Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Euphoria

#40626 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

Pa svako sebi oguli paprike, ako želi, nakon što mu se jelo servira u tanjir. Ja da ih gulim ne pada mi napamet, uništila bih jelo.
Lično papriku po sredini prepolovim i onda fino kašikom stružem, kožica ostane pošto je ni ja ne podnosim.
Najveći mi je problem kad pravim isjeckane paprike, ispržene pa dodam mlijeko, onda valja svaki komadic zasebno guliti :lol:
i agree

#40627 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by i agree »

moonca wrote: 13/05/2020 00:34
Pravila sam slicno jelo- paprike u tavi /roge--tkz.. punjenje ribanim krompirom.. bilo ukusno- ali, mi smetala koza na paprikama--- zboh toga ne volim ni sarmu. moram je guliti dok jedem... :-? ..
.. jao -vraga- vec je maj.. :-)
Sta na sarmi gulis,fasirano?
moonca

#40628 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 00:36 Pa svako sebi oguli paprike, ako želi, nakon što mu se jelo servira u tanjir. Ja da ih gulim ne pada mi napamet, uništila bih jelo.
Lično papriku po sredini prepolovim i onda fino kašikom stružem, kožica ostane pošto je ni ja ne podnosim.
Najveći mi je problem kad pravim isjeckane paprike, ispržene pa dodam mlijeko, onda valja svaki komadic zasebno guliti :lol:
A, pa i tebi smeta-- no, interesantno-kad se pripremaju sjeckane- satarash- te mogu jesti... :) :-)
exliberal-ex

#40629 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by exliberal-ex »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 00:32
Zoya wrote: 12/05/2020 20:46
Miss Moonlight wrote: 12/05/2020 20:40 Paprike punjenje krompirom

Evo recimo ja ovo nikad nisam pravila a vidi što lijepo izgleda. Može se malo i umakati 😍
Recept pliz :)
Krompir oguliš i isjeckaš na kockice. Glavicu luka proprzis na ulju, ja nekad dodam malo ajvara i sos paradaiza, nekad ne. U to proprženo dodaš krompir, posoliš, povegetiš, pobiberiš i malo propržiš , 5-10 min uz mješanje.
Moja mama i onaj bijeli dio ispod drške paprike doda, očisti sjemenke, to isjecka i proprzi sa lukom. Meni iskreno mrsko bude. :lol:
Papirke opereš, očistiš i filuješ tim krompirom i redaš u pouljenu tepsiju. Višak krompira rasporediš izmedju paprika i staviš u zagrijanu rernu da se peče.Ja dodam i fildzan vode, da bude sočnije.
Kad paprike porumene, okreneš ih na drugu stranu i pečeš dok ta strana ne porumeni.
Može se tako jesti, ukusno je jako.
Ja sam večeras istopila malo putera i dodala na propržen puter mlijeko, posolila. Time zalila pečene paprike i vratila još 5 min u rernu. Ko to ne voli, može i bez toga, al stvarno daje poseban šmek i ukus jelu. Javi kako ti se čini kad probaš :thumbup:
vidis ja ih slicno pravim ali neprzim luk i krompir.
Isjeckam luk bas nasitno, krompir izrendam ko za pitu pa dobro iscjedim te zajedno izmjesam , dodam so, ulje biber ( ponekad malo vegete...sad ce neki da padnu u nesvjest) .
Paprike obicno koristim one zelene roge ( cubana kako ih vec zovu) , izdubim ih na vrhu i dobro ocistim i isperem vodom da ispadnu sjemenke ( po mogucnosti kad cistim paprike ostavim samo malu ruku da krompir neispada) pa nafilujem krompirom, ako je vrh veliki uzmem krisku paradajza i to koristim kao "poklopac" da krompir neispada.
Poredam ih u tepsiju , stavim na onaj papir da se nezaljepe, malo ulja po njima i u rernu. Okrenem jednom ili dvaput da se ispece sa svih strana i to je to .
Sluzim ih ko prilog mesu naravno, samo sto ja nejedem papriku, samo je otvorim i uzmem krompir ...nece mi stomak papriku nikako, cak i od ove mi bude kiselina ponekad al...nemozes se svega odreci. :D
pizarro

#40631 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pizarro »

GandalfSivi wrote: 10/05/2020 21:16
pizarro wrote: 09/05/2020 21:03 dobro izgleda.
je li to tesko napraviti?
Ma i nije. Skuhas ribu, ocistis od kostu, vamo proprzis luk i bijeli luk, dodas masline, paradaj, proprzis jos malo, dodas vino, kapere, ribu, persun, oregano, timjan, sol, biber i malo alejeve paprike, ostavis na laganoj vatri nekih 10-15 min i eto...
hvala.
a sta se moze umjesto vina koristiti? sirce?
pustopoljina

#40632 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 00:36 Pa svako sebi oguli paprike, ako želi, nakon što mu se jelo servira u tanjir. Ja da ih gulim ne pada mi napamet, uništila bih jelo.
Uglavnom ne gulim, a opet nekad (paprike citave, pecene u rerni u tepsiji - koje se jedu sa kruhom i vrhnjem) ugl. Budu tako pecene da se koza sama podigne ...nista ja to ne struzem kasikom, povucem rukom i skinem u dva poteza...a to jelo ugl. I jedem samo rukama, lepinja ili ovdje baget , vrhnje stavis preko i umaci :D uh..ljeto..
pustopoljina

#40633 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pustopoljina »

E sto meni nikako nije isto rendan i sjeckan krompir...znaci ono zbetano rendano.... :zzzz: Jedini rendani krompir je u onim rostijima ok...al' to je przenje- da carapu isprzis, bila bi jestiva.
Euphoria

#40634 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

exliberal-ex wrote: 13/05/2020 02:27

Evo recimo ja ovo nikad nisam pravila a vidi što lijepo izgleda. Može se malo i umakati 😍
Krompir oguliš i isjeckaš na kockice. Glavicu luka proprzis na ulju, ja nekad dodam malo ajvara i sos paradaiza, nekad ne. U to proprženo dodaš krompir, posoliš, povegetiš, pobiberiš i malo propržiš , 5-10 min uz mješanje.
Moja mama i onaj bijeli dio ispod drške paprike doda, očisti sjemenke, to isjecka i proprzi sa lukom. Meni iskreno mrsko bude. :lol:
Papirke opereš, očistiš i filuješ tim krompirom i redaš u pouljenu tepsiju. Višak krompira rasporediš izmedju paprika i staviš u zagrijanu rernu da se peče.Ja dodam i fildzan vode, da bude sočnije.
Kad paprike porumene, okreneš ih na drugu stranu i pečeš dok ta strana ne porumeni.
Ja sam večeras istopila malo putera i dodala na propržen puter mlijeko, posolila. Time zalila pečene paprike i vratila još 5 min u rernu. Ko to ne voli, može i bez toga, al stvarno daje poseban šmek i ukus jelu. Javi kako ti se čini kad probaš :thumbup:
Isjeckam luk bas nasitno, krompir izrendam ko za pitu pa dobro iscjedim te zajedno izmjesam , dodam so, ulje biber ( ponekad malo vegete...sad ce neki da padnu u nesvjest) .
Paprike obicno koristim one zelene roge ( cubana kako ih vec zovu) , izdubim ih na vrhu i dobro ocistim i isperem vodom da ispadnu sjemenke ( po mogucnosti kad cistim paprike ostavim samo malu ruku da krompir neispada) pa nafilujem krompirom, ako je vrh veliki uzmem krisku paradajza i to koristim kao "poklopac" da krompir neispada.
Poredam ih u tepsiju , stavim na onaj papir da se nezaljepe, malo ulja po njima i u rernu. Okrenem jednom ili dvaput da se ispece sa svih strana i to je to .
Sluzim ih ko prilog mesu naravno, samo sto ja nejedem papriku, samo je otvorim i uzmem krompir ...nece mi stomak papriku nikako, cak i od ove mi bude kiselina ponekad al...nemozes se svega odreci. :D
Ukusnije je puno kad se proprzi, probaj. Ja biram manje paprike. Zelene roge budu gorke, bar meni. Nije potreban papir za pečenje, ne lijepe se..
Isto je super kad se u krompir doda soljica skuhane riže, nevjerovatno.
mO k3

#40635 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 »

Miss Moonlight wrote: 12/05/2020 20:40 Paprike punjenje krompirom

Image
:thumbup:

Post prijavljen sexy izgleda :)

Ovih dana poksat cu punjene paprike
immuno

#40636 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by immuno »

i agree wrote: 13/05/2020 01:02
moonca wrote: 13/05/2020 00:34
Pravila sam slicno jelo- paprike u tavi /roge--tkz.. punjenje ribanim krompirom.. bilo ukusno- ali, mi smetala koza na paprikama--- zboh toga ne volim ni sarmu. moram je guliti dok jedem... :-? ..
.. jao -vraga- vec je maj.. :-)
Sta na sarmi gulis,fasirano?
Image
Image

Tacno sta bi ovdje mogo guliti😎 slika od kuselog kupusa nije od danas to pravim samo kad napolju pucaju minusi 😊
Yenna

#40637 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Yenna »

Isto jela jucer :lol:
Paprike samo punim kao @exliberal-ex , ne proprzim krompir, male paprike punim i u vatrostalnoj zdjeli pečem.
Okolo stavim ostatak fila za punjenje, prije jela stavim samo pavlaku/mileram, ne mastim dodatno.
GandalfSivi

#40638 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi »

pizarro wrote: 13/05/2020 05:03
GandalfSivi wrote: 10/05/2020 21:16
pizarro wrote: 09/05/2020 21:03 dobro izgleda.
je li to tesko napraviti?
Ma i nije. Skuhas ribu, ocistis od kostu, vamo proprzis luk i bijeli luk, dodas masline, paradaj, proprzis jos malo, dodas vino, kapere, ribu, persun, oregano, timjan, sol, biber i malo alejeve paprike, ostavis na laganoj vatri nekih 10-15 min i eto...
hvala.
a sta se moze umjesto vina koristiti? sirce?
Voda
BarbaDue

#40639 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BarbaDue »

može li savjet? kada radite sarmu koji kupus koristite? kiseli, svježi...i kako ga pripremite?
moonca

#40640 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

:roll:
.. kiseli... makedonski..
immuno

#40641 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by immuno »

Moze😊 sarmu mozes motati u sta god hoces kupus kiseli slatki, japrak - list vinove loze, rastiku, blitvu, zelje- Spinat, list od maline.... Neke od ovih moras malo obariti ustvari sve osim kiselog kupusa.... Fil pravis od fasiranig mesa, rize, luka, mrkve, zacina, eh sad neko pola tog Fila przi, neko samo luk isprzi a opet neko stavlja sve sirovo... Vazno za sarmu je da je lijepo poslazes kako prilikom kuhanja nebi 'plivale' I na 'laganoj' vatri da se kuha znaci da ne kljuca 😊
moonca

#40642 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

...proba... flatbread..s jogurtom __ kod mene s kefirom?..nije kao na slici s receptom..ponovite cu :)

~~Image
~~•Image~~
Euphoria

#40643 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

BarbaDue wrote: 13/05/2020 15:20 može li savjet? kada radite sarmu koji kupus koristite? kiseli, svježi...i kako ga pripremite?
Ja sam jedno pravila sa kiselim i pokajala sam se.
Sad je super, ima mladog kupusa. Obariš glavice i unjih motaš. Obarene listove mozes sloziti i zalediti pa da imas i kasnije.
BarbaDue

#40644 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by BarbaDue »

Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 16:07
BarbaDue wrote: 13/05/2020 15:20 može li savjet? kada radite sarmu koji kupus koristite? kiseli, svježi...i kako ga pripremite?
Sad je super, ima mladog kupusa. Obariš glavice i unjih motaš. Obarene listove mozes sloziti i zalediti pa da imas i kasnije.
Možda je nebitno ali bariš glavice o cjelosti ili bariš odvojene listove ?
Euphoria

#40645 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

BarbaDue wrote: 13/05/2020 16:17
Miss Moonlight wrote: 13/05/2020 16:07
Možda je nebitno ali bariš glavice o cjelosti ili bariš odvojene listove ?
Čitavu barim. Izvrtim onaj korijen kroz sredinu, i tako je uham u velikoj šerpi, pa kad vidim da se vanjske liske odvajaju, viljuskom ih odvojim i sve tako
moonca

#40646 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca »

Tesko je odvajati svjeze listove- dakle, obariti u kipucoj vodi s malo soli --par minuta- izvaditi -potopiti u vodi s puno leda ili poznatoj sarjevskoj hladnoj vodi - da ti se vilica trese dok pijes- no ti si Rogatica erija- dakle led... :-D
ili slicno kao ova

Euphoria

#40647 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euphoria »

Super video. Samo ja uzmem manju glavicu i vecu serpu :D
samsonsam

#40648 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam »

exliberal-ex wrote: 13/05/2020 02:27

ja pravim sa isjeckanim kOmpirom,bez przenja,dodam samo malo ulja,soli i bibera (ponekad malo mlijeka) a kad je sve poredano u tepsiji jos malo vode preko...i to je to,jedemo kao glavno jelo sa kajmakom i salatom,znaci bez mesa :mrgreen:

ovako nesto,samo treba opet kod turcina po parike otic'
Image
pizarro

#40649 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pizarro »

samsonsam wrote: 13/05/2020 17:49
Image
uuu, dobro ovo.
jos jedno 100 grama fete kao salata i toeto :D
hadzinicasa

#40650 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hadzinicasa »

Eo tudej. Nisam imala svjezeg bosiljka pa sam turila suhi...
Image

I pogacice od sira
Image

Iiiiii hurmasice (one su od sinoc)Image
Post Reply