Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#33351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

gvozderkov wrote: 31/10/2020 04:27 Nema mjera dok Dodik ne uvede u RSu onda ide copy pasta, u RSu ce biti kada Srbija uvede mjere. Dodik ima absolutnu podrsku Srba sta god uradio. Ista stvar vrijedi i za Hrvate i Covica.

Bosnjaci su totalno razjedinjeni i obezglavljeni, sigurnije sam se osjecao uz Solaka i krizni stab u martu nego sada. Prepucavanja i politicke podjele izmedju Bosnjaka bi nas mogle skupo kostati.

U katastrofama kao sto su pandemije, rat... pokazuje se potreba za homogenizacijom i jedinstvom a ne jeftinim politikanstvom i populizmom. Respiratore, za koje se sada ocito pokazala potreba, a koji su tada placeni po trzisnoj cijeni , treba staviti u funkciju, a stvari oko tendera i nabavke prepustiti sudu a ne se po medijima nasladjivati i unositi dodatnu pometnju.

Sto se tice samih mjera, dobro bi bilo reagovati na vrijeme kako bi prvenstveno spasili ekonomiju. Policijski sat ( prvenstveno radi zastite imovine preko noci jer je ionako sve prazno), obavezne maske svugdje uz pojacan nadzor i drakonske kazne te online nastava.
Ostaviti biznise da rade a ne za 15 dana zatvarati sve kao u Belgiji.
U jedinstvu je snaga!

Narod zna!

Gospodin Solak sinonim za sigurnost i rahatluk.
GAU8

#33352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

toska wrote: 30/10/2020 23:27
laik1981 wrote: 30/10/2020 23:07 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-na ... /201030144
Nova epizoda drzave Sebija.
neko mora zagalamiti, bilo ko, nije vrijeme za politiku jer očito se sistem raspao, još 100,200 ljudi za hospitalizaciju i nastaće panika.

vlast, federalna i kantonalna kao da više i ne postoje, na krizne štabove više niko ni ne računa.
Bilo ko znači niko.

Galami eto na izborima.
Ili zagalami na ulici... Neće "neko" zagalamiti. To moraš biti ti lično. Važi za sve nas.

Nema "nekoga" da galami za nas
Mogy87

#33353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

el_bake007 wrote: 31/10/2020 01:38 Dzaba cekate drzavu,entitet ili kanton da vas spase , oni su davno digli ruke od toga , uradili minimum mjera da se na papiru odrijese odgovornosti i pustili svakom da se kocka hoce li se zaraziti i kako ce proci u tom slucaju. Sto se prije pomirite sa tom cinjenicom lakse ce vam bit
Ovo :thumbup:
Uz cinjenicu da velika vecina naroda podrzava ovaj pristup.
Od stava "virus je laz, Bil Gejc, svjetska zavjera" do "pustite nas da zivimo, nece mene, a za drugog me bas briga, rjesice se, ko da meni kaze da nosim masku" i slicno.
Tesla Edison

#33354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Apelujem kriznim štabovima da na dan izbora, u cilju zaštite naših nana i deda, uvede apsolutnu zabranu kretanja za starije od 65 godina u periodu od 07 do 19 sati.

Zdravlje je najbitnije, zaštitimo najugroženije!
Seawolf

#33355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Seawolf »

Ne znam koliki je procenat preživljavanja teško oboljelih pacijenata, priključenih na mehaničku ventilaciju respiratorima, u COVID bolnici Podhrastovi.

U Zagrebu, u K.B. Dubrava, taj procenat preživljavanja je oko 10%.

U istom tom Zagrebu, u Specijalnoj infektivnoj bolnici "Fran Mihaljević", taj procenat preživljavanja je oko 40%.

Sve je samo do znanja i iskustva.
laik1981

#33356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

laik1981 wrote: 30/10/2020 23:07 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-na ... /201030144
neko mora zagalamiti, bilo ko, nije vrijeme za politiku jer očito se sistem raspao, još 100,200 ljudi za hospitalizaciju i nastaće panika.

vlast, federalna i kantonalna kao da više i ne postoje, na krizne štabove više niko ni ne računa.
Ova Sebijina "galama" je pokusaj drzavnog udara.. Psihopata koja se totalno odlijepila od realnosti..

Cak su i vjerni poltroni i klimaci glavama malo zateceni..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/anis-kr ... /201031019

Sefica zdravstva je psihijatrijski slucaj..
kakavdanakneiskustvu

#33357 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

U Sarajevu od 944 analizirana testa 363 novozaražene osobe
Nivelacija

#33358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Samo Sarajevo se popelo na 1000 testiranih opaa.
Doduše skupljani uzorci tri dana pa kasne i ubace sve u jedan dan.
Mogy87

#33359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Onda shvatas ozbiljnost situacije ako je 30% od 1.000 pozitivno.
Trappist

#33360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Nivelacija wrote: 31/10/2020 10:59 Samo Sarajevo se popelo na 1000 testiranih opaa.
Doduše skupljani uzorci tri dana pa kasne i ubace sve u jedan dan.
A uvjeravali nas da je max 300-400 :lol:
GAU8

#33361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

laik1981 wrote: 31/10/2020 10:52

Ova Sebijina "galama" je pokusaj drzavnog udara.. Psihopata koja se totalno odlijepila od realnosti..

Cak su i vjerni poltroni i klimaci glavama malo zateceni..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/anis-kr ... /201031019

Sefica zdravstva je psihijatrijski slucaj..
Narod je kolektivno doveden do stadija psihijatrijskog slucaja.
GAU8

#33362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Navikne se raja na 100 pa na 500 slučajeva, evo sada je 2000 normala, tako će vjerojatno biti i sa 5000 dnevno. Više od toga vjerojatno ne možemo nabiti iz logističkih razloga...
Casual's

#33363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

Moze li iko objasniti ovo da sve bolnice imaju po 100 medicinara na bolovanju, mjesecima govore da je 300 testova dnevno maksimum, a sada moze i po 1000 ?
zubi

#33364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

gvozderkov wrote: 31/10/2020 04:27 Respiratore, za koje se sada ocito pokazala potreba, a koji su tada placeni po trzisnoj cijeni , treba staviti u funkciju, a stvari oko tendera i nabavke prepustiti sudu a ne se po medijima nasladjivati i unositi dodatnu pometnju.
Jelde, sve regulara... trzisna cijena jbg :lol:
avenija

#33365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

RS sama zamalo 2000 testiranih hahahahhaha

Nemamo testova, nemamo kapaciteta kmeeeee nemamo osoblja maximalno je 50 testova po smjeni :lol:

Milanovic predsjednik HR: Ko spomene policijski sat, hapsit cemo ga i trpati u marice :kiss: :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#33366 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Testirano 1.674
U RS-u 842 novozaražene osobe i sedam smrtnih slučajeva
laik1981

#33367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ne rade se vise samo PCR testiranja i zato imamo ovo povecanje broja testiranih..
GAU8

#33368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Casual's wrote: 31/10/2020 11:23 Moze li iko objasniti ovo da sve bolnice imaju po 100 medicinara na bolovanju, mjesecima govore da je 300 testova dnevno maksimum, a sada moze i po 1000 ?
Što se tiče testnih kapaciteta, izgleda da je jedino tu bilo napretka. Usmjerili su više tehničara u testiranje a i vjerojatno su se vremenom usavršili i mogu obraditi veći broj uzoraka.
Ono na početku ja mislim da nije bio limit zbog labova i aparata, već zbog količine testova tj. potrebnih hemikalija i opreme.
Mogy87

#33369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Zamolila bi ove zastitnike slobode govora koji su glas digli kad je doktor o kom se pisalo suspendovan i ovu situaciju nazivali epidemijom nepravde da isto ucine i za predsjednika susjedne drzave koji je zaista na polozaju da hapsi neistomisljenike. Ili su u pitanju dvostruki arsini?
Casual's

#33370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Casual's »

GAU8 wrote: 31/10/2020 11:50 Što se tiče testnih kapaciteta, izgleda da je jedino tu bilo napretka. Usmjerili su više tehničara u testiranje a i vjerojatno su se vremenom usavršili i mogu obraditi veći broj uzoraka.
Ono na početku ja mislim da nije bio limit zbog labova i aparata, već zbog količine testova tj. potrebnih hemikalija i opreme.
Dakle, govorimo o periodu kada je u KBZ 30% kadra u izolaciji, a vjerovatno je slična situacija i u ostalim bolnicama. Limitiranu su bili do prije 20 dana.
Trappist

#33371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 11:53 Zamolila bi ove zastitnike slobode govora koji su glas digli kad je doktor o kom se pisalo suspendovan i ovu situaciju nazivali epidemijom nepravde da isto ucine i za predsjednika susjedne drzave koji je zaista na polozaju da hapsi neistomisljenike. Ili su u pitanju dvostruki arsini?
Na sta mislis nova doktorice pravnih nauka?
biglebovski

#33372 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

I dok bajni urednici privatnih medija za širenje virusa krive tobož neodgovorne vlasnike kafića,

"Ukoliko bi policajci i inspektori dosljedno i bez razlike provodili sve mjere i naredbe smanjio bi se broj onih koji krše mjere poput neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /201030036

a panik botovi u komentarima zagovaraju zatvaranje poput proljetnog, nama se u realnosti virus širi po kancelarijama, bolnicama i obiteljima dalje po zajednici. I dok nas propagandisti uvjeravaju svim silama da su restorani, kafići, nargilhane, tržni centri, fast-foodovi, hoteli, moteli, trgovine (osim one sa hranom i apoteke, naravno), pa čak i škole, rasadnici virusa, nama po MUP-ovima fali pola ljudi, bolničko osoblje desetkovano a mi, u sedam mjeseci, smo čuli za jednog konobara koji je bio zaražen.

U suštini, glavni problem naše pandemije je ovo, koje se, evo vidimo, dešava i kod susjeda:

"JUČER je u KB-u Dubrava održan sastanak liječnika i Ivice Lukšića, glavnog čovjeka za covid u KB-u Dubrava.

Liječnici, čija nam imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad covid-pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, "vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog".

"Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora", konstatiralo je više liječnika. "Pa zašto to dosad nije riješeno? Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi", govore liječnici, prenosi Telegram.

"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.

"Koliko mi uopće imamo respiratora?" pita Lukšića jedan od sudionika razgovora.

Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"

"Mi ne želimo da nam pacijenti umiru jer ih nemamo čime spasiti. A sada moramo čekati da se neko mjesto oslobodi da bismo drugoj osobi mogli pomoći da diše", kaže liječnica.

Podsjećajući na veliki priljev oboljelih drugi kaže kako će do vrhunca epidemije biti potrebno možda i 140 respiratora. Jedna doktorica naglašava da su zdravstveni radnici svim oboljelima dužni omogućiti jednaku zdravstvenu skrb. A sljedeći pita šefa: "Što ćemo napisati? Da je čovjek preminuo jer nije dobio šansu da se liječi?"

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sni ... 26402.aspx

Dakle, trebalo je u ovih sedam mjeseci u Zagrebu nabaviti dovoljan broj dodatnih respiratora kako bi bilo lakše boriti se na vrhuncu. 140 respiratora će im izgleda biti dovoljno, neke već imaju.

Ista situacija i kod nas. Ping-pong i prebacivanje odgovornosti sa jedne bolnice na drugu, sa jednog nivoa na drugi, nikakvih inicijativa za poboljšanje stanja, nikakvih pomaka u organizaciji testiranja, ranog otkrivanja i liječenja u ranim fazama kada je i najefikasnije. Narod ostavljen na forum, prepušten sam sebi, ličnoj inicijativi. OK.

Ja predlažem da u sljedećih 60 dana uvedemo lockdown za sve kancelarijske radnike koji će primiti po 200 maraka umjesto pune plate te da ukoliko se uvede i lockdown za ostale djelatnosti, vlada isplati 75% prošlogodišnjeg prihoda svima onima koji će biti pogođenim zatvaranjem kao i da vlada, za period zatvaranja, isplati plate i doprinose svim zaposlenim u tim poslovima.

Jer pandemija je problem svih nas, te bi svi podjednako trebali podnijeti teret borbe.
Mogy87

#33373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 31/10/2020 12:03 I dok bajni urednici privatnih medija za širenje virusa krive tobož neodgovorne vlasnike kafića,

"Ukoliko bi policajci i inspektori dosljedno i bez razlike provodili sve mjere i naredbe smanjio bi se broj onih koji krše mjere poput neodgovornih vlasnika ugostiteljskih objekata."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/gradjan ... /201030036

a panik botovi u komentarima zagovaraju zatvaranje poput proljetnog, nama se u realnosti virus širi po kancelarijama, bolnicama i obiteljima dalje po zajednici. I dok nas propagandisti uvjeravaju svim silama da su restorani, kafići, nargilhane, tržni centri, fast-foodovi, hoteli, moteli, trgovine (osim one sa hranom i apoteke, naravno), pa čak i škole, rasadnici virusa, nama po MUP-ovima fali pola ljudi, bolničko osoblje desetkovano a mi, u sedam mjeseci, smo čuli za jednog konobara koji je bio zaražen.

U suštini, glavni problem naše pandemije je ovo, koje se, evo vidimo, dešava i kod susjeda:

"JUČER je u KB-u Dubrava održan sastanak liječnika i Ivice Lukšića, glavnog čovjeka za covid u KB-u Dubrava.

Liječnici, čija nam imena nisu poznata jer se nisu predstavljali kad su uzimali riječ, pitaju, na primjer, svog šefa tko će biti odgovoran kad covid-pozitivni pacijenti umru jer im se na odjelu ne može osigurati respirator. Više njih ponavlja da respiratora nema dovoljno i da će to biti sve veći problem budući da se, kako je naglasio i sam Lukšić, "vrhunac epidemije očekuje tek oko 20. studenog".

"Već šest mjeseci se zna da nemamo respiratora", konstatiralo je više liječnika. "Pa zašto to dosad nije riješeno? Što se čekalo? Imali smo dovoljno vremena. Ovo se uopće nije trebalo dogoditi", govore liječnici, prenosi Telegram.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sni ... 26402.aspx

Dakle, trebalo je u ovih sedam mjeseci u Zagrebu nabaviti dovoljan broj dodatnih respiratora kako bi bilo lakše boriti se na vrhuncu. 140 respiratora će im izgleda biti dovoljno, neke već imaju.

Ista situacija i kod nas. Ping-pong i prebacivanje odgovornosti sa jedne bolnice na drugu, sa jednog nivoa na drugi, nikakvih inicijativa za poboljšanje stanja, nikakvih pomaka u organizaciji testiranja, ranog otkrivanja i liječenja u ranim fazama kada je i najefikasnije. Narod ostavljen na forum, prepušten sam sebi, ličnoj inicijativi. OK.

Ja predlažem da u sljedećih 60 dana uvedemo lockdown za sve kancelarijske radnike koji će primiti po 200 maraka umjesto pune plate te da ukoliko se uvede i lockdown za ostale djelatnosti, vlada isplati 75% prošlogodišnjeg prihoda svima onima koji će biti pogođenim zatvaranjem kao i da vlada, za period zatvaranja, isplati plate i doprinose svim zaposlenim u tim poslovima.

Jer pandemija je problem svih nas, te bi svi podjednako trebali podnijeti teret borbe.
Nego, da li ces stati u odbranu slobode govora hrvatskih ljekara koji ne misle kao Milanovic? Kao sto stajes na stranu brojnih "alternativaca" sirom planete? Koju zoves "epidemijom nepravde"?
S tom razlikom da je Milanovic u poziciji da hapsi te ljude. A ovim tvoji se zale sto im se losi radovi ne objavljuju u prestiznim casopisima i tvrde da su cenzurisani.
Nemoj biti licemjer.
Trappist

#33374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

Ou Mogy doktorica nauka svih grana na svijetu je bacila oko na Milanovica sad, najebo je lik, ocekujmo brzo ostavku predsjednika Hrvatske...
biglebovski

#33375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Kakav Milanović? Otvori sebi temu Korona Vs. Milanović pa tamo o njemu na široko i na dugačko.
Locked