Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- zforumas
#926 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo neki Smrletov ucenik...malo gramaticki potkovaniji. Do jacije ce i robota nalijepiti insalah.
- -Chesterfield-
#927 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Zakon je pojava u prirodi koja funkcionira uvijek na isti način. Ako je svijet nastao slučajno, pojave u prirodi bi se povremeno slučajno događale, a nekada ne bi. Kada se nešto događa uvijek na isti način, to zahtijeva um, to jest osobu koja je to učinila. Znanstvenici samo objašnjavaju kako neki zakon funkcionira, ali ne mogu objasniti kako puka slučajnost u prirodi stvara zakone. Kada neko kaže da je svijet nastao slučajno, to je vjera, religija, a ne znanstvena tvrdnja. Nastanak svijeta ne može se objasniti današnjim prirodnim zakonima. Prirodni zakoni danas ne dozvoljavaju spontani, slučajni nastanak života, niti novih vrsta. Ako život, nove vrste i organizirana materija ne nastaju u današnjim uvjetima, onda je sve to nastalo na natprirodan način.
- MorningStar
-
belfy
#929 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nije tesko ako glava nije uzarena.
vidis da samo postavlja tekstove bez veze i da nista ne komentarise, niti daje svoje misljenje. jednostavno... pitanje je samo koliko ovakvih trol postova je potrebno da popije ban. mozda sada nakon ovog mog procitanog prestane, ali se nadam da ce ostati ustrajan, jer trolovanje nekima postane smisao...
vidis da samo postavlja tekstove bez veze i da nista ne komentarise, niti daje svoje misljenje. jednostavno... pitanje je samo koliko ovakvih trol postova je potrebno da popije ban. mozda sada nakon ovog mog procitanog prestane, ali se nadam da ce ostati ustrajan, jer trolovanje nekima postane smisao...
- -Chesterfield-
#930 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mutacije su oštećenja genetskog materijala, pri čemu dolazi do mijenjanja karakteristika biljaka ili životinja. Mutacije mogu nastati ozračenjem ili mutagenim kemikalijama koje dovode na primjer do nastanka raka. Mutacije dovode do promjene genetičke strukture. U toku mnogih desetljeća voćne mušice, koje imaju ciklus razmnožavanja od samo tri tjedna, podvrgnute su mutiranju gena. To je prouzrokovalo čudovišna oštećenja na njima, npr. noge su izrasle tamo gdje bi trebale biti oči i sl. Niko nije nikad napravio poboljšanje njihove strukture, niti ih promijenio u nešto što nije voćna mušica. Ovi eksperimenti su propali, pokazujući da mutacije nisu mehanizam za evoluciju kao što misle neodarvinisti. Mutacije su štetne, pa čak i smrtonosne. Mutirane jedinke teže opstaju, pa ih selekcija eliminira umjesto da ih favorizira. Da bi mutacija bila neškodljiva, mora biti površna, a ako je površna, onda nema evolucijski značaj. Mutacije su samo sporedne, štetne promjene unutar vrste. Evolucionisti kao primjer pozitivne mutacije navode srpastu anemiju. Radi se o mutaciji koja crvena krvna zrnca umjesto okruglim, čini srpastim. Zapaženo je da bolesnici koji imaju ovaj oblik anemije ne obolijevaju od malarije. Tako su evolucionisti zaključili da ljudi napreduju na evolucijskoj ljestvici kada se razbole od srpaste anemije. Međutim, ako dijete naslijedi ovu bolest i od oca i od majke, umrijeti će prije vremena spolne zrelosti. Zamislite sada situaciju da svi ljudi naslijede ovaj genetski „napredak.“ Cijela generacija ljudskog roda nestala bi sa lica Zemlje. Prema tome, mutacije su bolest. Zdrava osoba eliminira mutacije koliko god može, pa na taj način produžava svoj život. Čim
vidimo zdravu i jaku jedinku, znamo da na njoj ima daleko manje mutacija nego na drugima. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, kao i ozračeni u Černobilu, pokazali su na krajnje surov način da mutacije nisu sredstvo kojim ljudi evoluiraju u nešto bolje. Nitko od ozračenih nije dobio veću moždanu masu, jače mišiće ili bolji karakter. Ono što su dobili, poželjeli su da nitko drugi ne dobije, da nikad ne prenesu na svoje potomstvo. Mutacije su motor za izumiranje života, a ne za evoluciju života.
vidimo zdravu i jaku jedinku, znamo da na njoj ima daleko manje mutacija nego na drugima. Atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, kao i ozračeni u Černobilu, pokazali su na krajnje surov način da mutacije nisu sredstvo kojim ljudi evoluiraju u nešto bolje. Nitko od ozračenih nije dobio veću moždanu masu, jače mišiće ili bolji karakter. Ono što su dobili, poželjeli su da nitko drugi ne dobije, da nikad ne prenesu na svoje potomstvo. Mutacije su motor za izumiranje života, a ne za evoluciju života.
- Sanjarko
#931 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mozda nije bila baterija kisika. Znam da je bio pozar i da je neku bateriju zapalilo moglo dici u zrak sto sta. Pricao mi to covjek koji je gasio taj pozar. Napisao sam rijec volatile da sam trazio. Nisam mogao naci prijevod. Prijevod je nestabilan. Jedan je zapaljiv, drugi nestabilan. U kombinaciji su sta? Raketno gorivo itd. A u obliku vode veoma stabilno jedinjenje koje je za zivot neophodno.belfy wrote: ↑23/08/2020 18:11 covjek ti je sve dobro rekao. kisik nije ni eksplozivan (bio on tekuci ili ne), niti zapaljiv. kisik samo potpomaze gorenje. ne znam odakle ti ovo za da su baterije kisika u Zenici bile problem prije rata. licno radio i na njima i kompletnim cjevovodom istog. opasnosti od kisika su sasvim druge vrste od one koju ti ovdje pominjes i vezu se vrlo usko za njegovu osobinu velike pomoci pri sagorijevanju.
Hvatate za rijec a ne kontekst.
- MorningStar
#932 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
"znas da je bio pozar i da je neku bateriju zapalilo moglo dici u zrak sto sta" - ahaSanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:06Mozda nije bila baterija kisika. Znam da je bio pozar i da je neku bateriju zapalilo moglo dici u zrak sto sta. Pricao mi to covjek koji je gasio taj pozar. Napisao sam rijec volatile da sam trazio. Nisam mogao naci prijevod. Prijevod je nestabilan. Jedan je zapaljiv, drugi nestabilan. U kombinaciji su sta? Raketno gorivo itd. A u obliku vode veoma stabilno jedinjenje koje je za zivot neophodno.belfy wrote: ↑23/08/2020 18:11 covjek ti je sve dobro rekao. kisik nije ni eksplozivan (bio on tekuci ili ne), niti zapaljiv. kisik samo potpomaze gorenje. ne znam odakle ti ovo za da su baterije kisika u Zenici bile problem prije rata. licno radio i na njima i kompletnim cjevovodom istog. opasnosti od kisika su sasvim druge vrste od one koju ti ovdje pominjes i vezu se vrlo usko za njegovu osobinu velike pomoci pri sagorijevanju.
Nego nit zapaljiv niti nestabilan:
The NFPA 704 standard rates compressed oxygen gas as nonhazardous to health, nonflammable and nonreactive, but an oxidizer.
-
belfy
#933 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
sad se samo izvlacis nadalje glupostima. i u raketnom gorivu je veoma stabilan, bas kao sto je i bez vodenog jedinjenja neophodan za zivot. jesi probao neudisati kisik? prestani se izvlaciti. budi covjek i priznaj da si u krivu. ja sam reagovao samo jer te covjek preskace iz posta u post, i to samo zato sto ti je tesko reci da si pogrijesio. da si to uradio na njegov prvi odgovor bilo bi ti lakse. sada si se vec ukopao, pa je teze reci da si pogrijesio. da, ponekada bude tesko biti Covjekom, ali to je esencija Covjeka. ili, ako ti je draze nastavi dalje...Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:06Mozda nije bila baterija kisika. Znam da je bio pozar i da je neku bateriju zapalilo moglo dici u zrak sto sta. Pricao mi to covjek koji je gasio taj pozar. Napisao sam rijec volatile da sam trazio. Nisam mogao naci prijevod. Prijevod je nestabilan. Jedan je zapaljiv, drugi nestabilan. U kombinaciji su sta? Raketno gorivo itd. A u obliku vode veoma stabilno jedinjenje koje je za zivot neophodno.belfy wrote: ↑23/08/2020 18:11 covjek ti je sve dobro rekao. kisik nije ni eksplozivan (bio on tekuci ili ne), niti zapaljiv. kisik samo potpomaze gorenje. ne znam odakle ti ovo za da su baterije kisika u Zenici bile problem prije rata. licno radio i na njima i kompletnim cjevovodom istog. opasnosti od kisika su sasvim druge vrste od one koju ti ovdje pominjes i vezu se vrlo usko za njegovu osobinu velike pomoci pri sagorijevanju.
P.S. eto preduhitri me on postom i opet te samo preskace...
- Sanjarko
#934 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Cekaj, vodik s kisikom nije zapaljiv. Ja nikad nisam ni ne tvrdim da sam upravu. Eto dokacili se kisika i vodika, a posta o evoluciji, teraformiranju, panspermiji itd., nista. To se preskocilo. @belfy ako se sjecam dobro baterija je s kisikom bila. Bio pozar, on i drugi ga gasili, i on stradao u njemu.
- MorningStar
#935 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:25 Cekaj, vodik s kisikom nije zapaljiv. Ja nikad nisam ni ne tvrdim da sam upravu. Eto dokacili se kisika i vodika, a posta o evoluciji, teraformiranju, panspermiji itd., nista. To se preskocilo. @belfy ako se sjecam dobro baterija je s kisikom bila. Bio pozar, on i drugi ga gasili, i on stradao u njemu.

Elementarni, gasoviti kisik je dosta inertan, mnoge se reakcije sa njim pri normalnim uslovima gotovo ne odvijaju ili se odvijaju vrlo sporo. Razlog za to leži da je kisik metastabilan i da su reakcije kinetički onemogućene drugim supstancama. Da bi se pokrenule reakcije sa takvim kisikom potrebno je dovesti veliku energiju aktivacije ili su neophodni neki vrlo reaktivni radikali.
On je bezbojan gas bez mirisa i okusa, a u čistom zraku ga ima oko 20,942%. Neophodan je za sagorijevanje i koroziju.
Ajd da malo pomognem, zivio mi ti i oprosti sto sam te malo peglao- Vatra je hemijska reakcija kojem se oslobađa svjetlost i toplota.
- U kombinaciji sa kisikom iz zraka, materije sagorijevaju stvarajući plamen, a često i dim.
- Za nastanak vatre potrebno je gorivo, kisik i toplota. Gorivo može biti drvo, ugalj, nafta ...
- Sanjarko
#936 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja govorim o oba gasa, kad se spoje, sta su uz vatru kao okidac. Dokacili se tad dva gasa a bitan upis preskocili. Koje opet preskacete.MorningStar wrote: ↑24/08/2020 22:36Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:25 Cekaj, vodik s kisikom nije zapaljiv. Ja nikad nisam ni ne tvrdim da sam upravu. Eto dokacili se kisika i vodika, a posta o evoluciji, teraformiranju, panspermiji itd., nista. To se preskocilo. @belfy ako se sjecam dobro baterija je s kisikom bila. Bio pozar, on i drugi ga gasili, i on stradao u njemu.
Elementarni, gasoviti kisik je dosta inertan, mnoge se reakcije sa njim pri normalnim uslovima gotovo ne odvijaju ili se odvijaju vrlo sporo. Razlog za to leži da je kisik metastabilan i da su reakcije kinetički onemogućene drugim supstancama. Da bi se pokrenule reakcije sa takvim kisikom potrebno je dovesti veliku energiju aktivacije ili su neophodni neki vrlo reaktivni radikali.On je bezbojan gas bez mirisa i okusa, a u čistom zraku ga ima oko 20,942%. Neophodan je za sagorijevanje i koroziju.Ajd da malo pomognem, zivio mi ti i oprosti sto sam te malo peglao- Vatra je hemijska reakcija kojem se oslobađa svjetlost i toplota.
- U kombinaciji sa kisikom iz zraka, materije sagorijevaju stvarajući plamen, a često i dim.
- Za nastanak vatre potrebno je gorivo, kisik i toplota. Gorivo može biti drvo, ugalj, nafta ...![]()
![]()
- Sanjarko
#937 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo se preskocilo. Zamisli da ljudi imaju tehnologiju iz Star Trek-a, Star Wars-a i sl. Sta bi mogli da rade s tom tehnologijom.Sanjarko wrote: ↑23/08/2020 18:01 Intaligentni ili kreativni dizajn je itekako moguc kao i evolucija. Ko kaze da nije, grijesi, namjerno ili nenamjerno. Meni ni i dzepa ni u djep sto se tice oba.
Ja samo kazem. Valjda znate sta je teraformiranje, panspermija itd. Ako bi ljudi ikad postali toliko tehnoloski napredni mogli bi svasta radit. Teraformiranje, panspermija itd., bi lako izvodljivo sirom svemira. Ovo je nauka a neko lupetanje i izmisljotina.
Vec smo na nivou da ovo mozemo da radimo na nasoj planeti i to vec radimo na nasoj planeti ali samo na njoj i to se geoloski zove antropocen.
Ovo je bitno i kljucno sta sam rekao.
- MorningStar
#938 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I kakve to veze ima sa bogom. Ako to stavis u taj kontekst onda je opet to nesto nesto sto apsolutno ne mora biti bog ? Mozda supernapredna civilizacija,cudnovata energija nesto ? Ali ne ... to je sigurno bog. Kakve to dalje ima veze sa odnosima materija u svemiru atmosferi itd... pricas o jedinjenju kisika i hidrogena , pa imas jedinjenje kisika i karbona koje je neophodno za zivot biljaka ... imas karbon u formi dijamanta a imas i cumur.Polazi se sa tackom da je sve "spremljeno" za zivot kakvog ga poznajemo a ne da je zivot nastao - prilagodio se uslovima koji su postojali i koji se razvijaju.Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:49Ovo se preskocilo. Zamisli da ljudi imaju tehnologiju iz Star Trek-a, Star Wars-a i sl. Sta bi mogli da rade s tom tehnologijom.Sanjarko wrote: ↑23/08/2020 18:01 Intaligentni ili kreativni dizajn je itekako moguc kao i evolucija. Ko kaze da nije, grijesi, namjerno ili nenamjerno. Meni ni i dzepa ni u djep sto se tice oba.
Ja samo kazem. Valjda znate sta je teraformiranje, panspermija itd. Ako bi ljudi ikad postali toliko tehnoloski napredni mogli bi svasta radit. Teraformiranje, panspermija itd., bi lako izvodljivo sirom svemira. Ovo je nauka a neko lupetanje i izmisljotina.
Vec smo na nivou da ovo mozemo da radimo na nasoj planeti i to vec radimo na nasoj planeti ali samo na njoj i to se geoloski zove antropocen.
- Sanjarko
#939 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ko je spomenuo boga? Ja ne. Dosta stvari je neophodno za zivot. Ali da se on nemoze stvorit je glupo razmisljanje. Pa samosvjesne masine su zivot ako bi se ikad od strane ljudi napravile. Uzgajaju ljudi od bakterija pa nadalje sto sta i tako kreiraju nove oblike zivota.MorningStar wrote: ↑24/08/2020 22:55I kakve to veze ima sa bogom. Ako to stavis u taj kontekst onda je opet to nesto nesto sto apsolutno ne mora biti bog ? Mozda supernapredna civilizacija,cudnovata energija nesto ? Ali ne ... to je sigurno bog. Kakve to dalje ima veze sa odnosima materija u svemiru atmosferi itd... pricas o jedinjenju kisika i hidrogena , pa imas jedinjenje kisika i karbona koje je neophodno za zivot biljaka ... imas karbon u formi dijamanta a imas i cumur.Polazi se sa tackom da je sve "spremljeno" za zivot kakvog ga poznajemo a ne da je zivot nastao - prilagodio se uslovima koji su postojali i koji se razvijaju.Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:49Ovo se preskocilo. Zamisli da ljudi imaju tehnologiju iz Star Trek-a, Star Wars-a i sl. Sta bi mogli da rade s tom tehnologijom.Sanjarko wrote: ↑23/08/2020 18:01 Intaligentni ili kreativni dizajn je itekako moguc kao i evolucija. Ko kaze da nije, grijesi, namjerno ili nenamjerno. Meni ni i dzepa ni u djep sto se tice oba.
- MorningStar
#940 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa eto ja se slazem sa tobom, doduse ne mozemo reci sa 100% sigurnoscu ali teoretski jeste (jer u sustini i jesmo sastavljeni od nezive materije) - rade se eksperimenti gdje su stvorene osnovne aminokiseline i ide se dalje. Kada se napokon (i ako - mada sve upucuje da ce se to uraditi) izvede eksperiment u kojem ce biti formirana dna pa prva celija od nezive materije onda mozemo reci sa sigurnoscu.Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 23:04Ko je spomenuo boga? Ja ne. Dosta stvari je neophodno za zivot. Ali da se on nemoze stvorit je glupo razmisljanje. Pa samosvjesne masine su zivot ako bi se ikad od strane ljudi napravile. Uzgajaju ljudi od bakterija pa nadalje sto sta i tako kreiraju nove oblike zivota.MorningStar wrote: ↑24/08/2020 22:55I kakve to veze ima sa bogom. Ako to stavis u taj kontekst onda je opet to nesto nesto sto apsolutno ne mora biti bog ? Mozda supernapredna civilizacija,cudnovata energija nesto ? Ali ne ... to je sigurno bog. Kakve to dalje ima veze sa odnosima materija u svemiru atmosferi itd... pricas o jedinjenju kisika i hidrogena , pa imas jedinjenje kisika i karbona koje je neophodno za zivot biljaka ... imas karbon u formi dijamanta a imas i cumur.Polazi se sa tackom da je sve "spremljeno" za zivot kakvog ga poznajemo a ne da je zivot nastao - prilagodio se uslovima koji su postojali i koji se razvijaju.
Podsjeti me na star trek... to boldly go where no man has gone before
-
belfy
#941 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
da bi savladi te tehnologije bilo bi dobro za pojedinca savladati one koje smo vec savladali. cisto da bude u toku da bi lakse ostvario svoj i ljudski napredak. recimo periodni sistem elemenata koji je nastao jos davne 1789, a koji je drug Mendeljeev 1869 unaprijedio u ono sto imamo danas. onda ponesto znati o fizici, hemiji i matematici, pa to unapredjivati dok ne dodjemo do Star Treka. mozes li zamisliti da svi znaju sve o kisiku kada se on pomene? ili bilo koji drugi element? recimo, pogledas samo od kada ne mozemo fuziju da savladamo, a koja bi nam znacila skoro besplatnu i neogranicnu energiju od najjednostavnijeg i najrasprostranjenijeg hidrogena:Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:49Ovo se preskocilo. Zamisli da ljudi imaju tehnologiju iz Star Trek-a, Star Wars-a i sl. Sta bi mogli da rade s tom tehnologijom.Sanjarko wrote: ↑23/08/2020 18:01 Intaligentni ili kreativni dizajn je itekako moguc kao i evolucija. Ko kaze da nije, grijesi, namjerno ili nenamjerno. Meni ni i dzepa ni u djep sto se tice oba.
https://sveosrpskoj.com/svijet/iter-pro ... script=lat
naime, i ova vijest je svojevrsno recikliranje starih vijesti, jer je objavljena na mnogim portalima od koji su je mnogi izbrisali kada su skontali da je vijest stara oko 15 godina...
elem, prvo da mi savladamo taj kisik i hidrogen, pa cemo onda lakse o deuterijumu i tricijumu... jel tako? no, prije sveg tog znanja je najbitnije da odrzimo Cojstvo. jer sta nam vrijedi sve znanje ako nismo Ljudi. pajel?
- Sanjarko
#942 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nisam ja toliki duduk i laik. Nego imam problem koji vecina ljudi ima ako ne i svi ljudi. A to je: In nature of man is to forget things.-Dustin Hoffman, Buffalo Coin, tako nekako. A cojstvo mnogi nemaju, a neljudi su mnogi. S njima na celu i vrhu nam se lose pise kao covjecanstvu.belfy wrote: ↑24/08/2020 23:30da bi savladi te tehnologije bilo bi dobro za pojedinca savladati one koje smo vec savladali. cisto da bude u toku da bi lakse ostvario svoj i ljudski napredak. recimo periodni sistem elemenata koji je nastao jos davne 1789, a koji je drug Mendeljeev 1869 unaprijedio u ono sto imamo danas. onda ponesto znati o fizici, hemiji i matematici, pa to unapredjivati dok ne dodjemo do Star Treka. mozes li zamisliti da svi znaju sve o kisiku kada se on pomene? ili bilo koji drugi element? recimo, pogledas samo od kada ne mozemo fuziju da savladamo, a koja bi nam znacila skoro besplatnu i neogranicnu energiju od najjednostavnijeg i najrasprostranjenijeg hidrogena:Sanjarko wrote: ↑24/08/2020 22:49Ovo se preskocilo. Zamisli da ljudi imaju tehnologiju iz Star Trek-a, Star Wars-a i sl. Sta bi mogli da rade s tom tehnologijom.Sanjarko wrote: ↑23/08/2020 18:01 Intaligentni ili kreativni dizajn je itekako moguc kao i evolucija. Ko kaze da nije, grijesi, namjerno ili nenamjerno. Meni ni i dzepa ni u djep sto se tice oba.
https://sveosrpskoj.com/svijet/iter-pro ... script=lat
naime, i ova vijest je svojevrsno recikliranje starih vijesti, jer je objavljena na mnogim portalima od koji su je mnogi izbrisali kada su skontali da je vijest stara oko 15 godina...
elem, prvo da mi savladamo taj kisik i hidrogen, pa cemo onda lakse o deuterijumu i tricijumu... jel tako? no, prije sveg tog znanja je najbitnije da odrzimo Cojstvo. jer sta nam vrijedi sve znanje ako nismo Ljudi. pajel?
-
Edouard
#943 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑24/08/2020 09:20Stanje i hemijski procesi na Planeti nisu bili isti prije 4 milijarde godina i danas. Ne mozes gledati danasnja ziva bica i porediti sa onim sto se desavalo ranije. Kisik je naknadno dosao kao produkt anaerobnih procesa u algama. Mislio sam da si kao vrsni biolog to znao. Haj sto je nastavnik fizike zajebao stvar pa si propustio osnovno obrazovanje iz fizike. Haman je i biologija tu i tamo. JOs ostaje da se dokazes sa hemijom pa da zatvorimo prirodne nauke.Edouard wrote: ↑21/08/2020 23:59 Evo jednog laganog pitanca za naše forumske fizičare:
Zašto voda izuzetno malo guši (jako propušta) EM spektar u području vidljive svjetlosti, za razliku od ostalog dijela EM spektra te, zašto spektralna gustoća emitirane energije zračenja sa Sunca ima svoj maksimum upravo u području vidljive svjetlosti?
A ta podudarnost je ključna za mogućnost razvoja života na Zemlji.
Dogovorili se voda i Sunce? Da bi ribe mogle vidjeti Sunce,...?
Nego, mnogo lakse pitanje od ovog tvog: Zasto nisu vazila pravila genetike i incesta kod prvih ljudi? Pa su onda vazila jedno vrijeme do perioda Noe kada smo opet imali dozvolu incesta. Malo kasnije je i Lot pocinio incest bez posljedica po narednu generaciju. Jel to Bog pritisce tipku za Pauzu u nasem genetskom kodu. Takvu naucnici jos nisu otkrili.
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Oxi ... 932.0%20Ga
Evo našeg čuvenog alkemičara @apsija koji ne zna da se atom vodika sastoji od jednog protona i jednog elektrona i ima maseni broj približno jedinici.
a k tome ne razlikuje fiziju od fuzije.
- Sanjarko
#944 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dobro, netreba se kacit rijeci pojedinacnih, nego konteksta, i to sireg.
- Sanjarko
#945 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znaci uz prave uslove nasa planeta bi mogla i eksplodirat mozda. Sad trebalo bi ko zna sta da se desi ali bi teoretski mozda se to moglo desiti.
- MorningStar
- -Chesterfield-
#947 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Neko je raspravljao o pticama.
Što je ptica koja migrira manje veličine, više čudi ogromna udaljenost koju preleti. Ptica slična albatrosu (Great Shearwater) migrira sa malog otočja usred Atlantika (Tristan da Cuhna), do Sjevernog Atlantika i prešavši 11000 km, nepogrešivo nađe tu malu tačku-otočje u ogromnom oceanu.
Na otvorenom moru se teško snalaziti. Ljudi često plivaju ili veslaju u krug, ali ptica tačno dolijeće na ovo otočje. Po teoriji evolucije, ova sposobnost se razvila slučajnim pokušajima i pogreškama. Da li slučajni pokušaji i pogreške mogu izgraditi 100% preciznost? To je kao pogodak iz vatrenog oružja u vrh diode sa ogromne udaljenosti. Ptica zlatna zviždavka (Golden Plower), je veliki problem za evolucioniste. Ona odgaja mlade
tokom surove zimske sezone u Sjevernoj Kanadi, a kada dođe toplije vrijeme, kada je hrana obilnija, uvjeti podnošljiviji od zimskih, zlatna zviždavka odlazi u Južnu Ameriku (Brazil, Argentina). Ona izabire stanište suprotno evolucijskim pravilima. Također, izabire i različitu rutu odlaska i dolaska. Čemu različita ruta? Aljaška zlatna zviždavka stalno leti od Aljaske do Havaja (put od 4 000 km). Za taj put joj treba 250 000 zamaha krilima i 88 satova letenja. Kada pođe na put zviždavka ima oko 200 g težine, od čega 70 g čini salo koje služi kao rezerva koja se usput troši (neka vrsta „goriva”). Po proračunu, za svaki sat leta zlatna zviždavka potroši 0,6% tjelesne težine, tako da postaje sve lakša i za 88h treba joj 82g sala, a ona ima samo 70g. To znači da će pasti u more poslije 72h, jer na putu od Aljaske do Havaja nema otočja, nego samo ocean. Ipak, zviždavke stižu na cilj. Kako? Tajna je u tome što ne leti sama, nego u klin formaciji.

Tako ona uštedi 22% goriva, tj. sala. Prva ptica zamahom svojih krila stvara turbulenciju, koja blago podiže pticu iza nje i tako redom. Fascinantno je to što lete na tačnoj udaljenosti jedna od druge da bi koristile valove zraka prethodne ptice. Naravno, smjenjuju se u vodstvu. Tako po proračunu poslije 88h zviždavki ostaje višak od 6,8 g sala.

Evolucionisti tvrde da životinje uče putem pokušaja i pogrešaka. Zamislite prvu Zlatnu zviždavku koja pokuša preletjeti do Havaja preko oceana i - padne u more. Evo što bi njeno potomstvo naučilo: nikada ne idi tamo! Zašto bi se i prva Zlatna zviždavka odlučila na avanturu opasnu po život? Ako bi se kojim čudom i vratila, kako bi uvjerila ostale da riskiraju život? Kako bi naučile letjeti u formaciji? Evolucionisti kažu da kreacionisti (oni koji vjeruju da je Bog uzrokovao nastanak svijeta) grade na kontroverzama, na neodgovorenim znanstvenim pitanjima. Ali ta neodgovorena pitanja su na ključnim mjestima i znanost sa evolucionističkom filozofijom ne može ni naslutiti odgovor, dok kreacionizam bez problema rješava ta pitanja. Zlatnoj zviždavki je Stvoritelj - Bog ugradio sve ove informacije prilikom stvaranja. Arktička lastavica leti neobičnom rutom. Gnijezdi se u Sjevernoj Kanadi, ili blizu Bostona
(istočna obala SAD). Ova južnija migrira od Bostona, preko Atlantika do Španjolske, duž zapadne Afrike, ponovno preko Atlantika i slijeće na Antarktik. Čitavih 23 000 km i to zaobilaznim putem. Zašto toliko zaobilazi? U nju je ugrađena informacija koju mora poslušati.
Što je ptica koja migrira manje veličine, više čudi ogromna udaljenost koju preleti. Ptica slična albatrosu (Great Shearwater) migrira sa malog otočja usred Atlantika (Tristan da Cuhna), do Sjevernog Atlantika i prešavši 11000 km, nepogrešivo nađe tu malu tačku-otočje u ogromnom oceanu.
Na otvorenom moru se teško snalaziti. Ljudi često plivaju ili veslaju u krug, ali ptica tačno dolijeće na ovo otočje. Po teoriji evolucije, ova sposobnost se razvila slučajnim pokušajima i pogreškama. Da li slučajni pokušaji i pogreške mogu izgraditi 100% preciznost? To je kao pogodak iz vatrenog oružja u vrh diode sa ogromne udaljenosti. Ptica zlatna zviždavka (Golden Plower), je veliki problem za evolucioniste. Ona odgaja mlade
tokom surove zimske sezone u Sjevernoj Kanadi, a kada dođe toplije vrijeme, kada je hrana obilnija, uvjeti podnošljiviji od zimskih, zlatna zviždavka odlazi u Južnu Ameriku (Brazil, Argentina). Ona izabire stanište suprotno evolucijskim pravilima. Također, izabire i različitu rutu odlaska i dolaska. Čemu različita ruta? Aljaška zlatna zviždavka stalno leti od Aljaske do Havaja (put od 4 000 km). Za taj put joj treba 250 000 zamaha krilima i 88 satova letenja. Kada pođe na put zviždavka ima oko 200 g težine, od čega 70 g čini salo koje služi kao rezerva koja se usput troši (neka vrsta „goriva”). Po proračunu, za svaki sat leta zlatna zviždavka potroši 0,6% tjelesne težine, tako da postaje sve lakša i za 88h treba joj 82g sala, a ona ima samo 70g. To znači da će pasti u more poslije 72h, jer na putu od Aljaske do Havaja nema otočja, nego samo ocean. Ipak, zviždavke stižu na cilj. Kako? Tajna je u tome što ne leti sama, nego u klin formaciji.

Tako ona uštedi 22% goriva, tj. sala. Prva ptica zamahom svojih krila stvara turbulenciju, koja blago podiže pticu iza nje i tako redom. Fascinantno je to što lete na tačnoj udaljenosti jedna od druge da bi koristile valove zraka prethodne ptice. Naravno, smjenjuju se u vodstvu. Tako po proračunu poslije 88h zviždavki ostaje višak od 6,8 g sala.

Evolucionisti tvrde da životinje uče putem pokušaja i pogrešaka. Zamislite prvu Zlatnu zviždavku koja pokuša preletjeti do Havaja preko oceana i - padne u more. Evo što bi njeno potomstvo naučilo: nikada ne idi tamo! Zašto bi se i prva Zlatna zviždavka odlučila na avanturu opasnu po život? Ako bi se kojim čudom i vratila, kako bi uvjerila ostale da riskiraju život? Kako bi naučile letjeti u formaciji? Evolucionisti kažu da kreacionisti (oni koji vjeruju da je Bog uzrokovao nastanak svijeta) grade na kontroverzama, na neodgovorenim znanstvenim pitanjima. Ali ta neodgovorena pitanja su na ključnim mjestima i znanost sa evolucionističkom filozofijom ne može ni naslutiti odgovor, dok kreacionizam bez problema rješava ta pitanja. Zlatnoj zviždavki je Stvoritelj - Bog ugradio sve ove informacije prilikom stvaranja. Arktička lastavica leti neobičnom rutom. Gnijezdi se u Sjevernoj Kanadi, ili blizu Bostona
(istočna obala SAD). Ova južnija migrira od Bostona, preko Atlantika do Španjolske, duž zapadne Afrike, ponovno preko Atlantika i slijeće na Antarktik. Čitavih 23 000 km i to zaobilaznim putem. Zašto toliko zaobilazi? U nju je ugrađena informacija koju mora poslušati.
- MorningStar
#948 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mora da je bog ugradio i u viruse jer konstantno mutiraju i prilagodjavaju se.Sta bi sto onda ugradi felericne informacije u sve vrste koje su izumrle ? Da pretpostavim... te vrste sto su izumrle njima je ugradjeno tako da izumru kad je bog htio a ovim sto nisu tako je ugradjeno da ne izumru-Chesterfield- wrote: ↑25/08/2020 00:11 Neko je raspravljao o pticama.
PS: Smrle jes to ti
- -Chesterfield-
#949 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma Jok! Ne poznajem Smrleta. Ja samo iznosim činjenice. Ako vam se ne sviđa, ja ću prestati.
- MorningStar
#950 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Samo rafalaj , nek je veselo smrle-Chesterfield- wrote: ↑25/08/2020 00:34![]()
Ma Jok! Ne poznajem Smrleta. Ja samo iznosim činjenice. Ako vam se ne sviđa, ja ću prestati.