Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
hamza_sa

#676 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by hamza_sa »

tempuser wrote: 24/12/2020 15:35 Danas s jaranom koji je bio u 5. MtBr komentarišem odluku glavne tužiteljice TKS-a da ipak pokrene postupa protiv Huse Ćesira i "napada na kameru" kad se on naroguši u sekundi...
Kaže, *ebo kameru, to je ništa šza bih mu ja presudio za 9 mojih jarana na Treskavici. Jel to u Ledićima? Kaže jest. Jesi li ti bio tamo? Jesam, ja sam bio u sljedećoj grupi koja je ušla u selo i koja ih je našla, a Huso Ćesir direktni krivac koji nas je poslao četnicima na tanjir slagavši da su u selu njegovi ljudi koje treba zamjeniti i da je sve bezbjedno! Pošto kupio po to prodao.

Joj druze, malo zapetljana prica.

Jednom sam na ovom forumu napisao jedan tekst u vezi Ledica i rekao da nikada vise necu nista pisati na tu temu, sem sto se svakog 8. novembra na temi o Dobrinji sjetim svojih poginulih prijatelja.

Hebi ga druze, sa jedne strane i to novembarsko podsjecanje me automatski vrati na dogadjaje tih dana pa ih opet prozivljavam pa nisam dobar par dana, a sa druge strane kako se stari sam sebi govorim da je dosao dan da se pocne zaboravljati na sve to. Ne mislim samo na Ledice, nego uopceno na agresiju i ratovanje.

Osim nas ovdje, olinjalih ratnika, koga vise briga za to?!?!

Ali, eto samo radi neke istine (znas kako kazu, stavi ruku na srce i govori), ono cega se ja jos uvijek sjecam kada su u pitanju Ledici jeste da Sevko nije uopce ucestvovao u dodnosenju odluka, niti je u tom momentu bio na terenu, kada se je desilo to sto se je desilo u Ledicima.

E, sada ne znam kakvo je ustrojstvo brigade bilo u to vrijeme i pripadnici cijeg bataljona su bili u tom momentu gore, ali dva druga Komandanta bataljona su odgovorna za sve sto se je desilo. Borci prisutni na terenu su mozda bili iz njihovih bataljona ili su bili njima pretpocinjeni iz drugih bataljona, ali u tom momentu Sevko nije bio gore.

E, sada nakon svega sto se je izdesavalo u Ledicima, ja sam iz istog izasao 10-i dan nakon svega i obzirom da sam odmah prebacen u bolnicu, ne mogu nista tvrditi u smislu da li je Sevko nakon toga dosao gore i da li je bilo jos kakvo sranje pa da je odgovoran za isto.

Helem da ne mislis da branim doticnog supka, samo sam se javio istine radi i ni zbog cega drugog.

Odgovorna su druga dva supka, cija se velicina sa spomenutim tesko moze izmjeriti. Mislim izmedju njih trojice.

Obzirom da se vise necu javljati, imao sam potrebu da radi i samo radi istine napisem da supak Sevko nije imao nikakvu odgovornost za desavanja u Ledicima 8. novembra 1994. godine.
_Reds_

#677 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

Kad su izgunuli ovi njihovi diverzatni iz Foče i na kojem tačno području. Neki Šiš i ekipa, čitao sa na nekim forumima da im je to baš teško palo.

To je bilo poslije drugog osvajanja Lupoča ? Da li su naše jednice ikako bile u Gvoznu?
tempuser

#678 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

_Reds_ wrote: 24/12/2020 23:54
tempuser wrote: 24/12/2020 22:35
Repetitor wrote: 24/12/2020 20:52

Nije to bas tačno.

Huso je ratni profiter, munafik, petljanac ali sa tim on veze nema.

I malo ti jaran bomba reci mu, nikakve grupe nisu ulazile i izlazile, nego se uslo ko na tanjir cetnicima.
Kao što napisah, pošto kupio po to prodao... Lik nije petljanac... Upravo je to rekao, ušli na izvol'te čenicima i da ih je tamo poslao upravo Huso koji je valjda vodio bataljon koji su onu kao tamo trebali zamjeniti... Možda se nisam dobro izrazio, nisu grupe ulazile i izlazile nego je dio te jedne grupe koja je ušla i zijanila, u kojoj je bio i on, zaostao i kad su došli za njima zatekli havariju. Spominjao je da se prolazi kroz neko selo Zoranovići 'vako nešto... Elem po njemu Huso ih je zavalio...
Svasta je on pomiješao. Zoranovići su prilično daleko od Ledića. Zoranovići su na prvoj krvini prema Bjelašnici/Igmanu uz Krupac.
Sve je moguće... Znam ga cijeli rat, ali ga u zadnje vrijeme baš pere PTSP, plus nema posla itd.
jefff

#679 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

_Reds_ wrote: 25/12/2020 00:09 Kad su izgunuli ovi njihovi diverzatni iz Foče i na kojem tačno području. Neki Šiš i ekipa, čitao sa na nekim forumima da im je to baš teško palo.

To je bilo poslije drugog osvajanja Lupoča ? Da li su naše jednice ikako bile u Gvoznu?
U pogledu doticnog nemam pojma. Zauzecem Lupoca mi smo jedan broj njihovih osmatracnica i izoliranih utvrdjenih tacaka stavili u puno okruzenje pa i tu Kobiljacu i nekakav Kragujevac i druga uzvisenja na Treskavici, Takodjer jedan broj njih je uspio nama da umakne i na samom Lupocu, razbjezali se na sve strane. Neki su se bacali i sa stijena, oni koji su do stijena uspjeli da stignu a da ih Hakija zvani - kuća iz njihovog brovinga ne pokosi. Neki nasi trcali za njima da ih pohvataju zive. Uzadludno, ne bi ih stigao ni na konju. Prema zarobljenim spiskovima tu su se nalazili njihovi iz Foce ali jos vise iz je bilo iz Gacka, takodjer jedan nas ozenjen Srpkinjom, jedan placenik iz Bugarske. Kada je rijec o stranim placenicima likvidiran je jedan Kinez. Od njihovih gubitaka vidio sam da na zemlji leze trojica njihovih pripadnika svi u dobi od 25. do 30. godina. Gruba procjena. To je ono sto sam vidio usput a cijelo bojiste nisam imao kada razgledati.
Taj Šiš je vjerovatno pokusao da se probije iz naseg okruzenja i najvjerovatnije naletio na njihove mine koje su sijali sve i svukud.
shalla

#680 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by shalla »

hamza_sa wrote: 25/12/2020 00:00
tempuser wrote: 24/12/2020 15:35 Danas s jaranom koji je bio u 5. MtBr komentarišem odluku glavne tužiteljice TKS-a da ipak pokrene postupa protiv Huse Ćesira i "napada na kameru" kad se on naroguši u sekundi...
Kaže, *ebo kameru, to je ništa šza bih mu ja presudio za 9 mojih jarana na Treskavici. Jel to u Ledićima? Kaže jest. Jesi li ti bio tamo? Jesam, ja sam bio u sljedećoj grupi koja je ušla u selo i koja ih je našla, a Huso Ćesir direktni krivac koji nas je poslao četnicima na tanjir slagavši da su u selu njegovi ljudi koje treba zamjeniti i da je sve bezbjedno! Pošto kupio po to prodao.

Joj druze, malo zapetljana prica.

Jednom sam na ovom forumu napisao jedan tekst u vezi Ledica i rekao da nikada vise necu nista pisati na tu temu, sem sto se svakog 8. novembra na temi o Dobrinji sjetim svojih poginulih prijatelja.

Hebi ga druze, sa jedne strane i to novembarsko podsjecanje me automatski vrati na dogadjaje tih dana pa ih opet prozivljavam pa nisam dobar par dana, a sa druge strane kako se stari sam sebi govorim da je dosao dan da se pocne zaboravljati na sve to. Ne mislim samo na Ledice, nego uopceno na agresiju i ratovanje.

Osim nas ovdje, olinjalih ratnika, koga vise briga za to?!?!

Ali, eto samo radi neke istine (znas kako kazu, stavi ruku na srce i govori), ono cega se ja jos uvijek sjecam kada su u pitanju Ledici jeste da Sevko nije uopce ucestvovao u dodnosenju odluka, niti je u tom momentu bio na terenu, kada se je desilo to sto se je desilo u Ledicima.

E, sada ne znam kakvo je ustrojstvo brigade bilo u to vrijeme i pripadnici cijeg bataljona su bili u tom momentu gore, ali dva druga Komandanta bataljona su odgovorna za sve sto se je desilo. Borci prisutni na terenu su mozda bili iz njihovih bataljona ili su bili njima pretpocinjeni iz drugih bataljona, ali u tom momentu Sevko nije bio gore.

E, sada nakon svega sto se je izdesavalo u Ledicima, ja sam iz istog izasao 10-i dan nakon svega i obzirom da sam odmah prebacen u bolnicu, ne mogu nista tvrditi u smislu da li je Sevko nakon toga dosao gore i da li je bilo jos kakvo sranje pa da je odgovoran za isto.

Helem da ne mislis da branim doticnog supka, samo sam se javio istine radi i ni zbog cega drugog.

Odgovorna su druga dva supka, cija se velicina sa spomenutim tesko moze izmjeriti. Mislim izmedju njih trojice.

Obzirom da se vise necu javljati, imao sam potrebu da radi i samo radi istine napisem da supak Sevko nije imao nikakvu odgovornost za desavanja u Ledicima 8. novembra 1994. godine.
Jel ga namjerno mijenjaš sa bratom ili? Pošto znam iz tih priča koje sam slušao kao dijete da je Ševko bio ono poprilično nafuran na ratovanje, "vojnik sreće" style pa reko da se možda fkt ne misli na njega? :thumbup:
Nekako s proljeća

#681 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Nekako s proljeća »

E pa dobro ako je tako, kinesko porijeklo neka bude upitno, ako ne uspijemo da se argumentovano uvjerimo da je ipak moguće. Ne sjećam se da sam čitao tvoje komentare o stranim borcima u okviru VRS-e ,na temama koje su ispunjene sadržajem barbarske opsade grada Sarajeva i u širim okvirima do Goražda i Drine.
Kačenjem za jednu izdvojenu žrtvu iz vrlo zahtjevne ofanzivne akcije mojih saboraca i usmjeravanje uspješne akcije dijelova Armije i Mup-a ka naprđivanju o pežorativno tagovanom ''tojotajapancu'' na treskavičkoj kapi, neće nas odvesti ka korisnim saznanjima ili izvorima saznanja o pobjedi. A možemo razmijeniti mišljenje i o poraženoj strani, dok dođe na red.

Znamo li tačan datum osvajanja dominantne kote strateškog ili najvećeg taktičkog levela ? Ja bar ne znam pa eto, ako bi mi se tačno datirao taj događaj ili učesnici, tj dijelovi Oružanih snaga R BiH, bio bih zahvalan, nekoliko različitih izvora su mi dostupni koji nude konkretnija saznanja o dobijenim ili izbugblenim borbama za kotu Lupoč. (http://wikimapia.org/25879005/bs/Lupo%C4%8D-Treskavica)

Datum mi je važan i zbog faktora-Prostor, da zna jesu li vremenski uslovi bili dobri ili ekstremno teški. Uvjerite se sami bez da to doživljavate kao ratnici u tom vremenu i mjestu, dovoljne su vam četiri fotografije Lupoča iz četiri godišnja doba. Blago onom ko je doživio pogled sa njega na sve strane. Ja nisam, nekako su me zapale nešto niže nadmorske visine.

Pojam kamen geler k'o žilet je u mojoj memoriji vezan za to ratište. Granulacije od kamenčića do velikih fragmenata od stijena, srednje veličine ''presijeku'' vrh bora kao od šale. Ja levat nisam htio nositi šljem, preče mi bilo municije za cijev navući za rezerve. Sakrio sam se kao neke stvar, al fakat, u prirodno udubljenje panja ogrooomne bukve. Maksimalno zaštićen ali bez pregleda okoline :( al' sa gelerima i kamenjem se ne možeš boriti, već samo pokušati da se nosiš. Dok naša artiljerija ne pošalje šta treba tamo gdje treba. I tako nastaje predah ako nema neprijateljske pješadije. Lupoč je vrijedan priče.
PM72

#682 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by PM72 »

Misljenja sam da Jeff-a ne treba uzimati za ozbiljno
jefff

#683 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Na snimku youtube kanala 9.bbr koji je datiran 04.10.1995. od 2.50 do 5.00 minute nacelnik staba 14. divizije Drinjak referise o trenutnoj situaciji na terenu precizno navodeci sve pozicije koje smo zauzeli. Za Lupoc Drinjak kaze da je osvojen jucer uz znacajan ratni plijen a sto bi trebalo da znaci da je osvojen 03.10.1995. u utorak, ako je snimak precizno datiran. Ja se ne sjecam datuma i jedino ovako mogu pomoci.

https://www.youtube.com/watch?v=Xqq-wL2culU

Također, na ovom snimku od 05.10.1995. u 1.24 minuti jedan borac kaze: ima i Kineza. Sva tri borca sa snimka meni su poznati. Osim toga na videu se moze vidjei transport naseg ranjenika helikopterom kao i iznosenje naseg poginulog borca od strane radnog voda.

https://www.youtube.com/watch?v=SDEM8WYmAfI
Nekako s proljeća

#684 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

jefff wrote: 25/12/2020 18:41 Na snimku youtube kanala 9.bbr koji je datiran 04.10.1995. od 2.50 do 5.00 minute nacelnik staba 14. divizije Drinjak referise o trenutnoj situaciji na terenu precizno navodeci sve pozicije koje smo zauzeli. Za Lupoc Drinjak kaze da je osvojen jucer uz znacajan ratni plijen a sto bi trebalo da znaci da je osvojen 03.10.1995. u utorak, ako je snimak precizno datiran. Ja se ne sjecam datuma i jedino ovako mogu pomoci.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xqq-wL2culU [/youtube]

Također, na ovom snimku od 05.10.1995. u 1.24 minuti jedan borac kaze: ima i Kineza. Sva tri borca sa snimka meni su poznati. Osim toga na videu se moze vidjei transport naseg ranjenika helikopterom kao i iznosenje naseg poginulog borca od strane radnog voda.

Odlični snimci, između ostalog, negdje od 5:30 minute zadnjeg videa 6 ljudi nisi jednog ranjenog ili poginulog. Za ovakav teren bi i 4 bila dovoljna, ali kroz gustu šumu-icu ne. Mi smo 4 nisili jednog ranjenog sa područja Čeline, patnja živa i za nas a za ranjenika su to puževi koraci za njegove dvije rane a stacionar udaljen iha-haa. Tražio je da ga spustimo sa nosila i budemo zamjena ranjenoj nozi i tačno smo prije savladali put do medicinara. Srećom.
Last edited by Nekako s proljeća on 25/12/2020 19:12, edited 1 time in total.
jefff

#685 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Akcija je pripremana dugo. To je bila akcija 14. divizije predvodjene generalom rahmetli Zaimom Imamovicem. Podsjeticu koje su brigade bile u sastavu 14. dvizije;
104. viteška motorizovana brigada
109. brdska brigada
117. muslimanska lahka brigada
123. lahka brigada
131. lahka brigada
181. bošnjačka brdska brigada
182. lahka brigada
Izviđačko-diverzantska, Logistička, Građevinska, Inžinjerijska i Četa vojne policije.
Takodjer je bila i manevarska 145. brigada sa sjedistem u Fojnici.

Ljude koje je Zaim sa saradnicima ukljucio u akciju na Lupoc su bili svi pripadnici izvidjacko diverzantskih vodova i grupa iz svih ceta, pri brigadama i takodjer dvije izvidjacko diverzantske cete pri samoj 14. diviziji; Grobarovi i Pidžovi. Takodjer pripadnici vojne policije iz brigada i divizije.
330. boraca, ne manje. Pripreme su vrsene u kasarni u Pazaricu i kampu 182. focanske kod Tarcina. Pri ruci su nam se nasli Ferid Buljubasic nacelnik glavnog staba i Hasan Cengic iz logistike pa nas se momacki pripazilo u pogledu opreme i ishrane. Tada sam ja prvi put vidio nesto sto nije nabrzinu, improvizacija, oskudno sa opremom i oruzjem. Prvi put nesto je licilo na pravu vojsku, pravu vojnu akciju propisno provedenu. To nam je davalo podstreka.
Na teren smo krenuli zadnjih dana septembra i bas kada smo bili na Igmanu pocelo je da snijezi. Ipak smo izasli na Treskavicu ali buduci da se vrijeme nije poprvljalo vratili smo se u bazu negdje oko 5. km od Sabica i tu sacekali nekih 24. sahata dok se vremenska situacija nije popravila. Nakon toga od 01. Oktobra, naredne dvije sedmice vrijeme je bilo izvanredno, suncano. Idealno.
Nekako s proljeća

#686 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Hvala. Neprijateljska strana o istom vremenskom periodu, jedno razmišljanje http://odbrambeno-otadzbinskirat.blogsp ... /1995.html:
'' На Трескавици се воде жестоке борбе за сваки метар територије, обе стране схватају да губитак или достигнуће сваког метра ће бити важно у мировним преговорима.
Муслимани су успјели да заузму кључне висове на Трескавици а ли већ 4. октобра српском контраофанзивом су враћени изгубљени положаји а непријатељ потиснут са достигнутих висова.
Image
10. октобра муслиманска команда прогласила је велику побједу на Трескавици заузимајући неколико села. Међутим тај ''тријумф'' није одржан, јер већ дан касније 11. октобра, дио Сарајевско-романијског корпус ВРС се ангажује у контраофанзиви и убацује извиђачко-диверзантски одред ''Бели вукови'' који истог дана враћају највећи дио територије који је непријатељ окупирао дан прије.

У посљедњим данима сукоба на Трескавици, 11-12. октобра, 14. дивизија АРБиХ врши своје задње нападе, под силином артиљериских граната први на удару је Ђокин торањ, највиши врх Трескавице (2.086) али тврдоглвом одбраном малобројнијих бораца ВРС, највиши врх је остао слободан и ако је пар пута прелазио из руке у руке. У тим нападима погинуо је огроман број муслиманских бораца укључујући и комаданта 14. дивизије АРБиХ - Заима Имамовића.

Срби су претрпјели територијалне губитке на Трескавици, али су били незнатни у односу на очекиване резултате АРБиХ.
high_volume

#687 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by high_volume »

jefff wrote: 25/12/2020 19:11 Akcija je pripremana dugo. To je bila akcija 14. divizije predvodjene generalom rahmetli Zaimom Imamovicem. Podsjeticu koje su brigade bile u sastavu 14. dvizije;
104. viteška motorizovana brigada
109. brdska brigada
117. muslimanska lahka brigada
123. lahka brigada
131. lahka brigada
181. bošnjačka brdska brigada
182. lahka brigada
Izviđačko-diverzantska, Logistička, Građevinska, Inžinjerijska i Četa vojne policije.
Takodjer je bila i manevarska 145. brigada sa sjedistem u Fojnici.

Ljude koje je Zaim sa saradnicima ukljucio u akciju na Lupoc su bili svi pripadnici izvidjacko diverzantskih vodova i grupa iz svih ceta, pri brigadama i takodjer dvije izvidjacko diverzantske cete pri samoj 14. diviziji; Grobarovi i Pidžovi. Takodjer pripadnici vojne policije iz brigada i divizije.
330. boraca, ne manje. Pripreme su vrsene u kasarni u Pazaricu i kampu 182. focanske kod Tarcina. Pri ruci su nam se nasli Ferid Buljubasic nacelnik glavnog staba i Hasan Cengic iz logistike pa nas se momacki pripazilo u pogledu opreme i ishrane. Tada sam ja prvi put vidio nesto sto nije nabrzinu, improvizacija, oskudno sa opremom i oruzjem. Prvi put nesto je licilo na pravu vojsku, pravu vojnu akciju propisno provedenu. To nam je davalo podstreka.
Na teren smo krenuli zadnjih dana septembra i bas kada smo bili na Igmanu pocelo je da snijezi. Ipak smo izasli na Treskavicu ali buduci da se vrijeme nije poprvljalo vratili smo se u bazu negdje oko 5. km od Sabica i tu sacekali nekih 24. sahata dok se vremenska situacija nije popravila. Nakon toga od 01. Oktobra, naredne dvije sedmice vrijeme je bilo izvanredno, suncano. Idealno.
Zadnje oslobađanje Lupoča od paravojne VRS izvršili su borci Manevarskog bataljona 1. Bošnjake brigade, k-dant Zijad Kozić Dugi, zajedno sa proslavljenim ID vodom iste brigade. I niko više!
Emiremir33

#688 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Emiremir33 »

Nedobrovoljac wrote: 25/12/2020 18:49
Nekako s proljeća wrote: 25/12/2020 17:59 E pa dobro ako je tako, kinesko porijeklo neka bude upitno, ako ne uspijemo da se argumentovano uvjerimo da je ipak moguće. Ne sjećam se da sam čitao tvoje komentare o stranim borcima u okviru VRS-e ,na temama koje su ispunjene sadržajem barbarske opsade grada Sarajeva i u širim okvirima do Goražda i Drine.
Kačenjem za jednu izdvojenu žrtvu iz vrlo zahtjevne ofanzivne akcije mojih saboraca i usmjeravanje uspješne akcije dijelova Armije i Mup-a ka naprđivanju o pežorativno tagovanom ''tojotajapancu'' na treskavičkoj kapi, neće nas odvesti ka korisnim saznanjima ili izvorima saznanja o pobjedi. A možemo razmijeniti mišljenje i o poraženoj strani, dok dođe na red.

Znamo li tačan datum osvajanja dominantne kote strateškog ili najvećeg taktičkog levela ? Ja bar ne znam pa eto, ako bi mi se tačno datirao taj događaj ili učesnici, tj dijelovi Oružanih snaga R BiH, bio bih zahvalan, nekoliko različitih izvora su mi dostupni koji nude konkretnija saznanja o dobijenim ili izbugblenim borbama za kotu Lupoč. (http://wikimapia.org/25879005/bs/Lupo%C4%8D-Treskavica)

Datum mi je važan i zbog faktora-Prostor, da zna jesu li vremenski uslovi bili dobri ili ekstremno teški. Uvjerite se sami bez da to doživljavate kao ratnici u tom vremenu i mjestu, dovoljne su vam četiri fotografije Lupoča iz četiri godišnja doba. Blago onom ko je doživio pogled sa njega na sve strane. Ja nisam, nekako su me zapale nešto niže nadmorske visine.

Pojam kamen geler k'o žilet je u mojoj memoriji vezan za to ratište. Granulacije od kamenčića do velikih fragmenata od stijena, srednje veličine ''presijeku'' vrh bora kao od šale. Ja levat nisam htio nositi šljem, preče mi bilo municije za cijev navući za rezerve. Sakrio sam se kao neke stvar, al fakat, u prirodno udubljenje panja ogrooomne bukve. Maksimalno zaštićen ali bez pregleda okoline :( al' sa gelerima i kamenjem se ne možeš boriti, već samo pokušati da se nosiš. Dok naša artiljerija ne pošalje šta treba tamo gdje treba. I tako nastaje predah ako nema neprijateljske pješadije. Lupoč je vrijedan priče.
Pisao sam o mom iskustvu sa Rusima na spoljnom prstenu i Gorazdu. Nisi pratio. Takođe smo na nekoj temi pisali o dobrovoljcima iz Pazove, Apatina... Ali to ne pripada ovoj temi.
Nije mi bila namjera da skrećem temu ka pežorativno tagovanom... bla bla..., već da izrazim čuđenje prisustvom Kineza.
Da netrolam temu,zna se samo za Japanca sa Grbavice,koji je bio u Vasketovoj jedinici(po pričama taj Japanac je bio novinar pa se kasnije priključio VRS)
Emiremir33

#689 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Emiremir33 »

Emiremir33 wrote: 25/12/2020 19:51
Nedobrovoljac wrote: 25/12/2020 18:49
Nekako s proljeća wrote: 25/12/2020 17:59 E pa dobro ako je tako, kinesko porijeklo neka bude upitno, ako ne uspijemo da se argumentovano uvjerimo da je ipak moguće. Ne sjećam se da sam čitao tvoje komentare o stranim borcima u okviru VRS-e ,na temama koje su ispunjene sadržajem barbarske opsade grada Sarajeva i u širim okvirima do Goražda i Drine.

Pisao sam o mom iskustvu sa Rusima na spoljnom prstenu i Gorazdu. Nisi pratio. Takođe smo na nekoj temi pisali o dobrovoljcima iz Pazove, Apatina... Ali to ne pripada ovoj temi.
Nije mi bila namjera da skrećem temu ka pežorativno tagovanom... bla bla..., već da izrazim čuđenje prisustvom Kineza.
Da netrolam temu,zna se samo za Japanca sa Grbavice,koji je bio u Vasketovoj jedinici(po pričama taj Japanac je bio novinar pa se kasnije priključio VRS)
U jedinici Slavka Aleksića
Grean

#690 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Grean »

Nekako s proljeća wrote: 16/12/2020 16:46 Treskavica 1994., sarajevska 105 ili 2 viteška nisam siguran.
Image
Ovih 8 sarajevskih brigada, koliko je ukupno bilo sa unutrasnje strane prstena dijelile su zonu odgovornosti izvan prstena i pokrivali ili Treskavicu ili Nisice.

Tako da je to navjerovatnije 2 viteska jer 105, 102 i Prva brdska su pokrivale Nisice dok su I slavna i II viteska, vjerovatno i 101 te Peta sa Dobrinje bili na Treskavici. Mislim da je tako isla podjela.

Koliko se sjecam jedino Puskina 2. brdska nije imala zonu vani ili mozda jeste kasnije.
Nekako s proljeća

#691 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Jeste koliko sam ja shvatio imala i 2 br brigada u okviru 12 divizije zonu odgovornosti, oko Đevigrada jedno vrijeme sigurno, na par strana unazad smo se doticali i datirali rijeme i mjesto. Imam neke dvije mape gdje su bili angažovani 1995. Par strana nazad ako te dodatno zanima.
Last edited by Nekako s proljeća on 25/12/2020 20:05, edited 1 time in total.
high_volume

#692 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by high_volume »

Grean wrote: 25/12/2020 19:54 Koliko se sjecam jedino Puskina 2. brdska nije imala zonu vani ili mozda jeste kasnije.
Jeste, odveo ih Hilmo Kovač, general, na Treskavicu, pola ih poginulo k'o zečevi. Eno ga danas piše knjigu...

Nabijem ih na kurac, sve i jednog "pisca" ratnih bajki :twisted:
Emiremir33

#693 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Emiremir33 »

Grean wrote: 25/12/2020 19:54
Nekako s proljeća wrote: 16/12/2020 16:46 Treskavica 1994., sarajevska 105 ili 2 viteška nisam siguran.
Image
Ovih 8 sarajevskih brigada, koliko je ukupno bilo sa unutrasnje strane prstena dijelile su zonu odgovornosti izvan prstena i pokrivali ili Treskavicu ili Nisice.

Tako da je to navjerovatnije 2 viteska jer 105, 102 i Prva brdska su pokrivale Nisice dok su I slavna i II viteska, vjerovatno i 101 te Peta sa Dobrinje bili na Treskavici. Mislim da je tako isla podjela.

Koliko se sjecam jedino Puskina 2. brdska nije imala zonu vani ili mozda jeste kasnije.
101 bila je u Varešu,na planini Zvijezdi,kote Polom,Jasen...bila i je i na Treskavici
jefff

#694 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Mislim da nas je onih par dana snijega skupo kostalo posto smo morali odloziti akciju a time i ostvariti slabiji rezultat u situaciji kada je bila bitka sa vremenom, kada se naziralo polticko rjesenje koje je bez sumnje imalo biti na nasu stetu. Cinili smo sve napore da izboimo sto vise za nas, da dodjemo sto blize opkoljenom Gorazdu.
Ubacivanje iz neprijateljskih linija nije bilo nimalo lahko, podrazumijeva se. Dugo vremena izvidjan je teren, pomagali su lokalci a veliki problem su bile mine kojih nam se pomogao rjesiti stranac iz Belgije, profesionalno vojno lice. On je sa grupom nasih prerovio i prekontrolisao kilometre terena uklanjajuci sve mine koje su pronasli. Kasnije kada smo prolazili tuda vidjeli smo da je citava zona izbocana bajonetama i izrovljena na mjestima kao da su divlje svinje tuda mjesecima bile. Hiljade i hiljade bocnih uboda bajonetom u tlo. Krenuli smo poslije podne, u medjuzoni smo bili u prvi mrak, s prva noci smo se provukli kroz njihovu liniju ali su izgubljeni sati dok se vise od 300. ljudi prebacilo stazom iza njihovih linija. Dalje predvodnicu su nam cinili neki momci iz focanske brigade koji su se ranije prebacivali za Gorazde i nazad. Cini mi se da nocu nismo mogo napredovali ali se vec zorom krenulo brze gdje smo vjesto zaobilazili njihove pozadinske sluzbe, tenkove i artiljeriju dok na jednom mjestu nismo naisli na neku njihovu bajtu, nesto kao kuhinja ili se odatle distribuisala hrana dalje na njihove polozaje. Komandant pravi procjenu da je najbolje da se provucemo ako je moguce neopazeno a da kada mi odmaknemo nekolicina nasih boraca, likvidira njihve koji su se tu nalazili a radilo se o 3. neprijateljska vojnika i jednoj mladjoj zeni. Tako je i bilo, cetvorica vojnih policajaca se javlja dobrovoljno da odrade akciju i da nas po tom sustignu. Izvrsavaju zadatak ali im jedan neprijateljski vojnik ipak uspjeva da utekne. Kazu: nece ga metak, nas cetvorica puca na njega, meci deru zemlju oko njega al ni jedan da ga pogodi.
jefff

#695 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Nekako s proljeća wrote: 25/12/2020 19:11
jefff wrote: 25/12/2020 18:41 Na snimku youtube kanala 9.bbr koji je datiran 04.10.1995. od 2.50 do 5.00 minute nacelnik staba 14. divizije Drinjak referise o trenutnoj situaciji na terenu precizno navodeci sve pozicije koje smo zauzeli. Za Lupoc Drinjak kaze da je osvojen jucer uz znacajan ratni plijen a sto bi trebalo da znaci da je osvojen 03.10.1995. u utorak, ako je snimak precizno datiran. Ja se ne sjecam datuma i jedino ovako mogu pomoci.

Odlični snimci, između ostalog, negdje od 5:30 minute zadnjeg videa 6 ljudi nisi jednog ranjenog ili poginulog. Za ovakav teren bi i 4 bila dovoljna, ali kroz gustu šumu-icu ne. Mi smo 4 nisili jednog ranjenog sa područja Čeline, patnja živa i za nas a za ranjenika su to puževi koraci za njegove dvije rane a stacionar udaljen iha-haa. Tražio je da ga spustimo sa nosila i budemo zamjena ranjenoj nozi i tačno smo prije savladali put do medicinara. Srećom.
Mislim da znam koga nose. Pored radnih vodova na terenu su bili pripadnici i civilne zastite iz grada a medju njima najveci broj njih srpske nacionalnosti. Nosenje ranjenika je nesto najteze sto sam ja u zivotu iskusio. U grupi koju smo mi transportovali bilo je i laksih ranjenika i tako u jednom momentu ovi laksi ranjenici pocnu da placu, kazu: vi cete nas ovdje ostaviti a dalje ce te da nosite samo ove teze ranjenike.
_Reds_

#696 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by _Reds_ »

jefff wrote: 25/12/2020 20:23
Nekako s proljeća wrote: 25/12/2020 19:11

Mislim da znam koga nose. Pored radnih vodova na terenu su bili pripadnici i civilne zastite iz grada a medju njima najveci broj njih srpske nacionalnosti. Nosenje ranjenika je nesto najteze sto sam ja u zivotu iskusio. U grupi koju smo mi transportovali bilo je i laksih ranjenika i tako u jednom momentu ovi laksi ranjenici pocnu da placu, kazu: vi cete nas ovdje ostaviti a dalje ce te da nosite samo ove teze ranjenike.
Koja ja ovo kota odakle na snimku tuče naša artiljerija ?
jefff

#697 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by jefff »

Brdski top Crvena Zastava M48 76.mm dejstvuje sa jednog uzvisenja koje nije daleko od gornjeg Crnog jezera.
tempuser

#698 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

hamza_sa wrote: 25/12/2020 00:00 Ali, eto samo radi neke istine (znas kako kazu, stavi ruku na srce i govori), ono cega se ja jos uvijek sjecam kada su u pitanju Ledici jeste da Sevko nije uopce ucestvovao u dodnosenju odluka, niti je u tom momentu bio na terenu, kada se je desilo to sto se je desilo u Ledicima.

O Ledićima znam kao događajima (s obje strane), ne znam ništa od 5. MBR da znam ko je ko, ali jaran nije spominjao Ćevku nego Husu Ćesira.
tempuser

#699 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by tempuser »

jefff wrote: 25/12/2020 20:23 Pored radnih vodova na terenu su bili pripadnici i civilne zastite iz grada a medju njima najveci broj njih srpske nacionalnosti. Nosenje ranjenika je nesto najteze sto sam ja u zivotu iskusio.
E ja znam jednog koji je 1992. skontao da M92 patriotizam i rat nisu bezazlena zajebancija, da se mora spavati u rovovima itd, pa je sa 26 godina zdrav-prav našao sebi selameta kao povjerenik Merhameta na Koševskom pa sve to iskihao 1995. na Treskavici! :D
Tromblon

#700 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Tromblon »

tempuser wrote: 26/12/2020 10:18
jefff wrote: 25/12/2020 20:23 Pored radnih vodova na terenu su bili pripadnici i civilne zastite iz grada a medju njima najveci broj njih srpske nacionalnosti. Nosenje ranjenika je nesto najteze sto sam ja u zivotu iskusio.
E ja znam jednog koji je 1992. skontao da M92 patriotizam i rat nisu bezazlena zajebancija, da se mora spavati u rovovima itd, pa je sa 26 godina zdrav-prav našao sebi selameta kao povjerenik Merhameta na Koševskom pa sve to iskihao 1995. na Treskavici! :D
Hmmm, i ja sam zbao dvojicu sličnih, a jedan od njih mome biti taj tvoj.
Post Reply