Romeo 80 wrote: ↑01/10/2020 23:14
Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
I opet šta kaže zakon...
(3) Ako zbog
nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.
Takav slučaj na magistralnim, o kojima se ovdje raspravlja, i regionalnim putevima nećeš naći, eventualno lokalni i nekategorisani put, a uslov je da nema razdjelnu liniju izmežu dvije kolovozne trake. Sve dok postoji linija po sredini cesta je dovoljne širine da ti se niko ne mora sklanjati i zaustavljati, a linija sama po sebi određuje kad smiješ preticati.
Osim toga zakon je koncipiran tako da se članovi i njihovo poštivanje međusobno nadopunjuju. U praksi to konkretno znači, ako ja vozim max po ograničenju ili preko ograničenja unutar tolerancije, ti zakonski ne možeš biti brži od mene tj. nemaš mogućnost preticanja odnosno ja nemam obavezu da se pomjerma udesno. Zako je eksplicitan koje može i kako voziti preko ograničenja, preticati preko pune i kome sam se ja dužan skloniti i prppustiti. Ako nisi vozlo po pratnjom ili sa pravom prenstva onda žaim slučaj...