Ha, znaci tako cemo?
Ok.
Prvo gdje ti je nestalo ono 19?
Ti nisi govorio o 11 miliona
nakon, vec
prije epidemije, sto si onda prepravio u 19 (

), da bi na kraju ispalo 18...al ono, nije to prije epidemije, vec prije i poslije zajedno.
Ovo su tvoje rijeci:
ExNihilo wrote: ↑08/10/2020 09:59
pa to onda znači da je prije korona virusa istu povećao za 11 miliona, što je spektakularno i jedan od najboljih rezultata u historiji USA.
ExNihilo wrote: ↑08/10/2020 16:47
Tako da sam ja apsolutno pogriješio. Razlika nije 11 miliona, nego 19.
ExNihilo wrote: ↑08/10/2020 19:28
X - broj kreiranih radnih mjesta prije pandemije = 7 miliona
Znaci broj kreiranih poslova
prije pandemije ipak nije 11 miliona,
kao sto si prvobitno napisao, ili 19 miliona, k
ao sto si poslije dodao, vec ipak 7 miliona (tacnije 6.8 ).
Hvala sto si se ispravio.
Prvo si oduzeo 4 (iz Klixove vijesti sa brojevima iz septembra) od 15 (iz reporta o nezaposlenosti iz aprila) i zakljucio da je prije Korone stvoreno 11 miliona novih mjesta. Onda si nasao brojku od 23 (koja je bliza realnosti, ali isto iz aprila) i povecao sa 11 na 19.

Sad ti se odjenom pojavila prava cifra od 7 miliona koju koliko vidim nisi nigdje do sada spomenuo (spomenuo sam je ja, odnosno stavio izvor).
Zbrajanje 7 prije pandemije i 11 nakon pocetka iste je nebuloza. Odokativno 90% tih poslova su radnici vraceni na iste poslove sa kojih su privremeno bili odsutni par mjeseci. Uostalom po toj metrici je Obama stvorio 16 miliona, a ne 12 jer je u prvoj godini njegovog mandata zaposlenost i dalje padala. I onda tako svaki put kad je bio neki privremeni pad i nakon toga porast, i to treba jel ubrojiti u "kreirana radna mjesta".
Po svoj prilici si skontao zajeb, pa pokusavas uklopiti receno u neke djecije formule. Malo nevjesto sklopio kombinaciju brojki koje si spomenuo u par postova, jest da se bas ne podudaraju u potpunosti al dobro. Ovako su se svojevremeno radili ispiti sa djonovima. Ono, imas rezultat, ali nemas racunicu, pa onda nategnes nesto lijevo da ispadne da si sam uradio.
Bezveze, jer vidim na drugoj temi koju si linkao pises cini se u svojstvu nekog ko se razumije u makroekonomiju. Problem je sto ovo nije makroekonomija, vec obicna matematika i prosto fulanje u izvorima podataka.
Al jebiga tesko je priznat "pogrijesio sam".
Evo ja cu fino priznat da sam pogrijesio, pogresno te razumio, nesto. Samo napisi smislen odgovor. Nikakav problem. Ja sam fino poceo s tobom, dozvoljavam da grijesim i tako. No posto tako nadobudno odgovaras, iz ovog prezentovanog ne zasluzujes fakat bolji odgovor.