nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18901 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/10/2020 21:14
mk ultra wrote: 01/10/2020 21:09

Nema ni potrebe da se zalijepi za drugi kamion pa se zalijepi... a morao bi drzatin odstojanje od drugog tretnog vozila
nedavno sam gledao kako u njemackoj kaznjavaju ako ne drzi rastojanje 150m najmanje :thumbup:
Ma tako je stalno, zalijepe se jedan za drugog, nema 2m između... i njih dvojca izađu na 35m ili trojca na 50m, nepregledni, ne vidis nista... da drzi odstojanje dalo bi se nekako i preteci

Dobro mi zivce vuku... da i ja budem bezobrazan
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18902 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

mk ultra wrote: 01/10/2020 21:30
Ma tako je stalno, zalijepe se jedan za drugog, nema 2m između... i njih dvojca izađu na 35m ili trojca na 50m, nepregledni, ne vidis nista... da drzi odstojanje dalo bi se nekako i preteci

Dobro mi zivce vuku... da i ja budem bezobrazan
ma znam sve... zamisli kako je meni kad ih moram s prikolicom preticati...
sajbersatiktoka

#18903 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sajbersatiktoka »

c0de wrote: 01/10/2020 16:37 Kad ti se neko zalijepi za guzicu, a nece da te prestigne, samo uspori i skloni se sto vise mozes desno, i rijesen problem :-)
Ne znam zbog čega i kojeg razloga bi trebao usporavati i sklanjati se, bilo ko ?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#18904 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Romeo 80 »

sajbersatiktoka wrote: 01/10/2020 22:14
c0de wrote: 01/10/2020 16:37 Kad ti se neko zalijepi za guzicu, a nece da te prestigne, samo uspori i skloni se sto vise mozes desno, i rijesen problem :-)
Ne znam zbog čega i kojeg razloga bi trebao usporavati i sklanjati se, bilo ko ?
Mozda zato, sto si kad te neko pretice to duzan po zakonu? :zzzz:
JavierBosnia

#18905 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

Romeo 80 wrote: 01/10/2020 22:43

Ja koliko poznajem zakon, on kaze da se ne smije povecavati brzina vozila i da se treba ako je moguce primaknuti desnoj strani ceste

Ti usporavanje je podjednako opasno kao ubrzavanje
c0de

#18906 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by c0de »

JavierBosnia wrote: 01/10/2020 22:46

Ja koliko poznajem zakon, on kaze da se ne smije povecavati brzina vozila i da se treba ako je moguce primaknuti desnoj strani ceste

Ti usporavanje je podjednako opasno kao ubrzavanje
Zato sto neki hoce da divljaju sa 50kw :-) pusti g*vna neka odu, bolje ti je, nego da te sastavi iza ledja ako ti nesto izleti na put i budes morao imalo jace zakociti...
Romeo 80

#18907 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Romeo 80 »

Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
tempuser

#18908 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

sajbersatiktoka wrote: 01/10/2020 22:14 Ne znam zbog čega i kojeg razloga bi trebao usporavati i sklanjati se, bilo ko ?
Pročitaj zakon, pomjeriti de prema desnoj ivici kolovoza, isključivo radi vidljivnosti, nikakvo sklanjanje i usporavanje...

Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo ka desnoj ivici kolovoza.
tempuser

#18909 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote: 01/10/2020 23:14 Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
I opet šta kaže zakon...
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.

Takav slučaj na magistralnim, o kojima se ovdje raspravlja, i regionalnim putevima nećeš naći, eventualno lokalni i nekategorisani put, a uslov je da nema razdjelnu liniju izmežu dvije kolovozne trake. Sve dok postoji linija po sredini cesta je dovoljne širine da ti se niko ne mora sklanjati i zaustavljati, a linija sama po sebi određuje kad smiješ preticati.
Osim toga zakon je koncipiran tako da se članovi i njihovo poštivanje međusobno nadopunjuju. U praksi to konkretno znači, ako ja vozim max po ograničenju ili preko ograničenja unutar tolerancije, ti zakonski ne možeš biti brži od mene tj. nemaš mogućnost preticanja odnosno ja nemam obavezu da se pomjerma udesno. Zako je eksplicitan koje može i kako voziti preko ograničenja, preticati preko pune i kome sam se ja dužan skloniti i prppustiti. Ako nisi vozlo po pratnjom ili sa pravom prenstva onda žaim slučaj...
Last edited by tempuser on 01/10/2020 23:48, edited 1 time in total.
tyrdh

#18910 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tyrdh »

Ja ako vozim oko 10tak iznad limita, briga me za sve sto se desava iza mene. Nemam zivaca za budale. Ako se prilijepi, njegov problem. Ako me pukne, garantujem mu da ce se on vise skrhati nego ja. I bice on kriv. Nemam vise snage ni volje da se nerviram. Ovi sto mi blicaku na autouput kad idem 150, nek stede lampe u svjetlima.
Romeo 80

#18911 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Romeo 80 »

@tempuser

Ti svasta nesto napisa i na kraju potvrdi ono sto sam ja napisao :roll:
dadoka84

#18912 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dadoka84 »

Nije mi se jednom desilo. Odem na put od 1100km u jednom pravcu i nikakvih problema. I u povratku debil u g4 kod visokog mi ubrzava dok ga obilazim na autoputu. Ja ubrzavam a on namjerno prati, a kad sam krenuo usporavati usporava i on. Samo metak u čelo govnetu. Da sam sam bio u autu završio bi on u jarku.
tempuser

#18913 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote: 01/10/2020 23:54 @tempuser

Nikad u životu, čitaj pažljivo:
1. Niko po zakonu nije dužan sklanjati se s ceste i usporavati kad pretičeš, jedino pomjeriti auto prema desnoj ivici (ne do desne ivice)
2. Na magistralnmim i regionalnim putevima ne postoji mjesto koje je tako usko da ti se ja moram sklanjati i zaustavljati da prođeš, a da preticanje nije regulisano zardjelnom crtom i drugim znakovima.
Jedna tvoja tvrdnja je netačna, a druga neprimjeniva u situacijama o kojim mi raspravljamo.
c0de

#18914 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by c0de »

tempuser wrote: 01/10/2020 23:27
Romeo 80 wrote: 01/10/2020 23:14 Tacno, a ako je situacija takva zbog stanja ceste i uslova puta, vozac kojeg se pretice duzan je cak i zaustaviti vozilo s desne strane, dok ga ne preteknu, ako u suprotnom postoji povecani rizik.
I opet šta kaže zakon...
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio brža vozila.

Takav slučaj na magistralnim, o kojima se ovdje raspravlja, i regionalnim putevima nećeš naći, eventualno lokalni i nekategorisani put, a uslov je da nema razdjelnu liniju izmežu dvije kolovozne trake. Sve dok postoji linija po sredini cesta je dovoljne širine da ti se niko ne mora sklanjati i zaustavljati, a linija sama po sebi određuje kad smiješ preticati.
Osim toga zakon je koncipiran tako da se članovi i njihovo poštivanje međusobno nadopunjuju. U praksi to konkretno znači, ako ja vozim max po ograničenju ili preko ograničenja unutar tolerancije, ti zakonski ne možeš biti brži od mene tj. nemaš mogućnost preticanja odnosno ja nemam obavezu da se pomjerma udesno. Zako je eksplicitan koje može i kako voziti preko ograničenja, preticati preko pune i kome sam se ja dužan skloniti i prppustiti. Ako nisi vozlo po pratnjom ili sa pravom prenstva onda žaim slučaj...
Druze, sklonis se i usporis zbog sebe, jer je iza tebe idiot, a ne zato sto on ima ili nema pravo... :-)

Isto tako, ako zagazis kao pjesak na zeleno, pa te pokupi neko sa autom, dzaba ti tvoje pravo kad ode glava...
tempuser

#18915 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

c0de wrote: 02/10/2020 00:05 Druze, sklonis se i usporis zbog sebe, jer je iza tebe idiot, a ne zato sto on ima pravo... :-)
To je već pitanje lične percepcije, a a moja je da se ja neću prilagođavati idiotu, nek pretiče ako ima muda i ako zna, a ako pretjera sa idiotlukom ostaće nasmijan na braniku FAP-a...
tempuser

#18916 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

dadoka84 wrote: 01/10/2020 23:57 Nije mi se jednom desilo. Odem na put od 1100km u jednom pravcu i nikakvih problema. I u povratku debil u g4 kod visokog mi ubrzava dok ga obilazim na autoputu. Ja ubrzavam a on namjerno prati, a kad sam krenuo usporavati usporava i on. Samo metak u čelo govnetu. Da sam sam bio u autu završio bi on u jarku.
:thumbup:
Od početka juna do sredine septembra sam 3/4 vremena proveo vozeći van BiH i lijepo sam se odmorio od idiota kojima su pocrkavala oborena svjetla pa voze pod dugim, pijačnih ksenona, nedavanja žmigavaca, oduzimanja prednosti, debila koji ubrzavaju dok ih pretičeš ili te namjerno zatvaraju da se ne možeš vratiti u traku i ostale seljačke discipline sa naših cesta. Jedino ko ima tu primitivnu crtu da ubrza kad ga pretičeš su Poljaci i ponekad Česi...
Romeo 80

#18917 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Romeo 80 »

tempuser wrote: 02/10/2020 00:02

1. Niko po zakonu nije dužan sklanjati se s ceste i usporavati kad pretičeš, jedino pomjeriti auto prema desnoj ivici (ne do desne ivice)
2. Na magistralnmim i regionalnim putevima ne postoji mjesto koje je tako usko da ti se ja moram sklanjati i zaustavljati da prođeš, a da preticanje nije regulisano zardjelnom crtom i drugim znakovima.
Jedna tvoja tvrdnja je netačna, a druga neprimjeniva u situacijama o kojim mi raspravljamo.
Fino ti pise kad si duzan da se pomaknes pa cak i zaustavis ako situacija to nalaze. I sam si to naveo, a sad mi kao nesto kontriras!
Niko sem tebe nije spominjao magistralne ceste, vec je pitanje bilo generalne prirode.

Prestani se svadjati sam sa sobom bolan...
mirsek

#18918 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

tempuser wrote: 02/10/2020 00:09
c0de wrote: 02/10/2020 00:05 Druze, sklonis se i usporis zbog sebe, jer je iza tebe idiot, a ne zato sto on ima pravo... :-)
To je već pitanje lične percepcije, a a moja je da se ja neću prilagođavati idiotu, nek pretiče ako ima muda i ako zna, a ako pretjera sa idiotlukom ostaće nasmijan na braniku FAP-a...
On ako ne zna preticati, moze u panici skrenuti u tebe, ili ne stici da se vrati iza tebe pa ti zakaci zadnji kraj i okrene tebe u tog istog FAP-a.
Ja uglavnom nakratko pustim gas dok me neko prestize i malo se pomjerim u desno, da ne zamisljam ili prozivljavam sve one gornje scenarije.
Laplace

#18919 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

liaar wrote: 01/10/2020 12:28
vjeshalica wrote: 01/10/2020 08:22
tempuser wrote: 01/10/2020 06:50
Zašto bih se ja sklanjao ako na ogrančenju 60 vozim 60 ili 70? Zbog 11. idiota iza mene? Ne kršim zakon, ne usporavam saobraćaj, vozim max. brzo da ne platim kaznu, ako ti se ne sviđa, pretiči kolonu, plaćaj kazne, slupaj se, pogini zbog svoje pameti, BMK...
Cak i da vozis u okviru dozvoljenog preko ogranicenja uvijek se nadje neki maloumni histericar koji ti se natakne nazad drzi 2 mikrona distancu,nece da pretekne ili ne moze sa koMzervom i kasnije ispoljava debilizme po forumu...
Nije da neće, ili da ne može sa koMzervom, nego ne zna levat ni da prestigne. Nema muda da prostiš :D
a na kraju krajeva, testiraš ih kočnicom, šta te briga, "učinio ti se auto u tvojoj traci"
Sa ženom u autu? Pa da mi slomi sve tri noge? No way!
Laplace

#18920 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

iceman ze wrote: 01/10/2020 15:00 Jucer karaula po 3 slepera u koloni, i sve po zakonu
Naravno, bez dovoljnog razmaka da se neko može ubaciti između pa da pretiče jednog po jednog (sve i da mu se ukaže prilika).
Laplace

#18921 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/10/2020 16:01
BiBi911 wrote: 01/10/2020 15:49

A gdje da ti se skloni. Nema prostora
ja nedavno kad sam isao za tuzlu 3 prosirenja je prosao levat i jedva stade na cetvrto ,napravio je kolonu jedno 40 auta ,gamize 30.ja bio mozda 7-8 auto iza njega i to ne bi stao da nisam svirao ko lud jedno 100m prije prosirenja.ovi ostali debili niko nista...gamizali bi za njim tako do tuzle...
Samo tri? Prije nekoliko godina smo ja i otac na dionici Semizovac - Tuzla nabrojali 15 proširenja na kojima se kamion mogao skloniti a nije. Tek na šesnaestom je stao, jasno pored jagnjetine.
Laplace

#18922 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Zar ne govorimo o kamionima koji na ograničenju 80 voze 30-40?
tempuser

#18923 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Romeo 80 wrote: 02/10/2020 00:37
Fino ti pise kad si duzan da se pomaknes pa cak i zaustavis ako situacija to nalaze. I sam si to naveo, a sad mi kao nesto kontriras!
Niko sem tebe nije spominjao magistralne ceste, vec je pitanje bilo generalne prirode.

Prestani se svadjati sam sa sobom bolan...
Raspravljalo se isključivo o magistralnim cestama, a ako veš želiš da odgovaraš na generalno pitanje, onda je generalno pravilo da se ne moraš pomjerati i zaustavljati osim u slučajevima uže definisanim u 60/3.
tempuser

#18924 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Laplace wrote: 02/10/2020 07:21

Zar ne govorimo o kamionima koji na ograničenju 80 voze 30-40?
Koliko sam ja razumio govori se o vožnji maksimalnom dozvoljenom brzinom ili unutar dozvoljenog prekoračenja, za kamione je situacija jasna.
redhat

#18925 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by redhat »

Moj romeo hahahaha
oplakah
Tempuser ti je dobro sve napisao a svaki učesnik u saobraćaju je dužan kretanje svoga vozila prilagoditi stanju i uslovima koji vladaju na cesti i svojim radnjama ne ugrožavati sebe i druge učesnike u saobraćaju. Znači ne možeš preteći- ne pretićeš, ne možeš se uključiti - ne uključuješ se, nije bezbjedno za stati - ne staješ. Sve radnje u saobraćaju poduzimaš kad se za navedeno steknu bezbjedni uslovi ili ih ne započinješ uopšte.

Jel ovo onaj sa prebivalištem Begeš na ličnoj
Last edited by redhat on 02/10/2020 08:34, edited 1 time in total.
Post Reply