Kako sam kupio Zukia proslo ljeto nikad nisam cuo ventilator jos da se upalio. Na autu odma 10 dana poslje kupovine sam zamjenio vodenu pumpu, antrifriz i roler. Cim je jesen i prvo zahladjenje doslo primjetio sam da se auto pri voznji nizbrdo malkice ohladi, znaci kazaljka za jedan milimetar ode ka dole, nista strasno.
Zamjenjen je termostat u ovlastenom servisu u Betaniji i od tad sve bez problema. Kazaljka stoji na sredini kad auto dodje do radne, bez ikakvih problema.
Fazon je sto jos nikad za godinu nisam cuo ventilator da se upalio. Sad sam ga vozao po mahali, nabio na radnu, vratio se u garazu prikljucio neki cheap OBD uredjaj da pratim live temp antifriza i bio je na oko 86 stepeni.Dodavanjem gasa sam ga uspio dici na 88.Radio je u leru jos 20 min sigurno i nece preko 88.
Onda sjednem i spicim od Sirokace do Sunny Landa sve prvom na 3500 obrtaja, nabio sam ga max na 92 i nema sanse preko.Cim sam stao poceo se hladiti na 91 i 90 (sudeci po live podacima sa ovog OBD cuda).
Je li ovo sve ovako normalno ili? Na kojoj temperaturi bi ventilator trebao da se upali i sta da mu uradim da dodjem do te temperature?
Citao sam malo po netu da je dosta ljudi ovo primjetilo, ali da nikom se auto nije pregrijavalo ili nesto slicno.