Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Bluemore

#21851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

stakasa wrote: 22/04/2020 11:15
Bluemore wrote: 22/04/2020 11:10
Better Man wrote: 22/04/2020 10:52

O kakvom kolektivnom imunitetu pričaš? Navedi mi jedan dokaz da kad neko preboli ovaj virus stječe trajni imunitet. Već neki stručnjaci govore da imunitet nije trajan. Evo ljudi prebole običnu gripu, pa ne steknu trajni imunitet na istu.
Nema trajne zastite ni od vakcine :!: :!:

Zasto ste povrsni. :?:
Nije to povrsnost, ljudima lakse zivit tako
Lakse zivjet u neznanju?
Bluemore

#21852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:44
MorningStar wrote: 22/04/2020 11:41
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 11:40
ko kaže
što bi ja sa vama zajedno tono
nemam ja s vama ništa
nego hoćete li više otići i zarazit se ili će ostat samo na trkeljanju
Cekaj ti nosis masku da se ne zarazis a ja moram traziti po bolnicama da se zarazim... kako to fercera ? Nemas nista sa "nama" pa de popusti zakljucaj se u kucu i ugasi internet.
teško da tu ti sam znaš šta hoćeš da kažeš
a kamoli ko drugi da te razumije, jedino da baca grah, zove vidovitu Džemilu i slično
Jest vala nesta logicno ubaciJo
Evo mi mozak groznicavo radi
Lincoln-Burrows

#21853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

More je čišće, zrak je čišći, nema poplava jer su vremenske prilike u svijetu se popravile,
u Veneciji plivaju ribe :D , ima i dobrih strana ova korona.
Bluemore

#21854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

neko_sa_strane wrote: 22/04/2020 14:13
Usamljeni pustolov wrote: 22/04/2020 11:40
Edin H. wrote: 22/04/2020 02:11

Od mene je bilo dosta u ratu.

Posto si ti neustrasiv, celicnog zdravlja, bujrum na prvu liniju, u bolnicu, volontiraj, moze i bez zastitne opreme, preboli bezazlenu gripicu, stvori antitijela, daj krv i pomozi onima koji nisu nadnaravnih osobina, nego disu uz pomoc respiratora, na dijalizi, ostecene jetre...
Ako si bio u ratu, izložen svakodnevnom riziku od smrti koji je 100x veći od rizika koji nosi ova gripa, kako to da si se uplašio kao tetkica? Čovječe, muško si. Treba da budeš ohrabrujući faktor svojoj djeci i porodici, ti cviliš ovdje i vadiš mi se na priču o ratu.

Ja cijeli život živim zdravo, treniram, radim, zdravo se hranim i vjerujem u svoj organizam i imunitet. A da volontiram mi ne pada na pamet. Za ovu državu volontirat neću nikada. Ja da volontiram a Sebija and Co da uzimaju masne cifre preko moji leđa, to nećeš gledati.
Možeš ti živjeti zdravo, trenirati. To radim i ja ali svako ko živi u Sarajevu duži niz godina nije u potpunosti zdrav jer 5 mjeseci u godini ne udišeš čist zrak. Sada ljudi nose maske zbog korona virusa a velika većina ljudi za vrijeme najviše koncentracije zagađujućih PM 2.5 i PM 10 čestica ne nose nikakvu zaštitu preko lica.
I to ce doci na naplatu
Ali. Nikog ne zanima
I ni jedna mjera nije poduzeta
Grade i dalje neplanski zgradurine Koje blokiraju cirkulaciju
Ali Sta nas briga ba
Nas je prpa „talijanskog scenarija“
A i bez virusa smo nagrabuslili
Ali Nema veze tu smo hrabri
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

http://www.zosradio.ba/contents/27769

Paničari na Haparatima :lol: :mrgreen:
Bluemore

#21856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

invincible1921 wrote: 22/04/2020 14:20
neko_sa_strane wrote: 22/04/2020 14:13
Usamljeni pustolov wrote: 22/04/2020 11:40

Ako si bio u ratu, izložen svakodnevnom riziku od smrti koji je 100x veći od rizika koji nosi ova gripa, kako to da si se uplašio kao tetkica? Čovječe, muško si. Treba da budeš ohrabrujući faktor svojoj djeci i porodici, ti cviliš ovdje i vadiš mi se na priču o ratu.

Ja cijeli život živim zdravo, treniram, radim, zdravo se hranim i vjerujem u svoj organizam i imunitet. A da volontiram mi ne pada na pamet. Za ovu državu volontirat neću nikada. Ja da volontiram a Sebija and Co da uzimaju masne cifre preko moji leđa, to nećeš gledati.
Možeš ti živjeti zdravo, trenirati. To radim i ja ali svako ko živi u Sarajevu duži niz godina nije u potpunosti zdrav jer 5 mjeseci u godini ne udišeš čist zrak. Sada ljudi nose maske zbog korona virusa a velika većina ljudi za vrijeme najviše koncentracije zagađujućih PM 2.5 i PM 10 čestica ne nose nikakvu zaštitu preko lica.
Mozes ti ili bilo kod drugi da ti ne kazem sta...ako ono hoce dzaba ti sve. Jednostavno to sto neko forsira herbalife i trenira mu nije nikakva garancija u odnosu na onog sto pusi recimo.

Sve ti je to "moze bit a i ne mora "
Kakav ba herbalife i zdravlje

U istoj recenici jesi li dobro
noviclan

#21857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by noviclan »

https://avaz.ba/vijesti/bih/564903/usta ... dska-prava

https://avaz.ba/vijesti/bih/564926/sola ... -elemenata

Ko ce odgovarati ima li ovih advokata 65+ da pokrenu tuzbe protiv dr. solaka i i ostalih gazdi
Bluemore

#21858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

neko_sa_strane wrote: 22/04/2020 14:45 Stres je okidač za dobar broj oboljenja.
Treba se naoruzati zivcima za drugi talas panike mjera i virusa...

Scenario je pripremljen...
Bluemore

#21859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

golman wrote: 22/04/2020 15:12 Imam pitanje..ako je neko imao slicna iskustva.

Da li se moze na osnovu snimka imati upala pluca,a da ti je krvna slika ok?
CRP sedmentacija,sve u normali,a na snimku upala pluca.
I ako ti je krvna slika potpuno dobra,da li je moguce imati covid -19?
U nekim slucajevima su tek na rentgen ili ct vidjeli Sta je na plucima
golman

#21860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

Bluemore wrote: 22/04/2020 17:36

Pa logicno da je to najmjerodavnije,ali zar je moguce da krvna slika moze da sakrije upalu pluca?
biglebovski

#21861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

noviclan wrote: 22/04/2020 17:33 https://avaz.ba/vijesti/bih/564903/usta ... dska-prava

https://avaz.ba/vijesti/bih/564926/sola ... -elemenata

Ko ce odgovarati ima li ovih advokata 65+ da pokrenu tuzbe protiv dr. solaka i i ostalih gazdi
Šta kaže, nije ukinuta samo smo eto zaboravili dodati neke stvari, između ostalog i
"Treba se navesti i na osnovu kojih se parametara uvela ova odluka - rekao je Solak."
index_box

#21862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

golman wrote: 22/04/2020 17:46
Bluemore wrote: 22/04/2020 17:36

Pa logicno da je to najmjerodavnije,ali zar je moguce da krvna slika moze da sakrije upalu pluca?
Ako se razvije upala pluća, to se vidi na detaljnoj krvnoj slici.

Testiranje na COVID19 je samo testiranje na taj virus, nema tu drugih parametara. Možeš imati influenzu A, B, bakterijsku upalu pluća itd., a da je nalaz na COVID19 negativan.
MUNAFIK

#21863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MUNAFIK »

omar little wrote: 22/04/2020 17:17 ne, nego je imala funkciju paravana dok se rade stvari iza koje su zamisljene. naravno.
Pogledaj Njemacku, kada je uvela mjereci kad je broj zarazenih krenuo PADATI... Jednostavno sve je krenulo padat prije mjera...

U ovom slucaju mjere u Njemackoj tek nkon 15 aprila su dosle do izrazaja, a tad vec je UVELIKO BIO PAD...
black

#21864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

IZRAELSKI PROFESOR RASPAMETIO CIJELI SVIJET: Evo vam dokaza da je karantena besmislena”

Profesor Yitzhak Ben Israel sa Sveučilišta u Tel Avivu, koji također služi u savjetodavnom odboru za istraživanje i razvoj farmaceutske kompanije Teva, iscrtao je stope zaraza novog koronavirusa
Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Švedske, Italije, Izraela, Švicarske, Francuske, Njemačke i Španjolske. Brojke govore šokantnu priču: bez obzira na to jesu li zemlje u karanteni poput Izraela ili su nastavile po starom poput Švedske, koronavirus je doživio svoj vrhunac i povlači se na potpuno isti način. Na potpuno, isti, način. Njegovi grafovi pokazuju da su sve zemlje doživjele naizgled identične obrasce zaraze koronavirusom, s brojkama zaraženih koje su dosegle svoj vrhunac u šestom tjednu i brzo se smanjile do osmog tjedna.

Wuhanski virus slijedi vlastiti obrazac, rekao je izraelskoj novinskoj agenciji Mako. To je fiksni obrazac koji je neovisan o slobodi ili karanteni. “Postoji pad broja zaraza čak bez zatvaranja i sličan je zemljama sa zatvaranjima”, napisao je u svom radu.

“Je li ekspanzija koronavirusa eksponencijalna? Odgovor koji nam daju brojke je jednostavan: ne. Ekspanzija započinje eksponencijalno, ali brzo opada nakon otprilike osam tjedana”, zaključio je profesor Yitzhak Ben Israel. Razlog zašto koronavirus prati fiksni obrazac još uvijek nije poznat. “Nemam objašnjenja”, rekao je Mako, “Postoji razne špekulacije: možda ima veze s klimom, možda virus ima vlastiti životni ciklus.”

Ali što je s Italijom i njezinom zapanjujućom stopom smrtnosti od 12%? “Zdravstveni sustav u Italiji ima svoje vlastite probleme. To nema nikakve veze s koronavirusom. U 2017. godini se također raspao zbog gripe”, rekao je profesor Yitzhak Ben Israel novinskoj agenciji. Doista, talijanska iznimno visoka stopa smrtnosti od koronavirusa jezivo podsjeća na njihove neobično visoke stope smrtnosti od gripe. Primjer Njemačke, koja ima nisku stopu zaraze i smrtnost gripe i slično niske stope koronavirusa, podržava ovu teoriju.

Profesor Yitzhak Ben Israel u sažetku svoje analize zaključuje da podaci od posljednjih 50 dana ukazuju na to da se politike zatvaranja zemalja u karantenu mogu zamijeniti umjerenijim politikama socijalnog distanciranja. Brojke jednostavno ne podržavaju karantenu ili ekonomsko zatvaranje.

O razumnosti bezpresedanske karantene i zatvaranja u Izraelu, novinskoj agenciji je komentirao slijedeće: “Mislim da je to masovna histerija. Nemam drugog načina da to opišem. 4.500 ljudi umire svake godine od gripe u Izraelu zbog komplikacija i zbog toga moramo zatvoriti zemlju? Ne. Ne vidim razloga da to učinimo zbog epidemije manjeg rizika.”

Dok američke politike ostaju manje restriktivne od onih u Izraelu, važno je razumjeti podrijetlo našeg vlastitog odgovora “masovne histerije”. Predsjednik Trump zagovarao je snažan odgovor na koronavirus nakon što se savjetovao s dr. Faucijem i njegovim timom, koji se oslanjao na britanski model koji je predviđao 2,2 milijuna smrti u Sjedinjenim Državama i 500.000 smrti u Velikoj Britaniji. Ali taj model je razvio profesor Neil Ferguson, koji ima prošlost divljeg precjenjivanja stopa smrtnosti u svojim modelima predviđanja. Profesor Ferguson nije bio poznat po svojoj pouzdanosti, a njegov model bolesti iz 2001. godine kritiziran je kao “neprikladan za svrhu” nakon što je predvidio da bi u Velikoj Britaniji od bolesti kravljeg ludila moglo umrijeti do 150.000 ljudi (177 smrti do danas). Fergusonova predviđanja smrti od koronavirusa u Velikoj Britaniji sada su se smanjila na 20.000 ljudi, 4% od izvorne procjene.

Profesor Yitzhak Ben Israel nam je matematički pokazao da su zatvaranja zbog koronavirusa bila pogreška. To je surova stvarnost. Amerikanci su izgubili svoja radna mjesta i tvrtke su propale zbog toga što su Sjedinjene Države, zajedno s većinom zemalja prvog svijeta, djelovale u skladu sa zastrašujućim predviđanjima ozbiljno pogrešnog modela, čitanja tarot karata profesora Fergusona. Pogled unatrag je 20/20, stoga treba biti realističan u našim kritikama. Predsjednik Trump nije želio smrt 2,2 milijuna Amerikanaca i učinio je ono što je smatrao neophodnim za spašavanje naših života, oslanjajući se na model za koji su mu njegovi savjetnici rekli da je pouzdan. Sad je gotovo. Dogodilo se. Ali to ne znači da bismo trebali nastaviti istim putem.

Prošlo je mjesec dana otkako je naša zemlja proglasila izvanredno stanje u naciji zbog koronavirusa i život kakvog smo znali je prestao. Amerikanci su postajali sve uznemireniji, nevoljni nastaviti ovim putem, znajući da nešto nije u redu. Trump je osjetio da je njegovo biračko tijelo nezadovoljno autoritarnim grabljenjem moći naših guvernera i u više je navrata izjavio da želi ponovno otvoriti zemlju, ali mu je potrebno više informacija kako bi mogao donijeti ispravnu odluku. Analiza podataka u istraživanju profesora Yitzhaka Ben Israela pruža Trumpu sigurnost koja mu je potrebna da ponovno otvori Ameriku.

Gosp. predsjedniče, molim Vas da pregledate istraživanje profesora Yitzhaka Ben Israela i poduzmete hrabre korake kako biste ublažili štetu našoj ekonomiji. Sad kad vidimo stvarne podatke, nastavljanje istim kursom zatvaranja je veća pogreška, pogreška koja je sad poznata i koja se više ne može opravdavati dobrim namjerama.
uglavnomja

#21866 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

konkretno

da li i jedna zemlja spominje otvaranje granica????? :?:
cvrčak_na_hedonizmu

#21867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Point. wrote: 22/04/2020 10:28
Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 09:40 Ko ima oči neka vidi. Zemlje koje su na vrijeme uvele karantine i poduzele mjere sada su u fazi smanjenja zaraženih uveliko dok pametnice tipa UK i Švedska još u uzlaznoj putanji. :(

Image
Image
Image
Image
Image
Fakat ne razumijem šta imaš protiv švedskog sistema, tačno imam osjećaj da se raduješ da Švedska najebe. Švedski državni epidemiolog ne dijeli tvoje mišljenje da je Švedska u ulaznoj putanji, nego naprotiv.

Šta ako se virus bude vraćao na jesen, pa idućeg proljeća, praviti i stavljati ljude u karantine svako pola godine po više od mjesec dana da im oslabiš još više imuni sistem, dok ne dođe vakcina a pitanje kad će. Ne brini ti za Švedsku, više vjerujem struci nego forumskim pticama zlosutnicama.
Sta se cudis, lik je klasicni brojac mrtvih i panicar. Sada "hoce" da Svedska najebe nebil' sebi objasnio strah i paniku u kojem zivi :D

Slika koja sve objasnjava, to je taj profil :navijacica:

Image
pizarro

#21868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

black wrote: 22/04/2020 17:59 IZRAELSKI PROFESOR RASPAMETIO CIJELI SVIJET: Evo vam dokaza da je karantena besmislena
kako li je sad onima koji hejtaju izrael i negiraju coronu :-? :D
Point.

#21869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

coco1 wrote: 22/04/2020 14:23
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 14:08
coco1 wrote: 22/04/2020 13:44 pa, dokle vise? ima li kraja njihovom nemaru za stanovnistvo?

https://www.klix.ba/sport/nogomet/nogom ... /200422093
brzo će se ujedat za guzicu
kad je jedan Singapur, koji je bio odličan primjer, morao opet pokleknut, onda šta dalje reći...

U Singapuru produžen karantin do 1. juna zbog rasta broja zaraženih
https://www.klix.ba/vijesti/u-singapuru ... /200421114
U Singapuru su mjere karantina produžene do 1. juna nakon što je broj zaraženih koronavirusom zabilježio nagli skok u proteklih deset dana. Za samo 24 sata potvrđeno je 1.111 novih slučajeva zaraze.
The Guardian piše da je premijer Singapura Lee Hsien donio odluku o produženju karantina te da se te mjere, između ostalog, odnose na zabranu rada i otvaranje škola.

Također, lukupan broj zaraženih u Singapuru trenutno iznosi 9.125.

"Prije samo deset dana broj slučajeva zaraze u našoj lokalnoj zajednici se smanjio na 30 dnevno što je bio rezultat donesenih mjera. Međutim, iznenadio nas je nagli skok novih slučajeva zaraze, a skoro svi oni su otkriveni u našim domovima u kojima su smješteni radnici migranti, a do tih podataka smo došli intenzivnim testiranjem", kazao je premijer Hsien u svom obraćanju građanima u kojima je najavio produženje karantina u Singapuru.
to, sto ti najavljujes da ce se oni brzo ujedat za guzicu, najavljuje who i mediji otkako je pocelo ovo sa coronom.

vrijeme ce pokazati sve.
Netačne vijesti. Prvo, nije definitivno odlučeno da prvenstvo počinje 14 juna, nego se u švedskom fudbalskom savezu nadaju tome a drugo švedski državni epidemiolog je rekao danas da je moguće da se igra tog datuma ali bez publike. Ne brinite vi za Švedsku.
neko_sa_strane

#21870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Bluemore wrote: 22/04/2020 17:33
neko_sa_strane wrote: 22/04/2020 14:45 Stres je okidač za dobar broj oboljenja.
Treba se naoruzati zivcima za drugi talas panike mjera i virusa...

Scenario je pripremljen...
Ma kakvi. Samo lagano. Nema sekiracije više, pogotovo da dozvolim da me ljudi sekiraju Za to mi i nedostaje teretana. Teretana je meni lijek protiv stresa.
coco1

#21871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by coco1 »

Point. wrote: 22/04/2020 18:50
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 14:08

brzo će se ujedat za guzicu
kad je jedan Singapur, koji je bio odličan primjer, morao opet pokleknut, onda šta dalje reći...

U Singapuru produžen karantin do 1. juna zbog rasta broja zaraženih
https://www.klix.ba/vijesti/u-singapuru ... /200421114
to, sto ti najavljujes da ce se oni brzo ujedat za guzicu, najavljuje who i mediji otkako je pocelo ovo sa coronom.

vrijeme ce pokazati sve.
Netačne vijesti. Prvo, nije definitivno odlučeno da prvenstvo počinje 14 juna, nego se u švedskom fudbalskom savezu nadaju tome a drugo švedski državni epidemiolog je rekao danas da je moguće da se igra tog datuma ali bez publike. Ne brinite vi za Švedsku.
ok, vijest je, kao sto se vidi, preuzeta sa klix-a.

i, sta ti znaci ovo "ne brinite vi za svedsku"? za sta i kakvo pisanje, diskusije, rasprave... je namjenjena ova tema?

eto te k"o solak, mozemo raditi samo sto ti i solak dozvolite
ćiribiribela

#21872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Ovdje od ponedjeljka obavezno nosenje maski u radnjama i gradskom prevozu, sto meni licno nikakvog smisla nema jer evo otkako mjere traju nije bilo obavezno i nista se nije desilo. Ne razumijem zasto sad odjednom.
Point.

#21873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

coco1 wrote: 22/04/2020 18:59
Point. wrote: 22/04/2020 18:50

vrijeme ce pokazati sve.
ok, vijest je, kao sto se vidi, preuzeta sa klix-a.

i, sta ti znaci ovo "ne brinite vi za svedsku"? za sta i kakvo pisanje, diskusije, rasprave... je namjenjena ova tema?

eto te k"o solak, mozemo raditi samo sto ti i solak dozvolite
Jedan dio forumskog pućanstva kao da priželjkuje haos u Švedskoj jer su, gle vraga, odlučili da ne idu komplet lockdown metodom nego su izabrali liberalnije, mekše metode u borbi protiv ovog kineskog virusa.
index_box

#21874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

ćiribiribela wrote: 22/04/2020 19:04 Ovdje od ponedjeljka obavezno nosenje maski u radnjama i gradskom prevozu, sto meni licno nikakvog smisla nema jer evo otkako mjere traju nije bilo obavezno i nista se nije desilo. Ne razumijem zasto sad odjednom.

Treba prodati naštancane maske...
Vela666

#21875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vela666 »

ćiribiribela wrote: 22/04/2020 19:04 Ovdje od ponedjeljka obavezno nosenje maski u radnjama i gradskom prevozu, sto meni licno nikakvog smisla nema jer evo otkako mjere traju nije bilo obavezno i nista se nije desilo. Ne razumijem zasto sad odjednom.
Čudno zbilja, ako ih se nije nosilo u martu, zašto sada? Osim možda psihološki, da se ne opustite, nagađam, nemam pojma :)
Locked