Bleiburg - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_opstojnost_

#2201 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by _opstojnost_ »

piupiu wrote: 16/05/2020 17:30 Komentar same mise, svakako niko ništa.

Ako je to istina, ne valja onda Puljić više..

Nisam religiozan, ali koliko sam ja shvatio, svaki vjerski služitelj, tipa svećenik, pop, imam. Valjda su oni upravo ti koji trebaju da mole za sve duše, koliko god one bile dobre ili loše i da je Bog onaj koji će im suditi na kraju?

Ako je ovo stvarno rekao Puljić, pretjerao je.. On od svih ljudi je trebao najviše da održava neutralnost u ovoj situaciji.
Bloo
Globalna šefica

#2202 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Bloo »

“Are you a communist?”
“No I am an anti-fascist”
“For a long time?”
“Since I have understood fascism.”
– Ernest Hemingway, For Whom the Bell Tolls
piupiu

#2203 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

sadie_forever wrote: 16/05/2020 17:22
Connaisseur Karlin wrote: 16/05/2020 17:12 emigrirali su i u tadasnju Zapadnu Evropu , ali ih je UDBA posmatrala :-D

lutanju se moze zahvaliti svim prethodnim sistemima, ali i danasnjem sistemu , jos nikako da se postavi jasan stav muslimana

bosnjacka politika je danas podrzala misu, na zalost !

ali,svijest muslimana ( necu reci bosnjaka) je definitivno pozitivnija i bolja od katolika i pravoslavaca u BiH nije toliko zatrovana poput drugih sa ustastvom i centistvom :-D
Bosnjaci su podjeljeni na dvije struje.Ljevicari ,desnicari..i kod nas su te podjele zesce nego kod Hrvata ili Srba.Kod nas idu toliko daleko da se identitet mjenja,ljevicar je Bosanac koji obozava Tita ...i te dvije struje se strastveno ne mogu.Mislim da je ovo za psihologe...kako je ovako narod uspio da se podjeli,jedan narod koji je uz to mali.Mislim da je obican narod tu negdje izmedju,nisu odrekli se vjere kao ovi "profesionalni titoisti" ali nisu ni toliko zadrti kao ovi "profesionalni bosnjaci" :D :D Ali ipak kao i ostali narodi Balkana vise naginju desnicarima,jer ocito da oni pobjedjuju sta god uradili vec preko 20 godina

Ne daj Bože da svi isto mislimo i imamo iste stavove, koliko god koga gdje da ima, posebno ovdje, gdje je narod još uvijek odgojen da misli totalitarno i kolektivistički.

Evo primjera - ti misliš da neko mijenja identitet u Bosanca, a inače bi bio Bošnjak da nije ljevice i desnice. :D :kiss:
Toffee karamela

#2204 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Toffee karamela »

garankich2013 wrote: 16/05/2020 17:19 Image
Image
Pa koliko cu jos puta ugledat Ratkovu sliku ovdje majke vam ga mile...onaj vjesa Romela, ovaj Mladica
kakavdanakneiskustvu

#2205 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... xPnzhiACTA

ne kontam što su je evientirali,zna li neko pobliže razlog tome?
Connaisseur Karlin

#2206 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Connaisseur Karlin »

sherbett wrote: 16/05/2020 17:39
_opstojnost_ wrote: 16/05/2020 17:24 Evo baš pratim ovih par dana ovaj događaj, mlađa sam generacija (01+), raspitah se sa drugovima i drugaricama šta oni misle. Nekako svi mi imamo isto mišljenje. BIlo je što je bilo, hajmo naprijed. A vezano za održavanje mise, pa evo da ne pričam za druge, meni lično ne smeta.

Nekako realno gledajući, ti ljudi jesu zaslužili smrt, ako su ubijali civile, vršili mnoga zlodjela, ali opet sa druge strane, Partizani izignorisaše KOMPLETNO treću ženevsku konvenciju. Kako su Ameri nacističke vojnike strpali ne u logor nego u PoW kamp, dali im da rade i da zarade, i kad su se vratili u Njemačku ponovo su joj pokrenuli ekonomiju.

Ne znam.

Ja bih više volio da je sa tim nacistima/fašistima postupano humano, te da im se sudilo tipa Nirnberškog procesa, ali vjerovatno bi bili i na taj i na ovaj način koji se desio osuđeni na smrt. Pa se ne mijenja nešto ishod.

Mene više muči činjenica da sigurno od 1000 vojnika, jedan nacista/fašista nije bio krvoločni ubica, nego čovjek koji je ratovao za te neke nove ideale, poštovao pravila rata i nije ubijao civile, i na kraju ga snađe marš od hiljadu kilometara i smrt od bajoneta u tri naveče u šumi.

Većina ih je bila loša, ali radi te šačice dobrih koji nisu zaslužili smrt, ja nisam protiv mise. Njihove duše nisu ništa više krive no što su partizani, jer su oni samo vojnici koji su poštovali sukob, onako, kako je ljudski.

A ovi ostali što su palili, ubijali, silovali, sve loše radili civilima; njih mi nije žao. Njih su trebali prve ubiti. Međutim to je problem. Kako znati ko je dobar, a ko je loš?

Nikako..

Pa onda ostane, da li prema svima biti dobar ili loš?

Ja bih radije odabrao dobar. Da me pitate, šta bi radije, osudio jednog nevinog čovjeka na 10 godina zatvora (mimo Bleiburga, generačno pričam) ili ne osudio sto lopova jer nisi imao 1000% čvrste dokaze, a svi znaju da su ukrali, ja bih radije pustio 100 lopova.

Mirnija mi je duša kad znam da nisam uradio zlo dobrom čovjeku, a uradio dobro lošim ljudima.

Ali možda sam i ja glup jer sam mlad, ne znam.
Bravo!

I nemoj dozvolit nicijoj losoj paradigmi da te uvuce u svoju tamu.

Sto se same kolone tice i ubijanja civila ja sam slusala od svjedoka.
U toj je koloni bilo nevinih a i mnogi nevini su bjezali puskama po sumama
Nisu uvijek svi nevini al nisu ni krivi

Bitno je objektivno i realno, ucenjem kriticki promisljati
bilo je nevinih i u kolonam za Jasenovac

bilo je mnogo nevnih u raznim kolonama od strane ustasa etnika pa i partizana

ali tebi su samo vazne nevine osobe iz jedne grupe , ostali , nije vazno , to zdrava ljudska pamt ne moze normlano sazvakati :thumbup:
MorningStar

#2207 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by MorningStar »

Bloo wrote: 16/05/2020 17:43 “Are you a communist?”
“No I am an anti-fascist”
“For a long time?”
“Since I have understood fascism.”
– Ernest Hemingway, For Whom the Bell Tolls
“Are you a communist?”
“No I am an titoist”
“For a long time?”
“Since I have understood where I live.”

:D
Bloo
Globalna šefica

#2208 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Bloo »

Toffee karamela wrote: 16/05/2020 17:44
Pa koliko cu jos puta ugledat Ratkovu sliku ovdje majke vam ga mile...onaj vjesa Romela, ovaj Mladica
Mogul ja Pattona. Sladak ko Dodo nas. :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#2209 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by kakavdanakneiskustvu »

ajde da se pravimo budale,slijepi ,nevješti,šta mislite bi li delegacija HDZ,i jednog i drugog HDZ ,bili na misi za nevine zrtve iz WW2 a koje su pobili,poklali ustaše?,mislim koliko znam HDZ i jedan i drugi palamude o antifasizmu,rezoluciji vijeća evrope o osudi zločina svih totalitarnih rezima,i tako to,a šta mislite bi li Čović,Ljubić bili na takvoj misi,komemoraciji?
Connaisseur Karlin

#2210 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Connaisseur Karlin »

[quote]Organisation for Security and Cooperation in Europe Ambassador Kathleen Kavalec and several diplomats laid wreaths and flowers at another monument to the Sarajevo victims of fascism and at the Jewish cemetery.[/quote]

:thumbup:
TheMule

#2211 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by TheMule »

_opstojnost_ wrote: 16/05/2020 17:24 Evo baš pratim ovih par dana ovaj događaj, mlađa sam generacija (01+), raspitah se sa drugovima i drugaricama šta oni misle. Nekako svi mi imamo isto mišljenje. BIlo je što je bilo, hajmo naprijed. A vezano za održavanje mise, pa evo da ne pričam za druge, meni lično ne smeta.

Nekako realno gledajući, ti ljudi jesu zaslužili smrt, ako su ubijali civile, vršili mnoga zlodjela, ali opet sa druge strane, Partizani izignorisaše KOMPLETNO treću ženevsku konvenciju. Kako su Ameri nacističke vojnike strpali ne u logor nego u PoW kamp, dali im da rade i da zarade, i kad su se vratili u Njemačku ponovo su joj pokrenuli ekonomiju.

Ne znam.

Ja bih više volio da je sa tim nacistima/fašistima postupano humano, te da im se sudilo tipa Nirnberškog procesa, ali vjerovatno bi bili i na taj i na ovaj način koji se desio osuđeni na smrt. Pa se ne mijenja nešto ishod.

Mene više muči činjenica da sigurno od 1000 vojnika, jedan nacista/fašista nije bio krvoločni ubica, nego čovjek koji je ratovao za te neke nove ideale, poštovao pravila rata i nije ubijao civile, i na kraju ga snađe marš od hiljadu kilometara i smrt od bajoneta u tri naveče u šumi.

Većina ih je bila loša, ali radi te šačice dobrih koji nisu zaslužili smrt, ja nisam protiv mise. Njihove duše nisu ništa više krive no što su partizani, jer su oni samo vojnici koji su poštovali sukob, onako, kako je ljudski.

A ovi ostali što su palili, ubijali, silovali, sve loše radili civilima; njih mi nije žao. Njih su trebali prve ubiti. Međutim to je problem. Kako znati ko je dobar, a ko je loš?

Nikako..

Ja bih radije odabrao dobar. Da me pitate, šta bi radije, osudio jednog nevinog čovjeka na 10 godina zatvora (mimo Bleiburga, generačno pričam) ili ne osudio sto lopova jer nisi imao 1000% čvrste dokaze, a svi znaju da su ukrali, ja bih radije pustio 100 lopova.

Mirnija mi je duša kad znam da nisam uradio zlo dobrom čovjeku, a uradio dobro lošim ljudima.

Bravo!

Postoji dosta paralela izmjedju Blaiburga i Srebrenice, naravno nisu isti dogadjaji, ali ima dosta i slicnosti.

Vojska u povlacenju na slobodnu teritoriju, rat zavsen/mir zagarantovan od strane UN-a, neki razoruzani, dosta civila, masovne grobnice, sekundarne grobnice, zataskavanja, igra sa brojevima, izgovori, osveta za prave ili imaginarne zlocine, negiranja, fokus na dogadjaj dok se ignorisu drugi, politizacija, itd.

Isti modus operandi strane koja je pocinila zlocin 50 godina kasnije
MorningStar

#2212 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by MorningStar »

Ovo je ko bijeli luk protiv vampira samo radi protiv etno zatupljenih novopecenih fasista :D

Image

Image
piupiu

#2213 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

kakavdanakneiskustvu wrote: 16/05/2020 17:45 https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... xPnzhiACTA

ne kontam što su je evientirali,zna li neko pobliže razlog tome?
I ja bih voljela znati. Ja sam stajala pred njima, slikala ih, dobacivala im, niko me nije ni pogledao.
Kikibombona

#2214 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kikibombona »

Ne znam.

Nikako..

Ja bih radije odabrao dobar. Da me pitate, šta bi radije, osudio jednog nevinog čovjeka na 10 godina zatvora (mimo Bleiburga, generalno pričam) ili ne osudio sto lopova jer nisi imao 1000% čvrste dokaze, a svi znaju da su ukrali, ja bih radije pustio 100 lopova.

Prijatelju, zapitaj se zasto Katolicka crkva ne odrzava mise za nevine zrtve ustaskog rezima?

Zapitaj se zasto Katolicka crkva nije proglasila ustaski rezim i ideologiju kao anti-ljudske pojave.

Misa je hinjsko velicanje ustastva.
CikCikCikPogodi

#2215 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by CikCikCikPogodi »

Jednom sam ulazio u rezidenciju Vinka Puljica. To je sve u mramoru od poda do plafona, lift, sva vrata i namjestaj od punog drveta. I onda Vinko ulazi u svoju Skodu da se provoza 300 metara dok njegove pudlice moraju prosetati.
CikCikCikPogodi

#2216 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by CikCikCikPogodi »

sherbett wrote: 16/05/2020 18:06
CikCikCikPogodi wrote: 16/05/2020 18:04 Jednom sam ulazio u rezidenciju Vinka Puljica. To je sve u mramoru od poda do plafona, lift, sva vrata i namjestaj od punog drveta. I onda Vinko ulazi u svoju Skodu da se provoza 300 metara dok njegove pudlice moraju prosetati.
Uh a da vidis tek Vatikan
Buraz vilica bi ti otpala
Da im nije dolazio papa jos uvijek bi bili truhla fasada i odron.
spreca

#2217 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by spreca »

_opstojnost_ wrote: 16/05/2020 17:39

Nisam religiozan, ali koliko sam ja shvatio, svaki vjerski služitelj, tipa svećenik, pop, imam. Valjda su oni upravo ti koji trebaju da mole za sve duše, koliko god one bile dobre ili loše i da je Bog onaj koji će im suditi na kraju?

Ako je ovo stvarno rekao Puljić, pretjerao je.. On od svih ljudi je trebao najviše da održava neutralnost u ovoj situaciji.
Jel ono bjese pilsel unuk A.Pavelica ako se ne varam?cini mi se da je to jednom izjavio u CD kod Senada ako nije od pavelica onda je od nekog drugog iz ustaske komande
piupiu

#2218 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

_opstojnost_ wrote: 16/05/2020 17:39 Ako je to istina, ne valja onda Puljić više..

Od samog početka je ova misa politički, a ne vjerski čin.
piupiu

#2219 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by piupiu »

spreca wrote: 16/05/2020 18:09 Jel ono bjese pilsel unuk A.Pavelica ako se ne varam?cini mi se da je to jednom izjavio u CD kod Senada ako nije od pavelica onda je od nekog drugog iz ustaske komande
Nije unuk, ali je iz ustaške emigracije, kojima je Pavelić bio kućni prijatelj.
coco1

#2220 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by coco1 »

sherbett wrote: 16/05/2020 17:41
coco1 wrote: 16/05/2020 15:10
sherbett wrote: 16/05/2020 12:35 Meni je najjace kako pojedinima smeta Misa za zrtve rata i zlocina zato sto se radi o Hrvatima u vrijeme NDH, dok sigurna sam, neki od njih kopaju po maticnim knjigama nebi li iz istog doba nasli da im se pradjed ili deda kojim slucajem ikad izjasnio nekako kako bi mogli danas na tim osnovama trazit RH tj. EU pasosh

Muslim ima gro takvih slucajeva na onoj temi o RH drzavljanstvu

A tad nije problem bit Hrvat u vrijeme II. Sv. Rata

Jadno!
to, sto je neko hrvat, nikada, nikome normalnom nije smetalo. smeta ustastvo i fasizam, bilo da li dolazi od hrvata ili bosnjaka, pripadnika ustaskih, koljackih jedinica.

ne provlacite pricu o ugrozenosti tamo gdje je nema ni u naznaci. mise se, uredno, svake nedelje odrzavaju u svim katolickim crkvama u sarajevu. ponocka, uoci bozica, u i pred katedralom, masa raje, VECINOM ne hrvata, pa i ja izadjem, jer mi je 50 metara od stana. eto, da, uvelicam taj dogadjaj koji znaci mojim komsijama i koji njima predstavlja radost. kada je nekome zasmetala bilo koja misa ili ponocka ili bilo koji drugi hrvatski crkveni dogadjaj, a koji ne vrijedja i ne provocira druge i drugacije?

od tebe, JADAN rezon ili ne znas o cemu pricas, jer, ako dobro kontam ti si iz zagreba. ovakvim pisanjem vrijedjas mene direktno, jer ispada da sam protiv hrvata, jer sam protiv ustasa i fasizma, s koje god strane on dolazio. a, ne razdvajam jude po vjeroispovjesti, nego po postenju i covjecnosti.
U pravu si. Nemam pojma o cemu pricas.

E da i hvala tebi i vama do neba sto katolici imaju mogucnost u svojoj zemlji obavljat vjerske obrede jer ste vi tolerantni.
za tvoju informaciju, u sarajevu, stotinama godina (izuzevsi one za vrijeme vladavine ndh) ne samo hrvati (ovdje tako, sami sebe, nazivaju katolici, ako im kazes da su bosanski katolici, naljute se. isto je i sa srbima/pravoslavcima), nego i srbi i jevreji i romi (npr djurdjevdan) i muslimani... imaju mogucnost obavljanja vjerskih obreda i slavlja praznika. opet ti kazem, pucas u prazno, pogotovo izdaleka, kako bi se predstavila pripadnicom "promicatelja evropskih vrijednosti", a, nasuprot tome, mene zaostalim bosnjom, kojem smeta drugo i drugacije.

samo sto ja nemam problem reci i priznati da su i muslimani cinili zlocine u ustaskim odorama i podrzavali fasizam, koji je pocinio najvece zlo nastalo od postanka svijeta i da je svaki musliman koji je podrzavao i ucestvovao u tim zlocinima zasluzio kaznu, pa i bez sudjenja, jer ni on sam nije sudio prije nego je nekoga klao ili udarao macolom u potiljak.

a, ti, ocito imas problem isto to reci za luburica, pavelica i njima slicne.

danasnja misa je, prvenstveno, posvecena za pokoj dusi luburicu, pavelicu i drugim zlotvorima i kao takvu je osudjujem i ne podrzavam. ako ce, prema katolickim vjerovanjima, doci do vaskrsnuca i da ce pritom vaskrsnuti luburic, pavelic i njima slicni... daBogda sva ta prica o vaskrsnucu bila ubleha. mada, ima vas, pa ih vec izvlacite iz mrtvih. valjda vam fali ndh i hrvatska do drine.

misu za sve nevino stradale, u blajburgu, sarajevu, zagrebu, zapadnoj bosni, jasenovcu, istocnoj bosni, hrvatskoj, srbiji... ne da cu podrzati rijecima, nego dati svoj doprinos prisustvom, ako nista, kao nijemi posmatrac.

uvijek cu biti dobar drug, prijatelj, komsija... ne samo svakom hrvatu, sve dok i on mene prihvata kao sebi ravnog i jednakog. ako me neko smatra "hrvatskim cvijecem", zajebat ce se u procjeni, zestoko.
Porodice Foht

#2221 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Porodice Foht »

spreca wrote: 16/05/2020 18:09
_opstojnost_ wrote: 16/05/2020 17:39

Jel ono bjese pilsel unuk A.Pavelica ako se ne varam?cini mi se da je to jednom izjavio u CD kod Senada ako nije od pavelica onda je od nekog drugog iz ustaske komande
Jeste, ali samo jednog ustase ne i Ante s Bradine i ne libi se to reci. Hrabar je, ali kao dobar intelektualac umije i s tom delikatnom materijom da se nosi.
Last edited by Porodice Foht on 16/05/2020 18:16, edited 1 time in total.
Kikibombona

#2222 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Kikibombona »

TheMule wrote: 16/05/2020 17:58

Ne znam.

Nikako..

Bravo!

Postoji dosta paralela izmjedju Blaiburga i Srebrenice, naravno nisu isti dogadjaji, ali ima dosta i slicnosti.

Vojska u povlacenju na slobodnu teritoriju, rat zavsen/mir zagarantovan od strane UN-a, neki razoruzani, dosta civila, masovne grobnice, sekundarne grobnice, zataskavanja, igra sa brojevima, izgovori, osveta za prave ili imaginarne zlocine, negiranja, fokus na dogadjaj dok se ignorisu drugi, politizacija, itd.

Isti modus operandi strane koja je pocinila zlocin 50 godina kasnije
Uporedio si Srebrenicane sa fasistickom vojskom u povlacenju. Vojska koja je pocinila genocid u Jasenovcu. Bas si pljunuo na Srebrenicu ovom izjavom.
Toffee karamela

#2223 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by Toffee karamela »

Bloo wrote: 16/05/2020 17:48
Toffee karamela wrote: 16/05/2020 17:44
Mogul ja Pattona. Sladak ko Dodo nas. :mrgreen:
Cuj Patton i Dodo?

Vise je licio na rahmetli Sulejmana Tihica :lol:

Mislim pravi on,ne iz filma :kiss:
hugollino

#2224 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by hugollino »

piupiu wrote: 16/05/2020 16:04
hugollino wrote: 16/05/2020 15:59 Koliko je poznato nije Misa bila za Bleiburg nego za nevine žrtve... Zanimljivo da se "ovi vrli antifašisti" nisu bunili niti protestirali i šetali u mimohodima kada je jedna škola u Sarajevu dobila ime po Fašistu i Radikalu Mustafi Busuladžiću! Toliko o multikulturalnosti i duhu Sarajeva....
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... era/293098

https://www.slobodnaevropa.org/a/skola- ... 82495.html

:D
Žalosno je govoriti o multikulturalnom Sarajevu, Sarajevskoj raji, duši Sarajeva, Antifašizmu kada se na to već od kraja rata gleda samo jednostrano. Multikulturalno je samo onda kada je u pitanju više verzija jedne kulture, drugačije se ne prihvaća. Ima dušu samo onda kada je treba iskoristiti. Ima raju samo onda kada se radi o "mojoj" raji. Ima Antifašizam samo onda kada se osuđuju drugačiji (nekoć gay populacija, danas misa). Isti taj Antifašizam nema kada je u pitanju "naš čovjek" pa makar on bio i radikal iz pokreta Mladih muslimana ili pak Ustaša. Nema veze "naš je". Tako će na kraju završiti i priča s respiratorima, nema veze "naš je čoek" napatio se u Srebrenici, hajde bolje on nego netko iz Hercegovine. Prihvaćamo samo one koji su uz "nas" i koji misle kao mi.
U Sarajevu i danas postoji škola u Ahatovicima koja nosi ime Mustafe Busuladžića a imamo i ulice Envera Colakovica, Sulejmana Pacariza, Huseina Đoze, ali to ne smeta jer ne na "našoj" strani priče i "naši su ljudi"... Ovdje je odavno Antifažizam samo jednostran.Odavno ovaj grad nije multikulturalan, odavno nema dušu i odavno je jednakiji za jedne...
TheMule

#2225 Re: Bleiburg - Sarajevo

Post by TheMule »

Kikibombona wrote: 16/05/2020 18:16

Uporedio si Srebrenicane sa fasistickom vojskom u povlacenju. Vojska koja je pocinila genocid u Jasenovcu. Bas si pljunuo na Srebrenicu ovom izjavom.
Ne mogu meni neko dijete i zena ubijeni u Blaiburgu bit opasnost, dio fasisticke vojske, niti predmet pljuvanja.
Locked