I tako dolazimo do pitanja da li vjerovati tebi ili Buhariji koji je prenio tri hadisa u kojima se spominje da je Aisha imala 6/9 godina kada su je udali. Znam da znas predaje o Buhariji kad je u pitanju uzimanje hadisa i oprezu kojeg je on imao. Znam da znas da je Buharija saznao za nekog covjeka koji je znao neki novi hadis i on mjesec dana putovao do njega da licno od njega cuje taj hadis. Znam da znas da je taj covjek prevario svog konja il magarca ne sjecam se sad, nebitno, te da Buharija njie htio uzeti hadis od njega. Covjek koji vara svoje zivotinje nije dostojan da prenosi hadis koji se nadje u Buharijinoj zbirci.King Theoden wrote: ↑15/04/2020 23:31 Prvo, prije negoli se udala za poslanika, aiša je bila vjerna za džubejra sina mut'amovog. To je bilo osam godina prije hidzre.
Ako je vjerovati ovima koji kažu da se za poslanika udala godinu po hidžri kada je imala 9 godina, kako se mogla vjeriti za ovog kad je bila tek rođena beba?!
Isto tako, ti prenosioci hadisa prenose još jedan koji su također ocijenili kao sahih u kojem kažu da je aišina sestra esma (ustvari polusestra jer su djeca od različitih žena i otac im je ebu-bekr) umrla 73. godine po hidžri kada je imala ravno 100 godina.
Isti prenosioci prenose hadis koji kaže da je esma bila 10 godina starija od aiše.
Znači, u vrijeme hidžre je imala 27 godina, a aiša 17.
Svi prenosioci su saglasni da se aiša udala za poslanika otprilike godinu po hidžri. Ako je tako, morala je biti u devetnaestoj godini kada se udala.
Isti ti prenosioci (recimo buhari) citiraju aišu gdje kaže da je bila curica kada je objavljena sura ikterebeti-s-satu venšakal kamer(sura mjesec)
Sura mjesec je objavljena osam godina prije hidžre.
Ako je u to vrijeme bila curica (dzarija je curica koja se igra napolju tj ganja sa djecom), kako je moguće da 9 godina kasnije ima 9 godina?
Ali, kad se zna da je esma rođena 27 godina prije hidžre a aiša 17, onda se zna da je u vrijeme objave te sure imala 9 godina tj bila džarija.
Što se tiče toga zašto su prenosioci i pored tako teških argumenata ipak govorili suprotno, jedan naš alim mi je objasnio tako da je kazao kako su prenosioci gledali ko kaže, a ne šta kaže.
Potpuno im je bilo nebitno da li su neki hadisi u koliziji jedni sa drugima.
Što se mene tiče, to je polovično.
Jer, da je baš tako, vjerovali bi imamu maliku.
Zašto nisu?
Možda jedan slučaj nudi rješenje koje bi popunilo sliku ovog alima.
Naime, kada bi imam buhari govorio o jednom od svojih učitelja, predstavio bi ga kao more znanja a sebe kao kap vode. Toliko je poštovao tog učitelja.
Imam muslim je buharijin učenik.
Muslim nije htio prenijeti nijedan jedini hadis od tog buharijinog učitelja jer ga je smatrao nepovjerljivim.
Nevjerovatno. Učenik odbija učitelja svog učitelja.
I na kraju, ono glavno. U islamu je zabranjeno sklopiti brak bez da ga potvrdi dvoje: otac od mlade (bez babinog odobrenja nema braka) i sama mlada.
Bez pristanka žene nema braka.
To je Allahov zakon.
Znas, nekada jednostavno treba podvuci crtu i s jedne strane ostaviti vlastiti ego i navodjenje vode na svoj mlin a na drugoj strani sagledati cinjenice. Ja znam da bi ti volio da je ona imala 19 godina i da provodis razne vratolomije trazeci hadise koji su proturjecni ovim hadisima. Tri hadisa je Buharija prenio. Ako on nije mogao ocjeniti jel hadis sahih ili nije i jel neki od prenosilaca laze il ne i jel hadis logican ili ne... Mislim, o cemu pricamo.
To je upravo moja najveca zamjerka islamu. Ne postoji ni jedno jedino pitanje gdje neces naci nekoga, neku fetvu, nesto sto ce navesti vodu na tvoj mlin. Cim ti se nesto ne svidja krenes u trazenje "dokaza" koji ce potvrditi da si ti upravu. Silovanje vlastitih uvjerenja kako bi izvor serotinina ostao nepresusan. Tu logika ne igra nikakvu ulogu. U pitanju su samo i iskljucivo emocije.
Meni je zao, ali ako na jednoj strani imamo Buhariju, na drugoj tebe sa logickim akrobacijama i navodnim hadisima koji su proturjecni...Sta da ti kazem. Vjeruj sta hoces, ali nemoj nas ubjedjivati da si nesto dokazao. Osim sto si sebe ubijedio da je to istina, nikog drugog nisi. Jednog dana ces MOZDA, isto kao i ja, sebe pogledati u ogledalo i kazati da je kompletan islam konstrukcija u vlastitoj glavi. Ne krivim te, i ja sam isto tako branio Aishu. Ako prorovis po mojim starim postovima mozes ih pronaci garant. Ja sad vidim da je to samo bila konstrukcija u kojoj je bog bila zamjena za sigurnost u nesigurnom zivotu.
Budi mi pozdravljen. Ja o Aishi vise ne zelim diskutovati jer sam ovu pricu ispricao mnogo puta sto sam sa sobom sto sa ateistima dok to nisam bio.