ti si srce , OGROMNO SRCEpiupiu wrote: ↑16/05/2020 17:01Dobro je bilo. Baš pitah neke svoje Slovence o ovoj misi i o ovome, a oni kao da su s kruške pali. Imaju neku riječ, a la pomirenje, i nešto u tom smislu, koju onako neodredjeno koriste, nisu se baš zanimali za temu. A ovo gore je vrlo interesantno. Stvarno bi bilo dobro da se sve to temeljito istraži, da se složimo oko pravnih i etičkih normi, i da se pomirimo i okrenemo se malo naprijed. Ovo je sve tako smorno.Connaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 16:41 Kako je bilo danas![]()
Remembered Victims
...
Slovenian Times http://www.sloveniatimes.com/enter-the-bloody-history
Inače, ja sam i iz partizanske porodice, i ljevičar i sve to; ali mi je u nekim trenucima danas izgledalo kao da prisustvujem snimanju nekog filma. Nekako mi je skoro pa groteskno danas igrati kozaračko kolo i pjevati "Druže Tito mi ti se kunemo", razumijem da su to stariji ljudi, ali meni tako stvari postanu komične, i izgube svoj savremeni smisao, a posebno potencijal da privuku mladje ljude. Plus, niko ne zna tekst "Bella Ciao".![]()
Bleiburg - Sarajevo
- Connaisseur Karlin
#2176 Re: Bleiburg - Sarajevo
-
toska
#2177 Re: Bleiburg - Sarajevo
gdje ćeš staviti ovakav članak sa Indexa, pretati će ga posjećivati krvožedni ljevičari
- Kikibombona
#2178 Re: Bleiburg - Sarajevo
Ne ocekujes valjda od mene da istrazujem cetnicke navode o zlocinima partizana nad Srbima. Ja smatram da su ih trebali pobiti jos vise.
Samo sam na google ukucao 'zlocini partizana nad Srbima' i izbacilo bruku linkova. Nema sumnje da se radi o propagandi i mijenjaju historije. Cak i hrvatski portali forsiraju pricu da su partizani pobili vise Srba nego ustase.
- sadie_forever
#2179 Re: Bleiburg - Sarajevo
pa naravno ,ali odsustvo elite i akademika je ucinilo da smo lutali kako ko ,muhe bez glave,nismo imali svoj stav..sto je valjalo otislo u Tursku pocetkom 20 stoljeca itdConnaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 17:00sto su tebi muslimani krivisadie_forever wrote: ↑16/05/2020 16:54ma ja,ovo ti je klasika...bosnjacki merhametluk i naivnost,ako ti lijepu rijec kaze mislis dao bi ti zivot![]()
![]()
isti nisu nikad imali ravnopravna prava ,a najmanje su sudjelovali u zlodjelima na Balkanu![]()
- salik79
#2180 Re: Bleiburg - Sarajevo
I, kakve to veze ima sa izjavama najvise rangiranih drugova oko Tita (Bosnjaka i nebosnjaka) o ovome o cemu ja pisem, a ti pokusavas zanijekati povlaceci paralelu sa cetnickim historijskim akrobacijama?Kikibombona wrote: ↑16/05/2020 17:06Ne ocekujes valjda od mene da istrazujem cetnicke navode o zlocinima partizana nad Srbima. Ja smatram da su ih trebali pobiti jos vise.
Samo sam na google ukucao 'zlocini partizana nad Srbima' i izbacilo bruku linkova. Nema sumnje da se radi o propagandi i mijenjaju historije. Cak i hrvatski portali forsiraju pricu da su partizani pobili vise Srba nego ustase.
- salik79
#2181 Re: Bleiburg - Sarajevo
Da priupitam znalce sa ove teme - je li kome poznato zasto Tito nikada nije obisao Jasenovac (logor)? Ozbiljno me interesuje razlog.
- Connaisseur Karlin
#2182 Re: Bleiburg - Sarajevo
emigrirali su i u tadasnju Zapadnu Evropu , ali ih je UDBA posmatralasadie_forever wrote: ↑16/05/2020 17:06pa naravno ,ali odsustvo elite i akademika je ucinilo da smo lutali kako ko ,muhe bez glave,nismo imali svoj stav..sto je valjalo otislo u Tursku pocetkom 20 stoljeca itdConnaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 17:00sto su tebi muslimani krivisadie_forever wrote: ↑16/05/2020 16:54
ma ja,ovo ti je klasika...bosnjacki merhametluk i naivnost,ako ti lijepu rijec kaze mislis dao bi ti zivot![]()
![]()
isti nisu nikad imali ravnopravna prava ,a najmanje su sudjelovali u zlodjelima na Balkanu![]()
lutanju se moze zahvaliti svim prethodnim sistemima, ali i danasnjem sistemu , jos nikako da se postavi jasan stav muslimana
bosnjacka politika je danas podrzala misu, na zalost !
ali,svijest muslimana ( necu reci bosnjaka) je definitivno pozitivnija i bolja od katolika i pravoslavaca u BiH nije toliko zatrovana poput drugih sa ustastvom i centistvom
-
Milenkov buraz
- Kikibombona
#2184 Re: Bleiburg - Sarajevo
Cetnici, ustase i handzarevci jednako lazu o zlocinima partizana i pokusavaju mijenjati historiju.salik79 wrote: ↑16/05/2020 17:09I, kakve to veze ima sa izjavama najvise rangiranih drugova oko Tita (Bosnjaka i nebosnjaka) o ovome o cemu ja pisem, a ti pokusavas zanijekati povlaceci paralelu sa cetnickim historijskim akrobacijama?Kikibombona wrote: ↑16/05/2020 17:06Ne ocekujes valjda od mene da istrazujem cetnicke navode o zlocinima partizana nad Srbima. Ja smatram da su ih trebali pobiti jos vise.
Ti navodis da su partizani pomilovali mnoge cetnike. Jesu. Isto tako su pomilovali mnoge uatase i handzarevce i druge izdajnike.
-
Sociolog
#2185 Re: Bleiburg - Sarajevo
Nijaz Skedeneragic najveci klosar i prevarant potpredsjednik Sabnora...
Kakve on ima veze s Sabnorom?
Eto,mozda bude Denis Zvizdic pokretac otpora 1992...ko zna
Sve ovo ovo lici na karikaturu
Kakve on ima veze s Sabnorom?
Eto,mozda bude Denis Zvizdic pokretac otpora 1992...ko zna
Sve ovo ovo lici na karikaturu
- Connaisseur Karlin
- salik79
#2188 Re: Bleiburg - Sarajevo
Pa daj, potkrijepi svoje tvrdnje relevantnim iskazima visokopozicioniranih drugova!Kikibombona wrote: ↑16/05/2020 17:15Cetnici, ustase i handzarevci jednako lazu o zlocinima partizana i pokusavaju mijenjati historiju.salik79 wrote: ↑16/05/2020 17:09I, kakve to veze ima sa izjavama najvise rangiranih drugova oko Tita (Bosnjaka i nebosnjaka) o ovome o cemu ja pisem, a ti pokusavas zanijekati povlaceci paralelu sa cetnickim historijskim akrobacijama?Kikibombona wrote: ↑16/05/2020 17:06
Ne ocekujes valjda od mene da istrazujem cetnicke navode o zlocinima partizana nad Srbima. Ja smatram da su ih trebali pobiti jos vise.
Ti navodis da su partizani pomilovali mnoge cetnike. Jesu. Isto tako su pomilovali mnoge uatase i handzarevce i druge izdajnike.
Ja svoje tvrdnje, kao sto si vidio, mogu potkrijepiti sa izjavama drugova, kako Bosnjaka, tako i nebosnjaka.
- salik79
#2189 Re: Bleiburg - Sarajevo
Milenkov buraz wrote: ↑16/05/2020 17:14Ako će biti nova teorija zavjere kao na onoj temi o Corona virusu radije nemoj.![]()
Konkretno?
- sadie_forever
#2190 Re: Bleiburg - Sarajevo
Bosnjaci su podjeljeni na dvije struje.Ljevicari ,desnicari..i kod nas su te podjele zesce nego kod Hrvata ili Srba.Kod nas idu toliko daleko da se identitet mjenja,ljevicar je Bosanac koji obozava Tita ...i te dvije struje se strastveno ne mogu.Mislim da je ovo za psihologe...kako je ovako narod uspio da se podjeli,jedan narod koji je uz to mali.Mislim da je obican narod tu negdje izmedju,nisu odrekli se vjere kao ovi "profesionalni titoisti" ali nisu ni toliko zadrti kao ovi "profesionalni bosnjaci"Connaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 17:12emigrirali su i u tadasnju Zapadnu Evropu , ali ih je UDBA posmatralasadie_forever wrote: ↑16/05/2020 17:06pa naravno ,ali odsustvo elite i akademika je ucinilo da smo lutali kako ko ,muhe bez glave,nismo imali svoj stav..sto je valjalo otislo u Tursku pocetkom 20 stoljeca itdConnaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 17:00
sto su tebi muslimani krivi![]()
![]()
lutanju se moze zahvaliti svim prethodnim sistemima, ali i danasnjem sistemu , jos nikako da se postavi jasan stav muslimana
ali,svijest muslimana ( necu reci bosnjaka) je definitivno pozitivnija i bolja od katolika i pravoslavaca u BiH nije toliko zatrovana poput drugih sa ustastvom i centistvom![]()
Last edited by sadie_forever on 16/05/2020 17:24, edited 1 time in total.
- salik79
#2191 Re: Bleiburg - Sarajevo
Sta je, po tebi, najblize istini?
-
_opstojnost_
#2192 Re: Bleiburg - Sarajevo
Evo baš pratim ovih par dana ovaj događaj, mlađa sam generacija (01+), raspitah se sa drugovima i drugaricama šta oni misle. Nekako svi mi imamo isto mišljenje. BIlo je što je bilo, hajmo naprijed. A vezano za održavanje mise, pa evo da ne pričam za druge, meni lično ne smeta.
Nekako realno gledajući, ti ljudi jesu zaslužili smrt, ako su ubijali civile, vršili mnoga zlodjela, ali opet sa druge strane, Partizani izignorisaše KOMPLETNO treću ženevsku konvenciju. Kako su Ameri nacističke vojnike strpali ne u logor nego u PoW kamp, dali im da rade i da zarade, i kad su se vratili u Njemačku ponovo su joj pokrenuli ekonomiju.
Ne znam.
Ja bih više volio da je sa tim nacistima/fašistima postupano humano, te da im se sudilo tipa Nirnberškog procesa, ali vjerovatno bi bili i na taj i na ovaj način koji se desio osuđeni na smrt. Pa se ne mijenja nešto ishod.
Mene više muči činjenica da sigurno od 1000 vojnika, jedan nacista/fašista nije bio krvoločni ubica, nego čovjek koji je ratovao za te neke nove ideale, poštovao pravila rata i nije ubijao civile, i na kraju ga snađe marš od hiljadu kilometara i smrt od bajoneta u tri naveče u šumi.
Većina ih je bila loša, ali radi te šačice dobrih koji nisu zaslužili smrt, ja nisam protiv mise. Njihove duše nisu ništa više krive no što su partizani, jer su oni samo vojnici koji su poštovali sukob, onako, kako je ljudski.
A ovi ostali što su palili, ubijali, silovali, sve loše radili civilima; njih mi nije žao. Njih su trebali prve ubiti. Međutim to je problem. Kako znati ko je dobar, a ko je loš?
Nikako..
Pa onda ostane, da li prema svima biti dobar ili loš?
Ja bih radije odabrao dobar. Da me pitate, šta bi radije, osudio jednog nevinog čovjeka na 10 godina zatvora (mimo Bleiburga, generalno pričam) ili ne osudio sto lopova jer nisi imao 1000% čvrste dokaze, a svi znaju da su ukrali, ja bih radije pustio 100 lopova.
Mirnija mi je duša kad znam da nisam uradio zlo dobrom čovjeku, a uradio dobro lošim ljudima.
Ali možda sam i ja glup jer sam mlad, ne znam.
Nekako realno gledajući, ti ljudi jesu zaslužili smrt, ako su ubijali civile, vršili mnoga zlodjela, ali opet sa druge strane, Partizani izignorisaše KOMPLETNO treću ženevsku konvenciju. Kako su Ameri nacističke vojnike strpali ne u logor nego u PoW kamp, dali im da rade i da zarade, i kad su se vratili u Njemačku ponovo su joj pokrenuli ekonomiju.
Ne znam.
Ja bih više volio da je sa tim nacistima/fašistima postupano humano, te da im se sudilo tipa Nirnberškog procesa, ali vjerovatno bi bili i na taj i na ovaj način koji se desio osuđeni na smrt. Pa se ne mijenja nešto ishod.
Mene više muči činjenica da sigurno od 1000 vojnika, jedan nacista/fašista nije bio krvoločni ubica, nego čovjek koji je ratovao za te neke nove ideale, poštovao pravila rata i nije ubijao civile, i na kraju ga snađe marš od hiljadu kilometara i smrt od bajoneta u tri naveče u šumi.
Većina ih je bila loša, ali radi te šačice dobrih koji nisu zaslužili smrt, ja nisam protiv mise. Njihove duše nisu ništa više krive no što su partizani, jer su oni samo vojnici koji su poštovali sukob, onako, kako je ljudski.
A ovi ostali što su palili, ubijali, silovali, sve loše radili civilima; njih mi nije žao. Njih su trebali prve ubiti. Međutim to je problem. Kako znati ko je dobar, a ko je loš?
Nikako..
Pa onda ostane, da li prema svima biti dobar ili loš?
Ja bih radije odabrao dobar. Da me pitate, šta bi radije, osudio jednog nevinog čovjeka na 10 godina zatvora (mimo Bleiburga, generalno pričam) ili ne osudio sto lopova jer nisi imao 1000% čvrste dokaze, a svi znaju da su ukrali, ja bih radije pustio 100 lopova.
Mirnija mi je duša kad znam da nisam uradio zlo dobrom čovjeku, a uradio dobro lošim ljudima.
Ali možda sam i ja glup jer sam mlad, ne znam.
Last edited by _opstojnost_ on 16/05/2020 17:43, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#2193 Re: Bleiburg - Sarajevo
pa da rezimiramo, muslimanima samo mozessadie_forever wrote: ↑16/05/2020 17:22Bosnjaci su podjeljeni na dvije struje.Ljevicari ,desnicari..i kod nas su te podjele zesce nego kod Hrvata ili Srba.Kod nas idu toliko daleko da se identitet mjenja,ljevicar je Bosanac koji obozava Tita ...i te dvije struje se strastveno ne mogu.Mislim da je ovo za psihologe...kako je ovako narod uspio da se podjeli,jedan narod koji je uz to mali.Mislim da je obican narod tu negdje izmedju,nisu odrekli se vjere kao ovi "profesionalni titoisti" ali nisu ni toliko zadrti kao ovi "profesionalni bosnjaci"Connaisseur Karlin wrote: ↑16/05/2020 17:12emigrirali su i u tadasnju Zapadnu Evropu , ali ih je UDBA posmatralasadie_forever wrote: ↑16/05/2020 17:06
pa naravno ,ali odsustvo elite i akademika je ucinilo da smo lutali kako ko ,muhe bez glave,nismo imali svoj stav..sto je valjalo otislo u Tursku pocetkom 20 stoljeca itd![]()
ali,svijest muslimana ( necu reci bosnjaka) je definitivno pozitivnija i bolja od katolika i pravoslavaca u BiH nije toliko zatrovana poput drugih sa ustastvom i centistvom![]()
![]()
![]()
- Connaisseur Karlin
- Nike af1 white
- Kejn
#2196 Re: Bleiburg - Sarajevo
Bošnjo je dijagnoza
- piupiu
#2197 Re: Bleiburg - Sarajevo
Komentar same mise, svakako niko ništa.
- Connaisseur Karlin
#2198 Re: Bleiburg - Sarajevo
Bogdan Bogdanovic je dizjanirao Jasenovacki Cvijet je dovoljno rekaosalik79 wrote: ↑16/05/2020 17:23Sta je, po tebi, najblize istini?
https://www.spomenikdatabase.org/jasenovec
Tito je '50tih zabrani, a Franjo Tudjamna je '60tih i '70tih pokusao skrenuti paznju i zaglvio u zatvoru , napsiao je knjigu Bepsuca Povijesne Zbiljnosti
https://www.researchgate.net/publicatio ... _Jasenovac
skrolaj link nize, sve pise
- Porodice Foht
- manijak1
#2200 Re: Bleiburg - Sarajevo
Šta li je Svetlana Broz izjavila
Joško je očito bio pod Rankovićevim uticajem
kolko se samo motao oko Jovanke.
Prisluškivo je Tita i u ćenifi
Glede petokrake
bila je ko i u Hrvatskoj , prvih deset dana agresije.
Poslije su stigle šajkače i sv(j)eže kokarde .
A ovi stariji ljudi koji su danas nosili petokrake , oni to imaju u srcu .
Nisu prelivode , sigurno.
Glede Nijaza , on je pravi karijerist i pravi primjer kad se dobije partijska knjižica , kako se i unovči.
Bošnjo jest dijagnoza kako olako i površno tumači ono što slabo vidi ili od mahale načuje.
Joško je očito bio pod Rankovićevim uticajem
Prisluškivo je Tita i u ćenifi
Glede petokrake
Poslije su stigle šajkače i sv(j)eže kokarde .
A ovi stariji ljudi koji su danas nosili petokrake , oni to imaju u srcu .
Nisu prelivode , sigurno.
Glede Nijaza , on je pravi karijerist i pravi primjer kad se dobije partijska knjižica , kako se i unovči.
Bošnjo jest dijagnoza kako olako i površno tumači ono što slabo vidi ili od mahale načuje.