@sime cipol
Mislim da je ipak bila skuplja od tih 3000 DEM...
Imao sam nekad neke cjenovnike iz auto-magazina sa početka '80-ih, mogu se i danas naći na netu, oko cijena auta u bivšoj YU.
Mislim da je najjeftinija bila Peglica 126 P, koja je bila nešto iznad 5000 DEM, Fićo je bio negdje 6,5 hiljada, Stojadin 8-9 hiljada, znam da me je čudilo da je Stojadin bio skuplji od Renault 4, ne nešto puno, ali par stotina DEM, jer sam uvijek smatrao Renaulte za zapadna auta, koja su nešto skuplja od Zastava vozila.
Ne mogu se sjetiti kolike su bile cijene Pezejaca i Lada, ali mislim da se sve to kretalo u rangu od 8-12 hiljada DEM, jer je Gof 1 bio 14-15 hiljada.
Golfovi dvice su Tasove bile od 19-24 ili 25 hiljada, ovisno o modelu, motoru, benzinci su bili nešto ispod 20 000 DEM, dieseli skuplji par hiljada.
Tas je na sedmičnoj bazi, mislim svakog ponedjeljka, usklađivao kurs dinara sa tadašnjom DEM, pa nije bilo onih opcija i rašomonijada sa inflacijom, pa da auto jeftinije dođe.
U Tasu je bio spas ako je neko imao štelu, pa da dobije auto prije predviđenih oko 12 mjeseci koliko se čekalo na novo auto...
Bilo je mahera, koji bi vozili auto godinu dana, pa prodavali po cijeni novog u Sloveniju, ovima što su htjeli auto odmah, pa nisu htjeli čekati Tasovih 12 mjeseci