Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#33376 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

POKLEKNULA JOŠ JEDNA EVROPSKA DRŽAVA
Spema se novi 'lockdown' i u Engleskoj: Britanski premijer razmatra 'zaključavanje' građana na mjesec dana
poslije izbora idemo i mi kljuc u bravu...
Mogy87

#33377 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 31/10/2020 12:11 Kakav Milanović? Otvori sebi temu Korona Vs. Milanović pa tamo o njemu na široko i na dugačko.
Aha, znaci sloboda govora samo za ove "alternativne" koji misle kao ti?
Malo je reci dvostruki arsini :thumbup:
zubi

#33378 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

pici wrote: 31/10/2020 12:12
Spema se novi 'lockdown' i u Engleskoj: Britanski premijer razmatra 'zaključavanje' građana na mjesec dana
Ma nema sanse, kod nas ce biti raspasoj... nema kljuca, ko bi to smio da uradi??
laik1981

#33379 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 12:07
biglebovski wrote: 31/10/2020 12:03 I dok bajni urednici privatnih medija za širenje virusa krive tobož neodgovorne vlasnike kafića,

"Ukoliko bi policajci i inspektori dosljedno i bez razlike provodili sve mjere i naredbe smanjio bi se broj onih koji krše mjere poput neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /201030036

a panik botovi u komentarima zagovaraju zatvaranje poput proljetnog, nama se u realnosti virus širi po kancelarijama, bolnicama i obiteljima dalje po zajednici. I dok nas propagandisti uvjeravaju svim silama da su restorani, kafići, nargilhane, tržni centri, fast-foodovi, hoteli, moteli, trgovine (osim one sa hranom i apoteke, naravno), pa čak i škole, rasadnici virusa, nama po MUP-ovima fali pola ljudi, bolničko osoblje desetkovano a mi, u sedam mjeseci, smo čuli za jednog konobara koji je bio zaražen.

U suštini, glavni problem naše pandemije je ovo, koje se, evo vidimo, dešava i kod susjeda:

"JUČER je u KB-u Dubrava održan sastanak liječnika i Ivice Lukšića, glavnog čovjeka za covid u KB-u Dubrava.

Liječnici, čija nam imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad covid-pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, "vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog".

"Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora", konstatiralo je više liječnika. "Pa zašto to dosad nije riješeno? Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi", govore liječnici, prenosi Telegram.

"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.

"Koliko mi uopće imamo respiratora?" pita Lukšića jedan od sudionika razgovora.

Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"

"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.

Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sni ... 26402.aspx

Dakle, trebalo je u ovih sedam mjeseci u Zagrebu nabaviti dovoljan broj dodatnih respiratora kako bi bilo lakše boriti se na vrhuncu. 140 respiratora će im izgleda biti dovoljno, neke već imaju.

Ista situacija i kod nas. Ping-pong i prebacivanje odgovornosti sa jedne bolnice na drugu, sa jednog nivoa na drugi, nikakvih inicijativa za poboljšanje stanja, nikakvih pomaka u organizaciji testiranja, ranog otkrivanja i liječenja u ranim fazama kada je i najefikasnije. Narod ostavljen na forum, prepušten sam sebi, ličnoj inicijativi. OK.

Ja predlažem da u sljedećih 60 dana uvedemo lockdown za sve kancelarijske radnike koji će primiti po 200 maraka umjesto pune plate te da ukoliko se uvede i lockdown za ostale djelatnosti, vlada isplati 75% prošlogodišnjeg prihoda svima onima koji će biti pogođenim zatvaranjem kao i da vlada, za period zatvaranja, isplati plate i doprinose svim zaposlenim u tim poslovima.

Jer pandemija je problem svih nas, te bi svi podjednako trebali podnijeti teret borbe.
Nego, da li ces stati u odbranu slobode govora hrvatskih ljekara koji ne misle kao Milanovic? Kao sto stajes na stranu brojnih "alternativaca" sirom planete? Koju zoves "epidemijom nepravde"?
S tom razlikom da je Milanovic u poziciji da hapsi te ljude. A ovim tvoji se zale sto im se losi radovi ne objavljuju u prestiznim casopisima i tvrde da su cenzurisani.
Nemoj biti licemjer.
Evo ja cu osuditi tu fasisticku i diktatorsku izjavu Milanovica koja je u ravni izjava raznoraznih panik botova koji bi zatvarali i suspendovali neistomisljenike.. Nisam vidio ni da si ti stala u odbranu bilo koga ko je iznio stavove kontra ubjedjenja u koje ti vjerujes, cak naprotiv, svim silama si pokusavala i sama degradirati te ljude, sto te cini teskim licemjerom..
daddy-kool

#33380 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 09:54
el_bake007 wrote: 31/10/2020 01:38 Dzaba cekate drzavu,entitet ili kanton da vas spase , oni su davno digli ruke od toga , uradili minimum mjera da se na papiru odrijese odgovornosti i pustili svakom da se kocka hoce li se zaraziti i kako ce proci u tom slucaju. Sto se prije pomirite sa tom cinjenicom lakse ce vam bit
Ovo :thumbup:
Uz cinjenicu da velika vecina naroda podrzava ovaj pristup.
Od stava "virus je laz, Bil Gejc, svjetska zavjera" do "pustite nas da zivimo, nece mene, a za drugog me bas briga, rjesice se, ko da meni kaze da nosim masku" i slicno.
:thumbup:

Mene to razočarava, ali jeste slika našeg društva. Nismo mi tu ni nešto posebni, slušam Trumpa jutros kako bulazni da američki doktori pišu da su umrli od korone jer dobiju više para.
biglebovski

#33381 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Ti postaješ totalno nepovezana, šta je reč? Koliko gazdi kafića i njihovih radnika se razbolilo a koliko pomoćnika ministara, savjetnika, referenata za svaštanešto, bolničkog osoblja? I de sad udri na sve kafiće a ovima, očigledno naj-neodgovornijim članovima zajednice, diži kredit, zaduži sve nas podjednako, da isplatiš regrese, božičnice, prevoze, odvojene živote, nova auta, nova zapošljavanja... I tebi je to pravedno? BRAVO. :thumbup:
Mogy87

#33382 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 31/10/2020 12:16
biglebovski wrote: 31/10/2020 12:03 I dok bajni urednici privatnih medija za širenje virusa krive tobož neodgovorne vlasnike kafića,

"Ukoliko bi policajci i inspektori dosljedno i bez razlike provodili sve mjere i naredbe smanjio bi se broj onih koji krše mjere poput neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /201030036

a panik botovi u komentarima zagovaraju zatvaranje poput proljetnog, nama se u realnosti virus širi po kancelarijama, bolnicama i obiteljima dalje po zajednici. I dok nas propagandisti uvjeravaju svim silama da su restorani, kafići, nargilhane, tržni centri, fast-foodovi, hoteli, moteli, trgovine (osim one sa hranom i apoteke, naravno), pa čak i škole, rasadnici virusa, nama po MUP-ovima fali pola ljudi, bolničko osoblje desetkovano a mi, u sedam mjeseci, smo čuli za jednog konobara koji je bio zaražen.

U suštini, glavni problem naše pandemije je ovo, koje se, evo vidimo, dešava i kod susjeda:

"JUČER je u KB-u Dubrava održan sastanak liječnika i Ivice Lukšića, glavnog čovjeka za covid u KB-u Dubrava.

Liječnici, čija nam imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad covid-pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, "vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog".

"Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora", konstatiralo je više liječnika. "Pa zašto to dosad nije riješeno? Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi", govore liječnici, prenosi Telegram.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sni ... 26402.aspx

Dakle, trebalo je u ovih sedam mjeseci u Zagrebu nabaviti dovoljan broj dodatnih respiratora kako bi bilo lakše boriti se na vrhuncu. 140 respiratora će im izgleda biti dovoljno, neke već imaju.

Ista situacija i kod nas. Ping-pong i prebacivanje odgovornosti sa jedne bolnice na drugu, sa jednog nivoa na drugi, nikakvih inicijativa za poboljšanje stanja, nikakvih pomaka u organizaciji testiranja, ranog otkrivanja i liječenja u ranim fazama kada je i najefikasnije. Narod ostavljen na forum, prepušten sam sebi, ličnoj inicijativi. OK.

Ja predlažem da u sljedećih 60 dana uvedemo lockdown za sve kancelarijske radnike koji će primiti po 200 maraka umjesto pune plate te da ukoliko se uvede i lockdown za ostale djelatnosti, vlada isplati 75% prošlogodišnjeg prihoda svima onima koji će biti pogođenim zatvaranjem kao i da vlada, za period zatvaranja, isplati plate i doprinose svim zaposlenim u tim poslovima.

Jer pandemija je problem svih nas, te bi svi podjednako trebali podnijeti teret borbe.
Nego, da li ces stati u odbranu slobode govora hrvatskih ljekara koji ne misle kao Milanovic? Kao sto stajes na stranu brojnih "alternativaca" sirom planete? Koju zoves "epidemijom nepravde"?
S tom razlikom da je Milanovic u poziciji da hapsi te ljude. A ovim tvoji se zale sto im se losi radovi ne objavljuju u prestiznim casopisima i tvrde da su cenzurisani.
Nemoj biti licemjer.
Evo ja cu osuditi tu fasisticku i diktatorsku izjavu Milanovica koja je u ravni izjava raznoraznih panik botova koji bi zatvarali i suspendovali neistomisljenike.. Nisam vidio ni da si ti stala u odbranu bilo koga ko je iznio stavove kontra ubjedjenja u koje ti vjerujes, cak naprotiv, svim silama si pokusavala i sama degradirati te ljude, sto te cini teskim licemjerom..
Hvala ti. (Nisam ironicna). Za razliku od nekih nikad nisi bio licemjer, ma koliko nam se stajalista razilazila :thumbup:
Ja ne mislim da sloboda govora osoba koje se bave javnim zdravljem ne treba imati granice. Jer to moze imati nesagledive posljedice.
Mislim da ljekari koji daju sarlatanske izjave (ne mislim u ovom slucaju na konkretnu osobu) i time cine stetu svojim pacijentima trebaju trpiti sankcije.
Samo sam ostala dosljedna svojim principima
pici

#33383 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

zubi wrote: 31/10/2020 12:16
Ma nema sanse, kod nas ce biti raspasoj... nema kljuca, ko bi to smio da uradi??
ako se nastavi ovakav trend onda se mora pod kljuc, raja se ne pridrzava paravila ni maske ni distance... jeBemu ako ne vjerujes i neces da nosis masku makar dva metra od mene odmakidera...
daddy-kool

#33384 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Neki možda i bi, al ne može. Nema para, nema sistema.
pici

#33385 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

daddy-kool wrote: 31/10/2020 12:26
pa vaKat je za sistem restart...
Mogy87

#33386 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

daddy-kool wrote: 31/10/2020 12:21
Mogy87 wrote: 31/10/2020 09:54
el_bake007 wrote: 31/10/2020 01:38 Dzaba cekate drzavu,entitet ili kanton da vas spase , oni su davno digli ruke od toga , uradili minimum mjera da se na papiru odrijese odgovornosti i pustili svakom da se kocka hoce li se zaraziti i kako ce proci u tom slucaju. Sto se prije pomirite sa tom cinjenicom lakse ce vam bit
Ovo :thumbup:
Uz cinjenicu da velika vecina naroda podrzava ovaj pristup.
Od stava "virus je laz, Bil Gejc, svjetska zavjera" do "pustite nas da zivimo, nece mene, a za drugog me bas briga, rjesice se, ko da meni kaze da nosim masku" i slicno.
:thumbup:

Mene to razočarava, ali jeste slika našeg društva. Nismo mi tu ni nešto posebni, slušam Trumpa jutros kako bulazni da američki doktori pišu da su umrli od korone jer dobiju više para.
A nije odbio lijecenje od vise stotinaj hiljada dolara. Dok se jadna Melanija patila s kasljem :sad:
Svi su oni takvi, laju dok ne zagusti, a onda doktore pomagaj. Trebao je ostati principijelan :D
Sociolog

#33387 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Gdje se sad smjestaju Pacijenti?????? :bih:
daddy-kool

#33388 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Sociolog wrote: 31/10/2020 12:28 Gdje se sad smjestaju Pacijenti?????? :bih:
Šalju se kući, a gdje će?
kakavdanakneiskustvu

#33389 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Najviše do sada
Bosna i Hercegovina danas ima 1.912 novozaraženih, preminule 22 osobe
pici

#33390 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Sociolog wrote: 31/10/2020 12:28 Gdje se sad smjestaju Pacijenti?????? :bih:
lezi kuci pa sta bog da...
daddy-kool

#33391 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Šumska danas pozitivnost 50%, grabe krupnim koracima ka kolektivnom imunitetu.
Zeleni12

#33392 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zeleni12 »

Ako ne bude zakljucavanja Sebija i njen zdravstveni sistem u kolapsu.
A para ima, ZA NJIHA, obveznice, trezorci, MMF, SB...a za narod,...bas ih briga..
Nivelacija

#33393 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

pici wrote: 31/10/2020 12:27

pa vaKat je za sistem restart...
Kakav restart da 500k penzionera ostane bez penzije i pomre od gladi? 😂
daddy-kool

#33394 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

kakavdanakneiskustvu wrote: 31/10/2020 12:29 Najviše do sada
Nije još Brčko dalo brojeve?
laik1981

#33395 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 12:23
laik1981 wrote: 31/10/2020 12:16

Nemoj biti licemjer.
Hvala ti. (Nisam ironicna). Za razliku od nekih nikad nisi bio licemjer, ma koliko nam se stajalista razilazila :thumbup:
Ja ne mislim da sloboda govora osoba koje se bave javnim zdravljem ne treba imati granice. Jer to moze imati nesagledive posljedice.
Mislim da ljekari koji daju sarlatanske izjave (ne mislim u ovom slucaju na konkretnu osobu) i time cine stetu svojim pacijentima trebaju trpiti sankcije.
Samo sam ostala dosljedna svojim principima
Principi su ti licemjerni. Taj isti Milanovic je ljetos nazvao neke protestante u Zagrebu idiotima. Tad nisi osudila njegov udar na pravo govora. Tada je Milanovic vjerovatno bio ok i ta izjava mu je bila na mjestu.. Podrzavas represiju i krsenja ljudskih prava u jednom slucaju, a osodjujes istu stvar u drugom. Licemjerno.. Ljudska prava su univerzalna vrijednost i vaze za svakoga..
pici

#33396 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

U protekla 24 sata u cijeloj BiH je završeno testiranje ukupno 3.891 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 1.912 osoba. Ovo je najviše u jednom danu od početka pandemije. Podsjetimo da je jučer u BiH bilo 1.496 zaraženih nakon 3.859 obrađenih testova.
od testiranih 50% zarazeno... ovo se vise ne moze obuzdati...
kakavdanakneiskustvu

#33397 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

daddy-kool wrote: 31/10/2020 12:31
kakavdanakneiskustvu wrote: 31/10/2020 12:29 Najviše do sada
Nije još Brčko dalo brojeve?
izgleda da nije
Nivelacija

#33398 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Cekaj kazu lockdown u Njemačkoj, hoteli otvoreni, svi sportovi se nastavljaju, granice otvorene, prevoz radi? Nikakvih policijskih satova i gluposti sta je tu lockdown?
Restorani i kafići, pubovi?
laik1981

#33399 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ovim tempom za mjesec dana cemo doci do kolektivnog imuniteta..
orbita12

#33400 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by orbita12 »

tacno se ovdje vidi da je vlast totalno pogubljena, sad prebacuju odgovornost na gradjane, i da ce oni biti krivi ako se situacija pogorsa, a ne oni koji su spucali 10 miliona na smece. Do prije par dana sam mislio da nema sanse da uvedu lockdown, jer to bi bilo samoubistvo i za njih, ali vec danas imam drugo misljenje, da su spremni zarad Sebilje da narod gurnu u jos vecu bijedu.
I ovi sto krive gradjane da su neodgovorni, sta onda reci na evropske zemlje koje imaju veliki broj zarazenih a maske se nosaju u daleko vecoj mjeri nego kod nas
Locked