Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
piupiu

#18451 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Bluemore wrote: 07/04/2020 19:56 Njemu nazalost nije ni pruzena pomoc
A jos je bio svjestan njihovih gresaka
Bas mi zao covjeka, tezak udarac za porodicu
A i za nas kao drustvo
To je, čini se, standard. Pisali smo ovdje prije dvije sedmice, pa ispade tačno... djeca da sjede kući da ne šire zarazu, stari da se ne bi zarazili i počeli padati k'o kruške, ostali nek' prate simptome po 2 sedmice kod kuće, i ako je moguće, nek' tu i umru. Čiča-miča, gotova priča.

To je taj "sistem skupih automobila" pogane vladajuće kaste, kojoj država treba samo da bi uživali u krčmljenju posudjenih novaca i vladavinom nad šačicom roblja, koja će im davati iluziju o veličini i važnosti.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#18452 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

ćiribiribela

#18453 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Mi smo danas dobili info da ce nas sve radnike testirati na antitijela, pa na osnovu rezultata rasporediti u bolnici. Nemam pojma kad ce se to desiti, ali ideja je odlicna.

Ne znam za vas, ali ja sam skroz postala ravnodusna na ovo sve. Grad pun, parkovi puni, da dodje neko tipa jared leto prije par sedmica, ne bi ni skontao da se nesto desava u svijetu (-zatvorene radnje). Ordnungsamt ko fol nesto kruzi po gradu, upozorava ljude, ali nista se konkretno ne desava. :roll:
bunk

#18454 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Hoce li ovo biti okidac " lovcima na viruse" da se bace na posao i pokusaju preduhitriti narednu zoonozu..
Ili je sve u parama..
Planet je za 45 dana kampanje pao na koljena zbog virusa koji je globalno po oficijelnim podacima zarazio milion i po ljudi za 4 mjeseca.
Kinezi su lagali to je sigurno.
Kod njih je sigurno par desetaka miliona onih koji su bili zarazeni i prehodali virozu..
Ne moze se dokazati osim ovim testom sa antitijelima..
Tako da vjerovatno nikad necemo znat pravu istinu.
Hajlac

#18455 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 19:10
GAU8 wrote: 07/04/2020 08:50
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 07:13 Sta se dogadja sa plucima kod kriticno oboljelih od korona virusa respirator je samo hvatanje za slamku. :(
Drugo, to je donekle i zastita za doktore pred zakonom. Ako ne stave pacijenta na isti mogu biti tuzeni, a ako stave ne mogu. ;-)
Logika 0 Bodova.

Pa ako pacijenta koji nema dovoljno kisika NE stavis na respirator, umrijet ce 100%.. jer nisam cuo da ljudi mogu zivjeti bez kisika..
Na respiratoru pustas povecanu koncentraciju koliko treba, odnosno koliko moze da odradi aparat po specifikaciji.
Cak i tada, postoje vjestacka pluca, ali toga vec svaka klinika ima mali broj...
Tu se skroz zaobidju pluca pacijenta i krv se obogacuje kisikom i rjesava CO2 putem ove masinice:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... Lisbon.jpg
Ja govorim o kriticno oboljelim od korona virusa...

Ako su pluca ostecena u velikoj mjeri i nemaju nikakve mogucnosti oporavka, koliko onda respirator moze pomoci?

Koliko im mogu pomoci vjestacka pluca u takvim slucajevima? Mogu da im odgode umiranje na neko vrijeme, i to je sve.

Respiratori mogu pomoci u slucajevima da pluca nisu ostecena iznad tacke odakle nema povratka.

A ti pricaj o logici.
A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?
Imas magicnu kuglu pa znas tacno kakav je ciji organizam u smislu obnove plucnog tkiva?

Ne pricamo o opekotinama donjih disnih organa zadobijenih u nekom pozaru pa da se vec iz stogodisnjeg iskustva zna tacno kolike su sanse... Novi virus, nove posljedice po organe, jos nedovoljno istrazene...

Ili bilo koji doktor zna ZASIGURNO, pa nece "trositi" respirator, pustice pacijenta da polako umre bez kisika?
:-)
512MB

#18456 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 512MB »

Industrialyzer wrote: 07/04/2020 18:33
GAU8 wrote: 07/04/2020 18:26
Lajavikrelac wrote: 07/04/2020 16:27 Ajmo ovako: pošto vidim na forumu ima ljekara i medicinskih radnika da nam kažu jasno i bez previše okolišanja znaju li JEDAN slučaj da je neko umro baš striktno od korona virusa. Znači ne neko sa dva stenta i premosnice, onkološki bolesnik, dijabetičar, koronarni bolesnici i slično pošto njih ubija i jača promaja (bez da nekog omalovažavam, karikiram). Znači kratko zaražen koronom - umro od nje.
Hajde eto ti nađi nekoga ko je striktno umro od HIVa. Znači ono zarazio se HIV-om i umro, uradili obdukciju i kaže HIV.
Ne umire se od HIVa nego od bolesti koju izaziva :D Salu na stranu, HIV nije smrtonosan u tom smislu :wink:
Sve i jedna smrt je smrt od moždanog udara.
daddy-kool

#18457 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

ćiribiribela wrote: 07/04/2020 21:06 Mi smo danas dobili info da ce nas sve radnike testirati na antitijela, pa na osnovu rezultata rasporediti u bolnici. Nemam pojma kad ce se to desiti, ali ideja je odlicna.
:thumbup:

Kao što rekoh:
daddy-kool wrote: 01/04/2020 22:27
Ali će biti uskoro i u kliničkoj upotrebi. Ja očekujem do kraja aprila u BiH.
S tim da ja ne očekujem revolucionaran broj onih koji su to prebolili na nogama, više će ovaj test biti potvrda ranijem otkrivanju sa pcr.
Međutim ako neke sestre (i ljekari u nekim slučajevima) već imaju antitijela logično je da oni idu raditi sa Covid-19 pacijentima.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18458 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Hajlac wrote: 07/04/2020 21:44
A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?
Imas magicnu kuglu pa znas tacno kakav je ciji organizam u smislu obnove plucnog tkiva?

Ne pricamo o opekotinama donjih disnih organa zadobijenih u nekom pozaru pa da se vec iz stogodisnjeg iskustva zna tacno kolike su sanse... Novi virus, nove posljedice po organe, jos nedovoljno istrazene...

Ili bilo koji doktor zna ZASIGURNO, pa nece "trositi" respirator, pustice pacijenta da polako umre bez kisika?
Ne znam ja , ali bi trebali znati doktori uvidom u klinicku sliku oboljelog, rtg snimke, CT, lab, itd.

Primjer, ako je pacijent star 80+ god.,ima vec istoriju neke bolesti, pluca mu ostecena 70% zbog zaraze korona virusom, imunitet smanjen...da li vjerujes da ce takvom pacijentu respirator spasiti zivot i da ce mu se pluca oporaviti? :?:

Doktori znaju da vjerovatno nece, ali ih ipak stavljaju na respiratotre.

Iz drugih razloga, bar ovdje gdje sam radio i gdje zivim.

Ja govorim samo o bolesnicina zarazenim korona virusom cija su pluca ostecena iza tacke bez mogucnosti za oporavak.
Hajlac

#18459 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Dozer wrote: 07/04/2020 20:46
GAU8 wrote: 07/04/2020 16:32 Nisam znao da pričamo o KCUSu. Ko tamo treba da pređe prag, prvo neka se halali sa najbližima. KCUS je ustanova za umiranje.
Nazalost, ali Sebija je, uz punu podrsku muza i kompletne SDA, od KCUS-a napravila usminkanu diktatorsku rupu krcatu nekompetencijom... Bitna je fasada, a sustina kod nje igra ulogu samo ako je "rentabilno" i ako ce se na tome ostvariti "ustede".

Pogledajte Zurnalov dokumentarac, ako niste do sad.... Sve ce vam se samo reci...

Posebno obratiti paznju na ponasanje INSPEKCIJE, TUZILASTVA, stavljanja SINDIKATA pod kontrolu Zmije, ali i dojucerasnjeg poslusnika Konakovica itd. dok su se desavala ova previranja i mucke oko Opste bolnice, KCUS-a, Medicinskog fakulteta, taldzije Talirevica (Njegova klinika)...

Image
Hajlac

#18461 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 22:11
Hajlac wrote: 07/04/2020 21:44 A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?

Ne znam ja , ali bi trebali znati doktori uvidom u klinicku sliku oboljelog, rtg snimke, CT, lab, itd.

Primjer, ako je pacijent star 80+ god.,ima vec istoriju neke bolesti, pluca mu ostecena 70% zbog zaraze korona virusom, imunitet smanjen...da li vjerujes da ce takvom pacijentu respirator spasiti zivot i da ce mu se pluca oporaviti? :?:

Ja govorim samo o bolesnicina zarazenim korona virusom cija su pluca ostecena iza tacke bez mogucnosti za oporavak.
Ovdje nam po stanovima i stubistima umiru relativno mladi ljudi od pedesetak godina, jer ih ne zele ni primiti u bolnicu uprkos OZBILJNOSTI stanja a kamoli na respirator staviti; samo se hvale kako imaju stotinjak respiratora na raspolaganju...vjerovatno ih cuvaju u originalnoj foliji zapakovane...
:roll:
Last edited by Hajlac on 07/04/2020 22:47, edited 1 time in total.
piupiu

#18462 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Hajlac wrote: 07/04/2020 22:39 Image
:lol: :lol: :lol:
Ci-Nick

#18463 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Koliko imamo glupe i narcisoidne "gospodare" nisu u stanju da analiziraju kako to drugi rade i da li ima koristi biti represivan.
Hrvatska i Slovenija jako dobro kormilare i trebalo bi slijediti njihov put a ne koristiti policijski sat.
Hajlac

#18464 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Slika i prilika - guja od PodgoricU :run:

ssssssssssssssssssssssssssikće
freelancerBIH

#18466 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

bunk wrote: 07/04/2020 21:13 Hoce li ovo biti okidac " lovcima na viruse" da se bace na posao i pokusaju preduhitriti narednu zoonozu..
Ili je sve u parama..
Planet je za 45 dana kampanje pao na koljena zbog virusa koji je globalno po oficijelnim podacima zarazio milion i po ljudi za 4 mjeseca.
Kinezi su lagali to je sigurno.
Kod njih je sigurno par desetaka miliona onih koji su bili zarazeni i prehodali virozu..
Ne moze se dokazati osim ovim testom sa antitijelima..
Tako da vjerovatno nikad necemo znat pravu istinu.
U Kini je se virus sirio od pocetka decembra ,vjervovatno da je prava brojka zarazenij 120-240 miliona..
freelancerBIH

#18467 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

ćiribiribela wrote: 07/04/2020 21:06 Mi smo danas dobili info da ce nas sve radnike testirati na antitijela, pa na osnovu rezultata rasporediti u bolnici. Nemam pojma kad ce se to desiti, ali ideja je odlicna.

Ne znam za vas, ali ja sam skroz postala ravnodusna na ovo sve. Grad pun, parkovi puni, da dodje neko tipa jared leto prije par sedmica, ne bi ni skontao da se nesto desava u svijetu (-zatvorene radnje). Ordnungsamt ko fol nesto kruzi po gradu, upozorava ljude, ali nista se konkretno ne desava. :roll:
A dobili ste testove na antitijela??😍😍 Ajd molim te javi koja je procedura i koliko traje testiranje?? Javi nam i ako si vec prebolila (a ja mislim da jesi 1000%) :D

Ovo je najljepsi dio teksta sto sam ikad procitao u zadnja 3 mjeseca otkako je ovo ludilo zapocelo, javi nam molim te rezultate :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#18468 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Hajlac wrote: 07/04/2020 22:45
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 22:11
Hajlac wrote: 07/04/2020 21:44 A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?

Ovdje nam po stanovima i stubistima umiru relativno mladi ljudi od pedesetak godina, jer ih ne zele ni primiti u bolnicu uprkos OZBILJNOSTI stanja a kamoli na respirator staviti; samo se hvale kako imaju stotinjak respiratora na raspolaganju...vjerovatno ih cuvaju u originalnoj foliji zapakovane...
:roll:
Jasno mi je o cemu pricas. To se ne dogadja zbog nedostatka srucnih lica vec zbog lose organizacije ili bolje reci nedostatka organizacije. Ima tu i manjka medicinske etike, samovolje. itd., sto bi u konacnici sve trebalo biti razlogom za dobar reset zdravstvenog sistema u BiH kada sve ovo prodje.

Dobro organizovana zdrv. sluzba moze da bude koliko toliko uspjesna radeci sa onim sto ima i improvizirajuci ono sto nema, ako joj je med. etika i bolesnici na prvom mjestu (za to je primjer rad zdrav. slube tokom rata).

Vec sam u nekom postu kritikovao relativizaciju kad su u pitanju zdrav. radnici. Ima ih strucnih i postenih, ali se njihov glas ne cuje. Vecina onih ciji se glas cuje su partijeske marionete, klimoglavci i poltroni, sto se moze primjetiti i po istupima na BiH medijama.

Oni su ti koji lose stanje u BiH zdravstvu cine jos gorim. Njih treba maknuti cim prije.
Bluemore

#18469 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

to ce biti super, ako imas antitijela ne treba ti zastita a ni druge ne ugrozavas
Bluemore

#18470 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Hajlac wrote: 07/04/2020 22:39
GAU8 wrote: 07/04/2020 16:32 Nisam znao da pričamo o KCUSu. Ko tamo treba da pređe prag, prvo neka se halali sa najbližima. KCUS je ustanova za umiranje.
Nazalost, ali Sebija je, uz punu podrsku muza i kompletne SDA, od KCUS-a napravila usminkanu diktatorsku rupu krcatu nekompetencijom... Bitna je fasada, a sustina kod nje igra ulogu samo ako je "rentabilno" i ako ce se na tome ostvariti "ustede".

Pogledajte Zurnalov dokumentarac, ako niste do sad.... Sve ce vam se samo reci...

Posebno obratiti paznju na ponasanje INSPEKCIJE, TUZILASTVA, stavljanja SINDIKATA pod kontrolu Zmije, ali i dojucerasnjeg poslusnika Konakovica itd. dok su se desavala ova previranja i mucke oko Opste bolnice, KCUS-a, Medicinskog fakulteta, taldzije Talirevica (Njegova klinika)...

Image
ludjakinja buduca predsjednica
Ima Bosne_Bice Bosne

#18471 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Bluemore wrote: 07/04/2020 23:41

Image
Nisam od onih koji upucuju kletve, niti vjerujem u njih, ali za ovu gore...ruka mu se osusila ko bi zaokruzio njeno ime. :twisted:
mirsek

#18472 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

Bluemore wrote: 07/04/2020 23:38

to ce biti super, ako imas antitijela ne treba ti zastita a ni druge ne ugrozavas
Ako imas antitijela to znaci da ce ti se organizam lakse izboriti ako se ponovo zarazis ali to ne znaci da se ne mozes opet zaraziti i siriti zarazu jel tako ?
Bluemore

#18473 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/04/2020 23:47

Image
Nisam od onih koji upucuju kletve, niti vjerujem u njih, ali za ovu gore...ruka mu se osusila ko bi zaokruzio njeno ime. :twisted:
oni to gospodski... nemas ti sta zaoukruzivat... ima bugarski voz ti samo uneses ispunje i izneses prazan...
za 50 -100 kermi
a i ovi koji ne ucestvuju u tome a lijeni nesto protiv poduzeti ..... letargija ce nam doci glOve
freelancerBIH

#18474 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Izgleda da hydroxiklorokin + cink pomazu:

https://youtu.be/cNDE12HymYc

Ali je izgleda fazon sto ranije poceti sa tretmanom dok se bolest nije prosirila.

Novo sto sam cuo iz ovog videa: covid 19 izgleda primarno napada crvena krvna zrnca - prilikom cega oslobadja nekakvo toksicno zeljezo iz crvenih krvnih zrnaca- sto stvara ogromnu stetu plucima.

Nadam se da ce se ovak cink i hydroxikloroki poceti sto prije koristit da se bar jos koji zivot spasi :-)

Ali tesko je to ocekivati od naseg raspadnutog zdravstvenog sistema :-)
Point.

#18475 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Image
Gluho bilo. Ovu vješticu i gabora što dalje od bilo kakve vlasti.
Locked