nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#18926 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

mirsek wrote: 02/10/2020 04:08
tempuser wrote: 02/10/2020 00:09
c0de wrote: 02/10/2020 00:05 Druze, sklonis se i usporis zbog sebe, jer je iza tebe idiot, a ne zato sto on ima pravo... :-)
To je već pitanje lične percepcije, a a moja je da se ja neću prilagođavati idiotu, nek pretiče ako ima muda i ako zna, a ako pretjera sa idiotlukom ostaće nasmijan na braniku FAP-a...
On ako ne zna preticati, moze u panici skrenuti u tebe, ili ne stici da se vrati iza tebe pa ti zakaci zadnji kraj i okrene tebe u tog istog FAP-a.
Ja uglavnom nakratko pustim gas dok me neko prestize i malo se pomjerim u desno, da ne zamisljam ili prozivljavam sve one gornje scenarije.
Šta ja tu mogu... Svi imaju dekomratskoh pravo da deaguju kako žele, moje je da ne živim po filozofiji boj se ovna - boj se govna, jer sam siguran da poslije svakog zabijanja glave u pijesak imaš samo goru situaciju, da divljanje postaje norma ponašanja. Ako ću misliti ŠBBKBB onda ne bih izlazio iz kuće..
Laplace

#18927 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

tempuser wrote: 02/10/2020 08:19
Laplace wrote: 02/10/2020 07:21
Zar ne govorimo o kamionima koji na ograničenju 80 voze 30-40?
Koliko sam ja razumio govori se o vožnji maksimalnom dozvoljenom brzinom ili unutar dozvoljenog prekoračenja, za kamione je situacija jasna.
Onda smo pomiješali dvije slilčne teme. Jasno je da niko nije ni u kakvoj obavezi da se sklanja vozačima koji bi da voze puno preko ograničenja. Isto tako, jasno je da je vozač koji vozi puno ispod ograničenja obavezan da se skloni na prvom odgovarajućem mjestu i propusti vozila (mislim da nešto tako piše i u ZOBS-u, ali sad ne mogu tražiti).
redhat

#18928 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

Laplace wrote: 02/10/2020 08:32
tempuser wrote: 02/10/2020 08:19
Laplace wrote: 02/10/2020 07:21
Zar ne govorimo o kamionima koji na ograničenju 80 voze 30-40?
Koliko sam ja razumio govori se o vožnji maksimalnom dozvoljenom brzinom ili unutar dozvoljenog prekoračenja, za kamione je situacija jasna.
Onda smo pomiješali dvije slilčne teme. Jasno je da niko nije ni u kakvoj obavezi da se sklanja vozačima koji bi da voze puno preko ograničenja. Isto tako, jasno je da je vozač koji vozi puno ispod ograničenja obavezan da se skloni na prvom odgovarajućem mjestu i propusti vozila (mislim da nešto tako piše i u ZOBS-u, ali sad ne mogu tražiti).
Ne piše i nemoj đaba tražiti jer nećeš naći. Tehnički ispravno vozilo kojim se kreće daleko ispod ograničenja brzine ukoliko remeti normalno odvijanje saobraćaja može biti kažnjeno radi navedenog na auto putu - tu ga policija može zaustaviti i kazniti jer recimo vozi 40 na auto putu gdje je ograničenje 130. Čak se i to rijetko dešava jer je teško na licu mjesta ocijeniti da li je neko samo neiskusan pa ga je strah ili ima neku stvarnu poteškoću radi koje neće brže. Ovi gradski sporaći što su ga ušećerili na 30 gdje je dozvoljeno 60 mogu samo da te nerviraju a zaustavit ih može policija i eventualno opomenuti ili pitati jel sve u redu sa autom. Kaznit jok.
tempuser

#18929 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 02/10/2020 08:32 Onda smo pomiješali dvije slilčne teme. Jasno je da niko nije ni u kakvoj obavezi da se sklanja vozačima koji bi da voze puno preko ograničenja. Isto tako, jasno je da je vozač koji vozi puno ispod ograničenja obavezan da se skloni na prvom odgovarajućem mjestu i propusti vozila (mislim da nešto tako piše i u ZOBS-u, ali sad ne mogu tražiti).
Sve je krenulo od ovog komenentara:
avijon wrote: 01/10/2020 02:38
sajbersatiktoka wrote: 30/09/2020 23:39 Da se tako koristi to bi bilo u redu, ali pošto se koristi u svrhu gasanja onda treba nešto poduzeti.
Koliko puta vozimo po ograničenju, a iza nas se napravi kolona vozila ? Dal to bilo 50-60-70-80, ako voziš po ograničenju zalijeli se đutura iza.
FUJ Koliko ja vas mrzim ko vozace kad moram 10 idiota preskocit jer 11ti je sam sebi najbitniji na svijetu. Ako vidis 3 auta iza tebe i nikog ispred a vozis magistralnim putem a nije guzva, stani na prvo prosirenje zapali auto i vozacku idi biciklom :thumbup:
Pa je bio ovaj komentar...
Romeo 80 wrote: 01/10/2020 22:43
sajbersatiktoka wrote: 01/10/2020 22:14
c0de wrote: 01/10/2020 16:37 Kad ti se neko zalijepi za guzicu, a nece da te prestigne, samo uspori i skloni se sto vise mozes desno, i rijesen problem :-)
Ne znam zbog čega i kojeg razloga bi trebao usporavati i sklanjati se, bilo ko ?
Mozda zato, sto si kad te neko pretice to duzan po zakonu? :zzzz:
dadoka84

#18930 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dadoka84 »

tempuser wrote: 02/10/2020 00:13
dadoka84 wrote: 01/10/2020 23:57 Nije mi se jednom desilo. Odem na put od 1100km u jednom pravcu i nikakvih problema. I u povratku debil u g4 kod visokog mi ubrzava dok ga obilazim na autoputu. Ja ubrzavam a on namjerno prati, a kad sam krenuo usporavati usporava i on. Samo metak u čelo govnetu. Da sam sam bio u autu završio bi on u jarku.
:thumbup:
Od početka juna do sredine septembra sam 3/4 vremena proveo vozeći van BiH i lijepo sam se odmorio od idiota kojima su pocrkavala oborena svjetla pa voze pod dugim, pijačnih ksenona, nedavanja žmigavaca, oduzimanja prednosti, debila koji ubrzavaju dok ih pretičeš ili te namjerno zatvaraju da se ne možeš vratiti u traku i ostale seljačke discipline sa naših cesta. Jedino ko ima tu primitivnu crtu da ubrza kad ga pretičeš su Poljaci i ponekad Česi...
Kod nas su igre bez granica :D
tempuser

#18931 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 08:40
Laplace wrote: 02/10/2020 08:32 Isto tako, jasno je da je vozač koji vozi puno ispod ograničenja obavezan da se skloni na prvom odgovarajućem mjestu i propusti vozila (mislim da nešto tako piše i u ZOBS-u, ali sad ne mogu tražiti).
Ne piše i nemoj đaba tražiti jer nećeš naći. Tehnički ispravno vozilo kojim se kreće daleko ispod ograničenja brzine ukoliko remeti normalno odvijanje saobraćaja može biti kažnjeno radi navedenog na auto putu - tu ga policija može zaustaviti i kazniti jer recimo vozi 40 na auto putu gdje je ograničenje 130. Čak se i to rijetko dešava jer je teško na licu mjesta ocijeniti da li je neko samo neiskusan pa ga je strah ili ima neku stvarnu poteškoću radi koje neće brže. Ovi gradski sporaći što su ga ušećerili na 30 gdje je dozvoljeno 60 mogu samo da te nerviraju a zaustavit ih može policija i eventualno opomenuti ili pitati jel sve u redu sa autom. Kaznit jok.
Ako ne znaš zakon kako treba onda nemoj ulaziti u dubioze... Ajmo redom...
Prije svega, vozilo je svako prevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po putu, što ulključuje bicikle, zaprežna kola, traktori, radne mašine koji neće biti kažnjeni ako voze daleko ispod ograničenja. Oni naravno imamu svoje obaveze kako se kreću i kako moraju biti obilježeni itd.

Ako misliš na motorna vozila koje po konstrukcionim osobinama mogu ići brže od 30 km na sat, onda je bildirano što je @Laplace napisao i ti isto.

Što se tiče da li piše u ZBOS-u evo šta piše:
4. Brzina
Član 43
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Član 60
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se kreću (možina = kolona) neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.

Dalje, zakon ne poznaje "neiskistvo", "strah" itd jer se podrazumjeva da je svaki vozač koji je položio vozački ispit psihofizički sposoban da nesmetano učestvuje u saobračaju. Vožnja pod uticajem alkohola, bolesti, vidnog umora, teh. neispravnog vozila je ionako zabranjena, tako da mogu biti kažnjeni po tom osnovu.

I nakraju, da li policija može kazniti gradske sporaće:
Kaznene odrebde: Član/Članak 239.
Novčanom kaznom u iznosu od 30 kmh kaznit će se za prekršaj:
vozač koji smanji brzinu vozila do te mjere da da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom toku saobraćaja/prometa (Član/Članak 43. stav/stavak 2. - vidi gore šta kaže taj član).
U slučaju nezgode kazna 50-150, za vozača m/v bod i mjesec vozačka.
Bio je jedan koji je tvrdio da tu nema ništa pogrešno i da nema kazne pa meni nije mrsko bilo da mu obezbjedim zvanično tumačenje.
Tako da, sljedeći put provjeri malo šta kaže zakon prije nego što počneš pisati napamet, a pogotvo prije nego sjedneš za volan, jer su vozači koje misle da znaju zakon, a ne znaju, pa voze po svojim izmišljenim pravilima, tempirane bombe na cesti!
Last edited by tempuser on 02/10/2020 10:10, edited 1 time in total.
bandit_mo

#18932 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bandit_mo »

tempuser wrote: 02/10/2020 10:02
Laplace wrote: 02/10/2020 08:32 Isto tako, jasno je da je vozač koji vozi puno ispod ograničenja obavezan da se skloni na prvom odgovarajućem mjestu i propusti vozila (mislim da nešto tako piše i u ZOBS-u, ali sad ne mogu tražiti).
Ako ne znaš zakon kako treba onda nemoj ulaziti u dubioze... Ajmo redom...
Prije svega, vozilo je svako prevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po putu, što ulključuje bicikle, zaprežna kola, traktori, radne mašine koji neće biti kažnjeni ako voze daleko ispod ograničenja. Oni naravno imamu svoje obaveze kako se kreću i kako moraju biti obilježeni itd.

Ako misliš na motorna vozila koje po konstrukcionim osobinama mogu ići brže od 30 km na sat, onda je bildirano što je @Laplace napisao i ti isto.

Što se tiče da li piše u ZBOS-u evo šta piše:
4. Brzina
Član 43
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.

Dalje, zakon ne poznaje "neiskistvo", "strah" itd jer se podrazumjeva da je svaki vozač koji je položio vozački ispit psihofizički sposoban da nesmetano učestvuje u saobračaju. Vožnja pod uticajem alkohola, bolesti, vidnog umora, teh. neispravnog vozila je ionako zabranjena, tako da mogu biti kažnjeni po tom osnovu.

I nakraju, da li policija može kazniti gradske sporaće:
Kaznene odrebde: Član/Članak 239.
Novčanom kaznom u iznosu od 30 kmh kaznit će se za prekršaj:
vozač koji smanji brzinu vozila do te mjere da da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom toku saobraćaja/prometa (Član/Članak 43. stav/stavak 2. - vidi gore šta kaže taj član).
U slučaju nezgode kazna 50-150, za vozača m/v bod i mjesec vozačka.
Bio je jedan koji je tvrdio da tu nema ništa pogrešno i da nema kazne pa meni nije mrsko bilo da mu obezbjedim zvanično tumačenje.
Tako da, sljedeći put provjeri malo šta kaže zakon prije nego što počneš pisati napamet, a pogotvo prije nego sjedneš za volan, jer su vozači koje misle da znaju zakon, a ne znaju, pa voze po svojim izmišljenim pravilima, tempirane bombe na cesti!
Kako se definira smetnja? Kad na magistrali gdje je ograničenje 70km/h, voziš 70km/h, iza tebe je kolona, po tome promet nije normalog toka. O traktorima ne treba ni pisati..
tempuser

#18933 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

bandit_mo wrote: 02/10/2020 10:10 Kako se definira smetnja? Kad na magistrali gdje je ograničenje 70km/h, voziš 70km/h, iza tebe je kolona, po tome promet nije normalog toka. O traktorima ne treba ni pisati..

Smetnja je uporavanje vozila za koja se, kako drugim članovima zakona definisano, podrazumjeva da se kreću unutar dozvoljene brzine.
Kao što napisah ranije, zakoni su koncipirani tako da se članovi zakona i njihovo poštovanje međusobno nadopunjavaju, tako po zakonu sutuacija u kojoj ti voziš 70 kmh tamo gdje je ograničenje 70 kmh i stvaraš kolonu nije moguća, što znači da to nije normalan tok saobraćaja.
redhat

#18934 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

tempuser wrote: 02/10/2020 10:18
bandit_mo wrote: 02/10/2020 10:10 Kako se definira smetnja? Kad na magistrali gdje je ograničenje 70km/h, voziš 70km/h, iza tebe je kolona, po tome promet nije normalog toka. O traktorima ne treba ni pisati..

Smetnja je uporavanje vozila koja se kreću unutar dozvoljene brzine, a situacija koju upisuješ nije normalan tok saobraćaja.
Kao što napisah ranije, zakoni su koncipirani tako da se članovi zakona i njihovo poštovanje međusobno nadopunjavaju, tako po zakonu sutuacija u kojoj ti voziš 70 kmh tamo gdje je ograničenje 70 kmh i stvaraš kolonu nije moguća.
To što ti citiraš i radiš COPY/Paste je druže meni struka i jako je dobro znam ali ne planiram diskutovati po forumu o kategorizaciji učesnika u saobraćaju, kategorizaciji vozila, kategorizaciji puteva i ostalim karakteristikama koje spominješ a ne tvrdim da si u krivu. Jednostavno sam dao komentar na konkretan primjer bez želje da sa tastatura ratnicima analiziram "šta bi bilo kad bi bilo" situacije" Kužiš?
A u masi slučajeva i članova ZOBSa je subjektivna procjena službenog organa tj. policajca taj prosudbeni elemenat da li neko nekome smeta, da li usporava ili pravi problem u redovnom odvijanju saobraćaja.
Vidim imaš vremena i ok lijepo je to, ali ne moraš za moj račun tražiti članove i lijepiti jer me diskusije pretjerano ne zanimaju a još manje da se nekome dokazujem. BTW kad citiraš Zakon onda citiraj Izmjenjeni i dopunjeni a važeći a ne onaj iz 2005.
I hvala ti na savjetu šta ću kad sjednem za volan :-D
tempuser

#18935 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 10:30

Smetnja je uporavanje vozila koja se kreću unutar dozvoljene brzine, a situacija koju upisuješ nije normalan tok saobraćaja.
Kao što napisah ranije, zakoni su koncipirani tako da se članovi zakona i njihovo poštovanje međusobno nadopunjavaju, tako po zakonu sutuacija u kojoj ti voziš 70 kmh tamo gdje je ograničenje 70 kmh i stvaraš kolonu nije moguća.
To što ti citiraš i radiš COPY/Paste je druže meni struka i jako je dobro znam ali ne planiram diskutovati po forumu o kategorizaciji učesnika u saobraćaju, kategorizaciji vozila, kategorizaciji puteva i ostalim karakteristikama koje spominješ a ne tvrdim da si u krivu. Jednostavno sam dao komentar na konkretan primjer bez želje da sa tastatura ratnicima analiziram "šta bi bilo kad bi bilo" situacije" Kužiš?
A u masi slučajeva i članova ZOBSa je subjektivna procjena službenog organa tj. policajca taj prosudbeni elemenat da li neko nekome smeta, da li usporava ili pravi problem u redovnom odvijanju saobraćaja.
Vidim imaš vremena i ok lijepo je to, ali ne moraš za moj račun tražiti članove i lijepiti jer me diskusije pretjerano ne zanimaju a još manje da se nekome dokazujem
Jok, eto prepisivaću da ne bude C/P! :lol:
To što ti je struka je samo gore po tebe, jer neko kome je struka onako paušalno i nepotpuno/netačno tvrdi šta je po zakonu. Dobio si konkretan argument da je sve što si tvrdio netačno. Nije tačnu da u ZOBS-u ne piše, kako je @Laplace napisao, i nije tačno da te drot ne može kazniti ako guslaš po gradu (a za ovo sam jednom "stručnjaku" morao i zvanično tumačenje organizovati). To što drotovi ne kažnjavaju nije isto što i da ne mogu kazniti, ali valjda kakva država - takvi struka i policija!
Naravno da te diskusije sad pretjerano ne zanima jer dokazao si šta si trebao, da ti je to struka...! :-)
redhat

#18936 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

tempuser wrote: 02/10/2020 10:54

Vidim imaš vremena i ok lijepo je to, ali ne moraš za moj račun tražiti članove i lijepiti jer me diskusije pretjerano ne zanimaju a još manje da se nekome dokazujem
To što ti je struka je samo gore po tebe, jer neko kome je struka onako paušalno i nepotpuno/netačno tvrdi šta je po zakonu. Dobio si konkretan argument da je sve što si tvrdio netačno. Nije tačnu da u ZOBS-u ne piše i nije tačno da te drot ne može kazniti (a ovo sam jednom "stručnjaku" morao i zvanično tumačenje organizovati), ali kakav država - takva struka i policija!
Naravno da te diskusije sad pretjerano ne zanima jer dokazao si šta si trebao, da ti je to struka...! :-)
Ja kad diskutujem s nekim to činim ad rem a ne ad hominem a diskusiju pokušavam uobličiti na najjednostavniji način da druga strana razumije.
Na konkretnu stavku sam dao kratak osvrt a ti se osjetio prozvanim da uradiš copy paste - poštujem, i opet kažem nisi u krivu samo ti je radnja nepotrebna. Zakon je idealni zadani okvir koji se konkretno primjenjuje na sve situacije opet individualno i svaka takva situacija se posmatra ponaosob. Zato imaš široko ostavljene pojmove tipa "prilagoditi uslovima i stanju na cesti" jer imaš varijable od vidljivosti, meteoroloških prilika i niza drugih objektivnih i subjektivnih faktora koji utiču na pojedine situacije i njihovo tumačenje. Za moju se struku ne brini i ne sekiraj a ako si službeno lice izađi na teren u terminima kojima sam predložio pa daj konkretan doprinos
azdralovic

#18937 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by azdralovic »

Covjeku citiras zakon i on se nadje uvrijedjen :sax:
redhat

#18938 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

azdralovic wrote: 02/10/2020 11:14 Covjeku citiras zakon i on se nadje uvrijedjen :sax:
Nisam se našao uvrijeđen i tempuser nije u krivu uopšte. Ja sam prokomentarisao situaciju koju je romeo napisao a koja se dešava na magistralnom putu sa dva vozila hajmo zamislit da se radi o oba B kategorije. U takvom situaciji je skoro pa nemoguće da se desi potreba da preticani zaustavi vozilo da bi ga se preteklo i to je sam tempuser romeu rekao i u pravu je. Preticani je naravno dužan da dopusti radnju, da ne ubrzava i da vozilo pomakne ako već nije što bliže desnoj strani a onaj koji pretiče je dužan da to uradi u skladu sa ograničenjem brzine na toj dionici i u skladu sa isprekidanom trakom. Tempuser je čak romeu i rekao ovo što sam napisao. Druge situacije u saobraćaju nisam komentarisao i potreba copy paste članova, karakterizacija vrste motornih vozila i puteva je dalje nebitna
tempuser

#18939 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 11:03

To što ti je struka je samo gore po tebe, jer neko kome je struka onako paušalno i nepotpuno/netačno tvrdi šta je po zakonu. Dobio si konkretan argument da je sve što si tvrdio netačno. Nije tačnu da u ZOBS-u ne piše i nije tačno da te drot ne može kazniti (a ovo sam jednom "stručnjaku" morao i zvanično tumačenje organizovati), ali kakav država - takva struka i policija!
Ja kad diskutujem s nekim to činim ad rem a ne ad hominem a diskusiju pokušavam uobličiti na najjednostavniji način da druga strana razumije.
Na konkretnu stavku sam dao kratak osvrt a ti se osjetio prozvanim da uradiš copy paste - poštujem, i opet kažem nisi u krivu samo ti je radnja nepotrebna. Zakon je idealni zadani okvir koji se konkretno primjenjuje na sve situacije opet individualno i svaka takva situacija se posmatra ponaosob. Zato imaš široko ostavljene pojmove tipa "prilagoditi uslovima i stanju na cesti" jer imaš varijable od vidljivosti, meteoroloških prilika i niza drugih objektivnih i subjektivnih faktora koji utiču na pojedine situacije i njihovo tumačenje. Za moju se struku ne brini i ne sekiraj a ako si službeno lice izađi na teren u terminima kojima sam predložio pa daj konkretan doprinos
Diskusiju pokušavaš uobličiti na najjednistabiji način tako da sagovorniku koji je upravu tvrdiš da nije upravu, a da je moja radnja da te ispravim nepotreba?!?!? Ništa u mom odgovoru nije bilo ad hominem (joj što struka voli da se gađa lazinizmima), nego argumentivan odgovor na netačne tvrdnje, a ja fakat ne znam zašto bi beko ko zna šta je tačno tvrdio pogrešno.
I nije istina da je zakon idealni okvir u kojem svaka situacija posmatra individualno (individualno i ponaosob su sinonimi). Ako si vozio 71 tamo gdje je ograničenje 60 plaćaš kaznu, voziš 81 ode vozačka. Nema gledanja ponaosob da li je bilo sunčano, vidljivo, dobar auto/loš auto itd, zakon je vrlo precizan i geeralan gdje 1 kmh čini razliku bez obzitra na sve... Ako prođem kroz crveno, nema gledanja jel bilo 3 ujutro i nidgje nikog na kilometar, ako sam u pretovaru da li mi je kamion dobar i jak, vozim li turu od 5 ili 500 km, ako sam napuhao preko 0,3 kako mi tijelo toleriše alkohol i milion sličnih slučajeva... Zakon maksimalno prezicno i usko definiše stvari koje se mogu na takav način definisati. Ako se drot zaintači, vrlo prezicno i bez ikakve lične procjene te može kazniti za usporavanje saobraćaja. Upuca te radarom, ako izmjeri da guslaš ispod ograničenja, iza tebe kolona, a propustio si mjesto da prospustiš vozila, kršiš zakon!
redhat

#18940 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

tempuser wrote: 02/10/2020 11:37
redhat wrote: 02/10/2020 11:03

Diskusiju pokušavaš uobličiti na najjednistabiji način tako da sagovorniku koji je upravu tvrdiš da nije upravu, a da je moja radnja da te ispravim nepotreba?!?!? Ništa u mom odgovoru nije bilo ad hominem (joj što struka voli da se gađa lazinizmima), nego argumentivan odgovor na netačne tvrdnje, a ja fakat ne znam zašto bi beko ko zna šta je tačno tvrdio pogrešno.
I nije istina da je zakon idealni okvir u kojem svaka situacija posmatra individualno (individualno i ponaosob su sinonimi). Ako si vozio 71 tamo gdje je ograničenje 60 plaćaš kaznu, voziš 81 ode vozačka. Nema gledanja ponaosob da li je bilo sunčano, vidljivo, dobar auto/loš auto itd, zakon je vrlo precizan i geeralan gdje 1 kmh čini razliku bez obzitra na sve... Ako prođem kroz crveno, nema gledanja jel bilo 3 ujutro i nidgje nikog na kilometar, ako sam u pretovaru da li mi je kamion dobar i jak, vozim li turu od 5 ili 500 km, ako sam napuhao preko 0,3 kako mi tijelo toleriše alkohol i milion sličnih slučajeva... Zakon maksimalno prezicno i usko definiše stvari koje se mogu na takav način definisati. Ako se drot zaintači, vrlo prezicno i bez ikakve lične procjene te može kazniti za usporavanje saobraćaja. Upuca te radarom, ako izmjeri da guslaš ispod ograničenja, iza tebe kolona, a propustio si mjesto da prospustiš vozila, kršiš zakon!
Nemoj biti maliciozan jer nema potrebe ako se držiš struke drži se struke. Komentarisali smo članove koji se odnose na preticanje, na držanje položaja vozila i održavanje brzine. Na sve te članove se primjenjuju odredbe opsinog karaktera tipa "prilagoditi stanju i usklovima" i nigdje nije rečeno tačno koliko i kako. Da ti dam primjer sa održavanjem razmaka gdje se također kaže da je to kategorija gdje se razmak održava u skladu sa stanjem i uslovima ceste da bi vozač mogao bezbjedno reagovati na svaku radnju. Zakon nije napisao drži razmak 30 metara već prilagodi svoje radnje u saobraćaju sa svojim vozilom potencijalnoj situaciji. Da ne odem u uširinu pa kažem da jedan audi a6 iz 2020. ima tehničke katekteristike gdje mu je koeficijent kočenja 5 puta bolji nego jednom golfu iz 1985. a radi čega zakon radi tih i takvih varijabli ostavlja široke prostore primjene na pojedinim članovima. Znači romeova situacija preticanja dva vozila na magistralnom putu gdje će preticani morati zaustaviti svoje vozilo se konkretno neće nikad desiti jer će se oba vozila po zakonu pripremiti na tu radnju. Preticani neće ubrzavati, biće uz desnu stranu kolovoza što inače treba a onaj koji pretiče će u skladu sa isprekidanom linijom i ograničenjem brzine uz isticanje pravilne svjetlosne signalizacije radnju sprovesti ukoliko je može sprovesti bezbjedno po sebe i ostale učesnike u saobraćaju.
Traktori na cesti, kategorizacije ceste, motorna vozila ove ili one zapremine, radne mašine i ostale definicije su samo tebi poslužile da se vidi da ti to ko znaš a ja te nisam ni probao ispravit već se složio s tobom.
Ove komentare o prolasku kroz crveno i kršenju ograničenja brzine opet neću komentarisati jer nisu niti tema niti ima smisla takve stvari komentarisati. I padaš u kontradikciju konstantno, ako me policajac "upuca" radarom da vozim magistralnim pute u okviru dozvoljene brzine a iza mene se formirala kolona neće mi uraditi ništa jer su uslovi na cesti takvi da me drugi učesnici ne mogu preteći a da ne prekrši odredbe o brzini ili punoj liniji i samo će zaključiti da je intenzitet saobraćaja pojačan i da je to razlog za gužvu. Tvoj hipotetski scenario će se desiti ako me upuca da vozim 20 na putu gdje je ograničenje 80. I sam si ovo isto napisao par postova iznad kao repliku.
Jesam bio dovoljno jasan?
Last edited by redhat on 02/10/2020 11:54, edited 1 time in total.
tempuser

#18941 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 11:19 Druge situacije u saobraćaju nisam komentarisao i potreba copy paste članova, karakterizacija vrste motornih vozila i puteva je dalje nebitna
Druge situacije nisi komentarisao, a šta je ovo nego generalno i netačno komentarisanje generalne i tvrdnje ????
Kategorizacija je itekako bitna, da neko, po tvom tumačenju sutra traktoristi, bageristi, vuljuškaristi, biciklisti ili kočijašu ne bi sasuo familiju u neku stvar jer krši zakon, a zapravo ne krši.
redhat

#18942 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

tempuser wrote: 02/10/2020 11:51
redhat wrote: 02/10/2020 11:19 Druge situacije u saobraćaju nisam komentarisao i potreba copy paste članova, karakterizacija vrste motornih vozila i puteva je dalje nebitna
Druge situacije nisi komentarisao, a šta je ovo nego generalno i netačno komentarisanje generalne i tvrdnje ????
Kategorizacija je itekako bitna, da neko, po tvom tumačenju sutra traktoristi, bageristi, vuljuškaristi, biciklisti ili kočijašu ne bi sasuo familiju u neku stvar jer krši zakon, a zapravo ne krši.
Kategorizacija je jako bitna, i vozila i ceste ali u mom prvobitnom komentaru od kojeg ne odustaješ mi već znamo da se radi o magistralnom putu i dva vozila recimo B kategorije, tako da nije bilo potreba da ja analiziram situacije koja tipa vozila na samostalni pogon smije uopšte izaći na koju cestu i uključiti se u saobraćaj. Ja sam komentarisao datu situaciju na što jednostavniji način.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#18943 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Romeo 80 »

redhat wrote: 02/10/2020 08:29
Romeo 80 wrote: 01/10/2020 23:14 Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
Moj romeo hahahaha
oplakah
Tempuser ti je dobro sve napisao a svaki učesnik u saobraćaju je dužan kretanje svoga vozila prilagoditi stanju i uslovima koji vladaju na cesti i svojim radnjama ne ugrožavati sebe i druge učesnike u saobraćaju. Znači ne možeš preteći- ne pretićeš, ne možeš se uključiti - ne uključuješ se, nije bezbjedno za stati - ne staješ. Sve radnje u saobraćaju poduzimaš kad se za navedeno steknu bezbjedni uslovi ili ih ne započinješ uopšte.

Jel ovo onaj sa prebivalištem Begeš na ličnoj
Nemoj plakati, uzmi Snickers.

U zakonu ti sve lijepo pise, a ti nastavi oplakivati. Procitaj clan 60, stav III i poklopi se usima.

Za to boldovano, tako je! Upravo sa Kalemegdana pisem. Neki problem?!
redhat

#18944 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

Romeo 80 wrote: 02/10/2020 12:03
redhat wrote: 02/10/2020 08:29
Romeo 80 wrote: 01/10/2020 23:14 Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
Moj romeo hahahaha
oplakah
Tempuser ti je dobro sve napisao a svaki učesnik u saobraćaju je dužan kretanje svoga vozila prilagoditi stanju i uslovima koji vladaju na cesti i svojim radnjama ne ugrožavati sebe i druge učesnike u saobraćaju. Znači ne možeš preteći- ne pretićeš, ne možeš se uključiti - ne uključuješ se, nije bezbjedno za stati - ne staješ. Sve radnje u saobraćaju poduzimaš kad se za navedeno steknu bezbjedni uslovi ili ih ne započinješ uopšte.

Jel ovo onaj sa prebivalištem Begeš na ličnoj
Nemoj plakati, uzmi Snickers.

U zakonu ti sve lijepo pise, a ti nastavi oplakivati. Procitaj clan 60, stav III i poklopi se usima.

Za to boldovano, tako je! Upravo sa Kalemegdana pisem. Neki problem?!

Član 60 u stavu 3 na koji misliš se neće desiti nikad na magistalnom putu jer put koji nema dovoljnu širinu i tehničku specifikaciju neće nikad ni biti kategoriziran kao Magistralni put već kao niža kategorija puta Lokalni/Javni ili samo put.
tempuser

#18945 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 11:49 Nemoj biti maliciozan jer nema potrebe ako se držiš struke drži se struke. Komentarisali smo članove koji se odnose na preticanje, na držanje položaja vozila i održavanje brzine. Na sve te članove se primjenjuju odredbe opsinog karaktera tipa "prilagoditi stanju i usklovima" i nigdje nije rečeno tačno koliko i kako. Da ti dam primjer sa održavanjem razmaka gdje se također kaže da je to kategorija gdje se razmak održava u skladu sa stanjem i uslovima ceste da bi vozač mogao bezbjedno reagovati na svaku radnju. Zakon nije napisao drži razmak 30 metara već prilagodi svoje radnje u saobraćaju sa svojim vozilom potencijalnoj situaciji. Da ne odem u uširinu pa kažem da jedan audi a6 iz 2020. ima tehničke katekteristike gdje mu je koeficijent kočenja 5 puta bolji nego jednom golfu iz 1985. a radi čega zakon radi tih i takvih varijabli ostavlja široke prostore primjene na pojedinim članovima. Znači romeova situacija preticanja dva vozila na magistralnom putu gdje će preticani morati zaustaviti svoje vozilo se konkretno neće nikad desiti jer će se oba vozila po zakonu pripremiti na tu radnju. Preticani neće ubrzavati, biće uz desnu stranu kolovoza što inače treba a onaj koji pretiče će u skladu sa isprekidanom linijom i ograničenjem brzine uz isticanje pravilne svjetlosne signalizacije radnju sprovesti ukoliko je može sprovesti bezbjedno po sebe i ostale učesnike u saobraćaju.
Traktori na cesti, kategorizacije ceste, motorna vozila ove ili one zapremine, radne mašine i ostale definicije su samo tebi poslužile da se vidi da ti to ko znaš a ja te nisam ni probao ispravit već se složio s tobom.
Ove komentare o prolasku kroz crveno i kršenju ograničenja brzine opet neću komentarisati jer nisu niti tema niti ima smisla takve stvari komentarisati.
Čuj maliciozan što poušavam ispraviti pogrešne tvrdnje????
Prije svega, ako pratiš, rasprava je o usporavanju saobraćaja i obavezi sklanjanja u stranu i zaustavljanja ako neko ne može da te pretekne, ko i kad se mora, odnosno ne mora sklanjati, za koju su ti iznio generalnu tvrdnju da nigdje ne piše i da nije kažnjiva.
Jesi li ikad razmislio, zašto nema nikakvog prostora primjene na ograničenje brzine koje je vrlo precizno definisano u kmh, a sve su varijable prisutne kao i kod rastojanja??? Radar te izmjeri da li si prebrz ili nisi, bez obzira da li je Audi iz 2020 ili Golf iz 1985, kiša, sunce, klizavo, suho, dobar vozač, loš vozač itd..
Da te parafraziram, preticanje nije tema niti ima smisla takve stvari komentarisati.
Jesam li bio dovoljno jasan?
tempuser

#18946 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 11:58 karakterizacija vrste motornih vozila i puteva je dalje nebitna
redhat wrote: 02/10/2020 11:58 Kategorizacija je jako bitna, i vozila i ceste ali u mom prvobitnom komentaru od kojeg ne odustaješ mi već znamo da se radi o magistralnom putu i dva vozila recimo B kategorije, tako da nije bilo potreba da ja analiziram situacije koja tipa vozila na samostalni pogon smije uopšte izaći na koju cestu i uključiti se u saobraćaj. Ja sam komentarisao datu situaciju na što jednostavniji način.

Jel bitna ili nebitna.???? :?
Ne vadi se živ bio! :-) U svom prvobitnom komentaru si krenuo s visoka, valjda si mislio da ćemo ničice popadati pred autoritetom i nastupom, od generalnih komentara i da je nebitna, da te ne citiram ponovo, a završio na konkretnom primjeru, magistrali i da je jako bitna! Jaka struka! :bih: :run:
redhat

#18947 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

tempuser wrote: 02/10/2020 12:19
redhat wrote: 02/10/2020 11:49 Nemoj biti maliciozan jer nema potrebe ako se držiš struke drži se struke. Komentarisali smo članove koji se odnose na preticanje, na držanje položaja vozila i održavanje brzine. Na sve te članove se primjenjuju odredbe opsinog karaktera tipa "prilagoditi stanju i usklovima" i nigdje nije rečeno tačno koliko i kako. Da ti dam primjer sa održavanjem razmaka gdje se također kaže da je to kategorija gdje se razmak održava u skladu sa stanjem i uslovima ceste da bi vozač mogao bezbjedno reagovati na svaku radnju. Zakon nije napisao drži razmak 30 metara već prilagodi svoje radnje u saobraćaju sa svojim vozilom potencijalnoj situaciji. Da ne odem u uširinu pa kažem da jedan audi a6 iz 2020. ima tehničke katekteristike gdje mu je koeficijent kočenja 5 puta bolji nego jednom golfu iz 1985. a radi čega zakon radi tih i takvih varijabli ostavlja široke prostore primjene na pojedinim članovima. Znači romeova situacija preticanja dva vozila na magistralnom putu gdje će preticani morati zaustaviti svoje vozilo se konkretno neće nikad desiti jer će se oba vozila po zakonu pripremiti na tu radnju. Preticani neće ubrzavati, biće uz desnu stranu kolovoza što inače treba a onaj koji pretiče će u skladu sa isprekidanom linijom i ograničenjem brzine uz isticanje pravilne svjetlosne signalizacije radnju sprovesti ukoliko je može sprovesti bezbjedno po sebe i ostale učesnike u saobraćaju.
Ove komentare o prolasku kroz crveno i kršenju ograničenja brzine opet neću komentarisati jer nisu niti tema niti ima smisla takve stvari komentarisati.
Čuj maliciozan što poušavam ispraviti pogrešne tvrdnje????
Prije svega, ako pratiš, rasprava je o usporavanju saobraćaja i obavezi sklanjanja u stranu i zaustavljanja ako neko ne može da te pretekne, ko i kad se mora, odnosno ne mora sklanjati, za koju su ti iznio generalnu tvrdnju da nigdje ne piše i da nije kažnjiva.
Jesi li ikad razmislio, zašto nema nikakvog prostora primjene na ograničenje brzine koje je vrlo precizno definisano u kmh, a sve su varijable prisutne kao i kod rastojanja??? Radar te izmjeri da li si prebrz ili nisi, bez obzira da li je Audi iz 2020 ili Golf iz 1985, kiša, sunce, klizavo, suho, dobar vozač, loš vozač itd..
Da te parafraziram, preticanje nije tema niti ima smisla takve stvari komentarisati.
Jesam li bio dovoljno jasan?
Radar si u priču uveo sad ti, niko ga do tebe nije spomenuo.
Originalni post je bio preticanje kao radnju o kojoj će neko zaustaviti vozilo da ti prođeš a to se u zadanom okviru na magistralnom putu normalnih tehničkih karakteristika uz uvažavanje horizontalne signalizacije i ograničenja brzine neće nikad desiti.
Desit će se prilikom zaobilaženja (različita radnja od preticanja) vozila na putu niže kategorizacije tipa na makadamskom lokalnom putu a to nije uopšte bio primjer pa nije bilo ni potreba da se razmatra.
Nisam uopšte krenuo s visoka nego voliš da pametuješ a pametuješ čovjeku koji se složio s tobom na originalni komentar romea
I na kraju jesam li ja napisao "boj se ovna boj se govna" ili ti u kontekstu da nećeš da skloniš onom ko te pretiče? Hajd se presaberi
Last edited by redhat on 02/10/2020 12:32, edited 1 time in total.
Laplace

#18948 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

tempuser wrote: 02/10/2020 12:25
redhat wrote: 02/10/2020 11:58 karakterizacija vrste motornih vozila i puteva je dalje nebitna
redhat wrote: 02/10/2020 11:58 Kategorizacija je jako bitna, i vozila i ceste ali u mom prvobitnom komentaru od kojeg ne odustaješ mi već znamo da se radi o magistralnom putu i dva vozila recimo B kategorije, tako da nije bilo potreba da ja analiziram situacije koja tipa vozila na samostalni pogon smije uopšte izaći na koju cestu i uključiti se u saobraćaj. Ja sam komentarisao datu situaciju na što jednostavniji način.

Ne vadi se živ bio! :-) U svom prvobitnom komentaru si krenuo s visoka, valjda si mislio da ćemo ničice popadati pred autoritetom i nastupom, od generalnih komentara i da je nebitna, da te ne citiram ponovo, a završio na konkretnom primjeru, magistrali i da je jako bitna! Jaka struka! :bih: :run:
Takozvana Schrodingerova karakterizacija puteva. :D

Mislim, šta može biti subjektivno u situaciji kad ana suhoj cesti usred sunčanog dana kamion na ograničenju 80 vozi 40, za njim se naredala kolona od tridesetak vozila? Svi voze brzinom 40 km/h iako po ZOBS-u i vertikalnoj signalizaciji imaju pravo voziti brzinom 80 km/h, a horizontalna signalizacija (puna linija) im ne dozvoljava preticanje? Meni to djeluje kao definicija usporavanja saobraćaja.
tempuser

#18949 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

redhat wrote: 02/10/2020 12:26 Radar si u priču uveo sad ti, niko ga do tebe nije spomenuo.
Originalni post je bio preticanje kao radnju o kojoj će neko zaustaviti vozilo da ti prođeš a to se u zadanom okviru na magistralnom putu normalnih tehničkih karakteristika uz uvažavanje horizontalne signalizacije i ograničenja brzine neće nikad desiti.
Desit će se prilikom zaobilaženja (različita radnja od preticanja) vozila na putu niže kategorizacije tipa na makadamskom lokalnom putu a to nije uopšte bio primjer pa nije bilo ni potreba da se razmatra.
Usporavanje je vezano isljučivo i jedino za brzinu kretanja koja se može vrlo precizno mjeriti, čime? Radarom! Tako da od tvojih tvrdnji da je usporavanje stvar lične procjena policajca nema ništa. Usporavanje saobračaja je vrlo prezicno definisano zakonom i vrlo se prezizno moće utvrditi na terenu. To što naša murija primjenjuje odokativnu metodu uz Karaulu, Nišće, Majevicu, Komar itd itd je sasvim druga stvar.
Originalni post je bio o liku koji vozi max. po ograničenju i neće da se pomakne i propusti druge, na šta sma ja odgovorio da nit hoću nit imam namjeru da se sklanjam u stranu i ikog propuštam, ako hoće da pretiče na divljaka nek gine BMK.
redhat

#18950 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

Laplace wrote: 02/10/2020 12:29
tempuser wrote: 02/10/2020 12:25

Takozvana Schrodingerova karakterizacija puteva. :D

Mislim, šta može biti subjektivno u situaciji kad ana suhoj cesti usred sunčanog dana kamion na ograničenju 80 vozi 40, za njim se naredala kolona od tridesetak vozila? Svi voze brzinom 40 km/h iako po ZOBS-u i vertikalnoj signalizaciji imaju pravo voziti brzinom 80 km/h, a horizontalna signalizacija (puna linija) im ne dozvoljava preticanje? Meni to djeluje kao definicija usporavanja saobraćaja.
Ti imaš od kamiončića do kamiona šlepera koji tegle priključno vozilo pa do sedlastih tegljača koji realno puni i ne mogu puni ići već onliko koliko im na stickeru o brzini piše na zadnjem dijelu vozila. Ti i takvi uglavnom propuštaju veće kolone kad se nafataju a po procjeni vozača. I policija ih zna skrenuti u stranu da propuste kolonu ali ga neće kazniti jer nema razloga. Ako se radi o tehnički ispravnom vozilu, cesti koja ne brani saobraćanje takvim vozilima, vozilo nije pretovareno, policija će eventualno sprovesti rutinsku kontrolu, pregledati tahograf ako ima potrebe, propustiti kolonu i dopustit naknadno uključenje. Tebi kao vozaću iza takvog vozila ostaje samo da ga pretekneš tamo gdje je to bezbjedno i moguće
Post Reply