Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#33401 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 31/10/2020 12:31
Mogy87 wrote: 31/10/2020 12:23
laik1981 wrote: 31/10/2020 12:16
Evo ja cu osuditi tu fasisticku i diktatorsku izjavu Milanovica koja je u ravni izjava raznoraznih panik botova koji bi zatvarali i suspendovali neistomisljenike.. Nisam vidio ni da si ti stala u odbranu bilo koga ko je iznio stavove kontra ubjedjenja u koje ti vjerujes, cak naprotiv, svim silama si pokusavala i sama degradirati te ljude, sto te cini teskim licemjerom..
Hvala ti. (Nisam ironicna). Za razliku od nekih nikad nisi bio licemjer, ma koliko nam se stajalista razilazila :thumbup:
Ja ne mislim da sloboda govora osoba koje se bave javnim zdravljem ne treba imati granice. Jer to moze imati nesagledive posljedice.
Mislim da ljekari koji daju sarlatanske izjave (ne mislim u ovom slucaju na konkretnu osobu) i time cine stetu svojim pacijentima trebaju trpiti sankcije.
Samo sam ostala dosljedna svojim principima
Principi su ti licemjerni. Taj isti Milanovic je ljetos nazvao neke protestante u Zagrebu idiotima. Tad nisi osudila njegov udar na pravo govora. Tada je Milanovic vjerovatno bio ok i ta izjava mu je bila na mjestu.. Podrzavas represiju i krsenja ljudskih prava u jednom slucaju, a osodjujes istu stvar u drugom. Licemjerno.. Ljudska prava su univerzalna vrijednost i vaze za svakoga..
Ne razumijes ti o cemu ti pricam.
Ja nisam za apsolutnu slobodu govora. Samim tim nemam ja sta osudjivati ni jedne ni druge.
Ti i pojedini forumasi jeste jer branite to pravo. Neki licemjerno (iskljucivo za one koji imaju iste stavove kao.i oni), a neki posteno (poput tebe koji osudjujes svaki takav cin i kad nije popularno). I ja te zbog toga postujem. Jer si dosljedan.
laik1981

#33402 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 31/10/2020 12:45
laik1981 wrote: 31/10/2020 12:31
Mogy87 wrote: 31/10/2020 12:23

Hvala ti. (Nisam ironicna). Za razliku od nekih nikad nisi bio licemjer, ma koliko nam se stajalista razilazila :thumbup:
Ja ne mislim da sloboda govora osoba koje se bave javnim zdravljem ne treba imati granice. Jer to moze imati nesagledive posljedice.
Mislim da ljekari koji daju sarlatanske izjave (ne mislim u ovom slucaju na konkretnu osobu) i time cine stetu svojim pacijentima trebaju trpiti sankcije.
Samo sam ostala dosljedna svojim principima
Principi su ti licemjerni. Taj isti Milanovic je ljetos nazvao neke protestante u Zagrebu idiotima. Tad nisi osudila njegov udar na pravo govora. Tada je Milanovic vjerovatno bio ok i ta izjava mu je bila na mjestu.. Podrzavas represiju i krsenja ljudskih prava u jednom slucaju, a osodjujes istu stvar u drugom. Licemjerno.. Ljudska prava su univerzalna vrijednost i vaze za svakoga..
Ne razumijes ti o cemu ti pricam.
Ja nisam za apsolutnu slobodu govora. Samim tim nemam ja sta osudjivati ni jedne ni druge.
Ti i pojedini forumasi jeste jer branite to pravo. Neki licemjerno (iskljucivo za one koji imaju iste stavove kao.i oni), a neki posteno (poput tebe koji osudjujes svaki takav cin i kad nije popularno). I ja te zbog toga postujem. Jer si dosljedan.
Znaci izjava Milanovica ti ne smeta ni u jednom, ni u drugom slucaju. Ok. Ne znam koliko je to progresivno, ali ok..
Mogy87

#33403 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Odgovorila sam ti na drugoj temi.
Nivelacija

#33404 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Nije ni cudo sto je Milanović pobjedio za prvog covjeka RH.

Tako se radi pa neka nekoj budali "naumpadne" da prica o policijskom satu 😎
GAU8

#33405 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Nivelacija wrote: 31/10/2020 12:35 Cekaj kazu lockdown u Njemačkoj, hoteli otvoreni, svi sportovi se nastavljaju, granice otvorene, prevoz radi? Nikakvih policijskih satova i gluposti sta je tu lockdown?
Restorani i kafići, pubovi?
Od ponedjeljka.
Nivelacija

#33406 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

GAU8 wrote: 31/10/2020 13:50
Nivelacija wrote: 31/10/2020 12:35 Cekaj kazu lockdown u Njemačkoj, hoteli otvoreni, svi sportovi se nastavljaju, granice otvorene, prevoz radi? Nikakvih policijskih satova i gluposti sta je tu lockdown?
Od ponedjeljka.
Nista samo barovi restorani itd. Sve ostalo dozvoljeno cak i druženje dvije porodice od 10 osoba. Neko nama to predstavlja kao lockdown. Obmana.

Škole i vrtići ostaju ostvoreni

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, vjerski objekti, sve radnje – s tim što je dozvoljeno da u radnji bude maksimalno jedan kupac na deset kvadrata, zatim frizerski saloni i zanatske radnje.
biglebovski

#33408 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

dječak sa šibicama wrote: 31/10/2020 15:02 A sta nasi planiraju?
Po MUP-u se priča da planiraju prvo hapsit panik botove, navodno im opasno dižu pritisak. :lol: :lol:
GAU8

#33409 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Nivelacija wrote: 31/10/2020 14:26
GAU8 wrote: 31/10/2020 13:50
Od ponedjeljka.
Nista samo barovi restorani itd. Sve ostalo dozvoljeno cak i druženje dvije porodice od 10 osoba. Neko nama to predstavlja kao lockdown. Obmana.

Škole i vrtići ostaju ostvoreni

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, vjerski objekti, sve radnje – s tim što je dozvoljeno da u radnji bude maksimalno jedan kupac na deset kvadrata, zatim frizerski saloni i zanatske radnje.
Zato ga valjda i zovu soft lockdown.

Ne rade ni hoteli niti ima ikakvih sportskih i kulturnih događanja bilo vani ili u zatvorenom.
laik1981

#33410 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Dok su oci uprte u kafice ovakve i slicne osinjake niko ne smije dirnuti.. Da me neko ne shvati pogresno, govorim o sve tri konfesije..

Niko ne mari za koronu: Stotine Prozoraka na slavlju poslije mise, zaigralo se i kolo
http://www.klix.ba/clanak/201031051
Ironmen

#33411 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

laik1981 wrote: 31/10/2020 15:56 Dok su oci uprte u kafice ovakve i slicne osinjake niko ne smije dirnuti.. Da me neko ne shvati pogresno, govorim o sve tri konfesije..

Niko ne mari za koronu: Stotine Prozoraka na slavlju poslije mise, zaigralo se i kolo
Mozda ljudi zele dostici kolektivni imunitet krda citaj "stoka" :-x :-x
splinter

#33412 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

laik1981 wrote: 31/10/2020 15:56 Dok su oci uprte u kafice ovakve i slicne osinjake niko ne smije dirnuti.. Da me neko ne shvati pogresno, govorim o sve tri konfesije..

Ok slažem se 100% ali moraš priznati da je časna sestra prekucala u ovom kolu.
Ojhaa, povedi mlada.
laik1981

#33413 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Ironmen wrote: 31/10/2020 15:59

Mozda ljudi zele dostici kolektivni imunitet krda citaj "stoka" :-x :-x
Mozda, samo sto se negdje kaznjava zbog nenosenja maske u parku, a negdje se teferici kao da se nista ne desava.. I onda se neko usudi pricati o svrsishodnosti mjera. Mjere se postuju u par vecih sredina, gdje ujedno i brojevi najvise divljaju. Za Prozor i slicna mjesta se nista i ne zna.. Tamo se i ne testira, osim mozda poneki politicar..
laik1981

#33414 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 31/10/2020 16:00

Ok slažem se 100% ali moraš priznati da je časna sestra prekucala u ovom kolu.
Ojhaa, povedi mlada.
Iako nisam fan ovakvih dogadjaja u momentu sam pozelio da sam bio prisutan :mrgreen: Veselje i opustenost.. Zar se moze traziti vise na danasnjem vaktu..
zaritisinebrute

#33415 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zaritisinebrute »

Je l i ko od vas upoznat koliki su redovi u Saraj Polju kada vas posalju na testiranje? Redovi ljudi koji ne postuju nikakvu distancu niti ih iko kontrolise te upucuje kako da cekaju (makar neki redar koji ce uvoditi red pri cekanju). Redovi u kojima se nalaze i pozitivni i oni koji su poslani na testiranje radi ovih ili onih razloga. Znate li da na istom mjestu u par metara sjede pozitivni i oni koji mozda nisu dok se vade brisevi. I onda se pitamo odakle veliki broj zarazenih. Vise osoba iz zdravstva koje je radilo ili radi dole kaze da ako te posalju na Saraj Polje da se testiras racunaj da ako nisi pozitivan bices za 14 dana.
U DZ sve manje i manje ljudi radi. Ili su na bolovanju ili su poslani jer su pozitivni pa negativni pa pozitivni i tako u krug.
Treba krenuti od organizacije zdravstva ili makar sigurnosti rada i vadjenja nalaza za isti. KCUS nije jedina bolnica ili zdravstvena ustanova u Sarajevu a samo se o njima prica.

Mnoge stvari ne funkcionisu od testiranja do lijecenja a virus je prisutan i nece se iskorijeniti imali lockdown ili ne. Ljude vise ne testiraju niti salju na RT pluca nego na svaki jaci simptom propisu sumamed i idi kuci nadaj se boljem. Jedini strah koji kao farmaceut imam da umjesto kolektivnog imuniteta cemo razviti kolektivnu rezistenciju na azitromicin.
Juce sam na poslu u svojoj smjeni izdao sumameda kao nikada do sada od kako radim a jedini period kada su se antibiotici propisivali sakom i kapom je bio januar/februar.

I to da se ne postuju pravila. Svaki pacijent koji mi je usao je imao masku i dezinfikovao ruke. Cak do te mjere da su ljudi dok su uzimali lijekove nakon sto im iste dam dezinfikovanim rukavicama opet dezinfikuju kese jer radim sa “bolesnicima”.

Isto tako ljudi sve vise dolaze da jacaju imunitet. Uopste nije situacija da su ljudi nerazumni i te kako su razumni i isprepadani.

To je neko moje vidjenje i iskustva. Pisao bih jos o tome sta su pojedini DZ radnici rekli ali ne zelim da neko pomisli da poniziavam struku ili slicno.

Kao sto je jedan forumas rekao maska, pranje ruku, imunitet i nadati se ako i kada ga fasujemo da se simptomi biti blazi jer realno svi cemo ga morati prelezati htjeli to mi ili ne i to nijedan lockdown nece sprijeciti.

Sto bi reklo mali esej i izvinjavam se. Napokon slobodan dan pa malo da se ukljucim u diskusiju). I jedan pozdrav za @splinter. Ako me panika uhvati ja procitam jedan njegov post i bude mi lakse od svih silnih postova koji se ovdje napisu.
Mogy87

#33416 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@zaritisinebrute super sto imamo informacije i od ljudi koji ucestvuju u borbi s neke druge strane.
Zasto si skeptican vezano za vakcinaciju? U susjednim drzavama vec prave spiskove medicinskih radnika na prvoj liniji borbe kako bi napravili plan za eventualnu vakcinaciju.
Nedzada

#33417 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nedzada »

Zašto ne napišu od čega je umro 22 osobe?

Ovako ispadne da je od korone - a niđe veze.

Udari me auto - umrem .. testiraju me .... i kaže pozitivan, dodaj ga na spisak.
kakavdanakneiskustvu

#33418 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

nestvarno koje budale
splinter

#33419 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@zaritisinebrute
Hvala :thumbup:
Slažem se u svemu manje više. Davno sam rekao da će sistem u virijeme dok se vodi bitka oko velikih bolnica i kliničkih centara pući upravo suprotno na prvoj liniji odbrane, u domovima zdravlja, punktovima za testiranje, laboratorijama pa na kraju i apoteke su tu sve više na udaru.
Jednostavno ti ljudi su premoren, bolesni, nedostaje ljudi i u domovima zdravlja, punktovima, laboratorijama. Ljudi su premoreni nema ih ko zamjeniti, počinje se griješiti sve više.
Također se slažem sa dijelom o antimikrobnoj rezistenciji (AMR).
To i nazokomijalne infekcije postaju sve veći javno zdravstvstveni problem.
Za par godina bakterije će nas ubijati više nego virusi.
@Mogy87
Sjećaš se onoga članka od prije desetak dana il' manje o masovnom cijepljenju protiv gripe u Južnoj Koreji kada je bilo 4 umrlih.
Danas je taj broj skočio na 83 i već sad se može govoriti o totalnom krahu takvog projekta. Naravno da vlasti odbacuju rizik i povezanost sa vakcinom al niko nije toliko naivan više

http://koreabizwire.com/83-deaths-repor ... ine/173447
Mogy87

#33420 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@splinter pratila sam tu pricu.

Vidi ovaj podatak:

Of the total, 37 people are in their 70s, followed by 34 people aged 80 or older, eight under 60 and four in their 60s, KDCA said.

Na 11 miliona ljudi (koliko je do sad primilo vakcinu) zar nije za ocekivati da ce odredjeni broj ljudi u 70tim i 80tim godinama umrijeti i iz nekih drugih razloga? Samo 8 ljudi je imalo ispod 60 godina.

Znas ono “nakon” nije ni neophodno “zbog”.
hladan.preminger

#33421 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

Nas dom zdravlja na 20.000 ljudi može poslati 4 jebena uzorka na testiranje u ukcs. Ja lično znam 50 ljudi koji su prebolovali koronu, ali nisu testirani jer nemaju teže simptome.

Ove dnevne brojke su cirkus živi. Nisu ni blizu stvarnog broja.
Puta 20 je minimalno.
splinter

#33422 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@Mogy87
Bio je i jedan momak od 18 godina. Ali nebitno. Kod njih je blizu 20% populacije preko 65 godina , to je skroz druga kultura u odnosu na našu. Njima je svaki pacijent bitan, nije bitno koliko godina imao i svaki gubitak pacijenta za njih je mali poraz.
Osim toga ima već par hiljada cijepljenih sa nus pojavama, a kod ovakvih vakcina se nus pojave mogu javljati i mjesecima nakon aplikacije.
Samo skrećem pažnju da masovne vakcinacije mogu imati dosta pratećih rizika i treba biti svijestan toga.
GAU8

#33423 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Nedzada wrote: 31/10/2020 16:44 Zašto ne napišu od čega je umro 22 osobe?

Udari me auto - umrem .. testiraju me .... i kaže pozitivan, dodaj ga na spisak.
A 5 milja u padže, ne smiješ to zaboraviti. To nije mala stvar!
Mogy87

#33424 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

@splinter
17 godina je imao decko, nazalost. Meni je taj nacin razmisljanja o starijim jako blizak i ne “otpisujem” nikoga vec upravo suprotno. Samo sam spomenula cinjenicu da su bili u godinama kad su sanse za smrt vece od bilo kog uzroka.
Sad ce me razapeti sto spominjem WHO jer to je pojedinim to personifikacija djavola, ali upravo zbog toga WHO jako negativno gleda na masovne vakcinacije jer se mogu desiti propusti.
Edin H.

#33425 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

GAU8 wrote: 31/10/2020 17:16
Nedzada wrote: 31/10/2020 16:44 Zašto ne napišu od čega je umro 22 osobe?

A 5 milja u padže, ne smiješ to zaboraviti. To nije mala stvar!
Kako napreduje cipovanje?
Locked