sherbett wrote: ↑16/05/2020 17:41
coco1 wrote: ↑16/05/2020 15:10
sherbett wrote: ↑16/05/2020 12:35
Meni je najjace kako pojedinima smeta Misa za zrtve rata i zlocina zato sto se radi o Hrvatima u vrijeme NDH, dok sigurna sam, neki od njih kopaju po maticnim knjigama nebi li iz istog doba nasli da im se pradjed ili deda kojim slucajem ikad izjasnio nekako kako bi mogli danas na tim osnovama trazit RH tj. EU pasosh
Muslim ima gro takvih slucajeva na onoj temi o RH drzavljanstvu
A tad nije problem bit Hrvat u vrijeme II. Sv. Rata
Jadno!
to, sto je neko hrvat, nikada, nikome normalnom nije smetalo. smeta ustastvo i fasizam, bilo da li dolazi od hrvata ili bosnjaka, pripadnika ustaskih, koljackih jedinica.
ne provlacite pricu o ugrozenosti tamo gdje je nema ni u naznaci. mise se, uredno, svake nedelje odrzavaju u svim katolickim crkvama u sarajevu. ponocka, uoci bozica, u i pred katedralom, masa raje, VECINOM ne hrvata, pa i ja izadjem, jer mi je 50 metara od stana. eto, da, uvelicam taj dogadjaj koji znaci mojim komsijama i koji njima predstavlja radost. kada je nekome zasmetala bilo koja misa ili ponocka ili bilo koji drugi hrvatski crkveni dogadjaj, a koji ne vrijedja i ne provocira druge i drugacije?
od tebe, JADAN rezon ili ne znas o cemu pricas, jer, ako dobro kontam ti si iz zagreba. ovakvim pisanjem vrijedjas mene direktno, jer ispada da sam protiv hrvata, jer sam protiv ustasa i fasizma, s koje god strane on dolazio. a, ne razdvajam jude po vjeroispovjesti, nego po postenju i covjecnosti.
U pravu si. Nemam pojma o cemu pricas.
E da i hvala tebi i vama do neba sto katolici imaju mogucnost u svojoj zemlji obavljat vjerske obrede jer ste vi tolerantni.
za tvoju informaciju, u sarajevu, stotinama godina (izuzevsi one za vrijeme vladavine ndh) ne samo hrvati (ovdje tako, sami sebe, nazivaju katolici, ako im kazes da su bosanski katolici, naljute se. isto je i sa srbima/pravoslavcima), nego i srbi i jevreji i romi (npr djurdjevdan) i muslimani... imaju mogucnost obavljanja vjerskih obreda i slavlja praznika. opet ti kazem, pucas u prazno, pogotovo izdaleka, kako bi se predstavila pripadnicom "promicatelja evropskih vrijednosti", a, nasuprot tome, mene zaostalim bosnjom, kojem smeta drugo i drugacije.
samo sto ja nemam problem reci i priznati da su i muslimani cinili zlocine u ustaskim odorama i podrzavali fasizam, koji je pocinio najvece zlo nastalo od postanka svijeta i da je svaki musliman koji je podrzavao i ucestvovao u tim zlocinima zasluzio kaznu, pa i bez sudjenja, jer ni on sam nije sudio prije nego je nekoga klao ili udarao macolom u potiljak.
a, ti, ocito imas problem isto to reci za luburica, pavelica i njima slicne.
danasnja misa je, prvenstveno, posvecena za pokoj dusi luburicu, pavelicu i drugim zlotvorima i kao takvu je osudjujem i ne podrzavam. ako ce, prema katolickim vjerovanjima, doci do vaskrsnuca i da ce pritom vaskrsnuti luburic, pavelic i njima slicni... daBogda sva ta prica o vaskrsnucu bila ubleha. mada, ima vas, pa ih vec izvlacite iz mrtvih. valjda vam fali ndh i hrvatska do drine.
misu za sve nevino stradale, u blajburgu, sarajevu, zagrebu, zapadnoj bosni, jasenovcu, istocnoj bosni, hrvatskoj, srbiji... ne da cu podrzati rijecima, nego dati svoj doprinos prisustvom, ako nista, kao nijemi posmatrac.
uvijek cu biti dobar drug, prijatelj, komsija... ne samo svakom hrvatu, sve dok i on mene prihvata kao sebi ravnog i jednakog. ako me neko smatra "hrvatskim cvijecem", zajebat ce se u procjeni, zestoko.