Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
JThomas

#14601 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

https://zurnal.info/novost/22978/ko-je- ... milicevic-
Po prvi put u petnaest posljednjih godina u proždrljive ralje Crne Rupe, poznate i pod nazivom Budžet FBiH, neodgovorni građani nisu ubacili dovoljno novca. Šta ćemo sad? Da li mi možemo ikako pomoći? Pitaju se zabrinuti i zbog svoje neodgovornosti opravdano postiđeni građani.
daddy-kool

#14602 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-grad ... /200420040

Bh. građani smješteni u karantin hotela Zenica stupili u štrajk glađu
Već prve večeri su kazali da je ovakav način karantina nezamisliv te da ne žele biti dio sistema koji na štetu svih drugih građana njima plaća 28-dnevni smještaj u hotelu s četiri zvjezdice te su tražili kućnu izolaciju uz prijetnju da će stupiti u štrajk glađu ako se to ne dogodi.

Kako ništa nije poduzeto, bh. građani koji su s granice prevezeni u ove smještajne jedinice u ZDK stupili su u štrajk glađu.

"Od sinoć niko ne jede. Nikome ne otvaramo vrata, pa ni da nam temperaturu izmjere. Jedan čovjek već tri dana ništa nije jeo, a ako ovako nastavi umrijet će", kazao je za Klix.ba Mirsad Šušić koji se nalazi u hotelu Zenica te dodao:
"Otišao sam od svoje kuće, žene i djece prije 52 dana u Hrvatsku na posao i da bi čekao sve, da se situacija popravi, nisam dolazio 50 dana. Evo vratio sam se u petak nakon čega me je naša vlast zatvorila kao najvećeg kriminalca. Zdrav sam, nemam famoznu gripu i od sinoć su ljudi u hotelu stupili u štrajk glađu. Šta će se dalje dešavati, to je do naše vlasti."
:?

Ne vidim šta je problem sa karantinom, ovo je praksa više zemalja. Pa nisu negdje u šatoru negu u hotelu sa 4*. U Kini bi sami plaćali ovaj smještaj, ovako na račun države i opet ne valja?
sumirprimus

#14603 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

problem je u glupanima, ne vrijedi objasnjavat, raspravljat, glupan je glupan bez obzira na predjeni zivotni put i utroseno zalud vrijeme.
bar toga imamo napretek
Banksy

#14605 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

daddy-kool wrote: 20/04/2020 10:52

Ne vidim šta je problem sa karantinom, ovo je praksa više zemalja. Pa nisu negdje u šatoru negu u hotelu sa 4*. U Kini bi sami plaćali ovaj smještaj, ovako na račun države i opet ne valja?

Federalni štab civilne zaštite donio je odluku da se bh. državljani smještaju u 28-dnevni karantin
28 dana?
daddy-kool

#14606 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ko donosi ta rješenja - struka?
sadie_forever

#14607 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

A koliko dugo ce trajat to da u karantini drze ?
Logovan

#14608 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

Zašto baš 28 dana?
manijak1

#14609 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manijak1 »

Logovan wrote: 20/04/2020 11:40 Zašto baš 28 dana?
Radi perioda moguće kontaminacije nosne šupljine :oops: tako kažu epidemiolozi.
Nivelacija

#14610 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Epidemiolozi su najvece ublehe ove krize..

Nego od jutros tri samoubistva skokom sa zgrade u BIH, strajkovi gladju u karantinima..pocelo je..
Banksy

#14611 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je kantonalnim/županijskim ministarstvima zdravstva, kriznim stožerima/štabovima kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva i kantonalnim/županijskim zavodima za javno zdravstvo preporuku skraćenja dužine trajanja karantene.

“Ovim putem vas obavještavamo da smo zaprimili smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u kojima se navodi da se sumnjivim kontaktima preporučuje 14-dnevni karanten od trenutka zadnjeg izlaganja COVID-19 slučaju, i da se na kraju karantenskog razdoblja nad tim osobama provodi laboratorijsko testiranje, kao i prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH od 14.04.2020. godine, kojim se preporučuje skraćenje duljine zadržavanja osoba u karanteni na 14 dana uz laboratorijsko testiranje na kraju karantenskog razdoblja”, stoji u Preporuci.

“Imajući u vidu navedeno, tražimo od zavoda za javno zdravstvo kantona da za osobe koje su temeljem rješenja federalnog ministarstva zdravstva stavljene u karanten na područje kantona i za koje je isteklo karantensko razdoblje od 14 dana, postupe po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i prijedlogu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno dostave epidemiološko izviješće uz obvezne rezultate laboratorijskih testiranja. Epidemiološko izviješće zavoda za javno zdravstvo kantona se dostavlja Zavodu za javno zdravstvo FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva”, stoji dalje u Preporuci.

zubi

#14612 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Rothmans wrote: 19/04/2020 20:59
dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 19:27

nema maske, nece da da ime i prezime niti licnu kartu, i...
Vece musko od tebe
Ako nisi ozenjen, odmah je potrazi, cura je kvalitet samo takav...
brojjedan

#14613 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by brojjedan »

zubi wrote: 20/04/2020 11:51
Rothmans wrote: 19/04/2020 20:59
dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 19:27

nema maske, nece da da ime i prezime niti licnu kartu, i...
Vece musko od tebe
Ako nisi ozenjen, odmah je potrazi, cura je kvalitet samo takav...
:lol: :lol:
Banksy

#14614 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Iz Gerontološkog centra u Nedžarićima jutros je u Opću bolnicu "Dr. Abdulah Nakaš" prebačena 86-godišnjakinja koja je zaražena koronavirusom.

Ništa Podhrastovi, ništa Klinički centar.

Znači, Sebija je izgurala svoje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14616 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote: 20/04/2020 10:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-grad ... /200420040

Već prve večeri su kazali da je ovakav način karantina nezamisliv te da ne žele biti dio sistema koji na štetu svih drugih građana njima plaća 28-dnevni smještaj u hotelu s četiri zvjezdice te su tražili kućnu izolaciju uz prijetnju da će stupiti u štrajk glađu ako se to ne dogodi.

Kako ništa nije poduzeto, bh. građani koji su s granice prevezeni u ove smještajne jedinice u ZDK stupili su u štrajk glađu.

"Od sinoć niko ne jede. Nikome ne otvaramo vrata, pa ni da nam temperaturu izmjere. Jedan čovjek već tri dana ništa nije jeo, a ako ovako nastavi umrijet će", kazao je za Klix.ba Mirsad Šušić koji se nalazi u hotelu Zenica te dodao:
"Otišao sam od svoje kuće, žene i djece prije 52 dana u Hrvatsku na posao i da bi čekao sve, da se situacija popravi, nisam dolazio 50 dana. Evo vratio sam se u petak nakon čega me je naša vlast zatvorila kao najvećeg kriminalca. Zdrav sam, nemam famoznu gripu i od sinoć su ljudi u hotelu stupili u štrajk glađu. Šta će se dalje dešavati, to je do naše vlasti."

Ili u prevodu de ti nas da idemo kucama, necemo rostiljat i hodat po sijelima, necemo alahami...
sadie_forever

#14617 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

_BataZiv_0809 wrote: 20/04/2020 12:27
daddy-kool wrote: 20/04/2020 10:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-grad ... /200420040

Ili u prevodu de ti nas da idemo kucama, necemo rostiljat i hodat po sijelima, necemo alahami...
Ali koji argument "necemo da gradjani placaju nas boravak u hotelu",,da je neki sator bilo bi "kako nam drzava nije osigurala ljudske uslove" a da nije nista bilo bi "jako neodgovorna drzava sve pokradose a nema da osiguraju karantin"

ma sto rece nasrudin hodza,nije se rodio ko je svijetu ugodio :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#14618 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

manijak1 wrote: 20/04/2020 11:41
Logovan wrote: 20/04/2020 11:40 Zašto baš 28 dana?
Radi perioda moguće kontaminacije nosne šupljine :oops: tako kažu epidemiolozi.
Image
bersK

#14619 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bersK »

Smrt djeteta u Travniku - direktni krivac Krizni štab FBiH.

Al biće toga još
avenija

#14620 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Je li ukinut danas policijski sat i jesu li otvoreni frizerski, butici, obuca??

Jesu li pustena djeca napolje ili cemo i dalje gledati samoubistva?
sadie_forever

#14621 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

avenija wrote: 20/04/2020 12:35 Je li ukinut danas policijski sat i jesu li otvoreni frizerski, butici, obuca??

Jesu li pustena djeca napolje ili cemo i dalje gledati samoubistva?

Nisu i nece jer pandemija se mora primirit inace vas EU nece primit :P
avenija

#14622 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Znaci ipak cemo mi morati u FBIH pricekati Vucica da prvi popusti pa da nasi prepisu iako imamo 10x manje brojke iako smo ugasili ekonomiju 15 dana prije Srbije..Hajde Vucicu na tebe ceka krizni stab a ne na testiranje i brojke.
Veigar

#14623 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Veigar »

avenija wrote: 20/04/2020 12:41 Znaci ipak cemo mi morati u FBIH pricekati Vucica da prvi popusti pa da nasi prepisu iako imamo 10x manje brojke iako smo ugasili ekonomiju 15 dana prije Srbije..Hajde Vucicu na tebe ceka krizni stab a ne na testiranje i brojke.
Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
manuchao91

#14624 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

većina firmi u bih normalno radi.
zubi

#14625 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Veigar wrote: 20/04/2020 12:48
avenija wrote: 20/04/2020 12:41 Znaci ipak cemo mi morati u FBIH pricekati Vucica da prvi popusti pa da nasi prepisu iako imamo 10x manje brojke iako smo ugasili ekonomiju 15 dana prije Srbije..Hajde Vucicu na tebe ceka krizni stab a ne na testiranje i brojke.
Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
Ko npr? Koji su se to poslovi povecali?
Locked