exliberal-ex wrote: ↑16/05/2020 06:13
Mi stariji koji smo bili u gradu znali smo o tome, pisalo je u novinama to je glavni izvor informacija bio....ajd da se kaze nije se moglo tad zasto se nije zvanicna vlast bunila kad je vracen Saric i sahranjen u crkvi na M.Dvoru...zasto je IZ dozvoljavala ucenje dove na ustaskom obiljezavanju Blajbuga ako su protiv toga, zasto se sad uci dova na Mirogoju ako je ovo "politicki osjetljivo pitanje u Sarajevu " ?
Iz Sarajeva je otislo dosta, slazem se ali je i doselilo dosta.
Zasto toj vecini antifazizam nije urodjen...nisu samo doselile nove nego i starije generacije?
Zato sto se politika vodi kao sto sam opisao Zeljkov kabinet..., zvanicno Tito , nezvanicno...
ili treba da napisem.....kako srbi izadjose tako izlapi i antifazizam .....o najebao sam sad
Ja 95. za Blajburg uopšte nisam znala; a to obilježavanje u Sa je toliko bilo 'top of mind' da ga se skoro niko ne sjeća. To za Šarića sam tek skontala prije jedno 2 godine, kad sam ušla u katedralu onako, malo da razgledam kad nema nikoga. I vidim - on, neka 200x godina. A uopšte nisam znala za čitavu priču, ni gdje, kako, odakle, kad, niti me, iskreno, interesovalo.
U Sa su doselili ljudi konzervativnijeg profila, više pod uticajem ove nove ideološke priče, posebno ljudi koji su protjerani iz IB, to je nova trauma i antifašizam je njima sada anti-oni-koji-su-nas-pobili-i-protjerali. Nemoj mi reći da misliš da na Palama ima antifašizma?
U Sarajevu je sad mainstream brand anatifašizma antiizraelizam (a, bogme, i antisemitizam uopšte), što zbog Palestine, što zbog toga što ovdje pušu neki drugi ideološki vjetrovi; a kod Srba je to antiglobalizam-antiNatoizam. I ko kaže da nije tako laže ko pas. Inače je svijet malo pobudalio i okrenuo nadesno.