je starac.
Sljedećeg dana sin je, pokušavajući pripitomiti jednu kobilu pao s nje i slomio nogu.
- Kakva nesreća! - rekli su susjedi.
- Sreća? Nesreća? - upitao je starac.
Počeo je rat, došla je vojska i odvela sve zdrave mladiće. Starčev sin nije im bio od koristi, pa su ga poštedjeli.
- Sreća? Nesreća?
Hakiz wrote: ↑29/12/2020 22:22
Meni ne treba ništa više od mita o Abrahamu kao dokaz o zlu vjere u boga i religija i jedan od najboljih razloga da ostanem ateista.
To je tvoj izbor koji i Bog poštuje. Rečeno je posljednjem Poslaniku a.s. koji je imao misiju pozivanja u vjeru sljedeće: "Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99) Tebi je sve dunjaluk i onda logično nepravda od Boga u kojeg ne vjeruješ što će uopšte budući svijet i odgovornost na njemu. Tako su slično Benu Israil zanegirali ahiret zbog odgovornosti koju nisu željeli pa im dolazi Isa a.s. da ih podsjeti. Problem naše uže zajednice danas je što ne postoji odgovornost pa premijer ili ministar mogu krasti, namještati tendere familiji i otići sa funkcije svjesni da štetu nanešenu ljudima neće nadoknaditi ili za nju krivično odgovarati. Lagodno je to.