Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
animals

#18626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

zubi wrote: 08/04/2020 19:24
animals wrote: 08/04/2020 19:18 Imam susjeda u zgradi, mlad i odvratan..
ja i mali izasli da setamo, a on silazi niz stepenice i stao kad nas je vidio na tri metra od nas i ukocio se..
cekao da odemo, pa da on se pokrene..
idiot..
Svaka cast susjedu, pametan momak :thumbup:
Sto nije stavio masku, ako se boji :D
i moze se to i nad rugi nacin uraditi, sa malo osmjeha i ljubaznsti..
animals

#18627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animals »

Gerro wrote: 08/04/2020 19:25
animals wrote: 08/04/2020 19:24
Gerro wrote: 08/04/2020 19:22

:lol: :lol: :lol:

znači hodaš vani bez maske svakodnevno ? sigurno si neki milioner kad ti kazna od 500 KM nista ne znaci
Hodam svakodnevno..
samo kad idem u trgovinu, tamo moras..
znaci ovdje je fino objasnjeno..nosenje maski u javnom prijevozu,
u stvari svugdje gdje ste u bliskom kontaktu sa drugim osobama..
razumijes..
gdje zivis, tj u kojoj drzavi, kojem gradu ??

Ja nosim maske kad idem u prodavnicu npr
A sta sam ja napisao :D
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#18628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Gerro »

animals wrote: 08/04/2020 19:26
Gerro wrote: 08/04/2020 19:25
animals wrote: 08/04/2020 19:24

Hodam svakodnevno..
samo kad idem u trgovinu, tamo moras..
znaci ovdje je fino objasnjeno..nosenje maski u javnom prijevozu,
u stvari svugdje gdje ste u bliskom kontaktu sa drugim osobama..
razumijes..
gdje zivis, tj u kojoj drzavi, kojem gradu ??

Ja nosim maske kad idem u prodavnicu npr
A sta sam ja napisao :D
pa jesi sad ali si napisao da je ne nosis kad šetaš vani
salik79

#18629 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Lincoln-Burrows wrote: 08/04/2020 17:05
freelancerBIH wrote: 08/04/2020 16:36

akoBogda.. Ali vjeruj - mislim da se ovo vise nece ni vracat :D ... Virus se toliko brzo siri, a ljudi ni do dan danas nisu shvatili mu mehanizme kako se siri... Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
Broj smrtnih slučajeva će ti reći koliko ih je zaraženo (naravno ako je broj smrtnih slučajeva istinit).
U BiH bi prema broju umrlih (34) do sada trebalo biti zaraženo između 20000 i 30000 ljudi uz pretpostavljenu smrtnost
oko 1,5% kao na Diamond princess (uzimam ga jer je tamo uzorak potpun).
Zanimljivo je povlacenje tog procenta od 1,5%, na osnovu podataka sa Diamond princessa. :-? Profesor sa Stanforda, John Ioannidis je, upravo na osnovu podataka sa Diamond Princess, u starosno korigiranoj smrtnoscu uzrokovanoj koronom, zakljucio da je ona izmedju 0,025% i 0,625%, sto ce reci na nivou jace prehlade, ili gripe.
https://www.statnews.com/2020/03/17/a-f ... able-data/

Uz ovo, japanska studija (Nacionalnog instituta za infekcijske bolesti) je pokazala da je od svih pozitivno testiranih putnika, uprkos visokoj prosjecnoj zivotnoj dobi, 48% njih bilo bez ikakvih simptoma, cak i kod pacijenata u starosnoj grupi od 80-89 godisnjaka njih 48% je bilo bez ikakvih simptoma, a kod 70-79 godisnjaka je to bio slucaj kod 60% zarazenih (opet, bez ikakvih simptoma).
https://www.niid.go.jp/niid/en/2019-nco ... fe-01.html

Ovdje, kao i uvijek, dolazimo do istog pitanja - nisu li prethodne bolesti (historija bolesti) presudne kao uzrok smrti, a ne sama korona?
GAU8

#18630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Zijo77 wrote: 08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.
Cuo sam da dugo opstaje na polen filteru... sta znas mozda ga kroz ventilaciju upuses unutra :-) :-)
He1972

#18631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

animals wrote: 08/04/2020 18:10 Idu mi na zivce ovi sto nose maske besmisleno..
maska se nosi ako ima drugi osoba u blizini, u marketima u prevozu i sl..
a ne sam setas sumom i nosis masku :-)
govorim za zdrave osobe..
odavno ljudi ovdje nemaju svog mozga, drugi misle za njih zato opuŠĆano ko na šlaufu, ja ih zovem brnjičari :lol:
He1972

#18632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

rovac13 wrote: 08/04/2020 18:19
freelancerBIH wrote: 08/04/2020 16:59
rovac13 wrote: 08/04/2020 16:57

Ok zarazeno .

Ima li neko objasnjenje zasto je ove godine u prva tri mjeseca u italiji umrlo manje ljudi nego u istom periodu 2017,2018,2019 .....

Ocekivali smo pored ovoliko umrlih od korone......da ce drasticno skociti ukupan broj umrlih.......medjutim ukupan broj umrlih se smanjio za blizu 20 000 u odnosu na proslu godinu,a jos vise u odnosu na prethodne godine.......misli se na jan,feb,mart u svakoj godini

Dakle u italiji se ove godine umire manje,napreduju :)
Odakle vadis ove podatke ? Daj podjeli sa ostalima da vidimo ? :bih:
Image
Citam javno dostupne podatke iz italije.
Jednostavno kucas pojmove demografija statistica popolazione morti marzo itd itd

Ali ne vjerujem da cete vi to citat.
Koliko sam vidio na brzinu vas samo zanima bolest panika umrijecemo i slicno :)

Svake godine u italiji umre normalno preko 600 000 ljudi.
Samo u januaru oko 70 000 ljudi,svake godine.
Ove godine im umrlo malo manje,al su zato mediji napravili kao da cemo svi pomrijet :)

Sretno svima :)
ovo je što se kaže u sridu
He1972

#18633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

emmir1 wrote: 08/04/2020 18:23
animals wrote: 08/04/2020 18:10 Idu mi na zivce ovi sto nose maske besmisleno..
maska se nosi ako ima drugi osoba u blizini, u marketima u prevozu i sl..
a ne sam setas sumom i nosis masku :-)
govorim za zdrave osobe..

A kako da zna jel zdrava?

Možda ima Covid a nema simptoma?

Doktor koji je rukovodio pandemijom u Kini kaže da je glavna greška što se maske ne nose uvijek i svugdje.

Ljudi pričaju, kašlju i izbacuju kapljice sa virusima, tako virus cirkulira i širi se.

ma bolesno je to odmah na pogubljenje, prvo skupiti masu da gleda a onda egzekucija :lol: :lol:
He1972

#18634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Zijo77 wrote: 08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.
brnjičari :lol:
He1972

#18635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

animals wrote: 08/04/2020 19:21
Gerro wrote: 08/04/2020 19:18 jeste li imali maske ? Ako niste zapitao bih se ko je idiot. Jel on imao masku ?
Nismo ni mi, ni on..
svi drugi se normalno ponasaju, cijela zgrada,
nitko ne nosi masku, niti te izbjegava..
jel, nitko se ne ljubi, ali ponasanje je bitno..
a ovaj je idiot, vidi mu se na faci..
nije obični ti se zovu istaNtgram idioti
He1972

#18636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

Gerro wrote: 08/04/2020 19:26
zubi wrote: 08/04/2020 19:22
Gerro wrote: 08/04/2020 19:10

Nema potrebe. Dovoljno mi je sto prosetam po svom naselju sa maskom svaki dan po pola sata-sat.

Ovi sto sad setaju po planinama ruku dajem da nisu na planinu 2 pur u zivotu otisli al eto sad se uzjeb.ali i hoce da hodaju. Djecurlija...
I plus pozare izazivaju... jazuk je rostilj na razbacit, odmah kraj parkiranog auta...
da da i to isto. Prototip glupog Bosnje je Bosnjo koji rostilja za vrijeme korona virusa..
ja sam prototip najmanje 2X u hevti plus tuborgići
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#18637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by parappa »

He1972 wrote: 08/04/2020 20:48
Gerro wrote: 08/04/2020 19:26
zubi wrote: 08/04/2020 19:22

I plus pozare izazivaju... jazuk je rostilj na razbacit, odmah kraj parkiranog auta...
da da i to isto. Prototip glupog Bosnje je Bosnjo koji rostilja za vrijeme korona virusa..
ja sam prototip najmanje 2X u hevti plus tuborgići
I ja bi ga sad raspalio ali nemam skim. Žena ne jede meso a djeca mala... Jbg
Rothmans

#18638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

emmir1 wrote: 08/04/2020 13:42 Ako je tako...zašto onda ne izvrše kontroliranu zarazu 50 posto mladih ljudi postepeno...sa malo virusa.

Razvili bi antitijela i stvorio bi se imunitet krda.
Evo nam i dr.Evil doso na temu
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Hajlac wrote: 07/04/2020 22:45
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 22:11
Hajlac wrote: 07/04/2020 21:44 A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?
Imas magicnu kuglu pa znas tacno kakav je ciji organizam u smislu obnove plucnog tkiva?

Ne pricamo o opekotinama donjih disnih organa zadobijenih u nekom pozaru pa da se vec iz stogodisnjeg iskustva zna tacno kolike su sanse... Novi virus, nove posljedice po organe, jos nedovoljno istrazene...

Ili bilo koji doktor zna ZASIGURNO, pa nece "trositi" respirator, pustice pacijenta da polako umre bez kisika?
:-)
Ne znam ja , ali bi trebali znati doktori uvidom u klinicku sliku oboljelog, rtg snimke, CT, lab, itd.

Primjer, ako je pacijent star 80+ god.,ima vec istoriju neke bolesti, pluca mu ostecena 70% zbog zaraze korona virusom, imunitet smanjen...da li vjerujes da ce takvom pacijentu respirator spasiti zivot i da ce mu se pluca oporaviti? :?:

Doktori znaju da vjerovatno nece, ali ih ipak stavljaju na respiratotre.

Iz drugih razloga, bar ovdje gdje sam radio i gdje zivim.

Ja govorim samo o bolesnicina zarazenim korona virusom cija su pluca ostecena iza tacke bez mogucnosti za oporavak.
Ovdje nam po stanovima i stubistima umiru relativno mladi ljudi od pedesetak godina, jer ih ne zele ni primiti u bolnicu uprkos OZBILJNOSTI stanja a kamoli na respirator staviti; samo se hvale kako imaju stotinjak respiratora na raspolaganju...vjerovatno ih cuvaju u originalnoj foliji zapakovane...
:roll:
Vec sam pisao zbog cega je to tako. Nedostatak organizacije cijelog zdrav. sistema, ali i nedostatak etike kod dijela medicinskih radnika.

Ne treba relativizirati, ima u BiH i strucnih i postenih zdrav. radnika, ali se njihov glas ne cuje.

Ako i progovore ceka ih ono sto se desilo dr, Stevanovicu. To se desava vec decenijama, ali nije bilo pod lupom kao sada.
Zox

#18640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

animals wrote: 08/04/2020 19:26
zubi wrote: 08/04/2020 19:24
animals wrote: 08/04/2020 19:18 Imam susjeda u zgradi, mlad i odvratan..
ja i mali izasli da setamo, a on silazi niz stepenice i stao kad nas je vidio na tri metra od nas i ukocio se..
cekao da odemo, pa da on se pokrene..
idiot..
Svaka cast susjedu, pametan momak :thumbup:
Sto nije stavio masku, ako se boji :D
i moze se to i nad rugi nacin uraditi, sa malo osmjeha i ljubaznsti..
Ja bih se ikad kladio da ste vi zauzeli po haustora i da se zato ukopao.
Malo se sklonis ti, malo se sklonim ja, sta ti se imam osmijehivati.
Pogotovo sto mislis da sam "mlad i odvratan".
seoBIH

#18641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Maldi odvratni susjed nije stao radi sebe, već tvoje matore guzice koja je više ugrožena od njegove.
felipe kajetano

#18642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by felipe kajetano »

Ali_G wrote: 07/04/2020 11:21
lacrima wrote: 07/04/2020 11:11
laik1981 wrote: 07/04/2020 10:30 Hvala na objasnjenju. Znas li mozda je'l praksa u svijetu da se ljudi intubiraju na intezivnim njegama u ovoj situaciji? Po ovom sto sam ja upratio respirator u potpunosti preuzima funkciju disanja kod pacijenata koji ne mogu disati. To je pretpostavljam moguce uglavnom intubacijom za koju je potrebna anestezija. Nemam pojma o respiratorima, osim tih povrsnih podataka koji se mogu procitati po medijima i forumima, ali znam da je opsta anestezija poprilicno opasna stvar za koju organizam mora biti poprilicno dobro pripremljen. Koliko je pripremljen organizam nekog starijeg covjeka koga je virus vec iscrpio ako ga je doveo do respiratora...nekog hronicnog srcanog ili plucnog bolesnika koji po pravilu ne bi smio biti ni uspavan osim u situaciji koja je bezizlazna. Citajuci ovaj clanak od juce, govori se da je preminulom doktoru bez svih potrebnih nalaza i u stanju opce iscrpljenosti data opca anestezija. Puno je nekih cudnih stvari..

Da mi hoce ukinuti net par dana da malo mozak odmorim, kako svoj, tako i ovih koje peglam :D
1. Nije potrebna opca anestezija u pravom smislu za intubaciju, daje se samo sedacija i kratkotrajna muskularna relaksacija. Poslije pacijent moze bit budan, naviknu se. Moze cak koristit mobitel, skypat sa familijom itd. Naravno moze se uvesti i u induciranu komu ako stanje to zahtijeva, ali u principu ne mora.
2. Intubacija se moze vrsit bilo gdje u zavisnosti od potrebe. A respiratorna podrska svakako ide samo na dobro opremljenim intenzivnim njegama.
3. Kod ovih masina srce-pluca (ECMO) pacijent nije vise svjestan, ali mi to svakako nemamo 2-3 u drzavi tako da se ne treba time zamarat.
Gdje s vidjela intubiranog i svjesnog pacijenta? I da skypea s familijom?
Mozda neki top centar
Ima, ima...sam sebe intubir*o
Niemand

#18643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Niemand »

Pa vala to za nosenje maske u prirodi il autu i kad su ljudi sami je logicno, nije da padnes sa nebesa u prirodu il auto, izidjes vani sa maskom i preporuka je da ne dotices lice i ne diras masku, a ti da izadjes moras makar vrata dodirnuti da ih otvoris, ako zivis u zgradi nije da samo ti dotices ta vrata. I onda namjestati masku, ovde moram nositi-ovde ne moram? Sad sam u prodavnici pa cu staviti a onda cu u park pa cu maknuti?

Ne vidim sta se ibretite. Meni su cudniji oni sa maskama oko vrata, isto ko pojas u autu kad zavrne pod ruku al ne zasteka, neg et, nek stoji ako naidje policija.
channel10

#18644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Moze se vala uci i izaci iz zgrade bez da dodirnes(rukom) ista na tom putu :) . Na stranu ostalo sa cime se slazem :)

Kod mene u zgradi ljudi nastimali onaj automat da se vrata ne zakljucavaju i ne zatvaraju. AKo ko i zakljuca, problem je izaci jer moras barem laktom spustiti steku, dok kod ulaza i otkljucavanja uopste nema problema.
Ripicipi

#18645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ripicipi »

Niemand wrote: 08/04/2020 21:32 Pa vala to za nosenje maske u prirodi il autu i kad su ljudi sami je logicno, nije da padnes sa nebesa u prirodu il auto, izidjes vani sa maskom i preporuka je da ne dotices lice i ne diras masku, a ti da izadjes moras makar vrata dodirnuti da ih otvoris, ako zivis u zgradi nije da samo ti dotices ta vrata. I onda namjestati masku, ovde moram nositi-ovde ne moram? Sad sam u prodavnici pa cu staviti a onda cu u park pa cu maknuti?

Ne vidim sta se ibretite. Meni su cudniji oni sa maskama oko vrata, isto ko pojas u autu kad zavrne pod ruku al ne zasteka, neg et, nek stoji ako naidje policija.
Hrpa nepovezanih gluposti...
Maska nije da se ne diras po licu, ne izvodi...
Maska kad si sam u autu je totalna budalastina, jos ako je tvoje licno auto, mislim ono... kome, cemu!?
Medju ljudima s maskom naravno, ali lafo masku sam sa sobom da nosam :-)
To nikakvog smisla ni opravdanja nema...
Cak ni rukavice nemaju nekog pretjeranog smisla ako neces dirati oci, usta, nos...
A ako ces dirati, onda ti je svejedno imao rukavice ili ne...
Rukavice bi imale smisla jedino da na njih ne moze korona :mrgreen:
channel10

#18646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Ima smisla za masku i nosenje u autu jer ti moras doci do auta i kasnije izaci iz auta jer je tako naredjeno. Cim izadjes iz kuce/stana/zgrade, moras nositi masku i rukavice. To je jos uvijek na snazi..

A kad je stavis, nema diranja vise i skidanja dok kuci ne dodjes...
salik79

#18647 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Niemand wrote: 08/04/2020 21:32 Pa vala to za nosenje maske u prirodi il autu i kad su ljudi sami je logicno, nije da padnes sa nebesa u prirodu il auto, izidjes vani sa maskom i preporuka je da ne dotices lice i ne diras masku, a ti da izadjes moras makar vrata dodirnuti da ih otvoris, ako zivis u zgradi nije da samo ti dotices ta vrata. I onda namjestati masku, ovde moram nositi-ovde ne moram? Sad sam u prodavnici pa cu staviti a onda cu u park pa cu maknuti?

Posto znas njemacki, nece biti potrebe da ti prevodim:
"Bisher konnten wir die Viren von den Türklinken nie anzüchten"
https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2 ... men-studie

Ne daj da te varaju ;-) :-D

Zanimljivo je da i profesor spominje epidemiju koja je harala u januaru (i februaru), bas kao i kod nas... Ja sam vise puta spomenuo da sam 100% uvjeren da je vec tada korona bila "aktivna". Samo, tada niko nije ni izvjestavao o tome. Skola u koju idu moja djeca bila haman heftu zatvorena (desetkovan i kadar i ucenici), ali to nikome nije bilo interesantno.
seoBIH

#18648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Kako možeš reći da je maska u autu glupost? Odakle ti takva hrabrost da kažeš, recimo nekome ko vozi kratke lokacije i ne želi da dirajuci masku unese virus kroz usta ili nos?

Zašto se svi moraju ponašati onako kako vi zamislite da treba? Ako je u autu sam I ima masku, zašto tebe tangira? Pa da ima kurac na čelu to je njegov izbor.

Mi smo glup narod, ali volimo stavljati nos tamo gdje nam nije mjesto kako bismo zaboravili koliko smo glupi.
bingov buraz

#18649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bingov buraz »

To su planinski,gorštački virusi mnogo zajebanijih od ovih šminkerskih gradskih virusa.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

Ja sam danas 2h na onom suncu rukavice nosio, na kraju sam ih poderao, jeboteono u picku materinu vise, nosio sam ono govno i prije kad radim u specificnkm uslovima ala cista soba u Bosnalijeku gdje pune tablete i to pola sata sat najvise na 21°C suhog zraka ali ovako za stalnu upotrenu karina teska :-)
Pogotovo kad je sunce
Locked