Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#4601 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

U slucaju nedodirljivog rezimskog tajkuna Blekica istraga traje 10 godina. Nadam se da nije samo plod obicnih papira vec i pracenja biznisovanja doticnog.

U slucaju Grasa druga prica, ne treba izgubiti iz vida cinjenicu koliko je upravljackih struktura proslo kroz njega i opet sve SDA tajkuni i likovi sa pozicija...kad ce oni doci na red...msm da se razumijemo nije samo Gras u pitanju, niko npr ne pominje Hidrogradnju kao da nije postojala
Tipicoti

#4602 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

Francuski ALSTOM je Mercedes medju tramvajima, slike iz Istanbula i Kazablanke

Istanbul: Alstom Citadis X-04

Image

Image

Image

Casablanca: Alstom Citadis 302

Image

Image

Image
Tipicoti

#4603 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

2019. se pocelo sa prodajom Alstom Citadis 405 / X-05

Image

Image
holowey

#4604 Re: Gras all about

Post by holowey »

Mene kao putnika bi vise interesovalo kakva su vrata tj ulaz, niski ili visoki, kakva su sjedista, moguci broj i raspored, pogled kroz prozor, ima li siber i kakav, ima li klimu, kakva je ventilacija, kakvo unutrasnje osvjetljenje, ima li platformu za invalidska kolica, ima li kamere, razglas, da li je vozac potpuno odvojen od putnika, itd

Vanjski izgled je stvar ukusa, ali prakticne stvari su mi definitivno bitnije...

Ima li informacija sta nasi traze od tramvaja?
insaneinthebrain

#4605 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

kakve god tramvaje da uzmemo, bagra ce to isharati, poderati, isprljati, usrati. ko da nikad novi nisu ni bili. bacanje para uzalud :roll:
high_volume

#4606 Re: Gras all about

Post by high_volume »

Image

Ako Vlada KS već želi obnoviti tramvaje, onda su trebali poslati poziv za ponude mnogo više tramvaja od 15, koliko je sada. Mi odavno imamo šarenilo tramvaja u Sarajevu, od onih prastarih Čeških, do nešto novijih, najčešće poklonjenih, rabljenih. To poskupljuje njihovo održavanje. Ako bi Vlada odlučila nabavku tramvaja samo od jednog dobavljača, mogla bi s njim postići i dodatne benefite i znatno sniženje cijene i tramvaja i rezervnih dijelova, dugoročno. Pretpostavljam da je slično bilo i sa Češkim tramvajima.
Tipicoti

#4607 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

Koliko tramvaja treba Sarajevo uopste da se sve starudije sklone sa šina ?
thekupus

#4608 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Tipicoti wrote: 12/12/2020 14:13 Koliko tramvaja treba Sarajevo uopste da se sve starudije sklone sa šina ?

Nije problem u starosti tramvaja, nego u lošem održavanju. Beč i Prag još na nekim linijama drže tramvaje poput ovih koji voze u Sarajevu.
Tipicoti

#4609 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

holowey wrote: 11/12/2020 20:44 Mene kao putnika bi vise interesovalo kakva su vrata tj ulaz, niski ili visoki, kakva su sjedista, moguci broj i raspored, pogled kroz prozor, ima li siber i kakav, ima li klimu, kakva je ventilacija, kakvo unutrasnje osvjetljenje, ima li platformu za invalidska kolica, ima li kamere, razglas, da li je vozac potpuno odvojen od putnika, itd

Vanjski izgled je stvar ukusa, ali prakticne stvari su mi definitivno bitnije...

Pa trebalo bi biti sve ful.
Objavljen je tender za nabavku 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu. Znaci dolaze novi, a ne polovni.
Sada su tramvaji tipa VW Golf 1, a sada dolaze kao Golf 8. Bar mislim da ce biti tako ...
Tesla Edison

#4610 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Kako misle ove tramvaje postaviti na ovakvu prugu? Obnovu pruge niko više i ne spominjine, a budući da su počeli graditi bunker na Otoci, od obnove izgleda nema ništa.

Kupiti tramvaje na ovakvu prugu je čisto bacanje novca. Afera Respiratori2/Tramvaji na vidiku.
Tipicoti

#4611 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

To ni meni nije jasno, treba napraviti prvo uslove za nove tramvaje.
To je kao da vozis novi Ferarri po ovoj ulici ..

Image
holowey

#4612 Re: Gras all about

Post by holowey »

Tipicoti wrote: 12/12/2020 14:21
holowey wrote: 11/12/2020 20:44 Mene kao putnika bi vise interesovalo kakva su vrata tj ulaz, niski ili visoki, kakva su sjedista, moguci broj i raspored, pogled kroz prozor, ima li siber i kakav, ima li klimu, kakva je ventilacija, kakvo unutrasnje osvjetljenje, ima li platformu za invalidska kolica, ima li kamere, razglas, da li je vozac potpuno odvojen od putnika, itd

Objavljen je tender za nabavku 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu. Znaci dolaze novi, a ne polovni.
Sada su tramvaji tipa VW Golf 1, a sada dolaze kao Golf 8. Bar mislim da ce biti tako ...
jel bas ful ili ful fulova? sta ti to znaci uopste? jeli se tako trazi u tenderu? da bude ful? :-)
Tipicoti

#4613 Re: Gras all about

Post by Tipicoti »

holowey wrote: 12/12/2020 15:20

jel bas ful ili ful fulova? sta ti to znaci uopste? jeli se tako trazi u tenderu? da bude ful? :-)
``pogled kroz prozor`` sigurno imaju :roll: :lol:
holowey

#4614 Re: Gras all about

Post by holowey »

Tipicoti wrote: 12/12/2020 15:32
holowey wrote: 12/12/2020 15:20
``pogled kroz prozor`` sigurno imaju :roll: :lol:
dimenzije prozora te i te, stub izmedju prozora postoji/ne postoji, prozor postavljen na visini toj i toj...da ne bude sjedis i vidis kroz prozor ali ako stojis moras da cucnes ili buljis u stub od 50cm...kontas? taj pogled kroz prozor...

ako nemas sta konkretno, bogati preskoci moj post
pritchard

#4615 Re: Gras all about

Post by pritchard »

Predvidjeno je da radovi na obnovi pruge budu okoncani prije dolaska novih tramvaja koji ce ipak biti napredna tehnologija, a ne one krntalije i raspale limenke koje skoro da i po asfaltu idu. :) Ugl plan je kako sam skontao sljedeci:

1. Obnova sina MD - Ilidza (Vijecnica - MD su full obnovljene)
2. Novi tramvaji/trolejbusi dolaze
3. Vracanje mreze za Vogoscu, sirenje tramvaja do Hrasnice gdje ce valjda biti i nova remiza itd
4. Dugorocno sredinom 1. transverzale ako je dozivimo tramvaj do Sipa
5. Ovdje bi trebala biti Dobrinja koja je hitnija od Hrasnice po mom misljenju jer sama DB ima 35k stanovnika ako se ne varam plus DB u RS i Lukavica, Mladice 25k = 60k stanovnika koji teze tramvaju mada doduse sad imaju trolu koja istini za volju ne ispunjava potrebe, dok linija za Hrasnicu obuhvata Butmir i Koloniju - c. 16k, Hrasnica I i II 14ak milja = 30k koji trenutno zavise od osobnih vozila ili povremenih autobusa. O Dobrinji je u svakom slucaju iluzorno govoriti, od toga tek nema nista, prije ce biti za Blazuj. :D

Ima tu jos mnogo otvorenih pitanja kao npr novi ** No links **, eventualni kvarovi na novim tramvajima, kako to popravljati, zastita od huligana (vec nakon 5 dana ce ti novi tramvaji biti neprepoznatljivi ako se stvarno nesto ne uradi po ovom pitanju) itd itd. Nek se je nesto pomaklo s mrtve tacke, a moji favoriti ovako laicki, zasnovano na estetici su Stadler i Alstom. Koliko uopce kostaju po komadu ova dva modela zna li neko?

edit: Sad vidim da je dresdener napisao da Alstom kosta 3-5 mil po komadu... :-)

Image
Image
Forumerrer

#4616 Re: Gras all about

Post by Forumerrer »

Zali Boze utrosenih para na nove tramvaje, to je zadnje sto nam treba.

Niti ce pruga biti obnovljena, niti ce gras ovo odrzavati, niti ce se putnici promijeniti.
pritchard

#4617 Re: Gras all about

Post by pritchard »

Pruga jednostavno mora biti obnovljena da bi se ovakvi tramvaji pustili u rad, dakle preduvjet, nema druge opcije, conditio sine qua non sto bi rekli stari Rimljani. Dolazimo do putnika gdje stvarno nema pomoci osim da policajac stoji pored svakog i budno ga motri dok ne napusti vozilo, jednostavno taj rusilacki nagon, manjak kulture, sta li vec, da ne ulazim u dubiozu, je apsolutno zapanjujuc. Usput, modernizirana Tatra mi uopce nije losa, ok izgleda...

Image
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4618 Re: Gras all about

Post by mk ultra »

Zato sam odmah i rekao da bih volio da vidim Alstom na našim šinama :mrgreen:

Mislim da od ovoga nema nista, jer ne mislim da ce bilo koji proizvođač koji daje garanciju na tramvaj dati da se vozi off road sa vozilom te cijene...
Ovo ostaje jos na nivou bajke :skoljka:
metastasio

#4619 Re: Gras all about

Post by metastasio »

Kanton Sarajevo i GRAS će debelo pogriješiti ako se prebrzo budu riješili Tatri K2YU. Češka firma Pragoimex rekonstruira stare Tatre koje su takve i po tri-četiri puta jeftinije od novog tramvaja. Svaki iole upotrebljiv tramvaj se treba iskoristiti do maksimuma. Ako Prag Tatre T3 iz 1970-tih godina stalno modernizuje i planira ih držati do 2050. u prometu, ako Milano i dalje koristi tramvaje proizvedene 1929. i 1930. koje je dotjerao i opskrbio GPS-om, Sarajevo se baš ne može razmetati.
thekupus

#4620 Re: Gras all about

Post by thekupus »

metastasio wrote: 14/12/2020 14:46 Kanton Sarajevo i GRAS će debelo pogriješiti ako se prebrzo budu riješili Tatri K2YU. Češka firma Pragoimex rekonstruira stare Tatre koje su takve i po tri-četiri puta jeftinije od novog tramvaja. Svaki iole upotrebljiv tramvaj se treba iskoristiti do maksimuma. Ako Prag Tatre T3 iz 1970-tih godina stalno modernizuje i planira ih držati do 2050. u prometu, ako Milano i dalje koristi tramvaje proizvedene 1929. i 1930. koje je dotjerao i opskrbio GPS-om, Sarajevo se baš ne može razmetati.
Slažem se, a mislim i da nije plan da ih se riješimo, već da ih rasteretimo. Novih 15 tramvaja će pomoći da se uradi baš to.
NediM17

#4621 Re: Gras all about

Post by NediM17 »

Ceska roba, peri-deri. :-D
high_volume

#4622 Re: Gras all about

Post by high_volume »

pritchard wrote: 12/12/2020 15:44
Image
Image
Ne treba zaboraviti dužinu tramvajskih stajališta u Sarajevu. Ne znam kolika je, ali ovakvi tramvaji kao na fotografijama iznad ne bi mogli saobraćati Sarajevom.
pritchard

#4623 Re: Gras all about

Post by pritchard »

Manji, petodjelni Alstom je 32-3m dug, a onaj sa prethodne fotke nesto preko 40. Kako stoje oni donirani Turci, dosta su duzi i glomazniji od Satre/Tatre?

Image
problemnatravunu

#4624 Re: Gras all about

Post by problemnatravunu »

I zar je problem da se (nadam se nakon rekonstrukcije pruge) poravna zemlja između i oko šina , kao na slici gore i posadi trava, izgleda prelijepo! :thumbup:
Ovo sad liči na oranicu ili stanicu za otkup sekundarnih sirovina :run:
Vitezanin

#4625 Re: Gras all about

Post by Vitezanin »

Kad smo već kod obnove pruge, šta će biti s onom skretnicom na Skenderiji i prugom prema Željezničkoj? Hoće li se to mijenjati?
Post Reply