Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
i agree

#13026 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by i agree »

CPT wrote: 10/04/2020 22:36
i agree wrote: 10/04/2020 22:31ma nemoj mi reci da nije mogao izaci na kraj sa onim sto ima,pa ja sam od 92 do 95 bez marke u dzepu osto evo ziv tako da mi niko ne moze reci da su se ovi bas morali vratit...
Ljudi zarade malo, od toga zive oni i obitelj u BIH (obicno). Svaki mjesec mu treba stotinjak € za stan, stotinjak € za hranu, + obitelj. Odakle? Kako? I prije ovoga su zivjeli u svakakvih uslovima...
znam sve i razumijem samo su i oni trebali razumit sta ih ceka ako se vrate.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13027 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by izvrsni direktor »

Korisničkoime wrote: 10/04/2020 20:42
Matijevic_Vlado wrote: 10/04/2020 20:08
Jebeno je to. Uslovi sigurno nisu dobri. Medjutim uvijek ima ono ali ..., koliko puta u smo culi da osobe kojima je izdato rjesenje o karantini nisu zateceni na svojim adresama, upravo to nepostivanje mjera je dovelo do toga da se cjelokupno naselje Spionica srednja kod Srebrenika stavi u karanten. Zena dosla iz inoostranstva umjesto da sjedi kod kuce s mamom hodala po kafama, rezultat naselje u karantini.
Ljutnja i ovog covjeka i stanovnika naselja koje je stavljeno u karantin je opravdana ali usmjerena u pogresnom smjeru, njihova ljutnja treba da je usmjerena na sugradjane koji prethodno nisu postovali karanten.
Primjer studenata i hotelu u Tuzli, znaci neuporedivo bolji smjestaj dobili od satora i sta su uradili, poceli praviti feste sa picem koje im je doturio neko od rodbine izvana. Sta covjek da tu uradi.
Ljudi moraju da shvate da je javno zdravlje gradjana daleko ispred njihovog ugodjaja
Kad neko cini prekrsaj potrudis se da kazni sve te koji cine prekrsaj, a ne oni koji necine. Nesposobni ljudi koji odlucuju o svemu kod nas rjesenje vide u mucenju citave zajednice, jer nisu jednostavno sposobni stvari dovesti u red.

S druge strane, ovaj sto snima je zasluzio batine samo zato sto je seljacina sa dna kace :roll:
Korisničkoime

#13028 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Tambure wrote: 10/04/2020 22:44 Ljudi se drze u logoru jer su potencijalne kliconose? Kako ocekivati od bilo koga sutra ko ima simptome da se prijavi?

Ja prvi bih regularno isao na posao u granap kod doktora.
Ako imas simptome ne ides u satorsko naselje odakle to takvo nesto. Ides u bolnicki izolatoriji.
Rothmans

#13029 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

Tambure wrote: 10/04/2020 22:44 Ljudi se drze u logoru jer su potencijalne kliconose? Kako ocekivati od bilo koga sutra ko ima simptome da se prijavi?

Prijave te komsije i kolege, ne brini. Jos budi pozitivan na nesto i eto ti belaja,pored tog zdravstvenog jel
Tambure

#13030 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Korisničkoime wrote: 10/04/2020 22:49

Ako imas simptome ne ides u satorsko naselje odakle to takvo nesto. Ides u bolnicki izolatoriji.
Covjek koji je doktor nije uspio doci do bolnice nakon sto se prijavio a umro je. Ljudima ne daju doci u vlastitu drzavu drze ih u logoru. Vidis da su zarazeni tretirani ko gubavci ... prijavis se ostani kuci ... dodjes idi u logor
Nivelacija

#13031 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

“Ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju. Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike?

Svedski ministar ili premijer nebitno
Tambure

#13032 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Rothmans wrote: 10/04/2020 22:50

Prijave te komsije i kolege, ne brini. Jos budi pozitivan na nesto i eto ti belaja,pored tog zdravstvenog jel
Zasto? Nisam putovao nisam imao kontakt s nekim ko je putovao? Zvao sam hiljadu brojeva ne javljate se :izet:
Korisničkoime

#13033 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

izvrsni direktor wrote: 10/04/2020 22:47
Korisničkoime wrote: 10/04/2020 20:42
Jebeno je to. Uslovi sigurno nisu dobri. Medjutim uvijek ima ono ali ..., koliko puta u smo culi da osobe kojima je izdato rjesenje o karantini nisu zateceni na svojim adresama, upravo to nepostivanje mjera je dovelo do toga da se cjelokupno naselje Spionica srednja kod Srebrenika stavi u karanten. Zena dosla iz inoostranstva umjesto da sjedi kod kuce s mamom hodala po kafama, rezultat naselje u karantini.
Ljutnja i ovog covjeka i stanovnika naselja koje je stavljeno u karantin je opravdana ali usmjerena u pogresnom smjeru, njihova ljutnja treba da je usmjerena na sugradjane koji prethodno nisu postovali karanten.
Primjer studenata i hotelu u Tuzli, znaci neuporedivo bolji smjestaj dobili od satora i sta su uradili, poceli praviti feste sa picem koje im je doturio neko od rodbine izvana. Sta covjek da tu uradi.
Ljudi moraju da shvate da je javno zdravlje gradjana daleko ispred njihovog ugodjaja
Kad neko cini prekrsaj potrudis se da kazni sve te koji cine prekrsaj, a ne oni koji necine. Nesposobni ljudi koji odlucuju o svemu kod nas rjesenje vide u mucenju citave zajednice, jer nisu jednostavno sposobni stvari dovesti u red.

S druge strane, ovaj sto snima je zasluzio batine samo zato sto je seljacina sa dna kace :roll:
Da bi nekoga kaznio sto je pocinio prekrsaj prvo moras utvrdit da ga je i pocinio, kod desetina hiljada ljudi u samoizolaciji je to nemoguce osim ako neces pred svaku kucu/stan u kojem neko boravi ko je primio rjesenje o karantini staviti policajca, toliko policajaca nemamo, ni mi ni jedna druga drzava.
Oni koji se uhvate da nepostuju karantin njih se i kazni ali je svima jasno da je nemoguce sve njih drzati pod nadzorom i da veci dio prekrsi samoizolaciju samo ne bude uhvacen.
Ovo nije kaznjavanje mada su uslovi losi ovo je mjera radi ocuvanja javnog zdravlja koje ima prioritet nad pojedincem i njegovim smjestajem i top uslovima.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#13034 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

Vlado, znam čovjeka sa slike (sada graničara), od '92.

Tip bio i ost'o OK.
dječak sa šibicama

#13035 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Kamo srece da nam je problem sto nas love po ulici i zatvaraju u izolatorije jer smo se nakasljali

ovi ljude ne zele testirati ni kad su bolesni
Korisničkoime

#13036 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Tambure wrote: 10/04/2020 22:52
Korisničkoime wrote: 10/04/2020 22:49

Covjek koji je doktor nije uspio doci do bolnice nakon sto se prijavio a umro je. Ljudima ne daju doci u vlastitu drzavu drze ih u logoru. Vidis da su zarazeni tretirani ko gubavci ... prijavis se ostani kuci ... dodjes idi u logor
Na zalost to je ocigledno stanje u Kantonu Sarajevo za kojeg sam ja ocekivao da ce najspremniji docekati ovu krizu buduci da raspolaze sa najvecim financijskim mogucnostima. Bilo gdje drugo u drzavi barem za sada se reaguje, ne ostavljaju se ljudi kuci da to nekako sami prevazidju.
Iskreno to je opsta katastrofa zdra.sistema i radnika u KS.
Ljudi dodju u svoju drzavu, nije zabranjen ulaz smo mora provesti u izolaciji 14 dana, buduci da je prethodno tu samoizolaciju vecina nasih sugradjana drzala olako to je rezultat
CPT

#13037 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CPT »

i agree wrote: 10/04/2020 22:47
CPT wrote: 10/04/2020 22:36
i agree wrote: 10/04/2020 22:31ma nemoj mi reci da nije mogao izaci na kraj sa onim sto ima,pa ja sam od 92 do 95 bez marke u dzepu osto evo ziv tako da mi niko ne moze reci da su se ovi bas morali vratit...
Ljudi zarade malo, od toga zive oni i obitelj u BIH (obicno). Svaki mjesec mu treba stotinjak € za stan, stotinjak € za hranu, + obitelj. Odakle? Kako? I prije ovoga su zivjeli u svakakvih uslovima...
znam sve i razumijem samo su i oni trebali razumit sta ih ceka ako se vrate.
Vecina nema izbora. Problem je u drzavi i ne u njima. Ako se vec igra "karantene" onda iznajmiti neki hotel/zgradu/... (svakako turista nema) i napraviti bar cca normalne uslove za zivot. Postaviti sator na livadu kao dio drzavne politike je idiotizam. Bas me zanima kakav je plan ako pocne padati snijeg...
Korisničkoime

#13038 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Korisničkoime »

Nivelacija wrote: 10/04/2020 22:53 “Ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju. Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike?

Prijevremeno ukidanje mjera ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije, upozorio je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije", istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njezino širenje ako izostanu potrebne mjere", dodao je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

Prvi covjek WHO (nepisao mu ja ime).
Ovo fatalno mi se ne svidja.
Jack Be Nimble

#13039 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Jack Be Nimble »

Na poslu bi te trebali testirati svakog jutra prije nego sto udjes u zgradu. I na ostalim mjestima, pa da mogu ingormacije dijeliti sa bolnicom.

Kod mene je na poslu testiranje, ako je 38 ides kuci i sjedis 3 dana kod kuce.
neko_sa_strane

#13040 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Jack Be Nimble wrote: 10/04/2020 23:07

Na poslu bi te trebali testirati svakog jutra prije nego sto udjes u zgradu. I na ostalim mjestima, pa da mogu ingormacije dijeliti sa bolnicom.

Kod mene je na poslu testiranje, ako je 38 ides kuci i sjedis 3 dana kod kuce.
Dok se ne razvije vakcina to će ubuduće biti realnost. Nećeš nigdje moći ući ukoliko test na korona virus nije negativan. Testovi bi se provodili svakih nekoliko dana a pratili bi se simptomi pacijenata. U Južnoj Koreji prate putem aplikacija na smartphonu.
Nivelacija

#13041 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Korisničkoime wrote: 10/04/2020 23:05
Nivelacija wrote: 10/04/2020 22:53 “Ne možete uništiti cijelu ekonomiju, zatvoriti sve u kuće, a niste sigurni kako će ta mjera zaista utjecati na epidemiju. Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike?

Prijevremeno ukidanje mjera ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije, upozorio je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije", istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njezino širenje ako izostanu potrebne mjere", dodao je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

Prvi covjek WHO (nepisao mu ja ime).
Ovo fatalno mi se ne svidja.
Ako ce nam WHO uplaćivati barem 500 KM pocevsi od aprila onda nek i dalje do ljeta budu ovakve mjere protiv kineskog virusa. Ustvari ni to nije moguće jer ce penzioneri od maja poceti umirati od kardiovaskularnih problema kao sto jos niko ni ne moze zamisliti.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13042 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Oni ce rasteriti ekonomiju neuvodjenjem mjera, danima imaju preko 500 novih zarazenih.
Trebamo sad zrtvovati roditelje da ekonomija ne pati?
Nivelacija

#13043 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

plain vanilla wrote: 10/04/2020 23:17

Oni ce rasteriti ekonomiju neuvodjenjem mjera, danima imaju preko 500 novih zarazenih.
Trebamo sad zrtvovati roditelje da ekonomija ne pati?
Vidi Belgija i Holandija imaju dnevno 3x vise mrtvih od Svedske. Prvi imaju restrikcije drugi nemaju.
Jedni unistili i ekonomiju i imaju 3x vise mrtvih a drugi sacuvali ekonomiju i imaju 3x manje mrtvih od zemalja.
Ko je tu sacuvao roditelje..Pogledaj sta Turska uradi veceras, ovo je kolaps zbog mjera restrikcije tj policijskog sata pogledaj snimke i foto katastrofa. Znaci kontraefekat slazes se?
Evelinda

#13044 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Danas nova dva slucaja u Sarajevu.Zna li neko tacan broj sto se sarajeva tice?
plain vanilla

#13045 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Nivelacija wrote: 10/04/2020 23:21
Ko je tu sacuvao roditelje..Pogledaj sta Turska uradi veceras, ovo je kolaps zbog mjera restrikcije tj policijskog sata pogledaj snimke i foto katastrofa. Znaci kontraefekat slazes se?
Pa Turska je krenula opusteno. Cijela Europa uvodila ogranicenja, oni nastavili po starom. Utakmice se i dalje odigravale. Sad kad je izmaklo kontroli, hajd karanten.
plain vanilla

#13046 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Evelinda wrote: 10/04/2020 23:28 Danas nova dva slucaja u Sarajevu.Zna li neko tacan broj sto se sarajeva tice?
https://www.klix.ba/koronavirus-mapa-bih
Imas tu po gradovima
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#13047 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

Hame_ wrote: 10/04/2020 22:58 Vlado, znam čovjeka sa slike (sada graničara), od '92.

Tip bio i ost'o OK.
I sta sad?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#13048 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hame_ »

Matijevic_Vlado wrote: 10/04/2020 23:44I sta sad?
Ništa, ako bogda nas zdravlje posluži.
tandmand

#13049 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Nivelacija wrote: 10/04/2020 22:16 Zadržati ih na granici po bilo koju cijenu!
Ne smije ni 1 covjek izvan BiH uci u drzavu bez 15 dana satora, vojsku slati da dovede u red ove potencijalne kliconoše.
Ako krenu bižat vojska da puca ... :oops:

Na onome snimku jedan od policajaca kaže "niste trebali dolaziti" i to je to.
Šta su čekali do sada? Ako su izgubili posao, izgubili su ga prije skoro mjesec dana.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#13050 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matijevic_Vlado »

Hame_ wrote: 10/04/2020 23:57
Matijevic_Vlado wrote: 10/04/2020 23:44I sta sad?
Ništa, ako bogda nas zdravlje posluži.
Ma cuvaj se propuha i ljute zene. Ostalo nije bitno
Locked