Gras all about
- Haris.ba
#4576 Re: Gras all about
Ovo su htjeli iznad Jale u Tuzli. Haj tamo nek naprave. Pustite Sarajevo, nek tamo dokazu kako funkcionise.
-
dresdener78
#4577 Re: Gras all about
Prije svega to neće NIKO moći finansirati. Ovi sistemi su vrlo rijetki, zbog toga ekstremno skupi za izgradnju pruga te kupovinu vozila. Primjera radi, u njemačkom Wuppertalu gdje vozi ovakva "zavješena željeznica" alias Schwebebahn, su obnovili flotu vozila. 31 vozila ukupno 122 miliona €. To je otprilike dvaput više od savremenog tramvaja koji bi bio duži i imao veći kapacitet putnika. Nadzemna pruga na stubovima, opet nekoliko puta veća cijena od tramvajske pruge. Nešto takvo će moći kanton Sarajevo sebi da dozvoli tek kad će imati budžet kao Cirih.Erice39 wrote: ↑19/11/2020 08:27Ovo u Sarajevu neće doživjeti ni naši pra pra pra unuciCikCikCikPogodi wrote: ↑16/11/2020 16:16 Ja sam za totalno zamjenu tramvaja za monorail. Ovo jest skupo, ali idu iznad zemlje, tako da nece se zaustavljati na raskrsnicama. Mogu ici uzbrdo i nizbrdo, tako da to daje mogucnost povezivanja cak i cijelog kantona.
https://rail.bombardier.com/en/solution ... orail.html
https://www.hitachi.com/rev/archive/201 ... index.html
I za mene je svaki put šokantno.drndalo wrote: ↑24/09/2020 16:46 Danas prolazim starom Dzemala Bijedica kraj Grasa, i (opet) imaju barem 30-40 vozila naslaganih (autobusa i kombibusa)jedan na drugi za prevoz na otpad... To vidjam bar 2-3x godisnje. Pa koliko vozila imaju (doniranih) da ih tek tako mogu bacati u staro zeljezo?!
Ne mogu nama dobri ljudi sirom svijeta poslati autobusa koliko mi mozemo prodati otpadima...
Problem je sljedeći:
- Posebno kod DONIRANIH vozila je teško nabaviti rezervne dijelove, vozila se već ne proizvode.
- Rezervni dijelovi se teško nabavljaju i kod modernijih vozila zbog komplicirane tenderske procedure, carine itd. Bh. industrija tu ne nudi skoro ništa. Sve se mora importirati. BiH nije u EU dakle nije na zajedničkom tržištu itd.
- Još uračunaj hronične finansijske probleme u GRAS-u.
- Ne baš nebitan je i nemar i loše ponašanje osoblja GRAS-a prema voznom parku. Tu sam opet vidio svašta.
Prije par godina je jedan fan gradskog prijevoza napravio slike ove "deponije" i stavio na međunarodnu web stranicu. Nezvanično znam i o kome se tačno radilo. Stranica je vrlo posjećivana ne samo od fanova gradskog prevoza nego i od funkcionera mnogih gradskih saobraćajnih firmi kojima je posao ujednom i hobi. Iz mnogih zemalja. Koliko mi je poznato, neki donator je nakon što je vidio te slike totalno shebanih i razbijenih vozila otkazao donaciju za GRAS uz ogorčeno pitanje KAKO SE TO PONAŠAJU tamo prema vozilima?! Navodno je bio solidan cirkus oko toga. I strani fanovi gradskog prijevoza su dobili zabranu ulaska u GRAS radi slikanja.
-
Forumerrer
#4578 Re: Gras all about
Mi smo stoka koja nista ne zasluzuje. Ima li neko informaciju koliko je gras dobio vozila nakon rata? Rekao bih barem 500.
Neka vozila sam vidio samo nekoliko puta i ko da su u zemlju propala nakon toga. Bilo je tu dobrih vozila, sa koznim sjedistima, sa plinom, trola koje su imali one akumulatore....
Neka vozila sam vidio samo nekoliko puta i ko da su u zemlju propala nakon toga. Bilo je tu dobrih vozila, sa koznim sjedistima, sa plinom, trola koje su imali one akumulatore....
- CikCikCikPogodi
#4579 Re: Gras all about
Ili ovo ili ko sto su u Detroitu uradili sa takozvanim People Mover.dresdener78 wrote: ↑19/11/2020 22:27 Prije svega to neće NIKO moći finansirati. Ovi sistemi su vrlo rijetki, zbog toga ekstremno skupi za izgradnju pruga te kupovinu vozila. Primjera radi, u njemačkom Wuppertalu gdje vozi ovakva "zavješena željeznica" alias Schwebebahn, su obnovili flotu vozila. 31 vozila ukupno 122 miliona €. To je otprilike dvaput više od savremenog tramvaja koji bi bio duži i imao veći kapacitet putnika. Nadzemna pruga na stubovima, opet nekoliko puta veća cijena od tramvajske pruge. Nešto takvo će moći kanton Sarajevo sebi da dozvoli tek kad će imati budžet kao Cirih.
-
breuer
#4580 Re: Gras all about
Ne znam ko može priželjkivati ovakve grdosije u Sarajevu?
Fino urediti, organizovati i održavati tramvajske linije i sve super.
Fino urediti, organizovati i održavati tramvajske linije i sve super.
-
dresdener78
#4581 Re: Gras all about
U Detroitu je sistem malo drugačiji sa tehničkog pogleda (klasična željeznička pruga), ali svakako je to takva "simbolična" dekoracija oko gradskog centra. Dužina od +- 4,7 km, dnevno prevezenih oko 4 hiljadu putnika, dok u Sarajevu bi trebalo 12-20 km pruge sa kapacitetom od nekih 4 000 putnika za sat barem u špicama. I u svakom slučaju, u Detroitu se mora ovaj maleni people mover subvencionirati iznosom od oko 1 milion dolara mjesečno...CikCikCikPogodi wrote: ↑24/11/2020 10:39Ili ovo ili ko sto su u Detroitu uradili sa takozvanim People Mover.dresdener78 wrote: ↑19/11/2020 22:27 Prije svega to neće NIKO moći finansirati. Ovi sistemi su vrlo rijetki, zbog toga ekstremno skupi za izgradnju pruga te kupovinu vozila. Primjera radi, u njemačkom Wuppertalu gdje vozi ovakva "zavješena željeznica" alias Schwebebahn, su obnovili flotu vozila. 31 vozila ukupno 122 miliona €. To je otprilike dvaput više od savremenog tramvaja koji bi bio duži i imao veći kapacitet putnika. Nadzemna pruga na stubovima, opet nekoliko puta veća cijena od tramvajske pruge. Nešto takvo će moći kanton Sarajevo sebi da dozvoli tek kad će imati budžet kao Cirih.
Ideja nekog monoraila ili zavješene pruge na stubovima u Sarajevu se rodi iz totalno pogrešnog dojma da je "normalno" da su ulice blokirane beskrajnim talasom automobila. Taj se po svakoj cijeni mora smanjiti jer ekstreman automobilizam prouzrokuje ne samo začepljene ulice, nego i zagađenje zraka, buku, prekomjernu potrebu te izgradnju parkinga umjesto zelenih površina.
Ali, nisam pao sa kruške, poznato mi je da je zadnjih 15 godina JEDINI način itekako pouzdanog prijevoza u Sarajevu automobil. Gradski prijevoz NIKAKO, da negdje stigneš tačno i na vrijeme. Ja se sjećam kad sam dovršio knjigu o sarajevskom tramvaju i javili su se ljudi koji su željeli primjerak, dogovarali smo kafe i preuzimanje u centru grada - ukoliko je dotična osoba kasnila pola sata, bilo mi je jasno da putuje u centar gradskim prijevozom.
Opet bi prikačio sljedeću sliku koja odlično pokazuje potrošnju prostora ako isti broj ljudi putuje gradskim prevozom / automobilima.
- CikCikCikPogodi
#4582 Re: Gras all about
Ja vidim u ovome brzinu javnog gradskog prevoza. Tada bi bio tacniji, brzi bi bio i to bi rezultiralo da ga vise ljudi koristi.dresdener78 wrote: ↑25/11/2020 08:02U Detroitu je sistem malo drugačiji sa tehničkog pogleda (klasična željeznička pruga), ali svakako je to takva "simbolična" dekoracija oko gradskog centra. Dužina od +- 4,7 km, dnevno prevezenih oko 4 hiljadu putnika, dok u Sarajevu bi trebalo 12-20 km pruge sa kapacitetom od nekih 4 000 putnika za sat barem u špicama. I u svakom slučaju, u Detroitu se mora ovaj maleni people mover subvencionirati iznosom od oko 1 milion dolara mjesečno...CikCikCikPogodi wrote: ↑24/11/2020 10:39Ili ovo ili ko sto su u Detroitu uradili sa takozvanim People Mover.dresdener78 wrote: ↑19/11/2020 22:27 Prije svega to neće NIKO moći finansirati. Ovi sistemi su vrlo rijetki, zbog toga ekstremno skupi za izgradnju pruga te kupovinu vozila. Primjera radi, u njemačkom Wuppertalu gdje vozi ovakva "zavješena željeznica" alias Schwebebahn, su obnovili flotu vozila. 31 vozila ukupno 122 miliona €. To je otprilike dvaput više od savremenog tramvaja koji bi bio duži i imao veći kapacitet putnika. Nadzemna pruga na stubovima, opet nekoliko puta veća cijena od tramvajske pruge. Nešto takvo će moći kanton Sarajevo sebi da dozvoli tek kad će imati budžet kao Cirih.
Ideja nekog monoraila ili zavješene pruge na stubovima u Sarajevu se rodi iz totalno pogrešnog dojma da je "normalno" da su ulice blokirane beskrajnim talasom automobila. Taj se po svakoj cijeni mora smanjiti jer ekstreman automobilizam prouzrokuje ne samo začepljene ulice, nego i zagađenje zraka, buku, prekomjernu potrebu te izgradnju parkinga umjesto zelenih površina.
Ali, nisam pao sa kruške, poznato mi je da je zadnjih 15 godina JEDINI način itekako pouzdanog prijevoza u Sarajevu automobil. Gradski prijevoz NIKAKO, da negdje stigneš tačno i na vrijeme. Ja se sjećam kad sam dovršio knjigu o sarajevskom tramvaju i javili su se ljudi koji su željeli primjerak, dogovarali smo kafe i preuzimanje u centru grada - ukoliko je dotična osoba kasnila pola sata, bilo mi je jasno da putuje u centar gradskim prijevozom.
Opet bi prikačio sljedeću sliku koja odlično pokazuje potrošnju prostora ako isti broj ljudi putuje gradskim prevozom / automobilima.
![]()
Mozda kod njih ovo zauzima prostor, ali kod nas bi malo prostora zauzelo. A vecinu stvari osim tramvaja bi se mogli proizvesti u BiH.
-
dresdener78
#4583 Re: Gras all about
Problem ostaju troškovi:CikCikCikPogodi wrote: ↑25/11/2020 09:45
Ja vidim u ovome brzinu javnog gradskog prevoza. Tada bi bio tacniji, brzi bi bio i to bi rezultiralo da ga vise ljudi koristi.
Mozda kod njih ovo zauzima prostor, ali kod nas bi malo prostora zauzelo. A vecinu stvari osim tramvaja bi se mogli proizvesti u BiH.
Malo sam pregledao širom Evrope dostupačne podatke o cijenama.
Recimo to ovako (ali vrlo generalno, jer cijene su vrlo različite u svakom gradu):
Za jedinicu dužine pruge plaćaš oko 18 miliona ako ide po zemlji (dakle kao današnji tramvaj).
Ako ide na mostovima i stubovima, košta oko 40-45 miliona po istoj dužini (plus dugoročno održavanje svih nadzemnih konstrukcija, beton i čelik se mora održavati.
Ako ide pod zemljom, ista dužina košta 800-100 miliona po istoj dužini ovisno o geološkim i drugim uvjetima.
Ono pruge na stubovima jesu ustvari varijanta koja se koristi u mnogim siromašnijim zemaljama gdje bi dosljedna izgradnja tunela bila apsolutno nemoguća sa finansijskog pogleda (npr. Pakistan, Indija, Filipine, neke afričke države...).
Ako napraviš prugu na stubovima i sa stanicama, onda još moraš dodati dugoročne troškove za funkcionisanje i održavanje eskalatora, liftova jer stanice moraju biti pristupačne i osobama koje ne trčaju kao jeleni po nepokretnim stepenicama.
Sarajevski tramvaj je projektiran i izgrađen od VIZIONARA pred kojima ja i danas skidam kapu, jer su tada na kraju 50ih godina uzeli u obzir najmodernije trendove. Zato je i pruga svugdje osim strogog centra odvojena, tek sada razni nepismeni idioti u lokalnoj politici sanjaju asfaltiranje pruge da se prepusti automobilima. Tramvaj ima potencial i na pruzi sa postojećim trasiranjem DA DOBIJE PREDNOST pred automobilima. Dakle prednost na raskrsnicama, UZ STROGA ZABRANA kretanja automobilima na tramvajskoj pruzi od Marindvora preko Baščaršije nazad do Marindvora.
Jedini veći poduhvat koji bi znatno ubrzao tramvaj bi bio prema mome mišljenju PODVOŽNJAK kod muzeja umjesto S krivina. Dakle tramvaj bi se odmah iza raskrsnice kod ambasade SAD spustio pod zemlju, u svakom pravcu bi jednim tunelom prošao ispod saobraćajnice, i izašao bi na površinu pored trotorara na Marindvoru / ispred SCC-a.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#4584 Re: Gras all about
mislim da je lakse aute stavit pod zemlju nego tramvaj .dresdener78 wrote: ↑25/11/2020 10:28
Jedini veći poduhvat koji bi znatno ubrzao tramvaj bi bio prema mome mišljenju PODVOŽNJAK kod muzeja umjesto S krivina. Dakle tramvaj bi se odmah iza raskrsnice kod ambasade SAD spustio pod zemlju, u svakom pravcu bi jednim tunelom prošao ispod saobraćajnice, i izašao bi na površinu pored trotorara na Marindvoru / ispred SCC-a.
-
dresdener78
#4585 Re: Gras all about
Prema tome što sam vidio u raznim gradovima, cijev (tunel) za tramvaj je znatno uži nego tunel za automobile/autobuse, ali naravno ne smatram ovaj prijedlog dogmatičnim. Uz korektno naštimanje u korist tramvajskog prijevoza može pruga ostati kako jeste.bitanga_sa_otesa wrote: ↑25/11/2020 10:42mislim da je lakse aute stavit pod zemlju nego tramvaj .dresdener78 wrote: ↑25/11/2020 10:28
Ali još sam izguglao jedan graf o tome koliko površine zauzima koji vid saobraćaja u gradovima:

Dakle opet se vidi da automobilski saobraćaj zauzima apsolutno najveći udio tokom parkiranja i vožnje.
Sljedeći render je direktno na stranici Bečkog saobraćajnog preduzeća (Wiener Linien):

- CikCikCikPogodi
#4586 Re: Gras all about
Za sve sto bi se uradilo trebaju se potrositi ogromne sume novca. Ono sto bi ja jos uradio je sto ima u vecim gradovima, gdje su stanice podzemne zeljeznice povezane povezane liftovima iz zgrada ili tunelima. Nravno u fokusu bi samo bile one zgrade u kojoj su poslovni prostori.
- vjeshalica
- Cecilija
#4588 Re: Gras all about
Tri noći zaredom nema trole s Trga za Dobrinju u periodu 22.30 - 23.00!!!
Dođe na Grbavicu oko 22.57, raja ulijeće direkt u policijski čas zbog govana!!!
Ima li smisla biti vozača, zvati ikog u tom jadu od preduzeću, ubacit im kašikaru u portirnicu???
Dođe na Grbavicu oko 22.57, raja ulijeće direkt u policijski čas zbog govana!!!
Ima li smisla biti vozača, zvati ikog u tom jadu od preduzeću, ubacit im kašikaru u portirnicu???
- insaneinthebrain
#4589 Re: Gras all about
uzalud bilo sta pokusavati 
- vjeshalica
#4590 Re: Gras all about
Pa baci kašikaru ko ti brani
- Cecilija
#4591 Re: Gras all about
Bi li ti da ti mi u raji skupimo cifru?
Djeluješ po višegodišnjim upisima taman dovoljno agresivna
- vjeshalica
#4592 Re: Gras all about
Ne znam sto sam agresivna kad si prva ponudila da ubaciš kašikaru....Cecilija wrote: ↑09/12/2020 16:57Bi li ti da ti mi u raji skupimo cifru?
Djeluješ po višegodišnjim upisima taman dovoljno agresivna![]()
- Radar71
- Haris033
#4594 Re: Gras all about
Malo Jusufvranićima što su pokrali GRAS, kradu i dalje..
Ostavio Bimo, ženi Smiljki i sinu Jasminu, još materijala za pljačkanje..
Da li će ikada doći neko na vlast i oduzeti svu imovinu, koju su ovakve sirovine i primitivčine pljačkale od naroda zadnjih 30 godina?
Da li smo svijesni koliko bh mafijasi (ima ih na hiljade), pojedinačno, imaju nekretnina (u strogom centru Sarajeva), što su počeli da otimaju i prisvajaju već u ratu?
Uvalili se (komplet porodice) u razne političke strukture, JU, JP, NO, Skupstine, direktorska mjesta, MUP, peru novac, osiguravaju tranzit droge kroz BiH.. Sve laka i sigurna para, a sve uz odobrenje VSTV-a.
BiH je zemlja kriminala, korupcije i fašizma.
Ukratko, blago onom ko je otisao iz nje
Ostavio Bimo, ženi Smiljki i sinu Jasminu, još materijala za pljačkanje..
Da li će ikada doći neko na vlast i oduzeti svu imovinu, koju su ovakve sirovine i primitivčine pljačkale od naroda zadnjih 30 godina?
Da li smo svijesni koliko bh mafijasi (ima ih na hiljade), pojedinačno, imaju nekretnina (u strogom centru Sarajeva), što su počeli da otimaju i prisvajaju već u ratu?
Uvalili se (komplet porodice) u razne političke strukture, JU, JP, NO, Skupstine, direktorska mjesta, MUP, peru novac, osiguravaju tranzit droge kroz BiH.. Sve laka i sigurna para, a sve uz odobrenje VSTV-a.
Ukratko, blago onom ko je otisao iz nje
-
Tipicoti
#4595 Re: Gras all about

Na ECEPP portalu za javne nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas je objavljen tender u skladu s pravilima EBRD-a za drugu fazu nabavke 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu.
U prvoj kvalifikacijonoj fazi je odabrano pet pretkvalificiranih potencijalnih ponuđača, i to konzorcij firmi Stadler Polska Sp.z.o.o. iz Poljske i Stadler Rail Valencia S.A.U. iz Španije, turska firma Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi, još jedna španska firma CAF, češka ŠKODA Transportation a.s. i francuska ALSTOM.
Predtenderski sastanak sa potencijalnim ponuđačima planiran je 11. januara 2021. godine, dok je rok za dostavljanje ponuda 12. februar 2021. godine.
Rok za isporuku prvog vozila je 16 mjeseci, a svih 15 tramvaja će biti isporučeno u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.
"Nadamo se da ćemo imati nove tramvaje na ulicama Sarajeva do kraja 2022. godine", poručili su iz Vlade KS.
Podsjetimo, u sklopu aktivnosti realizacije kapitalnog projekta "Obnova voznog parka za javni linijski prijevoz putnika" planirana je nabavka tramvaja u vrijednosti od 30 miliona eura. Finansijska sredstva su obezbijeđena putem zajma EBRD-a i EIB-a.
Stadler Polska Sp.z.o.o. iz Poljske i Stadler Rail Valencia S.A.U. iz Španije

Turska firma Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi

Spanska firma CAF

Ceška ŠKODA Transportation a.s.

Francuski ALSTOM

- perfect_guy
#4596 Re: Gras all about
nešto kontam, šta je sa trodijelnim satrama? kako je proljetos pušten prevoz, nigdje ih
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#4597 Re: Gras all about
Volio bih vidjeti ovaj Alstom na off road šinama 
- vjeshalica
#4598 Re: Gras all about
I dobro kakve veze ima odobrenje VSTVa kao institucije sa uvalama u JU,JP,NO,Skupstine,Direktorska mjesta,MUP?Haris033 wrote: ↑10/12/2020 23:20
Ukratko, blago onom ko je otisao iz nje![]()
Strukture u javnim preduzecima imenuju Vlade a ne odobrava VSTV...de malo se informisi prije nego poletis da popljujes. Ako ti je cilj pljuvati onda pljuni na pravi nacin.
- vjeshalica
#4599 Re: Gras all about
Nisu prugu renovirali pa su skontali kako je najbolje da sjebu nove tramvaje i za godinu nakon kupovine da pricaju kako su se sjebali.Tipicoti wrote: ↑11/12/2020 01:00
"Nadamo se da ćemo imati nove tramvaje na ulicama Sarajeva do kraja 2022. godine", poručili su iz Vlade KS.
Podsjetimo, u sklopu aktivnosti realizacije kapitalnog projekta "Obnova voznog parka za javni linijski prijevoz putnika" planirana je nabavka tramvaja u vrijednosti od 30 miliona eura. Finansijska sredstva su obezbijeđena putem zajma EBRD-a i EIB-a.
- Haris033
#4600 Re: Gras all about
Sudovi i tuzilastva na svim nivoima vlasti direktno pomažu svim kriminalcima, a kad kazem "kirminalci", mislim na sve one gore pobrojane.vjeshalica wrote: ↑11/12/2020 08:09I dobro kakve veze ima odobrenje VSTVa kao institucije sa uvalama u JU,JP,NO,Skupstine,Direktorska mjesta,MUP?Haris033 wrote: ↑10/12/2020 23:20
Ukratko, blago onom ko je otisao iz nje![]()
Strukture u javnim preduzecima imenuju Vlade a ne odobrava VSTV...de malo se informisi prije nego poletis da popljujes. Ako ti je cilj pljuvati onda pljuni na pravi nacin.