Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- madner
#19901 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne moze biti da je do pojedinaca, mora biti do sistema. To je problem BLM. 
- dale cooper
#19902 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Socijalista?MorningStar wrote: ↑20/08/2020 16:51Mislim da je doslo do nekog stvaranja liberalno-kapitalisckih-socijalistaLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 16:48 U USA vlada neoliberalni kapitalizam najokrutnijeg tipa, kakvi ljevičari to
je sve jedna desna struja a razlikuju se u 5 deka. Oni ljevičare jedu za doručak., ne znam kako drugacije da pokusam opisati
![]()
- dale cooper
#19903 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Osim što para neki jednostavno nemaju dovoljno.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 16:52Kako Obama dospje do Harvardadale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:19Nemaju svi mogućnost da se školuju na tim prestižnim fakultetima, čak mislim ni većina. Što opet govori o sve većim ekonomskimMorningStar wrote: ↑20/08/2020 16:09
Vjerovatno veoma glupi i nizak iq pa su zato najmocnija ekonomija svijeta sa najboljim fakultetima itd.
nejednakostima, što dovodi do podjela u američkom društvu..
Interesantno da veci broj siromasne djece zavrsava univerzitete u USA (gdje se placa) nego u Njemackoj gdje je besplatno (Svabe radile statistiku). Sad sta znaci prestizni pakulteti, najveci broj CEOs and CFOs dolazi sa javnih univerziteta.
Onaj ko hoce da studira, pare nisu problem![]()
- MorningStar
#19904 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa ne znam kako da objasnim bogatasa koji podrzava blm i defund the police dok zivi u ogradjenom/osiguranom naselju sa par miliona na kontu a zalaze se da drzava finansira ovo i ono i da se useljavaju beskucnici u prazne stanove nebitno ciji su dok upravo najvise kriminala i problema i ima gdje policija je najmanje finansirana...dale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:54Socijalista?MorningStar wrote: ↑20/08/2020 16:51Mislim da je doslo do nekog stvaranja liberalno-kapitalisckih-socijalistaLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 16:48 U USA vlada neoliberalni kapitalizam najokrutnijeg tipa, kakvi ljevičari to
je sve jedna desna struja a razlikuju se u 5 deka. Oni ljevičare jedu za doručak., ne znam kako drugacije da pokusam opisati
![]()
![]()
Et ako ti mozes nekako opisati I’m all ears sto bi rekli
- Lincoln-Burrows
#19905 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Možda te zbunjuje riječ 'vlada' ali može se reći i 'na snazi' u svakomdetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 16:53Mozes li malo da opises sta znaci ovoLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 16:48 U USA vlada neoliberalni kapitalizam najokrutnijeg tipa, kakvi ljevičari to
je sve jedna desna struja a razlikuju se u 5 deka. Oni ljevičare jedu za doručak..
slučaju slobodno tržište regulira sve, nema javnog zdravstva, javnog obrazovanja,
čak i plaćaš stanarinu u svome stanu. Bez posla si spreman za šator bez ikakve skrbi.
Znaš ti to samo mislim da malo podjebavaš
Last edited by Lincoln-Burrows on 20/08/2020 17:03, edited 1 time in total.
- dale cooper
#19906 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
O kome govoriš?MorningStar wrote: ↑20/08/2020 16:58Pa ne znam kako da objasnim bogatasa koji podrzava blm i defund the police dok zivi u ogradjenom/osiguranom naselju sa par miliona na kontu a zalaze se da drzava finansira ovo i ono i da se useljavaju beskucnici u prazne stanove nebitno ciji su dok upravo najvise kriminala i problema i ima gdje policija je najmanje finansirana...dale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:54Socijalista?MorningStar wrote: ↑20/08/2020 16:51
Mislim da je doslo do nekog stvaranja liberalno-kapitalisckih-socijalista, ne znam kako drugacije da pokusam opisati
![]()
![]()
Et ako ti mozes nekako opisati I’m all ears sto bi rekli
![]()
-
detroit-mercy
#19907 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne razumijem, siromasni dobijaju grantove za studiranje, stipendije i sta sve jos ne. Sa mnom je studirala masa studenata ciji roditelji financijski ne bi mogli iznijeti teret studija ali su zbog imovnog stanja dobijali potpuno placen studij.dale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:55Osim što para neki jednostavno nemaju dovoljno.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 16:52Kako Obama dospje do Harvardadale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:19
Nemaju svi mogućnost da se školuju na tim prestižnim fakultetima, čak mislim ni većina. Što opet govori o sve većim ekonomskim
nejednakostima, što dovodi do podjela u američkom društvu..
Interesantno da veci broj siromasne djece zavrsava univerzitete u USA (gdje se placa) nego u Njemackoj gdje je besplatno (Svabe radile statistiku). Sad sta znaci prestizni pakulteti, najveci broj CEOs and CFOs dolazi sa javnih univerziteta.
Da podvucem, pare nikada nisu problem za one koji hoce da studiraju.
-
The 51st State
#19908 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pitanje je dana kada ce recimo texas traziti izvdvajanje iz lude kuce zvana usa, ako mislite da je biden karbofix to je teska zabluda, ovi naglo prpbudjeni se nece zadovoljiti dok ne sruse sistem ili sistem njih.
- dale cooper
#19909 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Koliko ih dobije te grantove i stipendije?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:03Ne razumijem, siromasni dobijaju grantove za studiranje, stipendije i sta sve jos ne. Sa mnom je studirala masa studenata ciji roditelji financijski ne bi mogli iznijeti teret studija ali su zbog imovnog stanja dobijali potpuno placen studij.dale cooper wrote: ↑20/08/2020 16:55Osim što para neki jednostavno nemaju dovoljno.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 16:52
Kako Obama dospje do Harvarda.
-
detroit-mercy
#19910 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kako nema javnog obrazovanja, sve osnovne i srednje skole su besplatne osim privatnih kojih je brat bratu 1% u cijeloj Americi. Cak stavise, ovdje ne kupujes knjige jer ti ih skola daje. Tako da apsolviramo besplatno osnovno i srednje obrazvoanje.Lincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 17:01Možda te zbunjuje riječ 'vlada' ali može se reći i 'na snazi' u svakomdetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 16:53Mozes li malo da opises sta znaci ovoLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 16:48 U USA vlada neoliberalni kapitalizam najokrutnijeg tipa, kakvi ljevičari to
je sve jedna desna struja a razlikuju se u 5 deka. Oni ljevičare jedu za doručak..
slučaju slobodno tržište regulira sve, nema javnog zdravstva, javnog obrazovanja,
čak i plaćaš stanarinu u svome stanu. Bez posla si spreman za šator bez ikakve skrbi.
Znaš ti to samo mislim da malo podjebavaš![]()
![]()
O visokom obrazovanju sam vec pisao jedan post iznad.
Sta znaci javno zdravstvo, sva djeca nisam siguran da li je do 18 ili 21 su porkivena zdravstvenim osiguranjem od statea i stariji od 65 godina. Ljudi koji imaju slabije materijalno stanje isto tako imaju pokriveno zdravstveno od state-a.
Ja jos nisam radi niti u jednoj firmi u USA a da nisam imao osiguranje a radio sam razne poslove.
Postoji toliko programa pomoci siromasnim porodicama od toga da ti drzava placa stan ili parcijalno placa do mjesecnog iznosa za hranu i potrebstine.
Ako si otpusten imas pravo na pare od biroa a u dosta slucajeva dobijes i otpremninu (severance) od firme zavisno od posla kojim se bavis.
Da ti ne pricam da radnici koji su clanovi unije koje oni beneficije imaju, pozlice ti
Placam stanarinu u svom stanu
Ako kupis stan/kucu na kredit normalno je da ces placate ratu kredita, ako se ne varam tako je i kod nas
- Point.
#19911 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Lako. Rednecki isto tako niskog iq ili nižeg su glasali za njega. Ima ih dovoljno očiglednoMorningStar wrote: ↑20/08/2020 15:54Da mi je znati kako seoski idiot niskog iq postane predsjednik najmocnije zemlje na planeti.
- Lincoln-Burrows
#19912 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Dobiju ih samo najsposobniji, zato sam i napisao država neoliberalnog kapitalizma najokrutnijeg tipa,
država kao takva izbacuje najbolje iz svojih redova ali i "ubija" manje sposobne.
Nema humane komponente u tom društvo ali je zbog toga progresivno jer uklanja nesposobne,
ne liječi ih a opstaju samo sposobni a i bogami i miljarderi.
-
detroit-mercy
#19913 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nisam brojao koliko ih dobije ali ako nisi dobrog materijalnog stanja dobiti ces ih.dale cooper wrote: ↑20/08/2020 17:10Koliko ih dobije te grantove i stipendije?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:03Ne razumijem, siromasni dobijaju grantove za studiranje, stipendije i sta sve jos ne. Sa mnom je studirala masa studenata ciji roditelji financijski ne bi mogli iznijeti teret studija ali su zbog imovnog stanja dobijali potpuno placen studij.
- dale cooper
#19914 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ali složićeš se i da ogroman broj siromašnih ljudi nikada ne dobije tu šansu iako žele studirati?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:17Nisam brojao koliko ih dobije ali ako nisi dobrog materijalnog stanja dobiti ces ih.dale cooper wrote: ↑20/08/2020 17:10Koliko ih dobije te grantove i stipendije?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:03
Ne razumijem, siromasni dobijaju grantove za studiranje, stipendije i sta sve jos ne. Sa mnom je studirala masa studenata ciji roditelji financijski ne bi mogli iznijeti teret studija ali su zbog imovnog stanja dobijali potpuno placen studij.
- dale cooper
#19915 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
U međuvremenu u ostalim Trump vijestima:
https://www.theguardian.com/us-news/202 ... -believers
https://edition.cnn.com/2020/08/20/poli ... index.html

https://www.theguardian.com/us-news/202 ... -believers
https://edition.cnn.com/2020/08/20/poli ... index.html
- Lincoln-Burrows
#19916 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Bespotrebno uljepšavaš stvari, ali razumijem sve koji brane takav sustav, šta da kažem na ovo o zdravstvu.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:14 Kako nema javnog obrazovanja, sve osnovne i srednje skole su besplatne osim privatnih kojih je brat bratu 1% u cijeloj Americi. Cak stavise, ovdje ne kupujes knjige jer ti ih skola daje. Tako da apsolviramo besplatno osnovno i srednje obrazvoanje.
Sta znaci javno zdravstvo, sva djeca nisam siguran da li je do 18 ili 21 su porkivena zdravstvenim osiguranjem od statea i stariji od 65 godina. Ljudi koji imaju slabije materijalno stanje isto tako imaju pokriveno zdravstveno od state-a.
Ja jos nisam radi niti u jednoj firmi u USA a da nisam imao osiguranje a radio sam razne poslove.
Postoji toliko programa pomoci siromasnim porodicama od toga da ti drzava placa stan ili parcijalno placa do mjesecnog iznosa za hranu i potrebstine.
Ako si otpusten imas pravo na pare od biroa a u dosta slucajeva dobijes i otpremninu (severance) od firme zavisno od posla kojim se bavis.
Da ti ne pricam da radnici koji su clanovi unije koje oni beneficije imaju, pozlice ti![]()
Placam stanarinu u svom stanumozes li ti ovo prevesti na nas da te bolje razumijem
.
Ako kupis stan/kucu na kredit normalno je da ces placate ratu kredita, ako se ne varam tako je i kod nasako iskesiras kome ces placati stanarinu
.
Taksa na staovanje je nesrazmjerna taksi u socijalnim državama to ti je ta stanarina.
Kako u EU nema šatorskih naselja po ulicama? (možda neki romi negdje)
-
detroit-mercy
#19917 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da izvines seres ko fokaLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 17:16Dobiju ih samo najsposobniji, zato sam i napisao država neoliberalnog kapitalizma najokrutnijeg tipa,
država kao takva izbacuje najbolje iz svojih redova ali i "ubija" manje sposobne.
Nema humane komponente u tom društvo ali je zbog toga progresivno jer uklanja nesposobne,
ne liječi ih a opstaju samo sposobni a i bogami i miljarderi.
Sta znaci najsposobniji, to kod nas fakultete zavrsavaju dvojkasi. To u Njemackoj kad te u 4tom osnovne stave u Realschule zavrsavas fakultet
Ja znam masu ljudi koji rade sa mnom koji drze razlicite pozicije i kad prica sa tobom, otac radio na liniji, bio varilac, bio ovo ili ono.
CEO GM, zena ciji je otac radio kao tokar je kroz ovaj sistem dosla do jedne od najvisih pozicija u business-u. Howard Schultz, dijete iz socijalnog stana je vlasni Starbucks-a.
Ne znam odakle crpite te informacije
-
detroit-mercy
#19918 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A gdje to dobije, u Njemackojdale cooper wrote: ↑20/08/2020 17:19Ali složićeš se i da ogroman broj siromašnih ljudi nikada ne dobije tu šansu iako žele studirati?detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:17Nisam brojao koliko ih dobije ali ako nisi dobrog materijalnog stanja dobiti ces ih.
- ultima_palabra
#19919 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovdje dosta diskutanata pojma nema o Americi i zivotu tamodetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:14
Kako nema javnog obrazovanja, sve osnovne i srednje skole su besplatne osim privatnih kojih je brat bratu 1% u cijeloj Americi. Cak stavise, ovdje ne kupujes knjige jer ti ih skola daje. Tako da apsolviramo besplatno osnovno i srednje obrazvoanje.
Da ti ne pricam da radnici koji su clanovi unije koje oni beneficije imaju, pozlice ti![]()
Placam stanarinu u svom stanumozes li ti ovo prevesti na nas da te bolje razumijem
.
Ako kupis stan/kucu na kredit normalno je da ces placate ratu kredita, ako se ne varam tako je i kod nasako iskesiras kome ces placati stanarinu
.
-
detroit-mercy
#19920 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ako nemas sta reci nemoj ni pricati bezveze, jer lupetas ko Maxim po divizijiLincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 17:21Bespotrebno uljepšavaš stvari, ali razumijem sve koji brane takav sustav, šta da kažem na ovo o zdravstvu.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:14 Kako nema javnog obrazovanja, sve osnovne i srednje skole su besplatne osim privatnih kojih je brat bratu 1% u cijeloj Americi. Cak stavise, ovdje ne kupujes knjige jer ti ih skola daje. Tako da apsolviramo besplatno osnovno i srednje obrazvoanje.
.
.
Taksa na staovanje je nesrazmjerna taksi u socijalnim državama to ti je ta stanarina.
Kako u EU nema šatorskih naselja po ulicama? (možda neki romi negdje)
I na kraju dodjemo do homelessa
Je li ovaj problem izrazen u USA jeste ali pogledaj i strukutru tih ljudi i vidjeti ces da se u dosta slucajeva radi o ljudima koji su ovisnici. Po meni puno veci problem je droga u USA od svih drugih problema jer ona je ta koja razara ljudske zivote, porodice, ostavlja ljude bez imovine i sl.
Uzgred, pricas o Evropi a masa tih Evropljana svake godine dolazi ovdje da zivi i kopa da ostane jer zbog nekog razloga im se svidja ovdje, pricam on NIjemcima, Englezima, Svedjanima, o ovim drugim da ne pricam.
-
detroit-mercy
#19921 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Lik sjedi u Kaknju i zna bolje o skolama u Americi od mene koji svoju djecu saljem svaki dan u skoluultima_palabra wrote: ↑20/08/2020 17:28Ovdje dosta diskutanata pojma nema o Americi i zivotu tamodetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:14
Kako nema javnog obrazovanja, sve osnovne i srednje skole su besplatne osim privatnih kojih je brat bratu 1% u cijeloj Americi. Cak stavise, ovdje ne kupujes knjige jer ti ih skola daje. Tako da apsolviramo besplatno osnovno i srednje obrazvoanje.
.
.
![]()
Ili zna bolje radno pravo od mene koji radim ovdje
Zna bolje zdravstveni sistem od mene koji se lijecim ovdje
Wtf
- Lincoln-Burrows
#19922 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Polagano sipaš uvrede ali mene to ne pogađa, ipak nisu potrebne.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:35
Ako nemas sta reci nemoj ni pricati bezveze, jer lupetas ko Maxim po diviziji.
I na kraju dodjemo do homelessa. Kojih btw imas i po ulicama Pariza, Berlina i mnogih drugih gradova.
Je li ovaj problem izrazen u USA jeste ali pogledaj i strukutru tih ljudi i vidjeti ces da se u dosta slucajeva radi o ljudima koji su ovisnici. Po meni puno veci problem je droga u USA od svih drugih problema jer ona je ta koja razara ljudske zivote, porodice, ostavlja ljude bez imovine i sl.
Uzgred, pricas o Evropi a masa tih Evropljana svake godine dolazi ovdje da zivi i kopa da ostane jer zbog nekog razloga im se svidja ovdje, pricam on NIjemcima, Englezima, Svedjanima, o ovim drugim da ne pricam.
Pošto ti je nick Detroit mercy, objasni mi kako je Detroit postao grad duhova nakon propasti automobilske industrije,
kako preko 305.000 vlasnika nekretnina, otprilike 47 posto stanovništva koje nešto ima, nije moglo platiti porez.
Zašto je propao državni javni sektor? Jesu li to pravedni porezi?
Gotovo je 14 tisuća ljudi bilo zaposleno u gradskom javnom školstvu, oko 13.200 u gradskoj upravi, 10.500 u Gradskom medicinskom centru, 8500 u Zdravstvenom sustavu Henryja Forda… Prvi privatni poslodavac u Detroitu je General Motors tek na devetom mjestu s 4652 zaposlena, Chrysler sa 4517, da bi sljedeći privatni poslodavac na 16. mjestu bio kockarski hotel MGM Grand Detroit sa 3000 zaposlenih.
Nakon toga grad Detroit postaje grad sa najviše kriminala a na nesreću u gradu vladaju demokrati.
- ultima_palabra
#19923 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
U mene mi zena imala zdravstveno u Americi dok je zivjela i radila u Bosni... i ne samo za sebe nego i za dijete, pa onda dodjemo u USA na odmor i dzaba uradimo vakcine i neke preglede kojih u Bosni nema, ili bi morao dobro iskesirati privatnikudetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:42Lik sjedi u Kaknju i zna bolje o skolama u Americi od mene koji svoju djecu saljem svaki dan u skoluultima_palabra wrote: ↑20/08/2020 17:28Ovdje dosta diskutanata pojma nema o Americi i zivotu tamodetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:14
.
.
![]()
.
Ili zna bolje radno pravo od mene koji radim ovdje.
Zna bolje zdravstveni sistem od mene koji se lijecim ovdje.
Wtf![]()
Pocnem raditi prvi posao ovdje taman prije pandemije i bub, laid off nakon 3 hefte
-
detroit-mercy
#19924 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
1968a I rasni nemiri su uzrok pada Detroita. Bijelci su se povukli preko 8milje i u gradu je ostalo uglavnom crno stanovnistvo. Zato pogledaj gradove oko Detroita i kako se tamo zivi. Imas jedne od najprosperitetnijih gradova za zivot u USA a do prije 30tak godina tu su bile uglavnom farme.Lincoln-Burrows wrote: ↑20/08/2020 17:44Polagano sipaš uvrede ali mene to ne pogađa, ipak nisu potrebne.detroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:35
Ako nemas sta reci nemoj ni pricati bezveze, jer lupetas ko Maxim po diviziji.
I na kraju dodjemo do homelessa. Kojih btw imas i po ulicama Pariza, Berlina i mnogih drugih gradova.
Pošto ti je nick Detroit mercy, objasni mi kako je Detroit postao grad duhova nakon propasti automobilske industrije,
kako preko 305.000 vlasnika nekretnina, otprilike 47 posto stanovništva koje nešto ima, nije moglo platiti porez.
Zašto je propao državni javni sektor? Jesu li to pravedni porezi?
Gotovo je 14 tisuća ljudi bilo zaposleno u gradskom javnom školstvu, oko 13.200 u gradskoj upravi, 10.500 u Gradskom medicinskom centru, 8500 u Zdravstvenom sustavu Henryja Forda… Prvi privatni poslodavac u Detroitu je General Motors tek na devetom mjestu s 4652 zaposlena, Chrysler sa 4517, da bi sljedeći privatni poslodavac na 16. mjestu bio kockarski hotel MGM Grand Detroit sa 3000 zaposlenih.
Nakon toga grad Detroit postaje grad sa najviše kriminala a na nesreću u gradu vladaju demokrati.
Decenije korupirane vlasti u Detroitu su kulminirale sa Kilpatrickom, koji je na kraju uhapsen od strane FBIa i sada je u corci iducih 30tak godina. Pricas o GM u Detroitu a samo u Tech Centru u Warrnenu, koji se naslanja na Detroit radi ok 15 hiljada ljudi. Da dalje ne nabrajam.
Na svu srecu zadnjih par godina administracija u Detroitu se je promijenila i grad pravi ogromne pomake. U zadnjih pet godina je napravljeno vise nego 30 godina prije toga.
Drago mi je da pokazujes interes pa sve sto te interesuje o Detroitu mozemo i na drugoj temi ali prika baratas polovicnim informacijama.
-
detroit-mercy
#19925 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Fakat si uzimao milju sedmicno a nista nisi radioultima_palabra wrote: ↑20/08/2020 17:48U mene mi zena imala zdravstveno u Americi dok je zivjela i radila u Bosni... i ne samo za sebe nego i za dijete, pa onda dodjemo u USA na odmor i dzaba uradimo vakcine i neke preglede kojih u Bosni nema, ili bi morao dobro iskesirati privatnikudetroit-mercy wrote: ↑20/08/2020 17:42Lik sjedi u Kaknju i zna bolje o skolama u Americi od mene koji svoju djecu saljem svaki dan u skolu.
Ili zna bolje radno pravo od mene koji radim ovdje.
Zna bolje zdravstveni sistem od mene koji se lijecim ovdje.
Wtf![]()
![]()
Pocnem raditi prvi posao ovdje taman prije pandemije i bub, laid off nakon 3 hefteDobijem punih federalnih 600 hefticno plus par stoja od drzave... sad je isteklo 600, al je bilo dobro dok je trajalo
![]()