Nikola Testa wrote: ↑21/08/2020 13:48
Cilj je bio dvostruk, stvoriti nezavisnu Hrvatsku u avnojevskim granicama i paradžavu na tlu Bosne i Hercegovine što je bilo u suprotnosti sa proklamovanom idejom o nepovredivosti avnojevskih granica, međutim ja to razumijem, pokušaj da se izvuče maksimum, koji nije uspio. Bez obzira na proklamovane ciljeve SDA postojala je platforma predsjedništva, ustav i zakoni koji su nalagali zaštitu Republike Bosne i Hercegovine a ne samo Bošnjaka. Odbrana Bošnjaka nije značila odricanje od Bosne i Hercegovine što se zapravo i vidjelo u pregovorima, Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljući Bošnjacima i onim građanima koji su prihvatili da grade zajednički nacionalni identitet sa njima bez obzira na svoje etničko porijeklo.
Tako je kada se stvari gledaju jednostavno i jednostrano pa ne mogu podržati tvoje mišljenje o dva cilja u startu. Hrvatska je već bila stvorena 1945. ali je trebalo promijeniti režim i očuvati je neokrnjenu kao nacionalnu državu Hrvata od unutarnje i vanjske agresije oružane sile pod srpskom kontrolom u izvjesnom raspadu Jugoslavije. To bi mogao biti cilj, a sve ostalo bilo je sporedno, dešavalo se i mijenjalo u hodu. Bez jasne vizije što i kako dalje uz politike HDZ, SDP, HSP, klera i srpsku politiku kontra ovih hrvatskih.
S te strane idu lutanja hrvatske politike po BiH, dva-tri predsjednika HDZ BiH koji je osnovan 15 mjeseci iza HDZ Hrvatske, referendum, naoružavanje Hrvata ali i podrška, naoružavanje i obuka Bošnjaka radi smanjenja vojnog pritiska iz BiH, pa tek onda HZ i HR HB otvoreni sukob, prijedlozi za konfederaciju sa bošnjacima, vojna pomoć i suradnja sa Bošnjacima, itd.
Platforma Predsjedništva R BiH i zakoni o kojima govoriš nisu postojali lipnja 1991. Kada je SDA odlučila da brani (“svoj”) narod i osnovala Savjet za nacionalnu odbranu jer su Predsjedništvo do travnja 1992. činili dole navedeni “političari”, a Ustav R BiH je proglašen u ožujku 1993. Čime je prestao da važi Ustav SR BiH.
Na Predsjedničkim izborima 18. novembra 1990. godine za članove Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine izabrani su: Fikret Abdić, Alija Izetbegović, Ejup Ganić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Stjepan Kljujić i Franjo Boras. Internom odlukom u SDA, utvrđeno je da će Predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine postati Alija Izetbegović, a ne Fikret Abdić, koji je na izborima osvojio najveći broj glasova.
Naravno, ni ja ne osporavam pravo Bošnjacima da se brane kako znaju i umiju kao što ne sporim da je BiH o(p)stala zahvaljujući Bošnjacima. Žao mi je što nisu bili spremniji ali taj Savjet i prvih 60 – 70 tisuća u tišini mobiliziranih nije se baš oslanjao na građane druge vjere i nacije kao što ti građani nisu “prihvatili” da grade zajednički nacionalni identitet u većem procentu.
Ja ne sporim potrebu Hrvata da se u onakvoj situaciji uoči i tokom napada srpskih snaga samoorganizuju, ne možeš nekome usaditi identitet koji on ne prihvata kao svoj, međutim apetiti su bili preveliki i cijena je za bosanske Hrvate bila ogromna. Rukovodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata kao i rukovodstvo Hrvatske bili su ubjeđeni da Bošnjaci nemaju šanse da se održe kao značajan faktor pa iz tog razloga isčuđavanje pojedinih hrvatskih rukovodioca koji prenose vijesti Tuđmanu da Bošnjaci po prvi put organizuju jednu respektabilnu silu i da bi to mogao biti problem, to ima u transkriptima, lako je naći ako želiš.
Slažem se da je cijena rata za bh Hrvate ogromna ali i za sve druge. Lutanja i grešaka je bilo ali se točak ne može okrenuti unatrag. Dodrinaši u Hrvatskoj i BiH još ne mogu shvatiti da su Bošnjaci potpuno samostalan narod sa svojim interesima. Time čine nesagledivu štetu bh Hrvatima i usput ustaškim nacizmom namjerno I generalno brukaju Hrvate. Kao da su plaćeni da rade u interesu drugih.
Transkripte sam čitao, po meni oni ukazuju na Tuđmanov narcizam koji se docnije graniči sa glupošću. Razgovori u četiri oka bez zapisničara su izgleda primjereniji za ratno vrijeme.
"Trajni mir" ja se nadam da ti stvarno ne vjeruješ u ovu frazu ako si svjestan kako funkcioniše politika. Status žrtve nije dobijen na lotu već u jednoj užasnoj borbi za opstanak jedne, hajmo realno reći, još uvijek nedovoljno izgrađene nacije. Taj status je u političkom smislu skupo plaćen pa je sasvim logična njegova eksploatacija i pokušaj da se političkim pritiskom dobije više nego što se moglo u nepovoljnim uslovima rata. Nema trajnog mira dok jednoj naciji držiš giljotinu nad glavom očekujući da će se dobrovoljno u strahu prepustiti političkom nestanku. Najveći problem Bosanskohercegovačkih Hrvata bio je što su potpuno uskladili politiku sa Hrvatskom pa su kao takvi smatranim jednim tijelom pa su samim tim postali kusur koji se po potrebi koristi za interese Republike Hrvatske. Interesi Hrvatske nisu bili jednaki interesima Hrvata BiH ali kao mlađi brat bosanskohercegovački Hrvati su slušali starijeg i jako puno izgubili, zasljepljeni ustavnom zaštitom i dejtonskim okvirom nisu vidjeli da je to dugoročno neodrživo. Kao što su Hrvati Republike Bosne i Hercegovine prekršili njen ustav formirajući paradržavu tako Bošnjaci i oni Hrvati koji podržavaju njihovu politiku traže rupe u ustavu da eliminišu moć HDZ. Samo što je ovo prvo bilo sa puškom, a ovo drugo se dešava legalno još uvijek.
Svjestan sam kako funkcionira politika kao što sam svjestan da je rat nastavak politike silom. Vjerujem u trajni mir uz promjenu političkog cilja, prakse i retorike koja u prošlosti i sadašnjosti nije ništa drugo nego želja za ekonomskom, kulturnom, pa zašto ne reći, i religijskom dominacijom. Mogu to shvatiti u kontekstu onog vremena kada su narodi opstajali obrađujući zemlju, uglavnom.
Švedska i Švicarska ne ratuju 300 godina, Francuska i Njemačka su ratovale 300 godina pa sada ne ratuju itd. Sve se može kada se hoće ali treba inteligentno raditi na tome. Mic po mic.
Dakako, shvatam i bošnjačku politiku koja je u zadnjih 250 godina bila uglavnom u prostornoj regresiji i bez podrške kakvu danas ima.
Druga stvar, politika BiH Hrvata i njihova veza sa Hrvatskom politikom mi djeluje prirodnije nego veza sa bošnjačkom politikom koja u '90-im nema definirane stavove, a nije dužna i neće raditi u hrvatskom nego svom interesu. Alija Izetbegović nikada nije definirao što je za njega neka buduća BiH i što je sjajno zapazio Ivan Lovrenović. Kako se onda i zbog čega prepustiti politici njegove političke ostavštine, SDA i satelita ?
http://www.prometej.ba/clanak/drustvo-i ... -2003-4121
Bošnjaci ne žele eliminirati “moć” HDZ koji ne radi na eliminaciji moći SDA, nego žele dekonstituirati Hrvate radi stvaranja svoje nacionalne države. Legalno je i da se hrvatska politika u BiH tome opire kako zna i umije.
Što se tiče "utakmice" ja se sa tobom slažem, jedna jako opasna igra ali neizbježna jer biti 1/3 u Bosni i Hercegovini za Bošnjake znači isto kao biti ništa, u duplom obruču nemaju šanse i bolje je pokušat razjebat taj obruč nego biti zajednica na kojoj će Srbi i Hrvati liječit svoje velikodržave promašaje i komplekse. Ako ne uspiju dobiće isto što im nude Hrvati i Srbi jedno veliko ništa.
Sada već pričaš o bošnjačkoj politici i meni je jasno što misliš ali ne bih puno o tome na ovoj temi. Promašaje i komplekse imaju sve tri strane gledajući prošlost, a pobijediti može ona koja se na vrijeme izlječi od balkanskih bolesti poput krađe, korupcije, nepotizma itd.
Što se tiče vlade FBiH potpuno je drugačija situacija danas nego 2011. Šta će se promjeniti ako Inzko nešto uradi, pa svakako će isti igrači uči u vladu, promjena bi bila minimalna. Također razlika je u tome što Dom naroda 2011 uošte nije mogao funkcionisat bez Inzkove reakcije, znači sve je zakočeno, ne samo biranje vlade nego i donošenje bilo kakvih odluka u parlamentu, danas se odluke ipak donose, budžet imamo, tehničku vladu imamo itd.
Ne znam što nam je bilo bolje 2011. Ili što je bolje 2020. Opet je sve blokirano, a odluke koje se donose su minorne u odnosu na potrebe I mi živimo letargično ovisni od infuzije i respiratora sa strane.
Očito je da VP Inzko od 2014. ima brnjicu pa se ne miješa u svoj posao kada već ne može da ujede.