Ah sta sa ti kazem
@konektovan
To je sve samo refleksija naseg podanickog mentaliteta prema Svabama upakovana sa malogradjanstinom koja pati od pokazivanja marki. Ko biva njemacka Nutela/Ariel/kuracpalac je nesto posebno pa sam i ja poseban ako to koristim.
Uvijek mi naumpadne anegdota od radnika Energoinvesta u Libiji kad im je jedan inziner tvrdio da se pumpa za vodu ne bi pokvarila da je njemacka. Kad su utvrdili da jeste njemacka zapravo, on je rekao da onda ne valja voda
Haj za Nutelu mozda i nisam kompetentan, nisam neki ljubitelj slatkog, meni je svaka dobra i svaka vala ista, ali o deterdzentima mogu napisati doktorsku disertaciju. Od svoje 18te zivim sam i perem sopstvene prnje i koristio sam sve, apsolutno sve moguce i nemoguce deterdzente, pa i ta cudesa sto vozaci Kantic ekspresa tuse iz Njemacke. Drasticne razlike apsolutno nema. A i nedrasticne. Samo se razlikuju jesu li predmet malogradjanskih kompleksa ili ne.
Bio sam i podstanar jednom liku sto je penziju zaradio u Njemackoj i tusio me cinjenicom da su svi aparati u stanu koji sam rentao dovuceni iz Njemacke od njega licno i da cu vidjeti kako su dobre njemacke ves masine i kako televizori imaju bolje boje od nasih. Frajer je to ba mrtav ozbiljan mislio, ja mu se nisam u facu smijao samo zbog respekta prema godinama po kojim bi mi mogao biti otac. Sta mislis je li bolje prala ta AEG masina iz njemacke ili Grundig televizor jel bio bolji nego sto sam navikao
On topic: podrzavam da dodje sto vise stranih lanaca i sto vise razlicitih proizvoda. Lidl je meni kurac od ovce i zaobilazim ga kad sam u HR i opcenito u inostranstvu, ali neka dodje, bolje da ga ima nego da ga nema.