Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#2626 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

King Theoden wrote: 15/04/2020 23:31 Prvo, prije negoli se udala za poslanika, aiša je bila vjerna za džubejra sina mut'amovog. To je bilo osam godina prije hidzre.
Ako je vjerovati ovima koji kažu da se za poslanika udala godinu po hidžri kada je imala 9 godina, kako se mogla vjeriti za ovog kad je bila tek rođena beba?!

Isto tako, ti prenosioci hadisa prenose još jedan koji su također ocijenili kao sahih u kojem kažu da je aišina sestra esma (ustvari polusestra jer su djeca od različitih žena i otac im je ebu-bekr) umrla 73. godine po hidžri kada je imala ravno 100 godina.
Isti prenosioci prenose hadis koji kaže da je esma bila 10 godina starija od aiše.
Znači, u vrijeme hidžre je imala 27 godina, a aiša 17.
Svi prenosioci su saglasni da se aiša udala za poslanika otprilike godinu po hidžri. Ako je tako, morala je biti u devetnaestoj godini kada se udala.
Isti ti prenosioci (recimo buhari) citiraju aišu gdje kaže da je bila curica kada je objavljena sura ikterebeti-s-satu venšakal kamer(sura mjesec)
Sura mjesec je objavljena osam godina prije hidžre.
Ako je u to vrijeme bila curica (dzarija je curica koja se igra napolju tj ganja sa djecom), kako je moguće da 9 godina kasnije ima 9 godina?
Ali, kad se zna da je esma rođena 27 godina prije hidžre a aiša 17, onda se zna da je u vrijeme objave te sure imala 9 godina tj bila džarija.

Što se tiče toga zašto su prenosioci i pored tako teških argumenata ipak govorili suprotno, jedan naš alim mi je objasnio tako da je kazao kako su prenosioci gledali ko kaže, a ne šta kaže.
Potpuno im je bilo nebitno da li su neki hadisi u koliziji jedni sa drugima.

Što se mene tiče, to je polovično.
Jer, da je baš tako, vjerovali bi imamu maliku.
Zašto nisu?
Možda jedan slučaj nudi rješenje koje bi popunilo sliku ovog alima.

Naime, kada bi imam buhari govorio o jednom od svojih učitelja, predstavio bi ga kao more znanja a sebe kao kap vode. Toliko je poštovao tog učitelja.
Imam muslim je buharijin učenik.
Muslim nije htio prenijeti nijedan jedini hadis od tog buharijinog učitelja jer ga je smatrao nepovjerljivim.
Nevjerovatno. Učenik odbija učitelja svog učitelja.

I na kraju, ono glavno. U islamu je zabranjeno sklopiti brak bez da ga potvrdi dvoje: otac od mlade (bez babinog odobrenja nema braka) i sama mlada.
Bez pristanka žene nema braka.
To je Allahov zakon.
I tako dolazimo do pitanja da li vjerovati tebi ili Buhariji koji je prenio tri hadisa u kojima se spominje da je Aisha imala 6/9 godina kada su je udali. Znam da znas predaje o Buhariji kad je u pitanju uzimanje hadisa i oprezu kojeg je on imao. Znam da znas da je Buharija saznao za nekog covjeka koji je znao neki novi hadis i on mjesec dana putovao do njega da licno od njega cuje taj hadis. Znam da znas da je taj covjek prevario svog konja il magarca ne sjecam se sad, nebitno, te da Buharija njie htio uzeti hadis od njega. Covjek koji vara svoje zivotinje nije dostojan da prenosi hadis koji se nadje u Buharijinoj zbirci.

Znas, nekada jednostavno treba podvuci crtu i s jedne strane ostaviti vlastiti ego i navodjenje vode na svoj mlin a na drugoj strani sagledati cinjenice. Ja znam da bi ti volio da je ona imala 19 godina i da provodis razne vratolomije trazeci hadise koji su proturjecni ovim hadisima. Tri hadisa je Buharija prenio. Ako on nije mogao ocjeniti jel hadis sahih ili nije i jel neki od prenosilaca laze il ne i jel hadis logican ili ne... Mislim, o cemu pricamo.

To je upravo moja najveca zamjerka islamu. Ne postoji ni jedno jedino pitanje gdje neces naci nekoga, neku fetvu, nesto sto ce navesti vodu na tvoj mlin. Cim ti se nesto ne svidja krenes u trazenje "dokaza" koji ce potvrditi da si ti upravu. Silovanje vlastitih uvjerenja kako bi izvor serotinina ostao nepresusan. Tu logika ne igra nikakvu ulogu. U pitanju su samo i iskljucivo emocije.

Meni je zao, ali ako na jednoj strani imamo Buhariju, na drugoj tebe sa logickim akrobacijama i navodnim hadisima koji su proturjecni...Sta da ti kazem. Vjeruj sta hoces, ali nemoj nas ubjedjivati da si nesto dokazao. Osim sto si sebe ubijedio da je to istina, nikog drugog nisi. Jednog dana ces MOZDA, isto kao i ja, sebe pogledati u ogledalo i kazati da je kompletan islam konstrukcija u vlastitoj glavi. Ne krivim te, i ja sam isto tako branio Aishu. Ako prorovis po mojim starim postovima mozes ih pronaci garant. Ja sad vidim da je to samo bila konstrukcija u kojoj je bog bila zamjena za sigurnost u nesigurnom zivotu.

Budi mi pozdravljen. Ja o Aishi vise ne zelim diskutovati jer sam ovu pricu ispricao mnogo puta sto sam sa sobom sto sa ateistima dok to nisam bio.
exampLe.

#2627 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Aisa je imala 6 godina kad je "posla" za poslanika i cao, tu rasprave nema.

To je i jedan od vecih razloga zasto mi je Islam kao vjera u kojoj sam odrastao pao u ocima.
King Theoden

#2628 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

apsidejzi wrote: 16/04/2020 15:11 Budi mi pozdravljen.
Uzvraćam na pozdrav i koristim priliku da te, čim prođe ovo sranje sa koronom, pozovem na ručak.
Ozbiljno. Baš imam volju da te vidim uživo pa da promijenimo par rečenica.
apsidejzi wrote: 16/04/2020 15:11 jer sam ovu pricu ispricao mnogo puta sto sam sa sobom sto sa ateistima dok to nisam bio.
Ovo mi nisi morao napisati jer sam veći znao.
Isto važi i za onog drugog učesnika u diskusiji.
Ubijeđen sam da se radi o bivšem muslimanu tj čovjeku koji je na lakat bio do dženeta, pa ga je prestigao tj prevagnuo je kadr i on je zalutao. Zvuči poznato?

Ono što vidim jeste to da vi ne branite istinu, nego svoje ubjeđenje.
Jer, kad muškarac ostavi suprugu, onda će drvlje i kamenje na istu.
Ako ne uradi, može nekada doći misao da je ipak on taj koji je kriv.
Čast izuzecima.
Znaš li koliko na forumu ima ateista? Prilično. Ateisti iz ubjeđenja. Dakle, ne zato što su "ljuti na Boga", nego zato što su sigurni da ne postoji.
Takve ljude ove i slične teme ne zanimaju.

Još jednom,buharija.
Sakupljač hadisa. Dakle, nije alim, nije živio u to doba, itd.
Da uđe u džamiju, ne bi predvodio namaz, nego bi stao iza hodže.
Rođen nekih 130 godina poslije smrti aiše.
Hadise počeo sakupljati 80 ili 90 godina nakon smrti hišama ibn urve.
Imam malik, šejh medine, autor čuvene zbirke hadisa (muveta), čovjek koji je na koljenima sjedio pred hišamom ibn urvom, nije prenijeo taj hadis od hišama jer ga hišam za 70-ak godina koliko je bio u medini, nikada nije izgovorio. Kako će izgovoriti kad nije ni znao aišu?!
Da je hišam kao malikov učitelj barem došapno taj hadis, malik bi ga zabilježio. Ali nije.
Imam ahmed i tirmizi prenose hadis u kojem stoji da, ako bi ljudi uzjahali na kamile (dugo putovali) ne bi našli učenjaka većeg od medinskog.
Kada bi neko imama malika pitao da citira hadise, malik bi uzeo abdest, obukao najbolju odjeću, namirisao se i tek onda pričao o poslaniku.
Hišam odlazi u irak i učenjaci odbacuju hadise koje govori u iraku. Senilan.
Idžma je na tome da pod kapom nebeskom nije hodio veći hadiski učenjak od ibn hadžera.
Gore sam postavio šta je rekao o tome.
On, ibn kesir, ibn asakir, zehebi prenose da je esma umrla 73 po hidžri kada je imala 100 godina, a aiša je bila 10 godina mlađa od esme.

@Dozer
Dislajk ko kuća :mrgreen:
King Theoden

#2629 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote: 16/04/2020 16:25 Aisa je imala 6 godina kad je "posla" za poslanika i cao
Image
saint_mirad

#2630 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by saint_mirad »

Sahih hadisi istog znacenja pojacavaju jedni druge. Njih o Ajsinim godinama ima 20ak u raznim priznatim sunitskim zbirkama i svi kazu isto. Nasuprot toga se nalaze neke matematicke vratolomije gde se Ajsine godine racunaju preko Esminih i jos se doda zacin C. Jasno je sta ima prioritet i kako se vrednuje u islamskom svetu, zato npr selefije i neke sunije uopste ne poricu te hadise vec apologetisu istorijskim kontekstom ili kako su devojcice u pustinjskoj klimi brze sazrevale i postajale zenama.

Ja cak i nemam problem da muslimani tvrde da se Ajsa udala sa 19 jer ce onda prestati matorci po Avganistanu da uzimaju child brides pozivajuci se na Muhamedov sunet. Bolje i da muslimani lazu sami sebe oko hadisa, ali da prate civilizacijske tokove koliko-toliko.
exampLe.

#2631 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

King Theoden wrote: 16/04/2020 16:57
exampLe. wrote: 16/04/2020 16:25 Aisa je imala 6 godina kad je "posla" za poslanika i cao
Image
Plavo-bijeli

#2632 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Plavo-bijeli »

Najbolje dokaze da ga pokopaju u stvari imaju oni koji su nekad bili muslimani, dobar primjer je baš taj -masked arab.

Što se tiče Aiše, ma najbolji dokaz, ili jedan od najboljih - da je to uradio i da je to tad sasvim normalno bilo jeste ta činjenica da ja ta skupina hadisa koji govore da se ona udala sa 6 i imala sex sa 9 preživjela tolike stotine i hiljadu godina i da se zadržala u knjigama.
Da je iko ikad pomislio da je to nemoralno, da ne valja, da se kosi sa učenjima koje islam i Muhammed propagiraju, kroz godine bi se pokušalo i uspjelo u tome da se taj hadis uništi i mi nikad danas ne bi znali za njega. Jednostavno niko nikad nije vidio nešto loše u tome, isto tako nisu znali da će se to moći iskoristiti protiv Muhammeda 1000 godina poslije.

Šta mislite koliko je bilo hadisa za koji je neko od vladara nekad rekao "da je to nemoguće da je Muhammed rekao, ili uradio" da je neka greška i da se to obriše iz svih knjiga, odnosno da se napišu/prepišu nove, a te druge da zapale.

Naravno nemam dokaza za ovakvo nešto, niti bih trošio vrijeme tražeći iste, ali mi je posve logično.

Zamislite da vi smatrate da je vaš dedo najbolji čovjek ikad i svi ga poštuju i neko ti donese dokaz da je on silovao tri žene i poslije ih udavio, dobar dokaz, vi bi opet rekli ne to je neistina, izmišljotina, greška u osudi, obrišite te dokaze da to ne bi možda nekad bacilo sumnju u mog dedu i kakav je on čovjek bio.
Škobo Habu

#2633 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Škobo Habu »

Nije samo pedofilija problematična, već i samo pravo bratoubistva, koje je bilo rašireno kod Osmanlija, ali u to historijsko doba nije uopšte nešto što je važilo samo za njih, već i na evropska prestolja. Sa druge strane, bratubistvo je na osmanskom dvoru ozvaničeno od strane vrhovnoga halife.

Pedofilija je, isto tako, u vrijeme Osmanlija bila nešto sasvim prihvatljivo, kao i homoseksualizam, pogotovo među janjičarima.
broj dva

#2634 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Škobo Habu wrote: 17/04/2020 14:06 Nije samo pedofilija problematična, već i samo pravo bratoubistva, koje je bilo rašireno kod Osmanlija, ali u to historijsko doba nije uopšte nešto što je važilo samo za njih, već i na evropska prestolja. Sa druge strane, bratubistvo je na osmanskom dvoru ozvaničeno od strane vrhovnoga halife.

Pedofilija je, isto tako, u vrijeme Osmanlija bila nešto sasvim prihvatljivo, kao i homoseksualizam, pogotovo među janjičarima.
I među starim grcima i rimljanima.I sigurno još puno mjesta , puno vremena.O (po današnjem shvaćanju) bizarnim zakonima i običajima da ne pričamo..
Kao vrsta pokušali smo na mnogo načina društveno regulisati svoju seksualnost, što nije ni malo lako i to radimo sa šarolikim rezultatima.
Edouard

#2636 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

@apsi, pretpostavimo da je ateist @Dozer ustvrdio: "SVI ATEISTI LAŽU“.
Možeš li ispitati istinitost njegove tvrdnje?
Dozer

#2637 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

To tako ne mozes ni pretpostaviti, jer ja to nikad ne bih rekao.
Ali, zato cu hladno reci da vecina hodza i popova lazu, da su strasno koristoljubivi, i da rade gomile stvari koje su cesto u totalnoj suprotnosti s onim sto pise u knjigama na koje se pozivaju i u koje se zaklinju.

Ali, meni je fakat sega da se danas uopste prica o religijama, kad je odavno jasno, i to na bazi onoga sto pise upravo u vjerskim knjigama, da su sve religije nastale pod uticajem vanzemaljske inteligencije.
Kao sto znamo, jednom "svemogucem" bicu kakvo je bog, sigurno ne trebaju nikakve "vatrene kocije" da bi putovao po nebu... Ne trebaju mu "vatreni oblaci" (opet nesto letece), ne treba xapravo nikakvo prevozno sredstvo da bi dosao do nase planete, a ni da bi nekoga od nasih "proroka" odveo "kod sebe" ne naebo, na drugi svijet, itd..

Jer - ako mu treba ista od ovoga, onda - nije svemoguc. Samim tim nije ni bog.

Primjere ovih letecih stvari imamo od Indije i "vimana" (5000+ godina), preko Egipta i Jevreja "vatrene kocije" (3000+ godina), pa nadalje preko Isusa i Biblije, i na kraju Muhammeda i Kur'ana (gospodar svjetova), itd.

Bog u svemu ovome uvijek dolazi s neb(es)a, uvijek nesto svijetli, ljudi se oduvijek bogu mole prema nebu, itd..
I svaki put se poslanicima neko obracao, nekad bez vidjenja onoga koji prica, a nekad s vidjenjem.
Ali, s obzirom na ondasnji stepem ljudskog znanja o svemu, sasvim je logicno da su se ljudi toga bojali i pred tim padali na koljena, vjerovanto vjerujuci da su to oni sto pustaju kisu, prava grmljavinu, bacaju munje, itd..

Stavimo se u njihovu poziciju danas, i da nam se ukaze nesto takvo letece, da nam se u glavi pocne neko obracati i sl.
Da li bismo pomislili "bog", ili ipak nesto sdrugo, a u skladu s nasim danasnjim znanjima o svemu i svacemu, sto ljudi prije 1500+ godina sigurno nisu imali...
King Theoden

#2638 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Dozer wrote: 19/04/2020 22:03 meni je fakat sega da se danas uopste prica o religijama, kad je odavno jasno, i to na bazi onoga sto pise upravo u vjerskim knjigama, da su sve religije nastale pod uticajem vanzemaljske inteligencije.
Gleda se ancient aliens, ili? :mrgreen:
Šta da je istina da nas je kreirao vanzemaljac?
Šta ćeš onda ako je on objavio kur'an i želi da živiš onako kako piše u kur'anu?
saint_mirad

#2639 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by saint_mirad »

King Theoden wrote: 19/04/2020 22:20
Dozer wrote: 19/04/2020 22:03 meni je fakat sega da se danas uopste prica o religijama, kad je odavno jasno, i to na bazi onoga sto pise upravo u vjerskim knjigama, da su sve religije nastale pod uticajem vanzemaljske inteligencije.
Gleda se ancient aliens, ili? :mrgreen:
Šta da je istina da nas je kreirao vanzemaljac?
Šta ćeš onda ako je on objavio kur'an i želi da živiš onako kako piše u kur'anu?
Pre ce biti da su organizovane religije sredstva kontrole nad ljudima od strane vanzemaljske civilizacije.
King Theoden

#2640 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

saint_mirad wrote: 19/04/2020 22:34 Pre ce biti da su organizovane religije sredstva kontrole nad ljudima od strane vanzemaljske civilizacije.
Zašto bi im ljudi bili važni pa da ih treba kontrolisati?
exampLe.

#2641 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ne dobih nijedan argument protiv videa od maskiranog? 8-)
kiligonzales

#2642 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kiligonzales »

Dozer wrote: 19/04/2020 22:03 To tako ne mozes ni pretpostaviti, jer ja to nikad ne bih rekao.
Ali, zato cu hladno reci da vecina hodza i popova lazu, da su strasno koristoljubivi, i da rade gomile stvari koje su cesto u totalnoj suprotnosti s onim sto pise u knjigama na koje se pozivaju i u koje se zaklinju.

Ali, meni je fakat sega da se danas uopste prica o religijama, kad je odavno jasno, i to na bazi onoga sto pise upravo u vjerskim knjigama, da su sve religije nastale pod uticajem vanzemaljske inteligencije.
Kao sto znamo, jednom "svemogucem" bicu kakvo je bog, sigurno ne trebaju nikakve "vatrene kocije" da bi putovao po nebu... Ne trebaju mu "vatreni oblaci" (opet nesto letece), ne treba xapravo nikakvo prevozno sredstvo da bi dosao do nase planete, a ni da bi nekoga od nasih "proroka" odveo "kod sebe" ne naebo, na drugi svijet, itd..

Jer - ako mu treba ista od ovoga, onda - nije svemoguc. Samim tim nije ni bog.

Primjere ovih letecih stvari imamo od Indije i "vimana" (5000+ godina), preko Egipta i Jevreja "vatrene kocije" (3000+ godina), pa nadalje preko Isusa i Biblije, i na kraju Muhammeda i Kur'ana (gospodar svjetova), itd.

Bog u svemu ovome uvijek dolazi s neb(es)a, uvijek nesto svijetli, ljudi se oduvijek bogu mole prema nebu, itd..
I svaki put se poslanicima neko obracao, nekad bez vidjenja onoga koji prica, a nekad s vidjenjem.
Ali, s obzirom na ondasnji stepem ljudskog znanja o svemu, sasvim je logicno da su se ljudi toga bojali i pred tim padali na koljena, vjerovanto vjerujuci da su to oni sto pustaju kisu, prava grmljavinu, bacaju munje, itd..

Stavimo se u njihovu poziciju danas, i da nam se ukaze nesto takvo letece, da nam se u glavi pocne neko obracati i sl.
Da li bismo pomislili "bog", ili ipak nesto sdrugo, a u skladu s nasim danasnjim znanjima o svemu i svacemu, sto ljudi prije 1500+ godina sigurno nisu imali...
Ljudi su ljudi nosili mantiju, ahmediju ili ne, vjerovali u Boga ili ne. Ocekivati od ljudi da budu lisena upotpunosti grijeha I koristoljublja je apsurdno. Bilo to iz ugla vjere ili opceg moralnog obrasca drustva, to je tako.

Bog, kako god u poretku stvari je prije nas, zato On raspolaze onim sto zeli po svojoj volji. Covjek recimo napravi nesto svojim rukama pa time raspolaze kako zeli. Zasto Bog nebi mogao tako? U svijetu oko nas su dokazi Njegove moci, kao i te snage, za ljude koji su voljni razmisljati. Mi ne skladu ne svjedocimo. Prema tome cemu zakljucak da je Bog neskladan i svemoguc?

Malo me ostatak tvoje price podsjeca kao da si inspirisan filmom Prometej, samo ljudi trebaju preci i tu granicu da bi se uvjerili da li Bog postoji ili ne kao u tome filmu.

Ono sto je jasno ko racionalno pridje Kur`anu u njemu ce naci dovoljno naucnih cinjenica koje su pomenute, a nisu znane bili nauci doskora, ali ljudima je jednostavno mrsko citati, a Kur`an i bilo koju knjigu abrahamovskih religija dozivljavace kao svojevrsni sinkretizam tih vjera i obicaja naroda.
saint_mirad

#2643 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by saint_mirad »

King Theoden wrote: 19/04/2020 22:45
saint_mirad wrote: 19/04/2020 22:34 Pre ce biti da su organizovane religije sredstva kontrole nad ljudima od strane vanzemaljske civilizacije.
Zašto bi im ljudi bili važni pa da ih treba kontrolisati?
Iz sličnih razloga zašto je čoveku važna farma pilića.
King Theoden

#2644 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote: 19/04/2020 22:46 Ne dobih nijedan argument protiv videa od maskiranog? 8-)
Onaj gore koji traje 20 minuta? Ko će ti to gledat?!
Fino nam prepričaj pa će biti komentara.
saint_mirad wrote: 19/04/2020 22:58 sličnih razloga zašto je čoveku važna farma pilića.
Koji su to razlozi?
saint_mirad

#2645 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by saint_mirad »

Njam, njam razlozi. :-D
Ludzak

#2646 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Ludzak »

exampLe. wrote: 16/04/2020 16:25 Aisa je imala 6 godina kad je "posla" za poslanika i cao, tu rasprave nema.

To je i jedan od vecih razloga zasto mi je Islam kao vjera u kojoj sam odrastao pao u ocima.
Nije ni to najveci problem. Takav način života bio vjerovatno. Najveći problem Islama je nedorečenost, i konstrukcija rečenica. Zato postoje dosta neslaganja u vidu nekog djelića iz Kurana.
Mada sa tim nelogičnostima i neslaganjima nisu pošteđene ni druge abrahamske religije.
exampLe.

#2647 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ocekivan odgovor, cuj ko ce ti to gledat prepricaj. :lol:
King Theoden

#2648 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

saint_mirad wrote: 19/04/2020 23:03 Njam, njam razlozi. :-D
Da je to, do sad bi nas iskorijenili.
Ako su već toliko napredni, definitivno imaju alternativu.
Ne možeš ni zamisliti čime se hrane.
Jer, ako su prije pet hiljada i više godina prevaljivali toliki put, prelazili iz galaksije u galaksiju, vjerovatno su dovoljno moćni da se ne oslanjaju na prolazne resurse.
Možda imaju tečnu hranu i da kapljica iste ima kalorijsku vrijednost kao naš obilni ručak.

Uostalom, možda nemaju potrebu za ovim načinom ishrane. Možda se hrane energijom iz kosmosa.
Tako nešto priliči tako naprednoj civilizaciji koja nas je posjećivala prije toliko hiljada godina.

Jer, ako su obilazili ljude, recimo one koje mi nazivamo poslanicima, ostalo je zapisano i sljedeće:

I Ibrahimu smo izaslanike Naše poslali da mu donesu radosnu vijest. 'Mir!' – rekoše; – 'Mir!' – odgovori on, i ubrzo im donese pečeno tele.
A kad vidje da ga se ruke njihove ne dotiču, on osjeti da nisu gosti i obuze ga neka zebnja od njih.
King Theoden

#2649 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote: 19/04/2020 23:08 Ocekivan odgovor, cuj ko ce ti to gledat prepricaj. :lol:

Imaš li komentar?
exampLe.

#2650 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ti si mene pitao dje je pecat, ja ti dao pecat i ti odbijas da odgovoris.

Ukratko, toliko o tebi/vama.
Opet ponavljam, Muhammed je uzeo Aisu pod svoje kad je imala 6 godina, a poceo joj je siriti rupu kad je imala 9.
Dje je pecat? Eno ga iznad. :D
Post Reply