Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Bluemore
- dale cooper
#22702 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Banksy wrote: ↑26/04/2020 20:57 Na bs, tekst na Faktoru.
Christian Drosten, who directs the Institute of Virology at the Charité Hospital in Berlin, was one of those who identified the Sars virus in 2003. As the head of the German public health institute’s reference lab on coronaviruses, he has become the government’s go-to expert on the related virus causing the current pandemic.
In an exclusive interview, Drosten admits he fears a second deadly wave of the virus. He explains why Angela Merkel has an advantage over other world leaders – and why the “prevention paradox” keeps him awake at night.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... -interview
Q: What keeps you awake at night?
A: In Germany, people see that the hospitals are not overwhelmed, and they don’t understand why their shops have to shut. They only look at what’s happening here, not at the situation in, say, New York or Spain. This is the prevention paradox, and for many Germans I’m the evil guy who is crippling the economy. I get death threats, which I pass on to the police. More worrying to me are the other emails, the ones from people who say they have three kids and they’re worried about the future. It’s not my fault, but those ones keep me awake at night.
-
kakavdanakneiskustvu
- Bluemore
- Bluemore
#22705 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo takoinvincible1921 wrote: ↑26/04/2020 16:58Maska je u 90posto slucajva bespotrebna pa cak i opasna jer ljudima daje laznu sigurnost. Raja konta da je nosenje maske nesto sto ih stiti a ustvari ona stiti druge od njib samih...medjutim sa malom ucinkovitoscu. Ako cemo vec o zastiti onda su rukavice puno bolje. Maska mi je ok samo tipa u bingu ili slicno. Nosit je po ulici je smijesnopiupiu wrote: ↑26/04/2020 16:52Studija veli - vjetrite prostorije da virus odleprša. I usput preporučuje nošenje maski, a pošto se radi o Japanu, znamo da je kod njih preporuka (zapravo norma) da se maske nose i vani.![]()
Razumijem ja šta ti govoriš. Nije problem na otvorenom, ako oko tebe nije gužva, ako su ljudi na distanci, ako, ako. Medjutim... velim ti, neki dan prema Darivi kao na utakmici. Gužva! Ispod moje kuće, u parku, ljudi sjede u grozdovima. Mislim da je smisao nošenja maske u tom kontekstu da u našem ponašanju ima dosta nesvjesnih stvari - približiš se nekom s kim hodaš, jer je to prirodno; nagneš se prema onome s kim pričaš, jer je i to prirodno; dirkaš se po nosu, ustima, licu (ja stalno); ulaziš u prodavnice (treba ti maska, a bolje je da ti je stalno na nosu, nego da je malo stavljaš, malo skidaš), shodno tome - maska tokom širena pandemije je vrlo praktična preporuka.
Spominjes nake prepruke za nosenje maski...po mom skromnom misljenju to je isto ko da ti neko preporuci nemoj jes brzu hranu, hodaj svaki dan 4km, udisi sto vise svjezeg zraka. Dakle ako cemo tako onda je masku preporucljivo nosit stalno ha bila ha ne bila korona..jer isti je efekat
A rukavice jos manje sluze svrsi
- Bluemore
#22706 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vukojebini na kvadrat
- armin071
#22707 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kažem ja između Drostnera i npr. Vučića nikakve razlike. Psihopate koje su dočekale 5 min. u kojima mogu da se igraju ljudskim sudbinama, zaštićeni kao medvjedi kakodale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:14Banksy wrote: ↑26/04/2020 20:57 Na bs, tekst na Faktoru.
Christian Drosten, who directs the Institute of Virology at the Charité Hospital in Berlin, was one of those who identified the Sars virus in 2003. As the head of the German public health institute’s reference lab on coronaviruses, he has become the government’s go-to expert on the related virus causing the current pandemic.
In an exclusive interview, Drosten admits he fears a second deadly wave of the virus. He explains why Angela Merkel has an advantage over other world leaders – and why the “prevention paradox” keeps him awake at night.
A: In Germany, people see that the hospitals are not overwhelmed, and they don’t understand why their shops have to shut. They only look at what’s happening here, not at the situation in, say, New York or Spain. This is the prevention paradox, and for many Germans I’m the evil guy who is crippling the economy. I get death threats, which I pass on to the police. More worrying to me are the other emails, the ones from people who say they have three kids and they’re worried about the future. It’s not my fault, but those ones keep me awake at night.![]()
policijom tako i politikom, ali iz aviona se vidi da su se uživili u uloge. Jebeno je kada šizofrenija prevlada zdrav razum....
-
Milenkov buraz
#22708 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nego haj ti nama reci iskreno, ali pošteno, jel' se ti pališ na našeg Salika? Vidim da si njegov advokat na svaku pa reko mora da tu ima nešto dublje.
- dale cooper
#22709 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesi li ti pročitao šta je čovjek napisao gore.armin071 wrote: ↑26/04/2020 21:21Kažem ja između Drostnera i npr. Vučića nikakve razlike. Psihopate koje su dočekale 5 min. u kojima mogu da se igraju ljudskim sudbinama, zaštićeni kao medvjedi kakodale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:14Q: What keeps you awake at night?
A: In Germany, people see that the hospitals are not overwhelmed, and they don’t understand why their shops have to shut. They only look at what’s happening here, not at the situation in, say, New York or Spain. This is the prevention paradox, and for many Germans I’m the evil guy who is crippling the economy. I get death threats, which I pass on to the police. More worrying to me are the other emails, the ones from people who say they have three kids and they’re worried about the future. It’s not my fault, but those ones keep me awake at night.![]()
policijom tako i politikom, ali iz aviona se vidi da su se uživili u uloge. Jebeno je kada šizofrenija prevlada zdrav razum....
djece. Sve ga te stvari tjeraju da ne može sklopiti oka po noći.
Mene brinu likovi poput tebe koji nemaju razumjevanja za ljude čiji je posao da se bave ovakvim stvarima i kada urade taj posao
kako treba i smanje rizik i uspore pandemiju dobijaju kritike i prijetnje smrću zato što su "sjebali ekonomiju". Njegov posao
nije da se bavi ekonomijom.
I ovaj smajli
- Banksy
#22710 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne razumijem kolutanje.dale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:14Banksy wrote: ↑26/04/2020 20:57 Na bs, tekst na Faktoru.
- dale cooper
#22711 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kolutanje se odnosi na ove što čovjeku prijete smrću i što ga krive da je sjebao ekonomiju jer corona nije "big deal". A nije "big deal" jerBanksy wrote: ↑26/04/2020 21:30Ne razumijem kolutanje.dale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:14Q: What keeps you awake at night?
je uradio svoj posao kako treba. Žao mi je što nisam pojasnio odmah. Inače, odličan članak.
- Bluemore
#22712 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije jedini Drosten strucnjak, Ali je poseban je igra tih crnih scenarijaBanksy wrote: ↑26/04/2020 21:30Ne razumijem kolutanje.dale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:14Q: What keeps you awake at night?
Sa pacijentima se ne srece
Renomirani virusolozi kao i epidemiolozi... se ne mogu dovoljno ograditi od alarmiste
- Banksy
#22713 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
dale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:34Kolutanje se odnosi na ove što čovjeku prijete smrću i što ga krive da je sjebao ekonomiju jer corona nije "big deal". A nije "big deal" jer
je uradio svoj posao kako treba. Žao mi je što nisam pojasnio odmah. Inače, odličan članak.Hvala.
![]()
- dale cooper
#22714 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Treba nekada i pročitati članak. Čovjek je sasvim razuman ali i oprezan...što ova situacija i zahtjeva.
Last edited by dale cooper on 26/04/2020 21:46, edited 1 time in total.
- SmokingMan
#22715 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Čim ljudi unesu primjesu politike u nauku tada se ne stiču ni noninalni preduslovi za normalnu konverzaciju.
Tragedija je koliko se samo omalovažavaju/ismijavaju žrtve da toga neki nisu ni svijesni, a ništa manje nije ni pošteđen trud hiljada onih iz naučne zajednice koji danonoćno razmjenuju podatke sa kolegama diljem svijeta, ne pitajući ih jesu li oni komunisti, homoseksualci, aeisti, židovi, glavati, ovakvi - onakvi.
Svi oni su u istom problemu i ne postoji nešto što se podrugljivim nazivom može nazvati "Kurtona" a da nije nekome doniejlo samo takve nepodnošljive smrtne muke od kojih se ulvači jeza pod kožu.
I kada još iskoče oni sa kojekakvim klimavim dokazima tj. izmanipulisanim slikama iz bolnice u Bergamu, ili neke druge zdravstvene ustanove, koje su urgetno morale širiti i intenzivnu njegu i to pod uslovima da to proširenje ne zadovoljava sanitetske uslove.
Ovim je izrečena i nezahvalnost hiljadama medicinskih radnika koji su ostavil iza sebe svoje porodice i izložil isebe riziku, a mnogi su među njima i preminuli.
Ne znam da li bi to mogao okarakterizirati kao zdravok kritikom, a teško, ili bezobrazluk nečim izazvan, koji dopire iz najgorih ljudskih poriva.
To mi nije dokučivo... Neću reći stid da vas bude, to ostaje na vama, da sami sa sobom porazgovarate iza zatvorenih vrata.
Tragedija je koliko se samo omalovažavaju/ismijavaju žrtve da toga neki nisu ni svijesni, a ništa manje nije ni pošteđen trud hiljada onih iz naučne zajednice koji danonoćno razmjenuju podatke sa kolegama diljem svijeta, ne pitajući ih jesu li oni komunisti, homoseksualci, aeisti, židovi, glavati, ovakvi - onakvi.
Svi oni su u istom problemu i ne postoji nešto što se podrugljivim nazivom može nazvati "Kurtona" a da nije nekome doniejlo samo takve nepodnošljive smrtne muke od kojih se ulvači jeza pod kožu.
I kada još iskoče oni sa kojekakvim klimavim dokazima tj. izmanipulisanim slikama iz bolnice u Bergamu, ili neke druge zdravstvene ustanove, koje su urgetno morale širiti i intenzivnu njegu i to pod uslovima da to proširenje ne zadovoljava sanitetske uslove.
Ovim je izrečena i nezahvalnost hiljadama medicinskih radnika koji su ostavil iza sebe svoje porodice i izložil isebe riziku, a mnogi su među njima i preminuli.
Ne znam da li bi to mogao okarakterizirati kao zdravok kritikom, a teško, ili bezobrazluk nečim izazvan, koji dopire iz najgorih ljudskih poriva.
To mi nije dokučivo... Neću reći stid da vas bude, to ostaje na vama, da sami sa sobom porazgovarate iza zatvorenih vrata.
Last edited by SmokingMan on 26/04/2020 21:51, edited 1 time in total.
- zomri
#22716 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
da je dr Strohmann dao intervju pročitala bi onadale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:39Treba nekada i pročitati članak. Čovjek je sasvim razuman ali i oprezan...što ova situacija i zahtjeva.
- zubi
#22717 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Milenkov buraz wrote: ↑26/04/2020 21:28Nego haj ti nama reci iskreno, ali pošteno, jel' se ti pališ na našeg Salika? Vidim da si njegov advokat na svaku pa reko mora da tu ima nešto dublje.![]()
- armin071
#22718 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Taj lik je 2009 oštetio Njemačku za stotine miliona eura. Svaka njegova procjena tada bila je ćorak(sve možeš naći na internetu). Sve što debilka Merkel radi je na njegov nagovor. Čovjek vazi o zaštiti i maskama i nakon što je pandemija u Njemačkoj u silaznoj putanji oni uvode maske kao obavezne da bi istu tu noć na tv-u izjavio da maske ne koriste ničemu odnosno da je upitno da li mogu sprječiti širenje virusa?! Vidiš mu na pogledu da je čovjek puko ko fosna ne zna ni on kud udara. Ne sporim da čovjek ima znanje ali da ga (ne)namjerno koristi da izaziva paniku to je više nego očito. A to za prijetnje smrću pa Vučić i dan danas tvrdi da su ga u Srebrenici pokušali ubiti pomahnitale “balije”. Opasno je kada čovjek zaluta u “sopstveni svijet”. Još je opasnije kada ti od takvih ovisi sudbina tebe i tvoje djece. Vi očito još niste sa sobom načisto šta ove mjere znače dugoročno. Pogledaj malo koliko majki po facebooku traži hranu za bebe hranu za stare. Ljudi su bukvalno preko noći ostali bez ikakvih primanja. Treba se nekad isključiti sa 5g mreže i pogledati “analogno” svijet oko sebe. A stvarna pandemija ovih mjera će nas tek stići tek za par mjeseci. Baš me zanima da li ćete onda brojati mrtve, samoubistva, familijarne tragedije i sl. Ali samo vi udrite matrica je već uspostavljena. Ko god misli drugačije priljepi mu epitet:dale cooper wrote:
Jesi li ti pročitao šta je čovjek napisao gore.Dobija prijetnje smrću. Ali i mejlove od ljudi koji su zabrinuti za budućnost svoje
Mene brinu likovi poput tebe koji nemaju razumjevanja za ljude čiji je posao da se bave ovakvim stvarima i kada urade taj posao
kako treba i smanje rizik i uspore pandemiju dobijaju kritike i prijetnje smrću zato što su "sjebali ekonomiju". Njegov posao
I ovaj smajlije upućen tebi i svima koji razmišljaju kao ti i porede Drostnera sa likovima kao što je Vučić.
rusofil, antivaxxer, teoretičar zavjere, pranoik,.... Sve je dozvoljeno forum trpi sve samo opletite.
- Bluemore
#22719 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne brini Drostena sam subscribezomri wrote: ↑26/04/2020 21:49da je dr Strohmann dao intervju pročitala bi onadale cooper wrote: ↑26/04/2020 21:39Treba nekada i pročitati članak. Čovjek je sasvim razuman ali i oprezan...što ova situacija i zahtjeva.![]()
I on je inducirani strahhhh
- Bluemore
- Bluemore
#22721 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
drostencic je strah intravenoznoarmin071 wrote: ↑26/04/2020 21:53Taj lik je 2009 oštetio Njemačku za stotine miliona eura. Svaka njegova procjena tada bila je ćorak(sve možeš naći na internetu). Sve što debilka Merkel radi je na njegov nagovor. Čovjek vazi o zaštiti i maskama i nakon što je pandemija u Njemačkoj u silaznoj putanji oni uvode maske kao obavezne da bi istu tu noć na tv-u izjavio da maske ne koriste ničemu odnosno da je upitno da li mogu sprječiti širenje virusa?! Vidiš mu na pogledu da je čovjek puko ko fosna ne zna ni on kud udara. Ne sporim da čovjek ima znanje ali da ga (ne)namjerno koristi da izaziva paniku to je više nego očito. A to za prijetnje smrću pa Vučić i dan danas tvrdi da su ga u Srebrenici pokušali ubiti pomahnitale “balije”. Opasno je kada čovjek zaluta u “sopstveni svijet”. Još je opasnije kada ti od takvih ovisi sudbina tebe i tvoje djece. Vi očito još niste sa sobom načisto šta ove mjere znače dugoročno. Pogledaj malo koliko majki po facebooku traži hranu za bebe hranu za stare. Ljudi su bukvalno preko noći ostali bez ikakvih primanja. Treba se nekad isključiti sa 5g mreže i pogledati “analogno” svijet oko sebe. A stvarna pandemija ovih mjera će nas tek stići tek za par mjeseci. Baš me zanima da li ćete onda brojati mrtve, samoubistva, familijarne tragedije i sl. Ali samo vi udrite matrica je već uspostavljena. Ko god misli drugačije priljepi mu epitet:dale cooper wrote:
Jesi li ti pročitao šta je čovjek napisao gore.Dobija prijetnje smrću. Ali i mejlove od ljudi koji su zabrinuti za budućnost svoje
I ovaj smajlije upućen tebi i svima koji razmišljaju kao ti i porede Drostnera sa likovima kao što je Vučić.
rusofil, antivaxxer, teoretičar zavjere, pranoik,.... Sve je dozvoljeno forum trpi sve samo opletite.
Valjda mu je priroda a i zadatak...
- dale cooper
#22722 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A vi lijepo poslušajte Nestorovića i u šoping u Milano...rahat...bez maske i rukavica. 
- Vela666
#22723 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jel djece ti gladne u Africi?
Ti to pisao ozbiljne face
Kako ste svi moralni jer vam se vaša stražnjica našla u opasnosti i osjetila miris smrti, pa sve moralac do moralca, osuđuju, morališu, zgražavaju se.
Imate po 20+k postova, sumnjam da imate iti jedan napisan u kojem tako zdušno apelujete i na slijepost i gluhoću svijeta na svakodnevno umiranje djece zahvaćene ratovima i glađu.
Licemjerni, u svom moralu dok u isto vrijeme okrećući glave od stvari koje ih se lično de dotiču,
pa da citiram
Ti to pisao ozbiljne face
Kako ste svi moralni jer vam se vaša stražnjica našla u opasnosti i osjetila miris smrti, pa sve moralac do moralca, osuđuju, morališu, zgražavaju se.
Imate po 20+k postova, sumnjam da imate iti jedan napisan u kojem tako zdušno apelujete i na slijepost i gluhoću svijeta na svakodnevno umiranje djece zahvaćene ratovima i glađu.
Licemjerni, u svom moralu dok u isto vrijeme okrećući glave od stvari koje ih se lično de dotiču,
pa da citiram
Neću reći stid da vas bude, to ostaje na vama, da sami sa sobom porazgovarate iza zatvorenih vrata.
-
last mohicans
#22724 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesi ljubomoran @Milenkov buraz sto se na pali na tebe? Reci mu uzinad da se palis, vidis da se pojede.
- black
#22725 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Orwell nas upozorava da će nama vladati izvana nametnutom represijom. Ali, u Huxleyvoj viziji, ljudi će zavoljeti represiju, obožavat će tehnologije koje oštećuju njihovu sposobnost da misle. Ono čega se Orwel plašio bio je totalitarni sistem koji će zabranjivati knjige. Huxleyev strah je bio da neće postojati razlog da se knjige zabranjuju, jer neće biti onih koji će htjeti da ih čitaju. U 1984, ljudi su kontrolirani tako što im se nanosi bol. U Vrlom novom svijetu, njih se kontrolira tako što im se nanosi zadovoljstvo. “Ukratko,” kaže Neil Postman, “Orwelov strah je bio da će nas uništiti ono čega se plašimo, a Huxley je vjerovao da će nas uništiti ono što želimo.”