I ja sam ovog mišljenja. Mada sve mi se čini da će ovo da bude kao i sa ptičijim i svinjskim gripom: huka, buka i evo vakcine! Kad prodaju milione i milione jedinica iste proglasiće koronu za manje opasnu od sezonskog gripa...Deja VufreelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:34Dakle 55% bez ikakvih simptoma... Ja sam siguran da mi uopce poslije maja vise necemo imati nikakvih valova jer je virus bukvalno prosisao kroz populaciju u svim drzavama Evrope... A nestat ce sam od sebe jer vise nece imati koga zarazit![]()
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#18576 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- moa
#18577 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma i ovi testovi su kar(/$ina obicna. Evo citam kao civjeku dijagnosticirana upala pluca i tek poslije 3 testiranja nalaz bio pozitivan na covid.freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:34Dakle 55% bez ikakvih simptoma... Ja sam siguran da mi uopce poslije maja vise necemo imati nikakvih valova jer je virus bukvalno prosisao kroz populaciju u svim drzavama Evrope... A nestat ce sam od sebe jer vise nece imati koga zarazit![]()
-
demagog
#18578 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To se zove imunitet krda ili kolektivni imunitet.freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:34Dakle 55% bez ikakvih simptoma... Ja sam siguran da mi uopce poslije maja vise necemo imati nikakvih valova jer je virus bukvalno prosisao kroz populaciju u svim drzavama Evrope... A nestat ce sam od sebe jer vise nece imati koga zarazit![]()
- rovac13
#18579 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok zarazeno .freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36 Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
Ima li neko objasnjenje zasto je ove godine u prva tri mjeseca u italiji umrlo manje ljudi nego u istom periodu 2017,2018,2019 .....
Ocekivali smo pored ovoliko umrlih od korone......da ce drasticno skociti ukupan broj umrlih.......medjutim ukupan broj umrlih se smanjio za blizu 20 000 u odnosu na proslu godinu,a jos vise u odnosu na prethodne godine.......misli se na jan,feb,mart u svakoj godini
Dakle u italiji se ove godine umire manje,napreduju
Last edited by rovac13 on 08/04/2020 16:58, edited 1 time in total.
-
freelancerBIH
#18580 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Je i to je malo problem.. Osjetljivost ovih RTPCR testova je oko 55% ako se dobro sjecam.. Znaci bara-bara sto se tice dijagnostike.. Moze i pogresno reci pozitivno a i pogresno negativno...moa wrote: ↑08/04/2020 16:56Ma i ovi testovi su kar(/$ina obicna. Evo citam kao civjeku dijagnosticirana upala pluca i tek poslije 3 testiranja nalaz bio pozitivan na covid.freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:34Dakle 55% bez ikakvih simptoma... Ja sam siguran da mi uopce poslije maja vise necemo imati nikakvih valova jer je virus bukvalno prosisao kroz populaciju u svim drzavama Evrope... A nestat ce sam od sebe jer vise nece imati koga zarazit![]()
-
freelancerBIH
#18581 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odakle vadis ove podatke ? Daj podjeli sa ostalima da vidimo ?rovac13 wrote: ↑08/04/2020 16:57Ok zarazeno .freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36 Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
Ima li neko objasnjenje zasto je ove godine u prva tri mjeseca u italiji umrlo manje ljudi nego u istom periodu 2017,2018,2019 .....
Ocekivali smo pored ovoliko umrlih od korone......da ce drasticno skociti ukupan broj umrlih.......medjutim ukupan broj umrlih se smanjio za blizu 20 000 u odnosu na proslu godinu,a jos vise u odnosu na prethodne godine.......misli se na jan,feb,mart u svakoj godini
Dakle u italiji se ove godine umire manje,napreduju![]()
- Lincoln-Burrows
#18582 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Broj smrtnih slučajeva će ti reći koliko ih je zaraženo (naravno ako je broj smrtnih slučajeva istinit).freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36
akoBogda.. Ali vjeruj - mislim da se ovo vise nece ni vracat... Virus se toliko brzo siri, a ljudi ni do dan danas nisu shvatili mu mehanizme kako se siri... Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
U BiH bi prema broju umrlih (34) do sada trebalo biti zaraženo između 20000 i 30000 ljudi uz pretpostavljenu smrtnost
oko 1,5% kao na Diamond princess (uzimam ga jer je tamo uzorak potpun).
- Ajatolah_
#18583 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vadi ih iz glave.freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:59Odakle vadis ove podatke ? Daj podjeli sa ostalima da vidimo ?rovac13 wrote: ↑08/04/2020 16:57Ok zarazeno .freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36 Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
![]()
Naprotiv, u Economistu je nekad ove sedmice iznesena sumnja da bi smrtnost u Italiji mogla biti veća od prijavljene, baš zbog većeg ukupnog broja umrlih nego što je normalno, čak i kad se oduzmu oni koji su oficijelno umrli zbog koronavirusa:
http://archive.vn/T7ZdW
(original https://www.economist.com/graphic-detai ... es-suggest)
Last edited by Ajatolah_ on 08/04/2020 17:09, edited 1 time in total.
- piupiu
#18584 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mala ispravka.

Znači, neotporan? Ali je zato nepredvidljiv i brz...Edin H. wrote: ↑08/04/2020 15:53 UK scientists say the coronavirus is "hit and run" and not as well shielded from the immune system as some others - meaning it could be easier to develop a vaccine.
...
Evo i grubi prevod:
Britanski nacnici tvrde da ce biti lakse nego sto su ocekivali da nadju vakcinu, s obzirom da virus nije toliko zastićen od imunog sistema poput nekih drugih.
-
zilog
#18585 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kada bi bilo tako, sa ovim procentom, od 45% sa simptomima, bi se trebale pojaviti desetine miliona oboljelih, a nisu se pojavile.freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:34Dakle 55% bez ikakvih simptoma... Ja sam siguran da mi uopce poslije maja vise necemo imati nikakvih valova jer je virus bukvalno prosisao kroz populaciju u svim drzavama Evrope... A nestat ce sam od sebe jer vise nece imati koga zarazit![]()
Bilo bi lijepo da si u pravu. Na zalost, logika pokazuje drugacije.
- piupiu
#18586 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Edin H. wrote: ↑08/04/2020 15:24To i jeste problem netestiranja i jos uvijek nepostajanja odobrenog testa na antitijela, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama.piupiu wrote: ↑08/04/2020 15:19
Jadan čovjek, garant zarobljen u bolnici.![]()
A to gore su već teški slučajevi? Imala sam dvije sedmice neke simptome, ne znam da li su bili psihosomatska korona ili ne, ali ono... ne mogu udahnuti do kraja, ni zijevati, dosadni suhi kašalj, niska temperatura, problematičan nos, treba ga vlažiti i ispirati... pa mi se ta boca činila kao prava stvar.![]()
Jednostavno ne znas da li si zarazen ili da li si prebolovao.
Vidi onda moze li ti pici jednu bocu prebaciti![]()
Pa da. I svi se nešto samo-dijagnosticiramo, svi imamo psihosomatske simptome, umrijećemo od sekiracije, džaba kisik.
- uglavnomja
#18587 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
vidjenje situacije i pandemije prema norveskom zdravstvenom zavodu bi bilo ovako, ugrubo
sve ove mjere, zabrane i soatlo nisu da se zaustavi sirenje, jer je to nemoguce (jedino da se sutra izmisli vakcina i nekih 8 milijardi vakcinise u roku dan dva
) nego su mjere uvedene da se uspori sirenje
usporeno sirenje ostavlja prostor medicini da lijeci oboljele, u nekim realnim okvirima naravno
da nema mjera i da se virus siri punom snagom i brzinom i da recimo vise od pola stanovnistva bude bolesno u tolikoj mjeri da mu ttrebaju bar lijekovi, u nekom kratkom periodu - doslo bi do kolapsa medicinskog sistema, svakoog na planeti, i broj mrtvih bi bio mnogostruko veci, ne samo od, radi, zbog, sa, u vezi ... korone nego sto ne bi bilo slobodnih ni zdravih doktora i sestara i mjesta u ambulantama ... za lijecenje "obicnih" bolesti
i da se ne nadamo skorom izlasku iz ovog njasra, neke stvari se pomjeraju, otvaraju se skole, zatim frizeri, opticari, fizioterpaeuti ... ono rad 1 na 1, u kontrolisanim uslovima (i naravno skidaju se sa drzavne sise
)
ali sve ostalo se otkazuje, ono sport, kultura, skupljanja
i dalje se preporucuje rad od kuce
mozda se nekad krajem ljeta malo popravi, ali tu se vec zavod ne slaze
ukratko, citava 2020 ce biti pod nekim mjerama
mjere prelaska preko granice ostaju, moze se izaci, ali na povratku 14 dana karantina
sve ove mjere, zabrane i soatlo nisu da se zaustavi sirenje, jer je to nemoguce (jedino da se sutra izmisli vakcina i nekih 8 milijardi vakcinise u roku dan dva
usporeno sirenje ostavlja prostor medicini da lijeci oboljele, u nekim realnim okvirima naravno
da nema mjera i da se virus siri punom snagom i brzinom i da recimo vise od pola stanovnistva bude bolesno u tolikoj mjeri da mu ttrebaju bar lijekovi, u nekom kratkom periodu - doslo bi do kolapsa medicinskog sistema, svakoog na planeti, i broj mrtvih bi bio mnogostruko veci, ne samo od, radi, zbog, sa, u vezi ... korone nego sto ne bi bilo slobodnih ni zdravih doktora i sestara i mjesta u ambulantama ... za lijecenje "obicnih" bolesti
i da se ne nadamo skorom izlasku iz ovog njasra, neke stvari se pomjeraju, otvaraju se skole, zatim frizeri, opticari, fizioterpaeuti ... ono rad 1 na 1, u kontrolisanim uslovima (i naravno skidaju se sa drzavne sise
ali sve ostalo se otkazuje, ono sport, kultura, skupljanja
i dalje se preporucuje rad od kuce
mozda se nekad krajem ljeta malo popravi, ali tu se vec zavod ne slaze
ukratko, citava 2020 ce biti pod nekim mjerama
mjere prelaska preko granice ostaju, moze se izaci, ali na povratku 14 dana karantina
- Djipalo-Junuz
#18588 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lik je fino rekao da respirator nije gerancija prezivljavanja i da posljedice boravka na respiratoru nisu uopste bezazlene. Ima i jedan njegov post u kojem pominje upravo taj neki dodatni pritisak koji se koristi s respiratorima i da to nije najpametnija stvar.piupiu wrote: ↑08/04/2020 14:03Eeee, kad je nama naš anesteziolog Cortado ovdje na temi to rekao! I onaj makedonski ljekar.geralt wrote: ↑08/04/2020 13:57 Pojavljuju se nove informacije o tome kako respiratori mogu napraviti vise stete nego koristi.
Doktor iz Njujorka tvrdi da standardne postavke respiratora za upala pluce, gdje se zrak upumpava pod pluca jakim pritiskom, dodatno ostecuju pluca. Izgleda da plucni misici pacijenata od korone vecinom normalno rade, te da je stvarni problem nedostatak kisika koji se iz pluca salje u krv. Preporucuje promjenu programiranih postavki respiratora da se smanji pritisak, a da se manje kriticnim pacijentima cesce daje kisik. Mozda nam ovo objasnjava visoku smrtnost u Italiji.
https://nypost.com/2020/04/06/nyc-docto ... -too-high/
Dokaz vise da je bitnije strucno osoblje koje zna sta radi nego sva oprema i respiratori.![]()
-
hillbill
#18589 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sta?...u italiji voska transportovala mrtve 2017,2018,2019....rovac13 wrote: ↑08/04/2020 16:57Ok zarazeno .freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36 Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
-
freelancerBIH
#18590 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Rekao bih ja prije drug 100 hiljada + .. Jer koliko je ljudi umrlo kuci a da nisu ni skontali da su imali Covid 19 ? I to moras uzeti u obzir, a bilo je i takvih sigurno ...Lincoln-Burrows wrote: ↑08/04/2020 17:05Broj smrtnih slučajeva će ti reći koliko ih je zaraženo (naravno ako je broj smrtnih slučajeva istinit).freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36
akoBogda.. Ali vjeruj - mislim da se ovo vise nece ni vracat... Virus se toliko brzo siri, a ljudi ni do dan danas nisu shvatili mu mehanizme kako se siri... Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
U BiH bi prema broju umrlih (34) do sada trebalo biti zaraženo između 20000 i 30000 ljudi uz pretpostavljenu smrtnost
oko 1,5% kao na Diamond princess (uzimam ga jer je tamo uzorak potpun).
-
emmir1
#18591 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pres kriznog štaba o Covidu
Uvod Salko Bukvarevic 15 minuta izlaganja o šehidima, borcima, TO, agresorima i slično.
Led ga nejebo 30 godina prošlo i oni opet koriste temu za populizam na potpuno pogrešnom mjestu i potpuno pogrešno vrijeme
Uvod Salko Bukvarevic 15 minuta izlaganja o šehidima, borcima, TO, agresorima i slično.
Led ga nejebo 30 godina prošlo i oni opet koriste temu za populizam na potpuno pogrešnom mjestu i potpuno pogrešno vrijeme
- animals
#18592 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Idu mi na zivce ovi sto nose maske besmisleno..
maska se nosi ako ima drugi osoba u blizini, u marketima u prevozu i sl..
a ne sam setas sumom i nosis masku
govorim za zdrave osobe..
maska se nosi ako ima drugi osoba u blizini, u marketima u prevozu i sl..
a ne sam setas sumom i nosis masku
govorim za zdrave osobe..
-
Officer Crabtree
#18593 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
možda namjerno nose da tebe nerviraju
- rovac13
#18594 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:59Odakle vadis ove podatke ? Daj podjeli sa ostalima da vidimo ?rovac13 wrote: ↑08/04/2020 16:57Ok zarazeno .freelancerBIH wrote: ↑08/04/2020 16:36 Ja vjerujem da je u zemljama poput Italije, Spanije i slicnih - vec preko 50% populacije zarazeno...
![]()

Citam javno dostupne podatke iz italije.
Jednostavno kucas pojmove demografija statistica popolazione morti marzo itd itd
Ali ne vjerujem da cete vi to citat.
Koliko sam vidio na brzinu vas samo zanima bolest panika umrijecemo i slicno
Svake godine u italiji umre normalno preko 600 000 ljudi.
Samo u januaru oko 70 000 ljudi,svake godine.
Ove godine im umrlo malo manje,al su zato mediji napravili kao da cemo svi pomrijet
Sretno svima
Last edited by rovac13 on 08/04/2020 18:23, edited 1 time in total.
-
emmir1
#18595 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A kako da zna jel zdrava?
Možda ima Covid a nema simptoma?
Doktor koji je rukovodio pandemijom u Kini kaže da je glavna greška što se maske ne nose uvijek i svugdje.
Ljudi pričaju, kašlju i izbacuju kapljice sa virusima, tako virus cirkulira i širi se.
- animals
- animals
#18597 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, nek nose..
ne znam, meni smeta maska, osjecam da ne mogu disati
- pustopoljina
#18598 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kaze balkonija zemlja za ljetni odmor
https://youtu.be/jPUoUFIjym4
- animals
#18599 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E hvala bogu , da se odmorim od godisnjeg jednu godinupustopoljina wrote: ↑08/04/2020 18:30 Kaze balkonija zemlja za ljetni odmor
-
Zijo77
#18600 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Došao sam prije neki sat sa Igmana, a bio i u Dejčićima. Ljudi, virus leti po zraku, sjeverac ga nosi, a moguće je da i preskače sa jednog stabla bora na drugi! To sam zaključio jer je bilo izletnika koji nose maske iako su udaljeni pedeset metara od drugih. Zamislite, na Igmanu nose maske. Mislim, prostor dozvoljava da se maksimalno odmaknu jedni od drugih. Oni koji bi ih trebali nositi jer su grupa od četiri osobe, ne nose! Ludilo! Nose maske i u kolima dok voze.