Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
RJ57
#18826 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
po meni je zaobilaznica npr ono što su napravili oko hadžića, ili sarajevska zaobilaznica kuda je prije išao ćiro .... a autoput je autoput, zaobilazi sve živo i ima izlaze za bitna mjesta.
-
edin_the
- So What!
#18828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pametnih novinara nema, a pored njih ni nekih ozbiljnijih aktivista da kažu ovima iz JP Autoceste FBiH i Vlade FBiH da se nose u PM s poklonom i da to otvore već jednom._BataZiv_0809 wrote: ↑12/08/2020 08:07 Ima li ijedan pametan novinar da odgovori ovim idiotima iz autocesta kad kazu da nove kilometre dobijamo "na poklon"boktejebo digli akcize, samo se jos kod kamarara nisu zaduzili a to ce placat nasa cukununucad i onda ti kaze dobijas na poklon
![]()
No što se tiče zaduživanja nisu upravu, rok otplate za većinu kredita je 15 godina, upravo zahvaljujući akcizama, biti će otplaćeni vrlo brzo.
Zenička obilaznica je 10 kilometara između ptelje Drivuša i petlje Donja Gračanice, sve prije i poslije spada u druge dionice, pa tako i tunel Zenica, koji potpada u dionicu autoputa Donja Gračanica - Poprikuše (Zenica - Žepče).
-
Nivelacija
#18829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Najatraktivnija obilaznica u Evropi oko jednog grada.
Jedva cekam otvorenje da se provozam.
Jedva cekam otvorenje da se provozam.
-
zux1
#18830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jucer prodjoh dionicom M17 od Tarcina prema Ivanu. Tamo se definitivno krci teren za pristupne ceste i radi najvjerojatnije na temeljima vijadukta iza Raštelice, a koji ce prelazi preko M17.
-
high_volume
#18831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovaj crnogorski most na Morači, dug je oko 1 km i visok oko 130 m. Naš vijadukt kod Trebižata, visok je oko 100 m i manje dužine.
Hoće li novi most kod Počitelja biti veći?

-
zux1
#18832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
high_volume wrote: ↑17/08/2020 03:57 Ovaj crnogorski most na Morači, dug je oko 1 km i visok oko 130 m. Naš vijadukt kod Trebižata, visok je oko 100 m i manje dužine.
![]()
Most Počitelj će biti dug 980m i visok 100 metara.
-
edin_the
#18833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Most Počitelj će biti u krivini, slično kao Črni Kal u Sloveniji koji je 95m visok i 1km dug. Tako da je Počitelj bolje upoređivati sa ovim slovenačkim nego sa Moračicom, i po dimenzijama i po konfiguraciji

- So What!
#18834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To sam i ja htio da kazem, i usput, top 5 lista najimpresivnijih mostova / vijadukta u ex-Yu ce sigurno biti:
- Moracica (CG)
- Crni Kal (SLO)
- Lepenac (KS)
- Pocitelj (BiH)
- Peljesac (RH)
- drug_profi
#18835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Skradin (Mokrice) na Dalmatini i Limska Draga na ipsilonu su iako dosta kraći, vrlo upečatljivi.
- So What!
#18836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Most Krka - Skradin, kao i mostovi koji vežu kopno Hrvatske i ostrva su jako zanimljivi, no međutim ne vidim ih u grupi megastruktura poput ovih nabrojanih, s obzirom na visinu i dužinu.drug_profi wrote: ↑17/08/2020 20:47Skradin (Mokrice) na Dalmatini i Limska Draga na ipsilonu su iako dosta kraći, vrlo upečatljivi.
Recimo most Drava na hrvatskom dijelu koridora Vc kod Osijeka je prelijep, mnogo ljepši nego ijedan most u BiH, po mom mišljenju, ali nema tu gigantsku crtu poput navedenih.
Limska Draga mi je više u rangu vijadukta Pavlovići i Trežibat u Hercegovini, impresivni, ali i ne tako rijetke strukture u tim gabaritima.
Recimo most Babina Rijeka na Zeničkoj obilaznici je ovako zanimljiva kraća struktura kako izgledom tako i zahtjevnom tehnikom izgradnje, iako je BiH više zemlja tunela nego nekih mostova.
Od infrastrukture iz bivše države, željeznički vijadukti u Tarčinu su prava ljepota i most preko Jablaničkog jezera mi je isto tako predivan.
-
high_volume
#18837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako se definira ljepota mosta?
Šta je ružan most, a šta lijep?
- drug_profi
#18838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Onaj koji ne nagrđuje krajolik, već ga obogaćuje. Istom, koji nudi pogled na krajolik koji ne bi dobio bez njega.
-
high_volume
#18839 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drug_profi wrote: ↑18/08/2020 01:21 Onaj koji ne nagrđuje krajolik, već ga obogaćuje. Istom, koji nudi pogled na krajolik koji ne bi dobio bez njega.
- So What!
#18840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Eto ga drug_profi sve reče, ja ću se nadovezati s primjerom.high_volume wrote: ↑18/08/2020 01:10
Dakle lijep most je onaj koji bi neko došao da slika zajedno sa krajolikom, a gdje isti čini jedno s isitm krajolikom.
Primjer onako za most koji ima dosadan dizajn je most Svilaj, ljepota ga je gledati samo zbog njegovog značaja, ali most kao most nije nešto što bi stao i uslikao.
Najčešće u ovu grupu lijepih mostova spadaju željeznički mostovi, pa slike vozova kako prelaze prkeo tih mostova su obično predivan prizor.
A ovo ispod na slici je vijadukt Črni Kal u magli, većina će se složiti da magično izgleda u ovom kadru.

Iako još nije završen, most Babina Rijeka već okupira mnoge fotografije nastale oko Zenice, pogotov panoramske slike grada, jer je već postao dominantan objekat iznad grada koji će s godinama, uvjeren sam, postati neki svojevrsni simbol grada.

-
high_volume
#18841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajde nemoj zajebavati da je ovo odgovor na pitanje o definiciji ljepote mostaSo What! wrote: ↑18/08/2020 09:06Eto ga drug_profi sve reče, ja ću se nadovezati s primjerom.high_volume wrote: ↑18/08/2020 01:10
Dakle lijep most je onaj koji bi neko došao da slika zajedno sa krajolikom, a gdje isti čini jedno s isitm krajolikom.
Najčešće u ovu grupu lijepih mostova spadaju željeznički mostovi, pa slike vozova kako prelaze prkeo tih mostova su obično predivan prizor.
Onaj koji ne nagrđuje krajolik, već ga obogaćuje. Istom, koji nudi pogled na krajolik koji ne bi dobio bez njega.
Nečija ljepota, subjektivan je osjeća, ali kazati da je neki građevinski objekat lijep definicijom da je takav jer bi neko došao da ga slika zajedno s krajolikom je vrhunski besmislen odgovor
- Dope_Man
#18842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije tu nista besmisleno. Lijepo ono sto izaziva divljenje zbog svoje ljepote (a koje se izmedju ostalog iskazuje time i sto ljudi namjenski idu slikati objekat).
Naravno da je ljepota necega na kraju dana stvar svacijih individualnih preferencija i ukusa, i samim tim se nikad nece svi sloziti da je nesto lijepo. Ali odgovor iznad je prilicno lijepo objasnio sta to znaci lijepo. Generalno je to neka simetrija i sklad sa okolinom.
Naravno da je ljepota necega na kraju dana stvar svacijih individualnih preferencija i ukusa, i samim tim se nikad nece svi sloziti da je nesto lijepo. Ali odgovor iznad je prilicno lijepo objasnio sta to znaci lijepo. Generalno je to neka simetrija i sklad sa okolinom.
- So What!
#18843 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobro kolega, ja sam dosao, da misljenja razmjenjujem, i naveo sam jedan primjer, jedan od 100 nacina, koji moze potvrditi da neki element kod posmatraca izaziva divljenje, a ti si odlucio da se u maniru standardnog forumasa naklapas.high_volume wrote: ↑18/08/2020 09:12Nečija ljepota, subjektivan je osjeća, ali kazati da je neki građevinski objekat lijep definicijom da je takav jer bi neko došao da ga slika zajedno s krajolikom je vrhunski besmislen odgovor
-
mef11
#18844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Institut IGH nadzirat će radove na poddionici Tarčin- Ivan
Institut IGH je putem Zagrebačke berze objavio da je potpisao ugovor s Javnim poduzećem Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar za konsultantske usluge na nadzoru izgradnje autoceste na koridoru V.c, dionica Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin- Ivan, ulaz u tunel Ivan.
Vrijednost ugovora iznosi gotovo 2,1 milion eura (bez PDV-a).
Predviđeni rok pružanja usluga je 46 mjeseci od uvođenja u posao, naveli su iz Instituta IGH.
Poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1. duga je 4,9 km, a značajniji objekti na njoj su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara.
Na poddionici su planirana i dva odmorišta.
Gradnja ove poddionice finansira se bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,7 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i sa 50 miliona eura osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB).
LOT2 na ovoj poddionici je izgradnja tunela Ivan, čija gradnja je u oktobru prošle godine povjerena kompaniji Euro-Asfalt Sarajevo.
Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57,63 miliona eura bez PDV-a.
Indikator.ba
Institut IGH je putem Zagrebačke berze objavio da je potpisao ugovor s Javnim poduzećem Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar za konsultantske usluge na nadzoru izgradnje autoceste na koridoru V.c, dionica Tarčin-Konjic, poddionica Tarčin- Ivan, ulaz u tunel Ivan.
Vrijednost ugovora iznosi gotovo 2,1 milion eura (bez PDV-a).
Predviđeni rok pružanja usluga je 46 mjeseci od uvođenja u posao, naveli su iz Instituta IGH.
Poddionica Tarčin – ulaz u tunel Ivan, LOT 1. duga je 4,9 km, a značajniji objekti na njoj su most Raštelica 1 dužine 518 metara i most Raštelica 2 dužine 609 metara.
Na poddionici su planirana i dva odmorišta.
Gradnja ove poddionice finansira se bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,7 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i sa 50 miliona eura osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB).
LOT2 na ovoj poddionici je izgradnja tunela Ivan, čija gradnja je u oktobru prošle godine povjerena kompaniji Euro-Asfalt Sarajevo.
Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Ivan je 57,63 miliona eura bez PDV-a.
Indikator.ba
- studeni76
#18845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pitanje za upucene.
Hoce li biti kakve koristi od ovog dijela Tarcin-Tunel Ivan (racunajuci i sam tunel) kada se zavrsi? Moze li se to koristiti ukoliko nije uradjen dio do Ovcara? Nekako mi nema logike da se u planini radi privremena petlja 4-5km udaljena od izlaza Tarcin
Hoce li biti kakve koristi od ovog dijela Tarcin-Tunel Ivan (racunajuci i sam tunel) kada se zavrsi? Moze li se to koristiti ukoliko nije uradjen dio do Ovcara? Nekako mi nema logike da se u planini radi privremena petlja 4-5km udaljena od izlaza Tarcin
-
toooka
#18846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da si pogledao samo 6-7 postova unazad, vidio bi šta će biti sa ovom dionicom nakon završetka...studeni76 wrote: ↑19/08/2020 10:32 Pitanje za upucene.
-
mistek
#18847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Već na M17 možeš da vidiš mjesto privremenog priključka, prije Bradine.studeni76 wrote: ↑19/08/2020 10:32 Pitanje za upucene.
- dr_Evil
#18848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Glupost, impresivnije bi bilo sto puta da su napravili sa sajlama kao sto se danas radi, ovako je puka kopija slovenskog. Lopovske autoceste, samo uhljebe proizvode
- dr_Evil
- geralt
#18850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To je vec stvar subjektivnog dojma. Meni su recimo i Crni Kal i usvojeno idejno rjesenje Pociteljskog mosta lijepe gradjevine.
S druge strane, sa sajlama je recimo most "Franjo Tudjman" u Dubrovniku koji ne bih proglasavao za neko remek-djelo ljepote (najvise zbog nesimetrije), plus sto se zbog takvog nacina konstrukcije most mora zatvarati svaki put kad bura puhne.
S druge strane, sa sajlama je recimo most "Franjo Tudjman" u Dubrovniku koji ne bih proglasavao za neko remek-djelo ljepote (najvise zbog nesimetrije), plus sto se zbog takvog nacina konstrukcije most mora zatvarati svaki put kad bura puhne.