I dok bajni urednici privatnih medija za širenje virusa krive tobož neodgovorne vlasnike kafića,
"Ukoliko bi policajci i inspektori dosljedno i bez razlike provodili sve mjere i naredbe smanjio bi se broj onih koji krše mjere poput neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata."
https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /201030036
a panik botovi u komentarima zagovaraju zatvaranje poput proljetnog, nama se u realnosti virus širi po kancelarijama, bolnicama i obiteljima dalje po zajednici. I dok nas propagandisti uvjeravaju svim silama da su restorani, kafići, nargilhane, tržni centri, fast-foodovi, hoteli, moteli, trgovine (osim one sa hranom i apoteke, naravno), pa čak i škole, rasadnici virusa, nama po MUP-ovima fali pola ljudi, bolničko osoblje desetkovano a mi, u sedam mjeseci, smo čuli za jednog konobara koji je bio zaražen.
U suštini, glavni problem naše pandemije je ovo, koje se, evo vidimo, dešava i kod susjeda:
"JUČER je u KB-u Dubrava održan sastanak liječnika i Ivice Lukšića, glavnog čovjeka za covid u KB-u Dubrava.
Liječnici, čija nam imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad covid-pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, "vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog".
"Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora", konstatiralo je više liječnika. "Pa zašto to dosad nije riješeno? Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi", govore liječnici, prenosi Telegram.
"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.
"Koliko mi uopće imamo respiratora?" pita Lukšića jedan od sudionika razgovora.
Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"
"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.
"Koliko mi uopće imamo respiratora?" pita Lukšića jedan od sudionika razgovora.
Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"
https://www.index.hr/vijesti/clanak/sni ... 26402.aspx
Dakle, trebalo je u ovih sedam mjeseci u Zagrebu nabaviti dovoljan broj dodatnih respiratora kako bi bilo lakše boriti se na vrhuncu. 140 respiratora će im izgleda biti dovoljno, neke već imaju.
Ista situacija i kod nas. Ping-pong i prebacivanje odgovornosti sa jedne bolnice na drugu, sa jednog nivoa na drugi, nikakvih inicijativa za poboljšanje stanja, nikakvih pomaka u organizaciji testiranja, ranog otkrivanja i liječenja u ranim fazama kada je i najefikasnije. Narod ostavljen na forum, prepušten sam sebi, ličnoj inicijativi. OK.
Ja predlažem da u sljedećih 60 dana uvedemo lockdown za sve kancelarijske radnike koji će primiti po 200 maraka umjesto pune plate te da ukoliko se uvede i lockdown za ostale djelatnosti, vlada isplati 75% prošlogodišnjeg prihoda svima onima koji će biti pogođenim zatvaranjem kao i da vlada, za period zatvaranja, isplati plate i doprinose svim zaposlenim u tim poslovima.
Jer pandemija je problem svih nas, te bi svi podjednako trebali podnijeti teret borbe.