Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#33426 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Edin H. wrote: 31/10/2020 17:19
GAU8 wrote: 31/10/2020 17:16
Nedzada wrote: 31/10/2020 16:44 Zašto ne napišu od čega je umro 22 osobe?

Ovako ispadne da je od korone - a niđe veze.

Udari me auto - umrem .. testiraju me .... i kaže pozitivan, dodaj ga na spisak.
A 5 milja u padže, ne smiješ to zaboraviti. To nije mala stvar!
Kako napreduje cipovanje?
Pitaj ovoga sto sam ga citirao, ja sam pogresna adresa za to pitanje... :-) :-)
pyrocool1

#33427 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pyrocool1 »

laik1981 wrote: 31/10/2020 15:56 Dok su oci uprte u kafice ovakve i slicne osinjake niko ne smije dirnuti.. Da me neko ne shvati pogresno, govorim o sve tri konfesije..

Niko ne mari za koronu: Stotine Prozoraka na slavlju poslije mise, zaigralo se i kolo
http://www.klix.ba/clanak/201031051
I Islamska zajednica a i SPC (sa naglaskom na period predstojecih slava) su pozivale na postovanje epidemioloskih mjera. Ponavljano vise puta. Za Katolicku crkvu ne znam ili sam propustio. Ali gore navedene jesu i to nekoliko puta. Zabraniti ne mogu ali mogli bi cesce ponavljati te poruke.
Stvari su izmakle kontroli..i to je to. Vrlo brzo ce se desiti odnosno desava se da vracaju pacijente za koje se smatra da to mogu izgurati bez bolnice. Elem eto dosli smo na svedski model u principu, koji je zagovaran od strane mnogih forumasa. Sad....sto mi nismo Svedi..jbg.
Last edited by pyrocool1 on 31/10/2020 17:45, edited 1 time in total.
Nivelacija

#33428 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

„Imamo 260 kreveta na raspolaganju u Kantonalnoj bolnici Zenica i dva puta po 40 u Općoj bolnici Tešanj. U KBZ je zauzeto oko 70 kreveta, a u Tešnju 25.

30% kapaciteta u Zeničkom kantonu zauzeto.
Slabija popunjenost nego u martu i aprilu.

Cak dvije trećine kapaciteta prazno.
Mogy87

#33429 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

pyrocool1 wrote: 31/10/2020 17:35
laik1981 wrote: 31/10/2020 15:56 Dok su oci uprte u kafice ovakve i slicne osinjake niko ne smije dirnuti.. Da me neko ne shvati pogresno, govorim o sve tri konfesije..

Niko ne mari za koronu: Stotine Prozoraka na slavlju poslije mise, zaigralo se i kolo
I Islamska zajednica a i SPC (sa naglaskom na period predstojecih slava) su pozivale na postovanje epidemioloskih mjera. Ponavljano vise puta. Za Katolicku crkvu ne znam ili sam propustio. Ali gore navedene jesu i to nekoliko puta. Zabraniti ne mogu ali mogli bi cesce ponavljati te poruke.
Stvari su izmakle kontroli..i to je to. Vrlo brzo ce se desiti odnosno desava se da vracaju pacijente za koje se smatram da to mogu izgurati bez bolnice. Elem eto dosli smo na svedski model u principu, koji je zagovaran od strane mnogih forumasa. Sad....sto mi nismo Svedi..jbg.
:thumbup:
Samo da jos jednom naglasim da to sto pojedini forumasi smatraju “svedskim modelom” je glavni svedski epidemiolog okarakterisao kao “uzaludno i nemoralno”
Trappist

#33430 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 17:41
pyrocool1 wrote: 31/10/2020 17:35

Stvari su izmakle kontroli..i to je to. Vrlo brzo ce se desiti odnosno desava se da vracaju pacijente za koje se smatram da to mogu izgurati bez bolnice. Elem eto dosli smo na svedski model u principu, koji je zagovaran od strane mnogih forumasa. Sad....sto mi nismo Svedi..jbg.
:thumbup:
Samo da jos jednom naglasim da to sto pojedini forumasi smatraju “svedskim modelom” je glavni svedski epidemiolog okarakterisao kao “uzaludno i nemoralno”
Ja sam za to da nam ti svima kazes sta trebamo raditi i kako se ponašati. Ne samo u BIH nego i na Europskom nivou, posto očigledno znas najbolje na svijetu.
Mogy87

#33431 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Maska, distanca, prati ruke, ne ici na velika okupljanja, redovno provjetravati prostorije i ostati kuci ako imas bilo kakve simptome. Nije nuklearna fizika.
Ali ti to svakako vec i sam znas :mrgreen:
Trappist

#33432 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 17:51 Maska, distanca, prati ruke, ne ici na velika okupljanja, redovno provjetravati prostorije i ostati kuci ako imas bilo kakve simptome. Nije nuklearna fizika.
A sto mislis da to pomaže toliko? Nemoj uzimati BiH kao primjer nego ostale jako napredne drzave, Njemacka, Austrija, Italija, Spanija, VB, Ceska, svi su imali te mjere i imaju rekorde svaki dan sa novozarazenin. Ako samo to pomaze, sto uvode lockdown i prave ogroooomne gubitke u ekonomskom polju?
daddy-kool

#33433 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

šumska 842/1674 50%
FBiH 1070/2217 48%
BD 43/127 34%

BiH 1955/4018 49%
Last edited by daddy-kool on 31/10/2020 17:59, edited 1 time in total.
splinter

#33434 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 17:19 @splinter
17 godina je imao decko, nazalost. Meni je taj nacin razmisljanja o starijim jako blizak i ne “otpisujem” nikoga vec upravo suprotno. Samo sam spomenula cinjenicu da su bili u godinama kad su sanse za smrt vece od bilo kog uzroka.
Sad ce me razapeti sto spominjem WHO jer to je pojedinim to personifikacija djavola, ali upravo zbog toga WHO jako negativno gleda na masovne vakcinacije jer se mogu desiti propusti.
Nažalost već sada smo u fazi pandemije kad je znatno sužen izbor mehanizama koji se mogu poduzeti i morat ćemo često birati manje od dva zla. . .
Mogy87

#33435 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trappist wrote: 31/10/2020 17:55
Mogy87 wrote: 31/10/2020 17:51 Maska, distanca, prati ruke, ne ici na velika okupljanja, redovno provjetravati prostorije i ostati kuci ako imas bilo kakve simptome. Nije nuklearna fizika.
A sto mislis da to pomaže toliko? Nemoj uzimati BiH kao primjer nego ostale jako napredne drzave, Njemacka, Austrija, Italija, Spanija, VB, Ceska, svi su imali te mjere i imaju rekorde svaki dan sa novozarazenin. Ako samo to pomaze, sto uvode lockdown i prave ogroooomne gubitke u ekonomskom polju?
To sto neko ima mjere “na papiru” ne znaci da se postuju. Pricala sam vec o dernecima u stanu u Parizu. Sigurno si vidio i clanak vezano za “seobu naroda”.
Doslo je hladnije vrijeme, ljudi se vratili s godisnjih, pocela skola. Sve to utice.
Ne uvode lockdown u tom smislu vec u manjem obimu upravo kako bi zastitili kljucne privredne grane i skole. To sto je kod nas kafana osnovica ekonomije je vec nas problem.
Trappist

#33436 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 18:04
To sto neko ima mjere “na papiru” ne znaci da se postuju. Pricala sam vec o dernecima u stanu u Parizu. Sigurno si vidio i clanak vezano za “seobu naroda”.
Doslo je hladnije vrijeme, ljudi se vratili s godisnjih, pocela skola. Sve to utice.
Ne uvode lockdown u tom smislu vec u manjem obimu upravo kako bi zastitili kljucne privredne grane i skole. To sto je kod nas kafana osnovica ekonomije je vec nas problem.
Policijski sat, zabrana napustanja regije i zatvaranje svih nonessential businesses nije lockdown?
Skole dokazano ne uticu na povecanje broja zarazenih, zato i ostaju otvorene svuda, hajmo dalje. S godišnjih su se vratili krajem augusta, pocetkom septembra (dobro poznato da haman citava italija u augustu ide na godisnji), hajmo dalje.
A derneci u stanu, ti bila na tim svim dernecima pa znas? Kakvog onda smisla ima ikakva mjera ako se mogu okupiti na vikendici i derneciti, ako je to glavni razlog širenja zaraze?
Ako njemci ne postuju mjere koje im je drzava rekla, NIKO NIGDJE ih onda nece poštovati. Mozda jedino japanci mogu u isti kos sa svabama.
Medobrundo25

#33437 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Dzaba ti to njoj pricas, nema ona kapaciteta da to shvati. Dva neuorona u glavi, vrti pricu ko pokvarena ploca. Ocigledno osnovne mjere tipa maske, distance i pranja ruku nisu dovoljne, zato se i pribjegava ovim zatvaranjima. Ili ima 12 godina ova mogy ili je stvarno mentalno ogranicena osoba.
Mogy87

#33438 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@Trappist odgovorila sam ti na drugoj temi, da ne zatrpavamo ovu
laik1981

#33439 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Vidimo na primjeru Prozora kako se zivot odvija u manjim sredinama. Prije par dana je slican dogadjaj bio u Jajcu i prisustvovalo je na hiljade ljudi. Masovne svadbe i druzenja, maske misaona imenica. Ne znam kakve su im statistike, ali sigurno nisu gore nego u Sarajevu gdje se mjere, bar medju obicnim narodom postuju u 95% slucajeva. Neka probaju vrli novinari oslobodjenja, n1 i slicnih otici do tih manjih sredina i priupitati ljude, poput ovih sa snimka, sta misle o mjerama. Ne bi se fino proveli. Lako im je vrebati po Vilsonovom i po Trebevicu. De malo do Gruda, Posusja, Prozora, Nevesinja, Bilece i sl..
Mogy87

#33440 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Zar ti nisi tvrdio da se u drzavnim firmama i institucijama mjere ne postuju?
I de mi molim te pokazi gdje su ti odgovorni gradjani koji nose masku osim iz razloga sto policija kaznjava? A i ovako traze svaku priliku da je skinu.
Pa sam @Trappist je mene zacudjeno pitao kako to da sve vrijeme nosim masku na poslu.
A tvrdi da maske ne funkcionisu. A njemu samom je nepojmljivo da je nosi 8 sati. Pa lakse reci da maska nije korisna.
laik1981

#33441 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 18:26 Zar ti nisi tvrdio da se u drzavnim firmama i institucijama mjere ne postuju?
I de mi molim te pokazi gdje su ti odgovorni gradjani koji nose masku osim iz razloga sto policija kaznjava? A i ovako traze svaku priliku da je skinu.
Pa sam @Trappist je mene zacudjeno pitao kako to da sve vrijeme nosim masku na poslu.
A tvrdi da maske ne funkcionisu. A njemu samom je nepojmljivo da je nosi 8 sati. Pa lakse reci da maska nije korisna.
Zato i kazem medju obicnim narodom. Ti paraziti nisu narod :D Po ovim manjim mjestima nema puno parazita, pa nema ni puno zaraze :D
Horke

#33443 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horke »

@Dozer
Moze doci do kontaminacije materijala za bris (da ga stavis u vodu bio bi pozitivan) plus toliko je osjetljiv da detektuje i ostatke virusa pa moze biti pozitivan i kod nekog ko je vec prelezao.

Kod nas takodjer ne rade razdvajanje rezultata, tako da su pozitivni i oni koji su na pragu detekcije.
Ironmen

#33444 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Upravo sam se vratio od druga koji je "zarazen" koronom nosio mu hranu i lijekove naravno postivanje distance vidili se kroz prozor stana, covjek je smrasao najmanje 10 kg bijel kao snijeg jedva prica i staji na nogama, njemu nalaz pokazao da je negativan a sinu od 15 godina da je pozitivan, sin nema nikakve simptome osim 2 dana blaze temperature.. Cuvajte se ljudi koliko god je moguce.
armin071

#33445 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

laik1981 wrote: 31/10/2020 18:23 Vidimo na primjeru Prozora kako se zivot odvija u manjim sredinama. Prije par dana je slican dogadjaj bio u Jajcu i prisustvovalo je na hiljade ljudi. Masovne svadbe i druzenja, maske misaona imenica. Ne znam kakve su im statistike, ali sigurno nisu gore nego u Sarajevu gdje se mjere, bar medju obicnim narodom postuju u 95% slucajeva. Neka probaju vrli novinari oslobodjenja, n1 i slicnih otici do tih manjih sredina i priupitati ljude, poput ovih sa snimka, sta misle o mjerama. Ne bi se fino proveli. Lako im je vrebati po Vilsonovom i po Trebevicu. De malo do Gruda, Posusja, Prozora, Nevesinja, Bilece i sl..
Cazin jučer isto. Ja stavio masku ušao u radnju ljudi u mene gledaju ko u svemirca. Ljudi totalno opušteni jedino gdje sam vidio doduše one mini vizire kod konobara ostalo sve normala. Izgleda ovo se samo u Sarajevu trenira poslušnost...
ime_kojeg_nema

#33446 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ime_kojeg_nema »

Trappist wrote: 31/10/2020 18:10 Skole dokazano ne uticu na povecanje broja zarazenih, zato i ostaju otvorene svuda, hajmo dalje.
Prema studiji objavljenoj u Lancetu zatvaranje skola bi smanjilo prenos virusa za 15% nakon cetiri sedmice.
https://www.thelancet.com/journals/lani ... 4/fulltext
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#33447 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stetoskop »

Ne bojim se ja korone, gripa ko gripa, bolest ko bolest. Puno me je strah ovog "šatora"
Trappist

#33448 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

ime_kojeg_nema wrote: 31/10/2020 23:33
Trappist wrote: 31/10/2020 18:10 Skole dokazano ne uticu na povecanje broja zarazenih, zato i ostaju otvorene svuda, hajmo dalje.
Prema studiji objavljenoj u Lancetu zatvaranje skola bi smanjilo prenos virusa za 15% nakon cetiri sedmice.
Sto onda drzave koje idu sad u lockdown ne zatvaraju skole? Dajte vise, objavljujete nekakva istrazivanja koja ni za sta ne sluzze ocigledno, odjednom svi po citav dan citate istrazivanja,svi neki doktori nauka u pm.
ime_kojeg_nema

#33449 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ime_kojeg_nema »

Trappist wrote: 01/11/2020 00:23
ime_kojeg_nema wrote: 31/10/2020 23:33
Sto onda drzave koje idu sad u lockdown ne zatvaraju skole? Dajte vise, objavljujete nekakva istrazivanja koja ni za sta ne sluzze ocigledno, odjednom svi po citav dan citate istrazivanja,svi neki doktori nauka u pm.
Ma nije da citam istrazivanja nego je bas veceras bilo na dnevniku pa sam povezao. To je, jebiga, ono sto kaze nauka a druga stvar je sta drzave mogu ili zele. Vidi, prvi cu se naci u problemu ako zatvore skole i nisam nikakav panicar u smislu da se licno plasim virusa. Cinjenica je da nema uspjesnih rjesenja za ovaj problem osim tih "starinskih" kao sto su karantena, distanca, maske i pracenje zarazenih i izolacija. Mali broj zemalja koje se uspjesno nose s tim to dokazuje. Kina ne samo da je suzbila virus nego je ostvarila i ekonomski rast. To govore brojevi. Jasno mi je i da se u okviru danasnjeg kapitalistickog drustvenog uredjenja ne moze naci rjesenje za probleme koje ova situacija nosi (i ne samo ova). Gadna kriza ce biti, vec jeste ustvari, i morace se desiti neke promjene ili cemo imati revolucije. Davno je receno, socijalizam ili barbarstvo.
Sociolog

#33450 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Dobro jutro

Molim bez zafrkancije, gdje se smjestaju ljudi??? Podhrastovi 105,vojna 30

Srednji i teski pacijenti?
Locked