OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Dope_Man

#726 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Nije "logicno" da sve mora imati uzrok ako cemo se uvijek vratiti na nesto bez uzroka. Onda je jedino logicno za pretpostaviti je da je nesto vjecno, oduvjek postoji i valjda ce zauvijek postojati, bar u percepciji vremena kako ga mi, ljudi, u sirini svemira apsolutno nebitni, percipiramo.

A sta to jednostavno postoji? Dvije su opcije:

1. Da pretpostavimo da sve sto sigurno znamo da postoji (materija i energija koje cine Svemir i sve u njemu) jednostavno postoji
2. Da izmisljamao bogove koji postoje prije svega za sto znamo da postoji, i stvaraju ono za sto znamo da postoji.

Kako verzija sa bogovima (a ova tema samo predstavlja novo ime za svog boga) zahtjeva dodatni korak, i pri tom nikad, niko, nigdje, ni na koji nacin nije dokazao postojanje bilo cega sto bi licilo na bogove, jedino logicno za ovaj Occam's razor, kao i bilo koji drugi, je ici uz objsnjenje koje zahtjeva manje pretpostavki, dok ne saznamo vise.
Ljubo2

#727 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dope_Man wrote: 26/09/2020 07:36Nije "logicno" da sve mora imati uzrok ako cemo se uvijek vratiti na nesto bez uzroka.
Nikad se nećemo vratiti na nešto "bez uzroka", jer NIJE logično. Tvrdnja da nešto može postojati bez uzroka je vjera. Logika o tome kreće od činjenice i premise da svijet POSTOJI. I čim postoji, znači da je i MOGUĆE da postoji, jer da nije moguće svijeta ne bi bilo. A čim je moguće, znači da je i LOGIČNO da ga ima, jer da nije logično, NE BI BILO MOGUĆE.

Sve MORA imatu svoju loguku kojom se objašnjava, pa i Postojanje svijeta, a na nama je da je otkrijemo. Bez te logike, svako naše objašnjenje svijeta nije istina, ni znanje, već VJERA. Samo vjernik, koji ne zna logički da misli, može da tvrdi da ne mora sve da bude logično, jer kako bi drugačije opravdao svoje nelogično vjerovanje. Zakon postojanja nije vjera jer svaki njegov stav ima svje i iskustveno i logičko utemeljenje.
Dope_Man wrote: 26/09/2020 07:36A sta to jednostavno postoji? Dvije su opcije:

1. Da pretpostavimo da sve sto sigurno znamo da postoji (materija i energija koje cine Svemir i sve u njemu) jednostavno postoji
2. Da izmisljamao bogove koji postoje prije svega za sto znamo da postoji, i stvaraju ono za sto znamo da postoji.
Obje opcije su ti vjera je ni jedna nema svoje ni iskustveno, ni logičko utemeljenje.

Treća opcija je da sve ima svoje i iskustveno i logičko utemeljenje i ta treća opcija je Zakon postojanja i zato jedino on nije vjera, već NAUKA.
Dope_Man wrote: 26/09/2020 07:36Kako verzija sa bogovima (a ova tema samo predstavlja novo ime za svog boga) zahtjeva dodatni korak, i pri tom nikad, niko, nigdje, ni na koji nacin nije dokazao postojanje bilo cega sto bi licilo na bogove,
Ja baš izričito i ne tvrdim da je Svijest, Bog, već samo da ne postoji ništa drugo osim Svemoćne Svijesti koje bi se moglo nazvati vjerničkim, apstraktnim pojmom i terminom - "Bog". Osim ako se na nekom nama nepoznatom, možda drevnom jeziku riječ "Bog" ne odnosi na pojam "Svijest", jer mi iz iskustva sebe samih znamo šta riječ i pojam "Svijest" znači.
Dope_Man wrote: 26/09/2020 07:36jedino logicno za ovaj Occam's razor, kao i bilo koji drugi, je ici uz objsnjenje koje zahtjeva manje pretpostavki, dok ne saznamo vise.
U Zakonu postojanja ne postoji ni jedna pretpostavka. Svaki stav počinje sa iskustveno provjerljivom činjenicom kao premisom i svaki se završava sa logički objašnjivim, razumljivim i iskustveno provjerljivim, zaključkom.
Last edited by Ljubo2 on 26/09/2020 10:25, edited 1 time in total.
Ljubo2

#728 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

DA DODAM:

Kada tvrdim da sve mora imati svoju LOGIKU, to podrazumijeva da sve mora imati svoj UZROK, zato što samo u slučaju kad Uzroka ne bi bilo, tada ne bio bilo ni LOGIKE.

To važi i za ono što postoji kao PRVO koje ne može da bude ničim DRUGIM uzrokovano, zato što osim PRVOG ne postoji ništa DRUGO koje bi moglo da bude uzrokom PRVOG.

Ova logičnost ipak ne podrazumijeva da PRVO može postojati BEZ UZROKA, zato što osim UZROKOVANJA postoji i mogućnost SAMOUZROKOVANJA, koju ono PRVO koje postoji, mora da zadovolji da bi njegovo postojanje, ne samo bilo LOGIČNO, već i MOGUĆE.

Sve ovo bi bile prazne riječi i prazna umovanja da u stvarnosti ne postoje dokazi koji omogućuju da se razumije da je SVEUKUPNO POSTOJANJE SAMOUZROKOVANO i da je SAMOUZROKOVANJE njegova LOGIKA po kojoj postoji.

Tu logiku sam objasnio kao Zakon postojanja, po kojoj postoji samo SVIJEST, koja raspolaže sa SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnoszi i radnji, pomoću kojih se vječito, naizmjenično i kružno, pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, sve po principu "jaje-pile-koka", igrajući na taj način ulogu i sebe kao svog UZROKA i sebe kao svoje POSLJEDICE. Uz pomoć sebe kao psihičke pojave i procesa, tj uz pomoć INRORMACIJE (ZNANJA) o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu, UZROKUJE sebe kao fizičku pojavu i proces. Da bi zatim, kao fizička pojava i proces, po načinu opažanja, osjećanja i pamćenja sebe kao fizičke pojave i procesa, UZROKOVALA sebe kao psihičku pojavu i proces i informaciju, tj. Znanje o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu. Ovaj naizmjenični, SAMOUZROČNI psihofizički proces je vječit, zato što fizičko ne bi moglo da postoji da nije UZROKOVANO uz pomoć psihičkog, niti bi psihičko moglo da postoji da nije UZROKOVANO uz pomoć fizičkog. Kao što jaje ne može da postoji, ako nije uzrokovano kokom i kao što koka ne može da postoji, ako nije uzrokovana jajetom. Drugim riječima, Materija ne bi mogla da postoji kad ne bi mogla da bude svjesna, niti bi Svijest mogla da postoji kad ne bi mogla da bude materijalna.

Tvrdnja da ni ono koje postoji kao NAJPRVO, ne može postojati bez UZROKA je, dakle, iskustveno i naučno provjerljivo i logički do kraja objašnjivo i razumljivo ZNANJE, tj. NAUKA.

A tvrdnja da ono koje postoji kao NAJPRVO ne mora biti UZROKOVANO, već da ono samo tako, jednostavno vječno postoji samo po sebi, u svojstvu Boga, je VJERA.

Tvrdnja da je Bog Jedno, a da je svijet koji je On stvorio, nešto Drugo, je VJERA. A iskustveno provjerljiva i logički objašnjiva i razumljiva Istina i Znanje je da su Bog i Svijet JEDO I ISTO. Pod uslovom da pod riječju i pojmom "Bog", podrazumijevamo riječ i pojam "Svijest". Dakle, Svijest i materijalni svijet, tj. Univerzum, su JEDNO I ISTO.
Tempo
ZeModerator

#729 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 02:13
Tempo wrote: 25/09/2020 10:15Fizičari i biolozi "NE STOJE" na stanovištu da osim energije i informacije ničeg drugog nema.
STOJE!
link:https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... ezik=88387

Sadržaj linka:

Synthesis philosophica, Vol. 25 No. 1, 2010.

Energija ili informacija?

Igor Čatić ORCID icon orcid.org/0000-0002-1916-5898 ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Maja Rujnić-Sokele ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Borislav Dadić ; Sveučilište u Zadru, Odsjek za filozofiju, Zadar, Hrvatska

Sažetak
U opisima razvoja zbivanja u prirodi od trenutka prapraska koriste se pojmovi ‘energija’ i ‘materija’. Sustavnosno, tim opisima nedostaje treća sastavnica svakog sustava – informacija. To je potaklo pitanje gdje je u tim opisima informacija i prethodi li možda ona energiji. U raščlambi je upotrijebljena opća sustavnosna teorija, jedna moćna metoda suvremene znanosti. Za opis opće tehnike (prirodna tehnika i umjetna tehnika), od prapraska do konačne točke (stanje potpunog mirovanja), upotrijebljen je vlastiti koncept koji se temelji na dvije misli: tehnika nije ništa posebno već sasvim općenito (O. Spengler) i fraktalno podrijetlo Prirode (M. Deege). Ustanovljeno je da u opisima nedostaju odgovori na pitanje o podrijetlu informacijskog sustava čije djelovanje započinje prapraskom. Taj informacijski ulaz dijeli se u naredbu i podatke. Uz pomoć filozofskih spoznaja, među ostalim Platona, Aristotela i Tome Akvinskog, zaključilo se da je netko morao izraditi prirodne zakone koji su u obliku informacije prenesene u energiju tijekom prapraska a prije inflacije i stvaranja materije. Posebno je važno pitanje tko je naredio izradbu prirodnih zakona i početak prapraska. Ovim se tekstom ne navodi eksplicitno tko su naredbodavac za izradbu i izrađivač prenesenih informacija.

haj ne seri. ne stoje na stanovistu da osim energije i informacije ne postoji nista drugo. niko ne stoji na to stanovistu.
Dope_Man

#730 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

I opet on rece da sve stvari MORAJU IMATI UZROK i nastavi pricu o svom bogu koji NEMA UZROK.

:D
Diwan

#731 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Diwan »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 02:51
Diwan wrote: 25/09/2020 15:28To što ti nudiš je NIŠTA, posebice kad se 'učenje' uzimaju od demona. NULA, NIŠTICA.
Kad neko kaže da 2+2=4, to je podjednako istinito, bez obzira da li je to rekao Demon ili Bog. A jadan je onaj ko tu istinu sam ne može sam da procijeni i razumije, već sudi po tome ko ju je izrekao, Demon ili Bog.
Ljubo, ne budi smješan, kakva bolan istina, o čemu pričaš. Tebi se pričinjava.
Dozer

#732 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo..... A...kako ti VIDIS i ZNAS da postoji kvanti vakuum....? Pogotovo kako ga vidis?
Na prethodnoj stranici si izjavio da ti vidis i znas sve to....

Ili, da se igramo malo dalje - sta je to, po tebi, zlo? Kako znas da je nesto zlo, a nesto dobro? Kvanti vakuum ti rekao, ili neke ljudske izmisljotine poput normi ponasanja i pravila, koja se bruse vec hiljadama godina?
Ko ili sta definise dobro i zlo?

Cesto ponavljas da zlo vlada svijetom, pa me bas zanima odgovor na ovo....
-Chesterfield-

#733 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by -Chesterfield- »

Ljubo2 wrote: 25/09/2020 02:04

Uz napomenu - ovo možete samo da mi vjerujete, kao što i ja u to mogu samo da vjerujem, jer se toga ne sjećam - a to je da mi je "svjetlosno biće", jednom prilikom, kada me je "izvadilo iz tijela" i podiglo toliko visoko u nebeo da sam mogao da vidim planetu Zemlju od Kine do Evrope, reklo da sam se ja prvobitno reinkarnirao u Kini i da sam bio poznati filozof pod imenom Lao CE. Pa sam se kasnije još nekoliko puta inkarnirao na relaciji od Kine preko Indije, da bih se na kraju inkarnirao u Evropi. Sa zadatkom da dovršim posao koji sak kao Lao Ce započeo. Neki Indijci vjeruju da je Buda bio reinkarnacija Lao Cea. A vi sada sami vidite i prosudite da li i koliko taoizam kao filozofija, koju je Lao Ce započeo, ima veze sa budizmom ili sa svim ovim što ja sada otkrivam i objašnjavam.
Što nisi pitao tog đavola šta si sve bio između Lao Ce i Ljube?

Žaba, riba, stršljen, majmun, konj..?

Šta..?
belfy

#734 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 03:14
belfy wrote: 25/09/2020 18:16Ljubo, kako ti uopste znas za Kvantni vakum? nisi i njega izmislio?
Kvantni vakuum je tvoje JA. Tvoje JA zna da postoji, mada ga nikada niko nije opazio, niti je tvoje JA ikada samo sebe opazilo.

Kako onda tvoje JA (Kvantni vakuum) zna da postoji?

Zna uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih radnji kad ih vrši. Tvoje ja je tada svjesno i da POSTOJI i te radnje vrši.

Metod pomoću kojeg se dokazuje postojanje JASTVA (Svijesti/Boga/Kvantnog vakuuma) otkrio je još prije 400 godina francuski filozof Dekart kada je rekao: "Mislim, dakle, postojim".

Mišljenje je jedna od 7 fizičkih i psihičkih radnji pomoću kojih Jastvo (Svijest/Bog/Kvantni vakuum) dokazuje samome sebi svoje postojanje. Isto tako to može i uz pomoć ostališ šest fizičkih i psihičkih radnji. To možeš sam da provjeriš i da se uvjeriš.

Naravno i empirijskim, čulnim metodama je moguće opažanje i dokazivanje postojanja Kvantnog vakuuma, tj. Jastva. Kad posmatraš svoje tijelo ili cijeli Univerzum iz vana, ti tada samome sebi dokazuješ POSTOJANJE KVANTNOG VAKUUMA, ali pod uslovom da znaš da su tvoje tijelo i Univezum koje opažaš, zapravo samo NAPREGNUTI I POKRENUTI KVANTNI VAKUUM. I pod uslovom da znaš da, kada tvoje tijeo i Univerum prestanu da se naprežu i kreću, da ne ostaje ništa drugo do samo KVANTBI VAKUUM.
nisam te pitao sta je Kvantni Vakum, nego kako znas za isti. sve ovo sto si napisa se ne tice samog pitanja i ne odgovara na isto.

dakle, jos jednom to vrlo jednostavno pitanje - Ljubo, kako ti uopste znas za Kvantni Vakum?
Tempo
ZeModerator

#735 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

-Chesterfield- wrote: 26/09/2020 17:14
Ljubo2 wrote: 25/09/2020 02:04

Uz napomenu - ovo možete samo da mi vjerujete, kao što i ja u to mogu samo da vjerujem, jer se toga ne sjećam - a to je da mi je "svjetlosno biće", jednom prilikom, kada me je "izvadilo iz tijela" i podiglo toliko visoko u nebeo da sam mogao da vidim planetu Zemlju od Kine do Evrope, reklo da sam se ja prvobitno reinkarnirao u Kini i da sam bio poznati filozof pod imenom Lao CE. Pa sam se kasnije još nekoliko puta inkarnirao na relaciji od Kine preko Indije, da bih se na kraju inkarnirao u Evropi. Sa zadatkom da dovršim posao koji sak kao Lao Ce započeo. Neki Indijci vjeruju da je Buda bio reinkarnacija Lao Cea. A vi sada sami vidite i prosudite da li i koliko taoizam kao filozofija, koju je Lao Ce započeo, ima veze sa budizmom ili sa svim ovim što ja sada otkrivam i objašnjavam.
Što nisi pitao tog đavola šta si sve bio između Lao Ce i Ljube?

Žaba, riba, stršljen, majmun, konj..?

Šta..?
Bio moja komsinica sto sam je obilazio dok se nije udala.
planamac

#736 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by planamac »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 01:11
allem_77 wrote: 25/09/2020 02:58Prvi ajet sure glasi: On je Allah jedan. Ne postoji nikakav bitak do Njegov Bitak. Sve drugo svoj život i postojanje crpi iz tog Stvarnog Bitka.
Tako je, Aleme. Samo Allah (JA+7) postoji. A osim Allaha ništa DRUGO ne postoji, jer i sve što mislimo da je DRUGO, takođe je Allah (JA+7). Sve što mislimo da je DRUGO, su samo Allahove oči, srce, pluća - Allahovo tijelo. Sve je Allah, JEDAN-JEDINI (JA+7)
allem_77 wrote: 25/09/2020 02:58Od drvnih Arijevaca i Vavilonaca, pa sve do danas, praktično ne postoji ni jedna kultura u kojoj broj sedam ne igra važnu ulogu, niti postoji religija u kojoj broj sedam ne predstavlja interesantnu frekventnost i simboliku mnogih pozitivnih pojava i događaja.
Drevni narod koji je dao visoku vrijednost broju Sedam, zasigurno je znao njegovo pravo značenje, koje je kasnije zaboravljeno. Evo, došao je dan da i mi sada to znamo. To su Sedam Allahovih Moći, pomoću kojih On POSTOJI i fizički, objektivno se manifestuje kao živi organizam, Biće, Univerzum, a u sebi samome kao Svijest, tj. kao Ličnost. Isto kao i čovjek, kojega je od sebe samoga stvorio "na svoju sliku i priliku".

„Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem svojim sve obuhvata.“

„A On vas postepeno stvara, zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio. Njegovo naređenje na sve njih se odnosi.“

SEDAM HARFOVA
"Zaista, ovaj Kur'an je objavljen na sedam harfova. Učite što vam je lako od njega!"

Po Muhamedu, Kur'an je objavljen na sedam harfova.
Harf - slovo, strana, obala, kraj, način itd
Nije poznato "šta zaista znači sedam harfova, niti zašto sedam".
Razna tumačenja: moguće je da sedam znači mnoštvo, … Sedam harfova kao sedam načina recitiranja Kur'ana, … Sedam harfova kao sedam nauka, sedam sposobnosti, sedam svjetova...
Dope_Man

#737 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Evo i ''brojcanih cuda''...oprosti nam Smrle, nismo znali sta radimo :lol:
Ljubo2

#738 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Uh, napali me "sotonići" sa svih strana, kao osice. Ne mogu im ništa. Šta god i kako god da im nešto objasnim i ma koliko da je moje objašnjenje argumentovano i logično, ne vrijedi, ne razumiju apsolutno ništa. Uvijek na kraju ostanu ubijeđeni da su oni u pravu. Ne sjećam se koji ono biješe filozof, da li Šopenhauer, koji je takve nazvao "budalama", rekavši da pametan sa budalom nikada ne treba da raspravlja ni o čemu jer na kraju uvijek ispadne da je budala u pravu. Ne znam da li sam već ispričao onu priču o čovjeku koji je prvi put vidio automobil i prišao vzaču i zamolio ga da mu objasni kako automobil može da ide a da ga volovi ne vuku. I nakon što mu je vozač sve objasnio do tančina i upitao ga da li mu je sada sve jasno, ovaj mu je odgovorio da je to njemu sve jasno, osim, kako uatomobil može da ide a da ga volovi ne vuku. Ovo isto se i meni na ovom forumu iz dana u dan dešava. Jedno i isto svaki dan ponavljam i ništa. I dalje nikome nije jasno "kako automobil može da ide a da ga volovi ne vuku".

Postavlja se pitanje kako je moguće da se tim ljudima ne može objasniti, ama baš, ništa? Kako je moguće da ništa nisu u stanju da razumiju?

Ne radi se o tome da oni NEĆE ništa da razumioju, već NE MOGU. Problem je u tome što je kod njih mentalni ekran veoma skučen, tako da na njega jedva da stanu dva pojma potrebnna za obradu i upoređivanje u procesu logičkog mišljenja. Dokaz tome su njihove skučene misli i njihovi postovi, koji načešće nisu duži od jedne do dvije rečenice. Najčešće nepovezane, nerazumljive i nepismeno napisane. U kojima uvijek izražavaju svoje negodovanje ili vrijeđanje, bez ikakve argumentacije i objašnjenja zašto to rade.

Suprotno njima, kod ljudi čiji je mentalni ekran širok, na koji može da stane mnogo podataka potrebnih za obradu u procesu logičkog mišljenja, njihove misli su veoma široke i sveobuhvatne, a zaključci uvijek ispravni. I samo za takve ljude možemo da kažemo da su RAZUMNI. To i jeste glavna odlika naučnika, filozofa i prosvjetitelja po čemu se njihovi umovi razlikuju od umova običnih ljudi.

Pogledajte moje postove. Meni je ponekad potrebno da napišem čitavu A4 stranicu teksta da bih izrazio samo jednu moju misao. Što je previše za one sa malim mentalnim ekranom na koji to ne može da sve stane i zbog čega ne mogu ni da razumiju o čemu pričam i zbog čega se bune zašto su moji postovi toliko dugački i zbog čega uvijek iznova i pitaju "kako automobil može da ide a da ga volovi ne vuku".

Evo i ovaj moj post je samo jedna moja misao, koja cijela može da stane ma moj mentalni ekran i koja ne može da se izrekne samo sa jednom rečenicom.

Izvinjavam se ako sam sa ovim postom uvrijedio jednorečeničare. Nisam imao namjeru da ih ponizim, niti sebe da uzdignem, već samo da objasnim zašto kod njih moja objašnjenja postojanja materije, života i Univerzuma ne mogu da prođu. Bez obzira na svu njhovu argumentovanost i logičnost.
Dope_Man

#739 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Da bi covjek nesto mogao obasniti prvo mora to isto znati.

Da bi covjek nesto znao, mora nauciti.

Da bi naucio, mora istrazivati.

Kad prodje citav taj proces od znatizelje preko istrazivanja i ucenja do znanja, covjek ima razumne argumente i dokaze za ono za sta tvrdi da dijeli kao znanje.

Niko nije stekao znanje tako sto je skocio sa znatizelje na ''znanje''. Taj je samo izmislio odgovore da zadovolji svoju znatizelju. Ljudi koji su dali stvarni doprinos sveopcem znanju ljudske rase nisu to uradili tako sto su sjeli i napricali prvo sto im je palo na pamet vec su godinama, decenijama istrazivali odredjenu temu, pa onda dolazili do novih spoznaja. I kad kazem istrazivali, mislim istinski istrazivali. Gledali sta su veliki umovi kolektivno prije njih shvatili, radili testove (i u filozofiji je moguce testirati hipotezu skoro jednako kao u fizici i hemiji), opazali rezultate svog istrazivanja i dolazili do novih zakljucaka na osnovu istih.

Skociti sa znatizenje na ''znanje'' bez ikakvih dokaza otkud to znanje, dovodi u ovakve teme gdje se puno prica a nista jos, na bilo koji nacin, nije zapravo potkrijepljeno. Sve zahtjeva slijepu vjeru da je mesija iznio istinu, koja ne prolazi ni osnovnu logicku provjeru. Srecom, mesija je sa sobom donio i novu logiku po kojoj sve pocinje i zavrsava sa njegovim bogom, i samo to je logicno, a sve drugo nije. I naravno, svi koji ne vjeruju su budale.
Ljubo2

#740 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

DOPE_MAN;
Šta drugo da ti kažem već da nisi sposoban da razumiješ bilo šta. Ili se jednostavno nisi ni potrudio da pročitaš, a kamo li da razumiješ sve ovo što ja pričam, ujvjeren da to sve bolje znaš.
Dope_Man wrote: 27/09/2020 10:28 Da bi covjek nesto mogao obasniti prvo mora to isto znati.
Da bi naucio, mora istrazivati
.Jel tako kao što si ti "istraživao" čitajući Kuran, Bibliju, nekoliko filozoskih knjiga, prošao kroz određeni sistem obrazovanja i vaspitanja i sve to nabubao na pamet bez razumijevanja i sada misliš da nešto ZNAŠ? Nebitno što u literaturi bilo koje vrste na Zemlji pravog ZNANJA još uvije NEMA, imajući na umu da naučnici, filozofi, teolozi, političari i ideolozi još uvijek ne znaju ni gdje su šuplji, a kamo li da znaju istinu o postojanju materije, života i Univetuma.
Dope_Man wrote: 27/09/2020 10:28Skociti sa znatizenje na ''znanje'' bez ikakvih dokaza....
Želiš DOKAZ da samo Svijest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji POSTOJI; da Svijest postoji tako što se vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, igrajući tako naizmjenično, vjećito ulogu i sebe kao svog uzroka i sebe svoje posljedice? Jel za to želiš DOKAZ? Ti sam si DOKAZ tome jer i ti si Svijest. I sve što u Univerzumu postoji ili se dešava je DOKAZ. A to što ti te DOKAZE nisi sposoban da vidiš, objasniš i razumiješ i pored toga što sam ja u ovoj temi i na mom videu dao sve potrebne i DOKAZE i LOGIKU da to može samo tako da bude i nikako drugačije, to nije do mene, već do tebe. I ne zamjeraj zbog toga meni, već sebi.
belfy

#741 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

Ljubo2 wrote: 27/09/2020 02:11 Suprotno njima, kod ljudi čiji je mentalni ekran širok, na koji može da stane mnogo podataka potrebnih za obradu u procesu logičkog mišljenja, njihove misli su veoma široke i sveobuhvatne, a zaključci uvijek ispravni. I samo za takve ljude možemo da kažemo da su RAZUMNI. To i jeste glavna odlika naučnika, filozofa i prosvjetitelja po čemu se njihovi umovi razlikuju od umova običnih ljudi.
Ljubo2 wrote: 27/09/2020 11:02 ...Nebitno što u literaturi bilo koje vrste na Zemlji pravog ZNANJA još uvije NEMA, imajući na umu da naučnici, filozofi, teolozi, političari i ideolozi još uvijek ne znaju ni gdje su šuplji, a kamo li da znaju istinu o postojanju materije, života i Univetuma.
kako da neko raspravlja sa tobom kada nemas stajaliste. u jednom postu hvalis naucnike i filozofe, a odmah u iducem kazes da ne znaju ni gdje su suplji... isto tako izbacis neku od filozofskih misli da bi nakon toga opet rekao kako filozofi nemaju pojma.

da ne pricamo o tome kako ta tvoja ispisana A4 stranica ne dadne odgovor na jednostavno pitanje nego ga lijepo izbjegnes. da parafraziram i ja jednu poslovicu od jednog genijalca: "onaj ko ne moze stvari da objasni jednostavno onda ih ne poznaje dovoljno dobro."
Tempo
ZeModerator

#742 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Ljubo2 wrote: 27/09/2020 11:02 DOPE_MAN;
Šta drugo da ti kažem već da nisi sposoban da razumiješ bilo šta. Ili se jednostavno nisi ni potrudio da pročitaš, a kamo li da razumiješ sve ovo što ja pričam, ujvjeren da to sve bolje znaš.
Dope_Man wrote: 27/09/2020 10:28 Da bi covjek nesto mogao obasniti prvo mora to isto znati.
Da bi naucio, mora istrazivati
.Jel tako kao što si ti "istraživao" čitajući Kuran, Bibliju, nekoliko filozoskih knjiga, prošao kroz određeni sistem obrazovanja i vaspitanja i sve to nabubao na pamet bez razumijevanja i sada misliš da nešto ZNAŠ? Nebitno što u literaturi bilo koje vrste na Zemlji pravog ZNANJA još uvije NEMA, imajući na umu da naučnici, filozofi, teolozi, političari i ideolozi još uvijek ne znaju ni gdje su šuplji, a kamo li da znaju istinu o postojanju materije, života i Univetuma.
Dope_Man wrote: 27/09/2020 10:28Skociti sa znatizenje na ''znanje'' bez ikakvih dokaza....
Želiš DOKAZ da samo Svijest i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji POSTOJI; da Svijest postoji tako što se vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, igrajući tako naizmjenično, vjećito ulogu i sebe kao svog uzroka i sebe svoje posljedice? Jel za to želiš DOKAZ? Ti sam si DOKAZ tome jer i ti si Svijest. I sve što u Univerzumu postoji ili se dešava je DOKAZ. A to što ti te DOKAZE nisi sposoban da vidiš, objasniš i razumiješ i pored toga što sam ja u ovoj temi i na mom videu dao sve potrebne i DOKAZE i LOGIKU da to može samo tako da bude i nikako drugačije, to nije do mene, već do tebe. I ne zamjeraj zbog toga meni, već sebi.
Bla, bla, bla
Diwan

#743 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Diwan »

Fantazija velikih slova
Diwan

#744 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Diwan »

Ovakvih Isusa, Buda i ostalih ima na hiljade. Ljubo, morate se dogovorit za ministarstva.
Stanovnici Petropavlovke sljedbenici su Visariona (fotografija iz 2010.) koji je rođen kao Sergej Torop 1961. U ljeto 1990. bivši prometni policajac tvrdi da je imao otkriće da je drugo oličenje Isusa Krista. Ubrzo je osnovao Crkvu posljednjeg zavjeta.
Image
Ljubo2

#745 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 27/09/2020 11:28kako da neko raspravlja sa tobom kada nemas stajaliste. u jednom postu hvalis naucnike i filozofe, a odmah u iducem kazes da ne znaju ni gdje su suplji... isto tako izbacis neku od filozofskih misli da bi nakon toga opet rekao kako filozofi nemaju pojma.
Naučnike (fizičare, biologe i psihologe) hvalim zbog toga što su eksperimentalno provjerili i dokazali da osim Svijesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji (naprezanja, kretanja, opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja) ničeg drugog nema. A kudim ih zbog toga što su kao filozofi do kraja podbacili, jer nisu bili sposobni da povežu ta svoja otkrića u smislenu logičku cjelinu i filozofski sitem sa značenjem Zakona sveukupnog postojanja, koji u sebi sadrži odgovore na TRI osnovna egzistencijalna pitanja ŠTA, KAKO i ZAŠTO i tako obore sva dosadašnja pogrešna svjetska ideološko-politička i vjerska učenja, kao uzroke dosadašnjeg svjetskog haosa i zla.
belfy wrote: 27/09/2020 11:28da ne pricamo o tome kako ta tvoja ispisana A4 stranica ne dadne odgovor na jednostavno pitanje nego ga lijepo izbjegnes. da parafraziram i ja jednu poslovicu od jednog genijalca: "onaj ko ne moze stvari da objasni jednostavno onda ih ne poznaje dovoljno dobro."
Taj tvoj "genijalac koji je to rekao, kao i svi drugi "genijalci" svijeta, su ti koji ZNAJU da osim Svijesti i njenih SEDAM sposobnosti i radnji ničeg drugog nema, a ipak NE ZNAJU da OBJASNE KAKO ovaj svijet postoji i ZAŠTO.

Ja sam OBJASNIO, odnosno ODGOVORIO i na pitanje ŠTA i KAKO i ZAŠTO, a vi mi na ovom foumu tražite da to i DOKAŽEM. Jer ne znate da su ta OBJAŠNJENJA ČISTA LOGIKA, koja se ne može DOKAZIVATI, već samo RAZUMJETI. Zato ne znate što ste sposobni, isto kao i naučnici, samo da opažate, osjećate i pamtite, a ne i da logički mislite i razumijete bilo šta od svega toga što opažate, osjećate i pamtite, već samo napamet bubate. Da ste sposobni da razumijete bilo šta, niti i jedno ideološko-političko, ni vjersko učenje kod vas ne bi moglo da prođe i ne bi moglo da se desi da se Čovječanstvo danas sastoji od 80% vjernika i 20% ateista, koji SVE ZNAJU, a od kojih, ni jedni, ni drugi, NE RAZUMIJU apsolutno ništa. I ne bi moglo da se desi da upravo, zbog tog NERAZUMIJEVANJA,i jedni i drugi usvajaju i žive po lažnim svjetskim politikama, ideologijama i vjerskim učenjima i po njima prave HAOS I ZLO na Zemlji.
Last edited by Ljubo2 on 27/09/2020 23:57, edited 1 time in total.
Ljubo2

#746 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 27/09/2020 13:34bla bla bla
Evo i Tempovo svjesno JASTVO, dok je pisalo "bla bla bla", je moralo da upotrijebi svih svojih sedam sposobnosti i radnji i tako je samome sebi dokazalo da se ONO ni od čega dugog ne sastoji do od Svijesti i SEDAM sposobnosti. I Tempovo Jastvo to sada ZNA. Ali kad je pokušalo da to sebi i OBJASNI, da može to i da RAZUMIJE, onda mu je iz usta izletjelo samo: "BLA BLA BLA".
Last edited by Ljubo2 on 27/09/2020 23:27, edited 1 time in total.
Ljubo2

#747 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Diwan wrote: 27/09/2020 16:11Ovakvih Isusa, Buda i ostalih ima na hiljade. Ljubo, morate se dogovorit za ministarstva.
Može, nema problema. Pod uslovom da ti budeš GLAVNI MINISTAR. Mislim da si na ovom forumu, po pokazanom ZNANJU i RAZUMIJEVANJU svoie i drigih svjetskih vjera, to i zaslužio.
Ljubo2

#748 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

planamac wrote: 26/09/2020 22:53„Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; njegovo naređenje na sve se njih odnosi, a nek znate da je Allah kadar sve i da Allah znanjem svojim sve obuhvata.“

„A On vas postepeno stvara, zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio. Njegovo naređenje na sve njih se odnosi.“

SEDAM HARFOVA
"Zaista, ovaj Kur'an je objavljen na sedam harfova. Učite što vam je lako od njega!"
Na svijetu ima više od milijardu muslimana. I ni jedan se ne buni što je u Kuranu, u SEDAM harfova objavljeno da je Allah srvorio SEDAM nebesa i SEDAM zemalja, iako niti i jedan musliman ne može ni da PROVJERI, niti da RAZUMIJE šta tih SEDAM nebesa i zemalja znače. A neki muslimani na ovom forumu se bune kada im se stavi do znanja da samo Svijest postoji, koja je uz pomoć svojih SEDAM sposobnosti, od sebe same stvorila sva nebesa i sve zemlje, iako to mogu i da PROVJERE I RAZUMIJU.
Ljubo2

#749 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

-Chesterfield- wrote: 26/09/2020 17:14Što nisi pitao tog đavola šta si sve bio između Lao Ce i Ljube? Žaba, riba, stršljen, majmun, konj..? Šta..?
Svi materijani oblici su ŠKOLE u kojima se stiču razna ZNANJA i tako se SVIJEST UZDIŽE od najniže tačke, pa sve više i više, do one božanske, SVEZNAJUĆE i najviše. Prilikom tog UZDIZANJA nema potrebe vraćanja unazad. Onaj ko uspješno završi osnovnu školu, pa pređe u osmogodišnju, nema potrebe da se poslije osmogodišnje vraća ponovo u osnovnu. Niti onaj ko završi fakultet, da se ponovo vraća u srednju. Isto tako je i u prirodi. Prvo se inkarniramo kao elementarne čestice. Zatim kao atomi i molekuli, pa kao jednoćelijski organizmi. Zatim kao višećelijski organizmi - biljčice, amebe i slično. Poslioje toga kao insekti, ribe, žabe i slično. Još dalje i više od toga, kao svinje, konji ili majmuni. Sve dok se ne rodimo kao ljudi. A ima i više od toga - kao sveci i na kraju kao SVEZNAJUĆI BOGOVI. I nikad nema vraćanja unazad. Onaj ko se jedmom rodi kao majmun, ne može se poslije toga roditi kao insekt. Onaj ko se jednom rodi kao čovjek, ne može se poslije toga roditi kao majmun. A onaj ko u obliku čovjeka uspije da se razvije u sveca ili kao svetac na kraju stekne SVEZNANJE i postane BOG, ne može se poslije toga roditi kao čovjek. Može, ali nema potrebe jer sveci i bogovi već znaju sve ono što ljudi znaju i još mnogo više od toga.

Ali, kad na kraju cijeli Univerzum ostari, sruši se i sve postane kvantni vakuum, tada se sve zaboravi, pa kad se Kvantni vakuum probudi i poželi ponovo da se pokrene i materijalizuje, tada sve mora da krene ponovo ISPOČETKA.

Naravno, kada se Univerzum sruši, ne sruši se sve u njemu i ne umre sve. I dalje ostaju da žive SVEZNALCI, tj BOGOVI. Oni su SJEMENKE (DNK) Univerzuma, koje će po svom SVEZNANJU postepeno od Kvantnog vakuuma, tj. od Svijesti koja i dalje raspolaže sa SEDAM sposobnostida da kreiraju novi Univerzum.

Zato je za sve nas bolje da postanemo SVEZNALCI i BOGOVI, nego kao što smo do sada bili, samo VJERNICI i NEVJERNICI. Kao dio tog SVEZNANJA je i ZNANJE I RAZUMIJEVANJE ZAKONA SVEUKUPNOG POSTOJANJA. Sada vam se pružila prilika da ga savladate i po njemu počnete da se rukovodite i živite, kako više ne bi morali da se rađate kao ljudi i ponovo to učite i patite se kao vjernici i nevjernici, živeći Neznanju, Haosu i Zlu, već da pređete u viši nivo postojanja i dalje nastavite da živite kao SVECI, u ZNANJU, HARMONIJI I DOBRU.

Već sam jednom citirao jedno proročanstvo koje kaže da će ljudi, koji budu razumjeli Zakon postojanja i obilježili se njegovim simbolom i počeli po Zakonu postojanja da žive, biti NAJOBRAZOVANIJI, NAJSVETIJI I NAJBOLJE NAORUŽANI. Zato jer Zakon postojanja je KONAČNA ISTINA o postojanju materije, života i Univerzuma, pa je upravo zbog toga najobrazovaniji onaj ko tu ISTINU RAZUMIJE I ZNA. Taj je istovremeno i NAJSVETIJI upravo zbog toga što živi po ISTINI. On je istovremeno i najbolje naoružan, jer samo ona IDEJA koja ima značenje ISTINE, je uvijek i NAJBOLJE ORUŽJE. Imajuči na umu da su uvijek IDEJE te koje vladaju svijetom i Univerzumom i da će na kraju da zavlada samo ona koja bude NAJBOLJA I NAJJAČA. To može da bude samo ona koja ima značenje KONAČNE ISTINE.
Dope_Man

#750 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

Eto kad si toliki bog, kako si sam sebe nazvao nekoliko puta, i kad razumijes i znas sve sto ima da se razumije i zna, kako ponavljas od pocetka ove price u ponjavama od tekstova reci ovo:

Sta ti mozes uraditi, zahvaljujuci tvom ''znanju'', sto nijedan drugi covjek ne moze jer to isto ne posjeduje?

Cisto za napomenu, svako pravo znanje (steceno naukom a ne brbljanjem) je rezultiralo time da mozemo uraditi nesto novo, od prvog sastavljanja grane i kamena da dobijemo cekic, do sadasnjeg traganja za vakcinom za pandemiju. Svako znanje je dalo alat ljudima da nesto urade sto do tad nisu mogli. Pa da vidimo koja je tvoja sposobnost.

PS
Pisanje 5 postova sa po 3000 rijeci koje se vrte u krug nije nikakva posebna stvar. Mogu to i drugi.
Post Reply