MarlboroGold wrote: ↑22/08/2020 19:53
Nisam ja izmislio te izraze. Far right i far left postoje i to u samoj Americi, a to su radikali među republikancima i demokratama. Naravno da nisu Obama i Hillary. Ljudi se olako koriste tim izrazima da bi nekome zalijepili takvu etiketu. Obama je bio nešto najbolje što se Americi moglo dogoditi. Nema mrlje na sebi bez obzira što su ga pokušavali provući kroz blato.
Radikalna ljevica (tj. ljevica koja skrene previše u lijevo) konkretno u Americi predstavlja segment demokrata koji pod svojim plaštom sadrži, recimo, agresivne LGBTQ+ ogranke, ogranke radikalnih feminizama, cenzure svih vrsta koje se kose sa slobodom mišljenja i govora (zagarantovana Ustavom) zapakovana u celofane političke korektnosti koja se veoma lako zloupotrebljava itd. Takvih je sve više i više u institucijama i pozicijama moći. Guraju svoje agende. Očigledno ih ima i u Netflixu. Radikalna desnica, tj. dio republikanaca i to obično konzervativci, su još gori. Na njih ne bih dalje trošio riječi.
Ako ćemo spominjati druge vrste radikalne ljevice onda imaš Kinu ili Sjevernu Koreju. Nekad je bio i sovjetski savez, pa i Jugoslavija u blažem obliku.
Ljudi vode debate u vezi stanja u Americi na svjetskom nivou. Najveći mislioci današnjice. Jedan od njih je Stephen Fry. Kao što rekoh na početku, nisam ovo ja izmislio.
Sve što se dešava u Americi ima direktno i indirektno uticaj na cijeli svijet, ali postepeno. Daleko je to od imaginarnog kolektivnog rata.
Malo sam pretjerao sa ovolikim postom, ali pitala si šta je radikalna ljevica.
Nisi ih izmislio, ali očigledno da ne znaš ni u koje svrhe se koriste niti ko bi trebao spadati pod to. Isto kao onaj lik 51state kad počne
pričati o post modernizmu ili kulturalnom marksizmu, a nema pojma šta bi to trebalo značiti. Ali eto čuo je od uvaženog profesora
Petersona ili sličnih da pričaju o tome kada pričaju o ljevici.
Koji je to segment demokrata koji sadrži agresivne LGBTQ ogranke ili ogranke radikalnog feminizma? Ono što se u Americi podrazumijeva
pod progresivcima i ljevicom unutar demokratske stranke se uglavnom odnosi na Bernie Sandersa i pokret okupljen oko njega.
Ali on je progresivac i ljevičar najviše po pitanju fiskalne politike kao i pitanjima vezanim za zdravstvo, obrazovni sistem i socijalna davanja.
Ali očigledno je i da on nema većinsku podršku establišmenta demokratske stranke jer dva puta je gubio nominaciju. Pa ko nam onda ostaje?
Svi ostali su uglavnom centristi ili umjereni ljevičari.
Pisao sam o tome malo na drugoj temi, zemljama Balkana kao i bivšeg istočnog bloka je pojam istinske ljevice nepoznat. Mi nikada
nismo živjeli u modernoj liberalnoj demokratiji tako da su nam neke stvari potpuno strane. Danas je zemljama istočnog bloka
liberalna demokratija zamijenila komunizam kao neprijatelja broj 1. Pa se vraćaju u okrilje novih vrsta diktatorskih sistema i vođa
gdje je komunistička ideologija zamijenjena sa nacionalističkom i konzervativnom sa jakim uticajem religije. Kod nas je još gore,
jer mi šanse za demokratizacijom nismo ni dobili.