Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
coco1
#14626 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jel ono danas 14 dana od pocetka podjele penzija i dozvole penzionerima da izadju iz "bunkera", kako bi podigli crkavice i, isti dan, te pare vratili u budzet kroz placanje racuna, kupovinu "nepotrebnih" lijekova, itd?
ovdje se najavljivalo da cemo iskihati dozvolu izlaska penzionerima i da ce nakon 14 dana (danas) enormno skociti broj zarazenih, shodno tome i umrlih.
dje zapelo?
ovdje se najavljivalo da cemo iskihati dozvolu izlaska penzionerima i da ce nakon 14 dana (danas) enormno skociti broj zarazenih, shodno tome i umrlih.
dje zapelo?
- SmokingMan
#14627 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Polahko će se sve vratit u normalum do ljeta, samo ne treba preko noći tek tako skinuti preventivne mjrere, još je situacija i suviše friška.
-
AmirBaa
#14628 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Super, hajd tako to fino objasni onim zvanicnim 25 hiljada ljudi sto je dobilo otkaz, i isto toliko nezvanicnim vjerovatnoVeigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
I da, samo primjer za SBK: "- Nadam se da su budžetski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda. Već u martu taj pad iznosi gotovo deset posto"
Pao prihod 10 posto za mjesec onako, jer ekonomija normalno funkcionise
- Veigar
#14629 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hajd sad ti lijepo telefon u ruke i zovi proizvodne firme u Bosni i hercegovini pa ih pitaj jesul prestali sa radom, pitaj ih jesul im smanjeni prihodi, pitaj ih otpuštaju li radnike. Pa kad nazoveš barem jedno 50 firmi vrati se ovdje pa nam reci šta ti je zaključak.AmirBaa wrote: ↑20/04/2020 12:53Super, hajd tako to fino objasni onim zvanicnim 25 hiljada ljudi sto je dobilo otkaz, i isto toliko nezvanicnim vjerovatnoVeigar wrote: ↑20/04/2020 12:48Ja ne znam otkuda vama ideja da je ekonomija ugašena, vi fakat nemate dodir sa stvarnim svijetom, samo jedan dio ekonomije, onaj koji je zavistan od okupljanja ljudi na jednom mjestu je ugašen, sve druge oblasti ekonomije normalno rade i nekima su se poslovi i povećali. Eto samo za vašu informaciju.
I da, samo primjer za SBK: "- Nadam se da su budžetski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda. Već u martu taj pad iznosi gotovo deset posto"
Pao prihod 10 posto za mjesec onako, jer ekonomija normalno funkcionise![]()
To što su turizam i ugostiteljstvo na koljenima ne znači i propast ekonomije, nego samo manji set back. Sve to sa prestankom pandemije vrlo brzo ponovo će doći na svoje. Ali valja zdrav i prav dočekat kraj pandemije u tome je caka.
- Veigar
#14630 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kao i uvijek, teoretičari zavjera i paničari na ovom forumu kad im se podastru argumenti se ušute ko kakve pičkice, što u stvari i jesu pa misle da su i svi drugi.coco1 wrote: ↑20/04/2020 12:51 jel ono danas 14 dana od pocetka podjele penzija i dozvole penzionerima da izadju iz "bunkera", kako bi podigli crkavice i, isti dan, te pare vratili u budzet kroz placanje racuna, kupovinu "nepotrebnih" lijekova, itd?
dje zapelo?
- JThomas
#14631 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i na budžetu isto nema otkaza. možda setbacka za ekonomiju i nema.
- hadzinicasa
#14632 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
nema. sve funkcionira. sve je pod kontrolom. nema drame nikakve.
dobro smo mi ovo. do sad.
dobro smo mi ovo. do sad.
- Veigar
- JThomas
#14634 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
možda je ustvari ekonomija i već napredovala.
- Veigar
- hadzinicasa
#14636 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mislis, mogu ljudi sad na miru da rade, bez ometanja?
- dječak sa šibicama
#14637 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako neko moze reci da je sve ok, ako je 30.000 ljudi u FBiH izgubilo posao a jos nekoliko puta toliko ne znaju jesu li na nebu ili na zemlji, hoce li dobiti sljedecu platu i koliku, koliko % manju.
To sto neke firmice rade i sto ce pojedine guzonje staviti jos vise novca u svoje djepove, to je njihovo dobro ne i opce.
Ne znam jesu li svjesni da ce za koji mjesec imati armiju bukvalno gladnih gradjana. Ja se nadam da ce im armija pokazati na djelu, uz sve osude dezurnih delegata koji su vec spremili demagogiju "protesti su orkestrirani, jugobalije, sdpbalije, Radoncic, ne smije se paliti opce dobro, osudjujem protestante" i slicne gluposti dok iz budzeta kapaju pare i guzica se razvaljuje na fotelji pred racunarom.
Dok traje borba sa virusom, oni pljackaju vec opljackano, javne nabavke orgijaju, samo Ajnadzic je ahbabima dao pola miliona, love u mutnom kao sto su i ratu lovili i iz ovog ce izaci jos bogatiji a za narod nema nista. Nego su smislili da im uzmu i onu zakonsku crkavicu od biroa, slace ljude na cekanje, o nekakvoj pomoci ljudima ni govora nema. Od debila Vucica su iskopirali samo restrikcije, ali ne i pomoc gradjanima. Tu pomoc ce u svoje djepove.
Samo me zanima granica strpljenja ovog rekao bih ludog naroda.
To sto neke firmice rade i sto ce pojedine guzonje staviti jos vise novca u svoje djepove, to je njihovo dobro ne i opce.
Ne znam jesu li svjesni da ce za koji mjesec imati armiju bukvalno gladnih gradjana. Ja se nadam da ce im armija pokazati na djelu, uz sve osude dezurnih delegata koji su vec spremili demagogiju "protesti su orkestrirani, jugobalije, sdpbalije, Radoncic, ne smije se paliti opce dobro, osudjujem protestante" i slicne gluposti dok iz budzeta kapaju pare i guzica se razvaljuje na fotelji pred racunarom.
Dok traje borba sa virusom, oni pljackaju vec opljackano, javne nabavke orgijaju, samo Ajnadzic je ahbabima dao pola miliona, love u mutnom kao sto su i ratu lovili i iz ovog ce izaci jos bogatiji a za narod nema nista. Nego su smislili da im uzmu i onu zakonsku crkavicu od biroa, slace ljude na cekanje, o nekakvoj pomoci ljudima ni govora nema. Od debila Vucica su iskopirali samo restrikcije, ali ne i pomoc gradjanima. Tu pomoc ce u svoje djepove.
-
coco1
#14638 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
paljenja, svakako, ne smije biti. to je nase, vlasnistvo gradjana. sva steta koja se napravi, opet se fakturise gradjanima.dječak sa šibicama wrote: ↑20/04/2020 13:18 Kako neko moze reci da je sve ok, ako je 30.000 ljudi u FBiH izgubilo posao a jos nekoliko puta toliko ne znaju jesu li na nebu ili na zemlji, hoce li dobiti sljedecu platu i koliku, koliko % manju.
- JThomas
#14639 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mislim, priča je smiješna. recesija će morati biti. možda ne najveća od 1929. kako neki najavljuju, ali moraće biti. i osjetiće je u prosjeku svi, jer se (bar u kapitalizmu) proizvodi da bi se prodalo.
i to što neko možda "cijelih" 40ak dana od početka restrikcija u najvećem broju zemalja još nije podijelio otkaze ne znači ništa već za sutrašnji dan.
i to što neko možda "cijelih" 40ak dana od početka restrikcija u najvećem broju zemalja još nije podijelio otkaze ne znači ništa već za sutrašnji dan.
- dječak sa šibicama
#14640 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Fakturise ti i ovako, kaze skandal krali kompjutere protestanti, a inace bi isli u otpis pa na pik.
Ti ga kao gradjanin neces vidjeti, osim ako ga kupis. A on ce na tvoj racun kupiti novi, stare prodati ili podijeliti medjusobno. Odakle po piku onoliki polovni racunari koje inace mozes sresti samo po kancelarijama javnih sluzbi.
Tako ti je sa svim, kad im prahne renoviraju zgradu, iz tvog djepa. Onda cu je radije gledati ... ovo cu editovati da me delegati ne pronadju
Ti ga kao gradjanin neces vidjeti, osim ako ga kupis. A on ce na tvoj racun kupiti novi, stare prodati ili podijeliti medjusobno. Odakle po piku onoliki polovni racunari koje inace mozes sresti samo po kancelarijama javnih sluzbi.
Tako ti je sa svim, kad im prahne renoviraju zgradu, iz tvog djepa. Onda cu je radije gledati ... ovo cu editovati da me delegati ne pronadju
Last edited by dječak sa šibicama on 20/04/2020 13:25, edited 1 time in total.
- Veigar
#14641 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad izbori u oktobru završe i znadnemo rezultate, vidjet ćemo koliko je stvarno gladnih u BiH.dječak sa šibicama wrote: ↑20/04/2020 13:18 Kako neko moze reci da je sve ok, ako je 30.000 ljudi u FBiH izgubilo posao a jos nekoliko puta toliko ne znaju jesu li na nebu ili na zemlji, hoce li dobiti sljedecu platu i koliku, koliko % manju.
-
sumirprimus
#14642 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
dovoljna oppomena svima, skromnost i stedljivost su vrline.
prostri se koliko si dug al uvijek imaj jorgan viska u steku
prostri se koliko si dug al uvijek imaj jorgan viska u steku
- dječak sa šibicama
#14643 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Izbori ti nece pokazati puno, osim ako one koji ne glasaju ne racunas kao gladne.
Za koga glasati, bas me zanima. Ko je nevin, ko ne krade, ja recimo apsolutno vjerujem da je u Fortinoj vladi glavna referenca kod zaposljavanja bila clanstvo u forumu mladih SDP. Nisu oni puno bolji od sdahdzsnsd bande, ne toliko da bi im dao glas.
Ali dobro to, odosmo na siroko.
Za koga glasati, bas me zanima. Ko je nevin, ko ne krade, ja recimo apsolutno vjerujem da je u Fortinoj vladi glavna referenca kod zaposljavanja bila clanstvo u forumu mladih SDP. Nisu oni puno bolji od sdahdzsnsd bande, ne toliko da bi im dao glas.
- Veigar
#14644 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ako je narod gladan koliko se ovdje nariče da jeste, onda će tektonske promjene da se dese u oktobru.dječak sa šibicama wrote: ↑20/04/2020 13:27 Izbori ti nece pokazati puno, osim ako one koji ne glasaju ne racunas kao gladne.
- JThomas
#14645 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i to je proizvoljna priča. rs po svim parametrima stoji značajno ekonomski slabije od federacije, sa i bez epidemije, pa su postotci glasova (dugogodišnje i neprikosnovene) vlasti veći a ne manji. jer što manje para ima mimo budžeta, što je manje opcija van budžeta, to je onaj ko dijeli budžet moćniji i uticajniji. veća je ovisnost o njemu.
- dječak sa šibicama
#14646 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja u drvo ti u plocu, kakve promjene. To je prevazidjena prica, ko eto ima tamo neko sa carobnim stapicem, posteni, otvoreni, radisni, samo narod mora glasati za njih.
Imas na trzistu brat bratu 5 stranaka koje su sacinjene iskljucivo od SDA otpadaka koji se nisu dovoljno dobro ugradili pa sad krenuli samostalno. I sad oni ko posteniji, mozes misliti.
Kifla koji je mene licno kupio nekim potezima, necu glasati za njega vjerovatno jer vuk dlaku mijenja a cud nikada, isti taj kifla je prije par godina bio jurisnik SDA i branio je cijelu tu ekipu grcevito.
SDP da ne spominjem, njih znam ko zlu paru, samo je potrebno uci u raju sto se kaze. Svi samo svoj interes gledaju, od vrha stranke do sitnih vojnika, kad su bili izbori pa SDP organizovao prevoz posmatraca u jutarnjim satima, ko je prevozio ljude nego likovi koji to rade prakticno dzaba i svi imaju nekoga u SDP a kao nagrada obecano im je neko zaposlenje nakon izbora ako SDP uzme negdje vlast. To tako funkcionise.
Parola je snadji se, ili seli u normalnu drzavu. Ili budi gladan, ako nemas nikakvu drugu opciju.
Imas na trzistu brat bratu 5 stranaka koje su sacinjene iskljucivo od SDA otpadaka koji se nisu dovoljno dobro ugradili pa sad krenuli samostalno. I sad oni ko posteniji, mozes misliti.
Kifla koji je mene licno kupio nekim potezima, necu glasati za njega vjerovatno jer vuk dlaku mijenja a cud nikada, isti taj kifla je prije par godina bio jurisnik SDA i branio je cijelu tu ekipu grcevito.
SDP da ne spominjem, njih znam ko zlu paru, samo je potrebno uci u raju sto se kaze. Svi samo svoj interes gledaju, od vrha stranke do sitnih vojnika, kad su bili izbori pa SDP organizovao prevoz posmatraca u jutarnjim satima, ko je prevozio ljude nego likovi koji to rade prakticno dzaba i svi imaju nekoga u SDP a kao nagrada obecano im je neko zaposlenje nakon izbora ako SDP uzme negdje vlast. To tako funkcionise.
Parola je snadji se, ili seli u normalnu drzavu. Ili budi gladan, ako nemas nikakvu drugu opciju.
- banjaluka078
#14647 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nema rs opoziciju. To nešto značajnijih glasova za opoziciju na posljednjim izborima se neće ponoviti, jer je onda bio aktuelan slučaj pokojnog Davida, pa nešto ljudi kao iz bunta glasali. Ovdje ima "Baja forever" i ništa više.JThomas wrote: ↑20/04/2020 13:34 i to je proizvoljna priča. rs po svim parametrima stoji značajno ekonomski slabije od federacije, sa i bez epidemije, pa su postotci glasova (dugogodišnje i neprikosnovene) vlasti veći a ne manji. jer što manje para ima mimo budžeta, što je manje opcija van budžeta, to je onaj ko dijeli budžet moćniji i uticajniji. veća je ovisnost o njemu.
- JThomas
#14648 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
odnosno, što je gore, ovakvoj kvazidemokratskoj vlasti je bolje. jer je relativno jača, a svakako prvo sebe namiri sa hrpe, pa je lično ne dotiče i ako se hrpa smanji. oni dobro znaju zašto sabotiraju svaki napredak. jer napredak znači smanjenje ovisnosti naroda o budžetu i njima koji ga dijele.
stoga, ja nipošto ne vjerujem da "mora biti gore da bi bilo bolje". pa ovdje je uvijek gore
i to gore nikad nije proizvelo bolje. to samo jača utege koji održavaju postojeći poredak. da bi bilo bolje mora neko presjeći u kontra smjeru i prvo pokazati da može bolje.
stoga, ja nipošto ne vjerujem da "mora biti gore da bi bilo bolje". pa ovdje je uvijek gore
- Veigar
#14649 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znači vraćamo se na onu priču svi su isti. Ništa brate, sjedi tu gdje jesi forumaj, kukaj i umri od gladi, jer jbg svi su isti.dječak sa šibicama wrote: ↑20/04/2020 13:35 Imas na trzistu brat bratu 5 stranaka koje su sacinjene iskljucivo od SDA otpadaka koji se nisu dovoljno dobro ugradili pa sad krenuli samostalno. I sad oni ko posteniji, mozes misliti.
- seoBIH
#14650 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo za tvoju informaciju:
-ovaj mjesec 250KM manje na gorivo
-20KM manje na putarinu
-50KM manje za teretanu
-150KM manje za hranu, pravim je jer radim od kuce
-100KM manje na kafe i slično
-100-150KM manje na odjevne predmete
-30KM manje za šišanje
-100KM za ostale troškove.
Samo sam ja "uskratio" 800KM ekonomiji. Neka sam pretjerao za 300KM, pomnozi to sa xxx.xxx osoba koje su isto ovako umanjile vlastite troškove.
Koje su to firme osim trznih centara, benzinski pumpi i apoteka, koji rade normalno?