pa znam. to i govorim. bez obzira što je stanje još pofino gore nego u federaciji.banjaluka078 wrote: ↑20/04/2020 13:39Nema rs opoziciju. To nešto značajnijih glasova za opoziciju na posljednjim izborima se neće ponoviti, jer je onda bio aktuelan slučaj pokojnog Davida, pa nešto ljudi kao iz bunta glasali. Ovdje ima "Baja forever" i ništa više.JThomas wrote: ↑20/04/2020 13:34 i to je proizvoljna priča. rs po svim parametrima stoji značajno ekonomski slabije od federacije, sa i bez epidemije, pa su postotci glasova (dugogodišnje i neprikosnovene) vlasti veći a ne manji. jer što manje para ima mimo budžeta, što je manje opcija van budžeta, to je onaj ko dijeli budžet moćniji i uticajniji. veća je ovisnost o njemu.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- JThomas
#14651 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- dječak sa šibicama
#14652 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod mene tu u komsiluku frajer ima manju tvornicu desetak zaposlenih, radi cijelo vrijeme, SDA covjek naravno, proizvodi pvc galenteriju, uzece jos vise para na vizirima a ionako ima cvrst ugovor sa Bosnalijekom preko stranke.
Takvi rade.
Takvi rade.
- JThomas
#14653 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
neće svakome pojedinačno biti gore. nekome će biti i bolje, neko će se uvijek i okoristiti. ali u totalu i u prosjeku, svaka će ekonomija biti manja.
- seoBIH
#14654 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa naravno da ce biti gore, vecini. Evo prvo što ne mogu očekivati ove godine je povećanje plate. Nema šanse!
-
last mohicans
#14655 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
Last edited by last mohicans on 20/04/2020 14:03, edited 1 time in total.
- Veigar
#14656 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sve ovo što si nabrojao, čim pandemija završi opet će vrlo brzo počet sa radom. Ali valja preživiti pandemiju.last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi...Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
-
AmirBaa
#14657 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li ovo u FBiH nema novih slucajeva danas ?
-
last mohicans
#14658 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jaro, nisi mi odgovorio. To sto ce se desiti nakon pandemije,niko ne zna. Opet ce smanjenim kapacitetom raditi, turizam i ugostiteljstvo, aviosaobracaj, industrija koja izvozi ce ovisiti o narudzbama velikih iz vana, proci ce vremena dok se sve neustabili i pitanje je hoce li se neke grane ikada vratiti na nivo prije pandemije. Svi koji su ostali bez posla, kupovna moc im je debelo srozana.Veigar wrote: ↑20/04/2020 13:59Sve ovo što si nabrojao, čim pandemija završi opet će vrlo brzo počet sa radom. Ali valja preživiti pandemiju.last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi...Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48
Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
- Veigar
#14659 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Očigledno da nema, čim vidiš da su dežurni paničari počeli pričati o ekonomiji, znaj da se broj smanjio, pa su morrali naći novi izvor za širenje panike. Pretpostavljam da od juna mjeseca možemo na mjesečnoj bazi očekivat jedno 500 umrlih od gladi zbog ove pandemije. Nisu još izašli sa brojkama ali moja optimistična prognoza je 500.
- Veigar
#14660 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bio sam u pravu pod glad dežurni paničari podrazumijevaju nemogućnost mijenjanja telefona svake godine i auta barem svake druge godine. Oprostite mi svekoliko forumsko pučanstvo na mojoj nepromišljenosti.last mohicans wrote: ↑20/04/2020 14:06Jaro, nisi mi odgovorio. To sto ce se desiti nakon pandemije,niko ne zna. Opet ce smanjenim kapacitetom raditi, turizam i ugostiteljstvo, aviosaobracaj, industrija koja izvozi ce ovisiti o narudzbama velikih iz vana, proci ce vremena dok se sve neustabili i pitanje je hoce li se neke grane ikada vratiti na nivo prije pandemije. Svi koji su ostali bez posla, kupovna moc im je debelo srozana.Veigar wrote: ↑20/04/2020 13:59Sve ovo što si nabrojao, čim pandemija završi opet će vrlo brzo počet sa radom. Ali valja preživiti pandemiju.last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54
Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi...
P.S.
Ali ako već hoćete da stvarate paniku koja ima dobru podlogu i realna je, onda počnite se paničarenjem vezano za rat i ratovanje. Istorija nas je naučila, doduše neke nije, da se nakon svake pandemije i krize uskoro desio i rat većih razmjera. Ovo vam više ima smisla nego ovo paničarenje, prvo za pandemiju pa sad za ekonomiju. Pandemija će proći a ekonomija, sa svim netaknutim assetima, će profunkcionisati opet.
- Bluemore
#14661 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sta je mimo upale i vadjenjadječak sa šibicama wrote: ↑19/04/2020 15:44 Potreba je ono, upala zuba, nuzno vadjenje i slicno tome.
Ici na neke estetske operacije i dotjerivanje zuba, prekenjavanje. Ali kako rekoh, ako ima zubar koji ce to raditi, bujrum. Samo da ne bude poslije kuku majko.
Sta je sa karijesom
Sa redovnom kontrolom
Sa ciscenjem kamenca
Zdravlje zuba i desni jedirektno povezano sa
Srcem i zbglobovima....
Malo je nama tesko vecu sliku vidjeti
Od drveca ne vidimo sumu
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14662 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stalo je svima ko radi usluge...last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
Gradnja i dalje radi, cak vise nego prije
-
daddy-kool
#14663 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko ovih ne radi zbog mjera koje su kod nas donesene, a koliko zbog recesije koja će preuzeti čitav svijet?last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54
Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..
-
aldinjo
-
biglebovski
#14665 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa piše ti to u postu daddy.daddy-kool wrote: ↑20/04/2020 14:51Koliko ovih ne radi zbog mjera koje su kod nas donesene, a koliko zbog recesije koja će preuzeti čitav svijet?last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54
Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..
-
aldinjo
#14666 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Veigar wrote: ↑20/04/2020 14:07Očigledno da nema, čim vidiš da su dežurni paničari počeli pričati o ekonomiji, znaj da se broj smanjio, pa su morrali naći novi izvor za širenje panike. Pretpostavljam da od juna mjeseca možemo na mjesečnoj bazi očekivat jedno 500 umrlih od gladi zbog ove pandemije. Nisu još izašli sa brojkama ali moja optimistična prognoza je 500.![]()
-
last mohicans
#14667 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam od kada si na ovoj temi i covidu uopce, nick mi nije poznat. Mislim da si me pobrkao sa nekim, ja ti nisam od paničara na ovom pdf, sa dosta donesenih mjera se ne slazem, ali sam vecinom realan, bez obzira koliko to subjektivno izgledalo.Veigar wrote: ↑20/04/2020 14:12Bio sam u pravu pod glad dežurni paničari podrazumijevaju nemogućnost mijenjanja telefona svake godine i auta barem svake druge godine. Oprostite mi svekoliko forumsko pučanstvo na mojoj nepromišljenosti.last mohicans wrote: ↑20/04/2020 14:06Jaro, nisi mi odgovorio. To sto ce se desiti nakon pandemije,niko ne zna. Opet ce smanjenim kapacitetom raditi, turizam i ugostiteljstvo, aviosaobracaj, industrija koja izvozi ce ovisiti o narudzbama velikih iz vana, proci ce vremena dok se sve neustabili i pitanje je hoce li se neke grane ikada vratiti na nivo prije pandemije. Svi koji su ostali bez posla, kupovna moc im je debelo srozana.
P.S.
Ali ako već hoćete da stvarate paniku koja ima dobru podlogu i realna je, onda počnite se paničarenjem vezano za rat i ratovanje. Istorija nas je naučila, doduše neke nije, da se nakon svake pandemije i krize uskoro desio i rat većih razmjera. Ovo vam više ima smisla nego ovo paničarenje, prvo za pandemiju pa sad za ekonomiju. Pandemija će proći a ekonomija, sa svim netaknutim assetima, će profunkcionisati opet.
-
last mohicans
#14668 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jbg, sad..,ja se potrudio da ovom repliciram na konstataciju da nije upravu po pitanju povecanja obima poslova, sad jos i ti. Imas odluke i odredbe KZ i CZ, pa izučavaj sta nas je zajebo Fadil i Solak, a sta je globalna recesija uzrokavana Covidom.biglebovski wrote: ↑20/04/2020 15:26Pa piše ti to u postu daddy.daddy-kool wrote: ↑20/04/2020 14:51Koliko ovih ne radi zbog mjera koje su kod nas donesene, a koliko zbog recesije koja će preuzeti čitav svijet?last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54
-
s@mson
#14669 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hljebati, kakva je to autoindustrija kod nas?last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
To sto polukriminalci i kriminalci imaju nazovimo autokuce i prodaju nekakva auta (ako zelis pravo moras cekati tri, sest i vise mjeseci)...
Druze, to nije autoindustrija...
- dječak sa šibicama
#14670 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci, sad ce nas dilfa i botovi uvjeravati da zivimo bolje nego ikada i da cemo zbog korone prosperirati
ok, samo se nadam da debila koji ce tome vjerovati nema puno, uostalom podsjetice ih kruljeci zeldac
ok, samo se nadam da debila koji ce tome vjerovati nema puno, uostalom podsjetice ih kruljeci zeldac
-
daddy-kool
#14671 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Iako bi za kladionice ovu zabranu mogli ostaviti onako i ubuduće...last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54
-Hotelijerstvo i turizam, 0%, (renta car agencija) - djelomično zbog zabrane ulaska stranih državljana, ali prvenstveno zbog svjetskog kolapsa putovanja i turizma - nema veze sa donesenim mjerama
-ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. - zabrana rada od FŠCZ (Od sutra (srijeda, 18. mart), između ostalog, izdao je naredbu o obustavljanju rada svim ugostiteljskim objektima za pripremanje i prodaju hrane i pića, kladionicama, restoranima, pizerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovi, čajdžinicama, kafeima, frizerskim i kozmetičkim salonima i igraonicama...)
-autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. - nema veze sa donesenim mjerama
-Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. - nema veze sa donesenim mjerama
-Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana, (zatvoreno djelomično zbog infekcije, nije zabranjen rad) - nema veze sa donesenim mjerama
-o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta.- nema veze sa donesenim mjerama
-Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, - nema veze sa donesenim mjerama
-zatim sitni poslodavci i poslovi,- nema veze sa donesenim mjerama
-autoskole nikako ne rade, -nisam našao nikakve naredbe FŠCZ
-zanatlije -
-Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, zabrana rada od FŠCZ
- kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. - nema veze sa donesenim mjerama
-GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen,zabrana rada od FŠCZ
-stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode ... zabrana rada od FŠCZ
-
neko_sa_strane
#14672 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pola ljudi u ovoj zemlji nema pojma koliko je oralna higijena bitna i koliko je ishrana bitna. U vrijeme pandemije kupuju vreće brašna, tjestenine, šećera i ulja i poslije se žale na dijabetes, aterosklerozu, visok pritisak. Neshvatljivo!Bluemore wrote: ↑20/04/2020 14:42Sta je mimo upale i vadjenjadječak sa šibicama wrote: ↑19/04/2020 15:44 Potreba je ono, upala zuba, nuzno vadjenje i slicno tome.
Ici na neke estetske operacije i dotjerivanje zuba, prekenjavanje. Ali kako rekoh, ako ima zubar koji ce to raditi, bujrum. Samo da ne bude poslije kuku majko.
Sta je sa karijesom
Sa redovnom kontrolom
Sa ciscenjem kamenca
Srcem i zbglobovima....
Od drveca ne vidimo sumu
Uz mjere higijene očekujem otvaranje i stomatoloških ordinacija. Svakako imaju masku na licu za vrijeme zahvata.
- Vela666
#14673 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Isto kao da su kladionice eto izum bosanski i nema ih nigdje drugo u svijetu
- Sanjarko
#14674 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imaju, ali nemaju para za to.neko_sa_strane wrote: ↑20/04/2020 16:00Pola ljudi u ovoj zemlji nema pojma koliko je oralna higijena bitna i koliko je ishrana bitna. U vrijeme pandemije kupuju vreće brašna, tjestenine, šećera i ulja i poslije se žale na dijabetes, aterosklerozu, visok pritisak. Neshvatljivo!Bluemore wrote: ↑20/04/2020 14:42Sta je mimo upale i vadjenjadječak sa šibicama wrote: ↑19/04/2020 15:44 Potreba je ono, upala zuba, nuzno vadjenje i slicno tome.
Sta je sa karijesom
Sa redovnom kontrolom
Sa ciscenjem kamenca
Srcem i zbglobovima....
Od drveca ne vidimo sumu
Uz mjere higijene očekujem otvaranje i stomatoloških ordinacija. Svakako imaju masku na licu za vrijeme zahvata.
-
last mohicans
#14675 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svi ovlasteni zastupnici i distrubuteri, a nije ih malo, kao i ove autokuce, od velikih, pa do manjih, poput kolege @HAVANA. Vidjet cemo kakve ce biti brojke za mart-nikakve, april, maj i juni. Mozemo njega pitati je li sta prodao u martu i aprilu. Znam da mi ne proizvodimo automobile, ali proizvodimo neke dijelove za te iste automobile. Na to sam mislio kad sam spomenuo autoindustriju.s@mson wrote: ↑20/04/2020 15:47Hljebati, kakva je to autoindustrija kod nas?last mohicans wrote: ↑20/04/2020 13:54Napiši nam da znamo i mi, koje to grane ekonomije imaju veci prilive posla a da nisu vezane za prehranu, lijekove,medicinsku opremu, djelimično bankarski sektor zbog moratorija i dostava posiljki naručenih online. Mali je procenat ljudi koji se koriste online kupovinom. Evo cu ti ja reci koje grane nikako ne rade ili minimum posla imaju. Hotelijerstvo i turizam, 0%, znas li koliko ima hotela,motela samo u SA, zatim turistickih agencija, pa i renta car agencija koje su usko vezane za turizam koji je totalno ugašen. Mislim da je tu i ugostiteljstvu najvise otkaza uručeno. Zatim, autoindustrija, sto prodaja novih, pa i polovnih automobila. Mislis da ce neko otici sad da kupi auto, bilo novo, bilo polovno, i da ima pare, dobro ce razmisliti,jedino ako je bas pun ko brod pa da uzme po akcijskoj cijeni kojima ce morati prodavci privući i ono malo kupaca. Ove nase jače kompanije koje rade za velike autoindustrije rade smanjenim kapacitetom ili nikako. Ugostiteljstvo, na mrvice neki rade koji su uveli dostavu. Evo, navesti cu ti samo cijenu kirije jedne od najvecih kafana u gradu, gdje je mjesečna kirija 25000 km, da ne pričamo o uposlenicima, dopronosima i svim ostalim nametima koji nisu nestali. Dalje, namjenska industrija radi smanjenim kapacitetom, sam Igman je bio zatvoren vise od 15 dana,o drvnoj industriji da ne pričam. Samo Standard je otpustio oko 350 radnika, oni koji su ostali smanjene su im place za 30%. Nivo narudzbi je opao za vise od 50 % pa i 70% njihovih kapaciteta. Oblast nekretnina,mislim sa je suvislo spominjati, zatim sitni poslodavci i poslovi, autoskole nikako ne rade, čak i taxi radi smanjenim kapacitetom, male trgovine koje se ne bave prehranom,zanatlije, mislim da i oprema sportska ne radi, sto je nonsens, makar bi ljudi pojačano kupovali bicikla, role i ostale stvari, teretane i fitnes oprema(nesta se online prodaje,sve je to tanko). Poznajem jednog vlasnika koji je skoro pola miliona ulozio u novu teretanu koji se trebala otvoriti u aprilu, a ni druga mu teretana ne radi, znas li koliko on mjesečno ima izdataka? Vrtici ne rade, ni drzavni, ni privatni, prodavnici odjece i obuce, kompanije koje šiju za velike svjetske brendove. GRAS je zaustavljen, ono malo prihoda sto su imali, nemaju vise, autoprevoznici-bus saobracaj totalno zaustavljen, znas li kolike kredite imaju ti poslodavci? Dalje, frizerski, saloni ljepote, nokti, masaze i sve ostale usluge, stomatolozi,kladionice koje imaju ogromne prihode,pa i uposlene,itd..Veigar wrote: ↑20/04/2020 12:48
Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
To sto polukriminalci i kriminalci imaju nazovimo autokuce i prodaju nekakva auta (ako zelis pravo moras cekati tri, sest i vise mjeseci)...
Druze, to nije autoindustrija...