Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#12476 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 22/08/2020 21:24
dale cooper wrote: 22/08/2020 21:07
MarlboroGold wrote: 22/08/2020 19:53 Nisam ja izmislio te izraze. Far right i far left postoje i to u samoj Americi, a to su radikali među republikancima i demokratama. Naravno da nisu Obama i Hillary. Ljudi se olako koriste tim izrazima da bi nekome zalijepili takvu etiketu. Obama je bio nešto najbolje što se Americi moglo dogoditi. Nema mrlje na sebi bez obzira što su ga pokušavali provući kroz blato.

Radikalna ljevica (tj. ljevica koja skrene previše u lijevo) konkretno u Americi predstavlja segment demokrata koji pod svojim plaštom sadrži, recimo, agresivne LGBTQ+ ogranke, ogranke radikalnih feminizama, cenzure svih vrsta koje se kose sa slobodom mišljenja i govora (zagarantovana Ustavom) zapakovana u celofane političke korektnosti koja se veoma lako zloupotrebljava itd. Takvih je sve više i više u institucijama i pozicijama moći. Guraju svoje agende. Očigledno ih ima i u Netflixu. Radikalna desnica, tj. dio republikanaca i to obično konzervativci, su još gori. Na njih ne bih dalje trošio riječi.

Ako ćemo spominjati druge vrste radikalne ljevice onda imaš Kinu ili Sjevernu Koreju. Nekad je bio i sovjetski savez, pa i Jugoslavija u blažem obliku.

Ljudi vode debate u vezi stanja u Americi na svjetskom nivou. Najveći mislioci današnjice. Jedan od njih je Stephen Fry. Kao što rekoh na početku, nisam ovo ja izmislio.

Sve što se dešava u Americi ima direktno i indirektno uticaj na cijeli svijet, ali postepeno. Daleko je to od imaginarnog kolektivnog rata.

Malo sam pretjerao sa ovolikim postom, ali pitala si šta je radikalna ljevica.
Nisi ih izmislio, ali očigledno da ne znaš ni u koje svrhe se koriste niti ko bi trebao spadati pod to. Isto kao onaj lik 51state kad počne
pričati o post modernizmu ili kulturalnom marksizmu, a nema pojma šta bi to trebalo značiti. Ali eto čuo je od uvaženog profesora
Petersona ili sličnih da pričaju o tome kada pričaju o ljevici.

Koji je to segment demokrata koji sadrži agresivne LGBTQ ogranke ili ogranke radikalnog feminizma? Ono što se u Americi podrazumijeva
pod progresivcima i ljevicom unutar demokratske stranke se uglavnom odnosi na Bernie Sandersa i pokret okupljen oko njega.
Ali on je progresivac i ljevičar najviše po pitanju fiskalne politike kao i pitanjima vezanim za zdravstvo, obrazovni sistem i socijalna davanja.
Ali očigledno je i da on nema većinsku podršku establišmenta demokratske stranke jer dva puta je gubio nominaciju. Pa ko nam onda ostaje?
Svi ostali su uglavnom centristi ili umjereni ljevičari.

Pisao sam o tome malo na drugoj temi, zemljama Balkana kao i bivšeg istočnog bloka je pojam istinske ljevice nepoznat. Mi nikada
nismo živjeli u modernoj liberalnoj demokratiji tako da su nam neke stvari potpuno strane. Danas je zemljama istočnog bloka
liberalna demokratija zamijenila komunizam kao neprijatelja broj 1. Pa se vraćaju u okrilje novih vrsta diktatorskih sistema i vođa
gdje je komunistička ideologija zamijenjena sa nacionalističkom i konzervativnom sa jakim uticajem religije. Kod nas je još gore,
jer mi šanse za demokratizacijom nismo ni dobili.
Dale druže da sam htio detaljisati o osobama i gdje ko pripada post bi ispao na 500 stranica. Samo sam spomenuo Obamu i Hillary jer je Omarka njih spomenula i oni nemaju veze sa time. Da okupili su se oko Bernie-a pretežno. On nema podršku prvenstveno zbog previše radikalnih promjena koje je predlagao i obećavao, a drugi faktor je njegova starost mada je i Biden blizu njegovih godina. Uostalom i mediji mu nisu davali dovoljno pažnje, a neki su ga čak i ismijavali. To opet ne umanjuje moć lobija tih pokreta.

Slažem se u potpunosti u vezi zadnjeg dijela. Nismo iskusili, ali možeš ipak vidjeti neke stvari i stvoriti određene zaključke.

To šta je 51state govorio ne znam i nisam upratio, ali ne proziva samo Peterson ljevicu. Također i mnogi ljevičari.
Nisam te pitao jer želim post od 500 stranica, nego što imam osjećaj da pogrešno percipiraš neke pojmove.

Pa zavisi šta misliš pod radikalna promjene. Stvari koje je Sanders predlagao kao što su zdravstvena skrb za sve i obrazovni sistem koji
bi više ljudi, posebno siromašnijih, moglo sebi priuštiti su možda radikalne promjene za Ameriku, ali su sasvim normalne i prihvaćene stvari
u nekim drugim dijelovima svijeta. Sanders i ekipa oko njega, koliko sam ih pratio, nikada nije imala neku ekstremnu priču vezanu
za LGBT i feministički pokret. Pretpostavljam da su liberalni po tim pitanjima, ali to im nikada nije bio fokus. Tako da ta priča
o demokratskoj stranci kao nekom tobože ekstremnom ljevičarskom bastionu je samo baba roga priča namijenjena za galvaniziranje
desničara i konzervativaca, što je Trump redovno činio i čini.
MorningStar

#12477 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MorningStar »

MarlboroGold wrote: 22/08/2020 21:33 Hajde da se vratimo na temu...

Image
Znaci kamera obavezno prije djidji midji , sve na video i jos potpis vlastorucni prije :D Ne znam za svjedoke kako to :D
dale cooper

#12478 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Image
Može li se seks bez pristanka nazvati ikako drugačije nego silovanje? :zoka: Nikada mi nije bilo jasno korištenje tog termina "non-consensual sex"
MarlboroGold

#12479 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 22/08/2020 21:41
MarlboroGold wrote: 22/08/2020 21:24
dale cooper wrote: 22/08/2020 21:07

Nisi ih izmislio, ali očigledno da ne znaš ni u koje svrhe se koriste niti ko bi trebao spadati pod to. Isto kao onaj lik 51state kad počne
pričati o post modernizmu ili kulturalnom marksizmu, a nema pojma šta bi to trebalo značiti. Ali eto čuo je od uvaženog profesora
Petersona ili sličnih da pričaju o tome kada pričaju o ljevici.

Koji je to segment demokrata koji sadrži agresivne LGBTQ ogranke ili ogranke radikalnog feminizma? Ono što se u Americi podrazumijeva
pod progresivcima i ljevicom unutar demokratske stranke se uglavnom odnosi na Bernie Sandersa i pokret okupljen oko njega.
Ali on je progresivac i ljevičar najviše po pitanju fiskalne politike kao i pitanjima vezanim za zdravstvo, obrazovni sistem i socijalna davanja.
Ali očigledno je i da on nema većinsku podršku establišmenta demokratske stranke jer dva puta je gubio nominaciju. Pa ko nam onda ostaje?
Svi ostali su uglavnom centristi ili umjereni ljevičari.

Pisao sam o tome malo na drugoj temi, zemljama Balkana kao i bivšeg istočnog bloka je pojam istinske ljevice nepoznat. Mi nikada
nismo živjeli u modernoj liberalnoj demokratiji tako da su nam neke stvari potpuno strane. Danas je zemljama istočnog bloka
liberalna demokratija zamijenila komunizam kao neprijatelja broj 1. Pa se vraćaju u okrilje novih vrsta diktatorskih sistema i vođa
gdje je komunistička ideologija zamijenjena sa nacionalističkom i konzervativnom sa jakim uticajem religije. Kod nas je još gore,
jer mi šanse za demokratizacijom nismo ni dobili.
Dale druže da sam htio detaljisati o osobama i gdje ko pripada post bi ispao na 500 stranica. Samo sam spomenuo Obamu i Hillary jer je Omarka njih spomenula i oni nemaju veze sa time. Da okupili su se oko Bernie-a pretežno. On nema podršku prvenstveno zbog previše radikalnih promjena koje je predlagao i obećavao, a drugi faktor je njegova starost mada je i Biden blizu njegovih godina. Uostalom i mediji mu nisu davali dovoljno pažnje, a neki su ga čak i ismijavali. To opet ne umanjuje moć lobija tih pokreta.

Slažem se u potpunosti u vezi zadnjeg dijela. Nismo iskusili, ali možeš ipak vidjeti neke stvari i stvoriti određene zaključke.

To šta je 51state govorio ne znam i nisam upratio, ali ne proziva samo Peterson ljevicu. Također i mnogi ljevičari.
Nisam te pitao jer želim post od 500 stranica, nego što imam osjećaj da pogrešno percipiraš neke pojmove.

Pa zavisi šta misliš pod radikalna promjene. Stvari koje je Sanders predlagao kao što su zdravstvena skrb za sve i obrazovni sistem koji
bi više ljudi, posebno siromašnijih, moglo sebi priuštiti su možda radikalne promjene za Ameriku, ali su sasvim normalne i prihvaćene stvari
u nekim drugim dijelovima svijeta. Sanders i ekipa oko njega, koliko sam ih pratio, nikada nije imala neku ekstremnu priču vezanu
za LGBT i feministički pokret. Pretpostavljam da su liberalni po tim pitanjima, ali to im nikada nije bio fokus. Tako da ta priča
o demokratskoj stranci kao nekom tobože ekstremnom ljevičarskom bastionu je samo baba roga priča namijenjena za galvaniziranje
desničara i konzervativaca, što je Trump redovno činio i čini.
U redu dale... možemo o ovome do prekosutra. Ne da mi se dalje. Uživaj :)
SmokingMan

#12480 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

MarlboroGold

#12481 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 22/08/2020 21:46

Image
Može li se seks bez pristanka nazvati ikako drugačije nego silovanje? :zoka: Nikada mi nije bilo jasno korištenje tog termina "non-consensual sex"
Iskren da budem nije ni meni.
MarlboroGold

#12482 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Trafalgar Law wrote: 22/08/2020 21:48
Strašno...

Skoro sam čitao historiju Turske dolaskom Ataturka na vlast prije nego što je Turska modernizovana kao država i kad su se protiv njega digli jer je htio razdvojiti islamske zakone od državnih. Ista sranja su se dešavala dok društvo nije progledalo. Međutim to je bilo 20-ih i 30-ih pa i nešto kasnije, a ovo je u jebenoj 2020...
Bloo
Globalna šefica

#12483 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 22/08/2020 19:53 Stephen Fry.
Koji Stephen Fry?
MarlboroGold

#12484 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 22/08/2020 22:02
Koji Stephen Fry?
https://bs.wikipedia.org/wiki/Stephen_Fry

Jedan od onih koji, recimo, kritikuju političku korektnost.
Bloo
Globalna šefica

#12485 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 22/08/2020 23:06
Koji Stephen Fry?

Huge fan odavno...ali ne bih ga bas nazvala jednim od najvecih mislioca danasnjice...
vjeshalica

#12486 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Bila je duboko uvjerena u ono sto radi
Da nije ne bi sigurno dovodila u opasnost sebe niti bi se zrtvovala za bolje, jer je ona najbolje svjesna sa kim ima posla
Za razliku od pojedinih koje bi samo laprdale,ali ipak ne bi toliko daleko isle jer se boje guzici realno
dale cooper

#12487 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote: 22/08/2020 23:36

Koji Stephen Fry?

Huge fan odavno...ali ne bih ga bas nazvala jednim od najvecih mislioca danasnjice...
Pa ima mnogih koji kritikuju političku korektnost i cancel kulturu. I mislim da te stvari nisu izvan bilo kakve kritike. Nick Cave je
nedavno podijelio svoje mišljenje koje nije baš naišlo na razumijevanje, ali mislim da su mnoge stvari koje je rekao validne.

What do you think of cancel culture?
FRANCES, LOS ANGELES, USA

Dear Valerio and Frances,

Mercy is a value that should be at the heart of any functioning and tolerant society. Mercy ultimately acknowledges that we are all imperfect and in doing so allows us the oxygen to breathe — to feel protected within a society, through our mutual fallibility. Without mercy a society loses its soul, and devours itself.

Mercy allows us the ability to engage openly in free-ranging conversation — an expansion of collective discovery toward a common good. If mercy is our guide we have a safety net of mutual consideration, and we can, to quote Oscar Wilde, “play gracefully with ideas.”

Yet mercy is not a given. It is a value we must nurture and aspire to. Tolerance allows the spirit of enquiry the confidence to roam freely, to make mistakes, to self-correct, to be bold, to dare to doubt and in the process to chance upon new and more advanced ideas. Without mercy society grows inflexible, fearful, vindictive and humourless.

Frances, you’ve asked about cancel culture. As far as I can see, cancel culture is mercy’s antithesis. Political correctness has grown to become the unhappiest religion in the world. Its once honourable attempt to reimagine our society in a more equitable way now embodies all the worst aspects that religion has to offer (and none of the beauty) — moral certainty and self-righteousness shorn even of the capacity for redemption. It has become quite literally, bad religion run amuck.

Cancel culture’s refusal to engage with uncomfortable ideas has an asphyxiating effect on the creative soul of a society. Compassion is the primary experience — the heart event — out of which emerges the genius and generosity of the imagination. Creativity is an act of love that can knock up against our most foundational beliefs, and in doing so brings forth fresh ways of seeing the world. This is both the function and glory of art and ideas. A force that finds its meaning in the cancellation of these difficult ideas hampers the creative spirit of a society and strikes at the complex and diverse nature of its culture.

But this is where we are. We are a culture in transition, and it may be that we are heading toward a more equal society — I don’t know — but what essential values will we forfeit in the process?

Love, Nick
Jasno je da Nick ovdje govori o kontraverznim i teškim idejama koje su predmet mnogih različitih vrsta umjetnosti. Čak i mnogi njegovi
stari tekstovi su došli pod lupu zbog eksplicitnosti i riječi koje su danas neprihvatljive za mnoge. Ali ono što svi fulaju je da postoji razlika
između istraživanja kontraverznih tema i ideja kroz umjetnost i stvarnih loših stvari koje su pojedine javne osobe različitih profila radile ili rade.
MarlboroGold

#12488 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Da li bi i on danas bio canceled nakon ovog?

Kad bi bio bezbeli bi uzvratio samo takvim Hitchslapom.
Last edited by MarlboroGold on 23/08/2020 07:43, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#12489 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 22/08/2020 23:36

Koji Stephen Fry?

Jeste jedan od onih koji su često u javnosti u debatama i slično. Mislio sam na to.
SmokingMan

#12490 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

vjeshalica wrote: 22/08/2020 23:52
Bila je duboko uvjerena u ono sto radi
Da nije ne bi sigurno dovodila u opasnost sebe niti bi se zrtvovala za bolje, jer je ona najbolje svjesna sa kim ima posla
Za razliku od pojedinih koje bi samo laprdale,ali ipak ne bi toliko daleko isle jer se boje guzici realno
Aktivizam sa smislom, bez okolišanja, kmečanja po drutšvenim mrežama, traženja novca od strani nevladinih organizacija, šupljeg filozofskog narativa u Žižekovom duhu, u srž problema. Ja iznimno poštujem ovakve ljude, pa makar se i ne slagao sa njima po pitanju mnogih stavova.... :thumbup:
AleksoMKD

#12491 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

Bloo wrote: 21/08/2020 20:06 I kod su ciljana skupina i ko radi na seksualizaciji?
Pedofili.

Pedofili na pozicijama moci.
The 51st State

#12492 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

AleksoMKD wrote: 24/08/2020 13:03
Bloo wrote: 21/08/2020 20:06 I kod su ciljana skupina i ko radi na seksualizaciji?
Pedofili.

Pedofili na pozicijama moci.
svve je jasno, jedan od suosnivaca festivala gdje je film dobio nagradu

https://www.nbcnews.com/news/us-news/su ... se-n993601
AleksoMKD

#12493 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

The 51st State wrote: 24/08/2020 13:15 svve je jasno, jedan od suosnivaca festivala gdje je film dobio nagradu

https://www.nbcnews.com/news/us-news/su ... se-n993601
Originalni poster.

Image

Doduse navodno je prica o tome kako "oversexualisation" tera decu da odrastu brze i preskoce dobar deo svoga detinjstva.
belfy

#12494 Re: Danasnji "feminizam"

Post by belfy »

kazu da to nije originalni poster sa kojim je film osvojio nagradu:
https://www.klix.ba/magazin/film-tv/net ... /200824071
piupiu

#12495 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Koji Stephen Fry?

Postoji velika razlika izmedju zapadne opsjednutosti političkom korektnošću, gdje izgubiš za sekudnu posao za riječ, cancel culture i taj rad... i kulturološkog šovinizma (naša kultura), koji svoje pravo na otvoreni šovnizam brani izmišljenim ideološkim naljepnicama tipa 'far-left'. 'Far left' u Americi je skup onoga što Evropu čini najsolidarnijom i vjerovatno (ne znam, ne mogu tvrditi sto procentno, ali haj da każem) najhumanijom civilizacijom na planeti u koju svi hrle...
MarlboroGold

#12496 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 24/08/2020 21:58

Koji Stephen Fry?

Postoji velika razlika izmedju zapadne opsjednutosti političkom korektnošću, gdje izgubiš za sekudnu posao za riječ, cancel culture i taj rad... i kulturološkog šovinizma (naša kultura), koji svoje pravo na otvoreni šovnizam brani izmišljenim ideološkim naljepnicama tipa 'far-left'. 'Far left' u Americi je skup onoga što Evropu čini najsolidarnijom i vjerovatno (ne znam, ne mogu tvrditi sto procentno, ali haj da każem) najhumanijom civilizacijom na planeti u koju svi hrle...
Ja ovdje ne spominjem, recimo, zdravstvo koje je katastrofalno u Americi. Evropa njima tu bježi par svjetlosnih godina i to je, recimo, samo jedna stvar koja je dobra, a za šta se demokrati tamo zalažu u zadnje vrijeme.

Opsjednutost političkom korektnošću gdje izgubiš posao za riječ, cancel culture i ostalo su sredstva kojima se vrši cenzura, a cenzura drugačijeg mišljenja je upravo u srži komunizma. Da - to nije samo opsjednutost, već opravdano etiketiranje far left ideologijom iako su još uvijek daleko od pravog far left uređenja (da recimo zaživi pravi komunizam u Americi)... to je više neka vrsta anomalije.

Ovo gore u drugom dijelu posta ne postoji u Evropi - barem ne u takvom obliku (mada ima nekih naznaka u UK, ali su oni posebna priča). Evropske vrijednosti su generalno zdravije za čovjeka nego američke.
The 51st State

#12497 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

naucnjak koji je podosta inspiriso moderni feminizam

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Money

AleksoMKD

#12498 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

dale cooper wrote: 22/08/2020 21:46 Može li se seks bez pristanka nazvati ikako drugačije nego silovanje? :zoka: Nikada mi nije bilo jasno korištenje tog termina "non-consensual sex"

:D
piupiu

#12499 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 25/08/2020 11:22 naucnjak koji je podosta inspiriso moderni feminizam

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Money

Ja o gender teoriji ne bih učila na Twitteru. :wink:
piupiu

#12500 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 25/08/2020 10:11
piupiu wrote: 24/08/2020 21:58

Ja ovdje ne spominjem, recimo, zdravstvo koje je katastrofalno u Americi. Evropa njima tu bježi par svjetlosnih godina i to je, recimo, samo jedna stvar koja je dobra, a za šta se demokrati tamo zalažu u zadnje vrijeme.

Opsjednutost političkom korektnošću gdje izgubiš posao za riječ, cancel culture i ostalo su sredstva kojima se vrši cenzura, a cenzura drugačijeg mišljenja je upravo u srži komunizma. Da - to nije samo opsjednutost, već opravdano etiketiranje far left ideologijom iako su još uvijek daleko od pravog far left uređenja (da recimo zaživi pravi komunizam u Americi)... to je više neka vrsta anomalije.

Ovo gore u drugom dijelu posta ne postoji u Evropi - barem ne u takvom obliku (mada ima nekih naznaka u UK, ali su oni posebna priča). Evropske vrijednosti su generalno zdravije za čovjeka nego američke.
Izivni, ali niđe veze. Optužiti Ameriku za cenzuru inspirisanu 'srži komunizma', pa mislim, sorry, ne ljuti se, ali ovo ni u birtiji na Siranu ne bi ovako smislili. :lol:
Post Reply