Sto nije stavio masku, ako se boji
i moze se to i nad rugi nacin uraditi, sa malo osmjeha i ljubaznsti..
Moderator: O'zone
Sto nije stavio masku, ako se boji
A sta sam ja napisaoGerro wrote: ↑08/04/2020 19:25gdje zivis, tj u kojoj drzavi, kojem gradu ??
Ja nosim maske kad idem u prodavnicu npr
Zanimljivo je povlacenje tog procenta od 1,5%, na osnovu podataka sa Diamond princessa.Lincoln-Burrows wrote: ↑08/04/2020 17:05Broj smrtnih slučajeva će ti reći koliko ih je zaraženo (naravno ako je broj smrtnih slučajeva istinit).freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36
akoBogda.. Ali vjeruj - mislim da se ovo vise nece ni vracat... Virus se toliko brzo siri, a ljudi ni do dan danas nisu shvatili mu mehanizme kako se siri... Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
U BiH bi prema broju umrlih (34) do sada trebalo biti zaraženo između 20000 i 30000 ljudi uz pretpostavljenu smrtnost
oko 1,5% kao na Diamond princess (uzimam ga jer je tamo uzorak potpun).
Cuo sam da dugo opstaje na polen filteru... sta znas mozda ga kroz ventilaciju upuses unutraZijo77 wrote: ↑08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.
odavno ljudi ovdje nemaju svog mozga, drugi misle za njih zato opuŠĆano ko na šlaufu, ja ih zovem brnjičari
ovo je što se kaže u sridurovac13 wrote: ↑08/04/2020 18:19freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:59Odakle vadis ove podatke ? Daj podjeli sa ostalima da vidimo ?rovac13 wrote: ↑08/04/2020 16:57
Ok zarazeno .
Ima li neko objasnjenje zasto je ove godine u prva tri mjeseca u italiji umrlo manje ljudi nego u istom periodu 2017,2018,2019 .....
Ocekivali smo pored ovoliko umrlih od korone......da ce drasticno skociti ukupan broj umrlih.......medjutim ukupan broj umrlih se smanjio za blizu 20 000 u odnosu na proslu godinu,a jos vise u odnosu na prethodne godine.......misli se na jan,feb,mart u svakoj godini
Dakle u italiji se ove godine umire manje,napreduju![]()
![]()
Citam javno dostupne podatke iz italije.
Jednostavno kucas pojmove demografija statistica popolazione morti marzo itd itd
Ali ne vjerujem da cete vi to citat.
Koliko sam vidio na brzinu vas samo zanima bolest panika umrijecemo i slicno
Svake godine u italiji umre normalno preko 600 000 ljudi.
Samo u januaru oko 70 000 ljudi,svake godine.
Ove godine im umrlo malo manje,al su zato mediji napravili kao da cemo svi pomrijet
Sretno svima![]()
brnjičariZijo77 wrote: ↑08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.
Vec sam pisao zbog cega je to tako. Nedostatak organizacije cijelog zdrav. sistema, ali i nedostatak etike kod dijela medicinskih radnika.Hajlac wrote: ↑07/04/2020 22:45Ovdje nam po stanovima i stubistima umiru relativno mladi ljudi od pedesetak godina, jer ih ne zele ni primiti u bolnicu uprkos OZBILJNOSTI stanja a kamoli na respirator staviti; samo se hvale kako imaju stotinjak respiratora na raspolaganju...vjerovatno ih cuvaju u originalnoj foliji zapakovane...Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑07/04/2020 22:11Ne znam ja , ali bi trebali znati doktori uvidom u klinicku sliku oboljelog, rtg snimke, CT, lab, itd.Hajlac wrote: ↑07/04/2020 21:44 A ti kao znas da nemaju nikakve mogucnosti oporavka necija pluca u jeku upale istih?
Imas magicnu kuglu pa znas tacno kakav je ciji organizam u smislu obnove plucnog tkiva?
Ne pricamo o opekotinama donjih disnih organa zadobijenih u nekom pozaru pa da se vec iz stogodisnjeg iskustva zna tacno kolike su sanse... Novi virus, nove posljedice po organe, jos nedovoljno istrazene...
Ili bilo koji doktor zna ZASIGURNO, pa nece "trositi" respirator, pustice pacijenta da polako umre bez kisika?
![]()
Primjer, ako je pacijent star 80+ god.,ima vec istoriju neke bolesti, pluca mu ostecena 70% zbog zaraze korona virusom, imunitet smanjen...da li vjerujes da ce takvom pacijentu respirator spasiti zivot i da ce mu se pluca oporaviti?![]()
Doktori znaju da vjerovatno nece, ali ih ipak stavljaju na respiratotre.
Iz drugih razloga, bar ovdje gdje sam radio i gdje zivim.
Ja govorim samo o bolesnicina zarazenim korona virusom cija su pluca ostecena iza tacke bez mogucnosti za oporavak.
![]()
Ja bih se ikad kladio da ste vi zauzeli po haustora i da se zato ukopao.
Ima, ima...sam sebe intubir*oAli_G wrote: ↑07/04/2020 11:21Gdje s vidjela intubiranog i svjesnog pacijenta? I da skypea s familijom?lacrima wrote: ↑07/04/2020 11:111. Nije potrebna opca anestezija u pravom smislu za intubaciju, daje se samo sedacija i kratkotrajna muskularna relaksacija. Poslije pacijent moze bit budan, naviknu se. Moze cak koristit mobitel, skypat sa familijom itd. Naravno moze se uvesti i u induciranu komu ako stanje to zahtijeva, ali u principu ne mora.laik1981 wrote: ↑07/04/2020 10:30 Hvala na objasnjenju. Znas li mozda je'l praksa u svijetu da se ljudi intubiraju na intezivnim njegama u ovoj situaciji? Po ovom sto sam ja upratio respirator u potpunosti preuzima funkciju disanja kod pacijenata koji ne mogu disati. To je pretpostavljam moguce uglavnom intubacijom za koju je potrebna anestezija. Nemam pojma o respiratorima, osim tih povrsnih podataka koji se mogu procitati po medijima i forumima, ali znam da je opsta anestezija poprilicno opasna stvar za koju organizam mora biti poprilicno dobro pripremljen. Koliko je pripremljen organizam nekog starijeg covjeka koga je virus vec iscrpio ako ga je doveo do respiratora...nekog hronicnog srcanog ili plucnog bolesnika koji po pravilu ne bi smio biti ni uspavan osim u situaciji koja je bezizlazna. Citajuci ovaj clanak od juce, govori se da je preminulom doktoru bez svih potrebnih nalaza i u stanju opce iscrpljenosti data opca anestezija. Puno je nekih cudnih stvari..
Da mi hoce ukinuti net par dana da malo mozak odmorim, kako svoj, tako i ovih koje peglam![]()
2. Intubacija se moze vrsit bilo gdje u zavisnosti od potrebe. A respiratorna podrska svakako ide samo na dobro opremljenim intenzivnim njegama.
3. Kod ovih masina srce-pluca (ECMO) pacijent nije vise svjestan, ali mi to svakako nemamo 2-3 u drzavi tako da se ne treba time zamarat.
Mozda neki top centar
Hrpa nepovezanih gluposti...Niemand wrote: ↑08/04/2020 21:32 Pa vala to za nosenje maske u prirodi il autu i kad su ljudi sami je logicno, nije da padnes sa nebesa u prirodu il auto, izidjes vani sa maskom i preporuka je da ne dotices lice i ne diras masku, a ti da izadjes moras makar vrata dodirnuti da ih otvoris, ako zivis u zgradi nije da samo ti dotices ta vrata. I onda namjestati masku, ovde moram nositi-ovde ne moram? Sad sam u prodavnici pa cu staviti a onda cu u park pa cu maknuti?
Ne vidim sta se ibretite. Meni su cudniji oni sa maskama oko vrata, isto ko pojas u autu kad zavrne pod ruku al ne zasteka, neg et, nek stoji ako naidje policija.
Posto znas njemacki, nece biti potrebe da ti prevodim:Niemand wrote: ↑08/04/2020 21:32 Pa vala to za nosenje maske u prirodi il autu i kad su ljudi sami je logicno, nije da padnes sa nebesa u prirodu il auto, izidjes vani sa maskom i preporuka je da ne dotices lice i ne diras masku, a ti da izadjes moras makar vrata dodirnuti da ih otvoris, ako zivis u zgradi nije da samo ti dotices ta vrata. I onda namjestati masku, ovde moram nositi-ovde ne moram? Sad sam u prodavnici pa cu staviti a onda cu u park pa cu maknuti?
Ne vidim sta se ibretite. Meni su cudniji oni sa maskama oko vrata, isto ko pojas u autu kad zavrne pod ruku al ne zasteka, neg et, nek stoji ako naidje policija.
https://www.zeit.de/wissen/gesundheit/2 ... men-studie"Bisher konnten wir die Viren von den Türklinken nie anzüchten"
To su planinski,gorštački virusi mnogo zajebanijih od ovih šminkerskih gradskih virusa.Zijo77 wrote: ↑08/04/2020 18:41 Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.