GAU8 wrote: ↑26/04/2020 15:53
Sama Korona nije toliki problem. Problem su brojevi. Dok god većina ljudi nije prebolovala virus, ne može se mirne savjesti pustiti da se eksponencijalno širi. Barem neke minimalne mjere će biti potrebne dok ne dođe do prokuživanja populacije.
Možda su recimo dovoljne obaveze nošenja maski i zabrana velikih skupova. Ostaje da se vidi... Dobro je da se ukinuo policijski sat, ali treba znati da se može desiti novi talas ako se budemo pravili pametni kako mi to imamo običaj.
Pa ne znam šta bih ti rekla o tome da sama korona nije problem, od 2 čovjeka koje ja znam da su se zarazili, jedan je umro, a jedan ozbiljno nagrabusio (spominjala sam ih ranije na temi, čovjek bio u bolnici mjesec, na respiratoru, izgubio 30 kg). Ali, ok, da ne ulazimo sad u epidemiološke karakteristike virusa, niti u indivdualne zdravstvene kartone.
Naš problem u Bosni je upravo to o čemu govoriš, sinoć je po gradu bila gomila raje u grozdovima od po 4-5-6, bez maski, izašlo 'na slobodu'; neki dan prema Darivi bukvalno kolona, kao da je derbi, dvoje od četiri imaju masku oko vrata ili na bradi, jedno je uopšte nema, jedno nosi, a suštinski gužva ko pred utakmicu. Ukidanje policijskog sata i ograničenja kretanja ljudi prevode kao 'sve je ok, sve je pod kontrolom, nije ovo ništa'. U tome je problem.