Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
GAU8

#13526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Milenkov buraz wrote: 26/03/2020 23:03
animus wrote: 26/03/2020 22:49 Zašto moramo zatvoriti mjesta gdje se ljudi okupljaju?

Zapamtite: VIRUSNO OPTEREĆENJE

Mnogo će zavisiti od toga. Zašto je to važno?

Kod ovog virusa, količina virusa u vašoj krvi pri prvoj infekciji direktno utiče na težinu bolesti od koje ćete oboljeti.Ovo nije neuobičajeno – kontrola HIV-a se u potpunosti odnosi na reduciranje virusnog optrećenja kako bi ljudi duže poživjeli. ALI, ovo je izuzetno važno kod virusa COVID-19.
Tako da ako se npr. nađete sa još 200 ljudi u kafiću ili nekom vjerskom objektu ili na nekom drugom mjestu za zabavu i razonodu, od kojih veliki broj ne ispoljava simptome ali su prijenosnici, vi udišete jako puno kapljica po minuti i apsorbujete veliku količinu virusa. U prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi. Svi ti ljudi će se razboljeti u narednih 48 sati. Tri dana kasnije pitate se zašto ne možete disati i završite u bolnici. Mislili ste da ako ste mladi i zdravi, nećete imati problema. Pogrešno.

S obzirom da su starije osobe srećom ali nažalost poprilično dobro izolovane, početni podaci iz Velike Britanije pokazuju da su sve starosne grupe preko 20 godina skoro potpuno jednako prisutne na odjelima intenzivne njege u Engleskoj. Većina slučajeva nalazi se u Lonodonu ali se talas širi i izvan Londona.
Čini se da činjenice da imate manje od 60 godina i da ste dobrog ste zdravlja ipak ne predstavljaju baš tako dobru zaštitu kako smo to mislili.Zašto? Virusno opterećenje.
Do ove promjene je možda jednostavno došlo zbog činjenice da previše stanovnika Londona nije postupilo onako kako se to od njih tražilo, te da su se okupljali u velikim grupama, u zatvorenim prostorima i dobili veliko početno virusno opterećenje. Potom su otišli svojim kućama i zarazili svoje šire porodice. Zbog toga, s obzirom da je London pretrpan, moramo zatvoriti sve kako bismo spasili ostale dijelove Ujedinjenog Kraljevstva. Mi za Londonom kasnimo najviše jednu sedmicu.

Saosjećamo sa porodicama koje su zaražene u Londonu i ključnim timovima koji pružaju njegu i bore se da spase što više mogu.
Ako sjedim sa jednom osobom i zarazim se ovim virusom , dobijem malo virusno opterećenje. Moj imuni sistem će početi da se bori s virusom i do momenta kada virus počne da se množi, ja sam spreman da ga uništim.
Nijedan lijek neće značajno pomoći ovom procesu, tako da nema „lijeka“ za ovaj virus. Sve što možemo učiniti je da vas priključimo na ventilator i da se nadamo da će se imuni sistem dovoljno brzo uspjeti izboriti.
Ako sjedim u istoj prostoriji sa šest osoba, od kojih su svi prijenosnici, dobijem šest puta veću početnu dozu. Povećanje virusnog opterećenja je brže nego što moj imuni sistem može da prati te je nadjačan. Postajem ozbiljno bolestan i moram sam ili (mi je potreban specijalist za intenzivnu njegu ) da to popravim umjesto da sam kući i na kraju budem ok.

OVAJ DIO JE VAŽAN
Ako živite u velikoj porodici, zapamtite da ćete ako ste bolesni i u istoj prostoriji, možete jedni druge zaraziti s manje ili više bolesti. Ako se razbolite, izolirajte se u jednu prostoriju i ostanite ondje. Nemojte svi sjediti u jednoj prostoriji i kašljati. Time ćete povećati virusno opterećenje za sve vas, i samim tim smanjiti stopu preživljavanja.
Porodica od šest članova može proizvesti duplu količinu kapljica u odnosu na porodicu od tri člana u istom prostoru. Matematika je važna.
Ako jedno od vas ispoljava simptome, pretpostavite da ste svi prijenosnici i pobrinite se da se držite na određenoj udaljenosti.
Roditelji dobijaju virus od svoje djece jer niko neće prestati da njeguje svoje dijete (niti bi trebali) tako da roditelje pogodi jednako kao i njihovo dijete. Mislim da je to nešto što se ne može izbjeći.
ZAPAMTITE: Mislite o virusnom opterećenju

To bi moglo spasiti vaš ili život vašeg djeteta.
Dakle ovaj virus ima i jednu osobinu jonizirajućeg zračenja, koliko dugo si izložen toliko se možeš razboljeti. Ako dovoljno dugo budeš izložen ovom "zračenju virusa" može završiti fatalno. Interesantno! Eto jaro možeš patentirati jedinicu izloženosti ovom virusu, pa umjesto Siverta za jonizirajuće zračenje možeš je nazvati CoronaSivert :-) , patentiraj gajger-corona mjerač pa da svaki insan nosi jedan kod sebe i onda znaš koliko si dugo bio izložen. Hebem ti dokotre svog svijeta šta čovjek sve može pročitati na ovom forumu. da sam umro jučer fulio bi da saznam ovako revolucionarnu stvar. :oops:
Ja mislim da je on samo malo pogresno razumio o cemu se radi.
Naime, nije isti tok bolesti kada bi se zarazio tako sto ti se tesko zarazena osoba nakaslje direktno u lice u ondnosu na situaciju da malu kolicinu virusa preko ruku pokupis sa neke povrsine.

Kriticna kolicina virusa u tvom organizmu ce biti dostignuta brze u prvom slucaju. Nekada je razlika i par dana.
Mogy87

#13527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zubi wrote: 26/03/2020 23:17
Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:08 Ovo je napravljeno na osnovu najnovijih informacija kojim naucnici raspolazu
Image
Kapljice u zraku, sta to znaci?? Te kapljice ce pasti na tlo...
Aerosoli u zraku za koje se virus veze. U principu se misli na to koliko virus opstaje u zatvorenom prostoru na sobnoj temperaturi
Diwan

#13528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:08 Ovo je napravljeno na osnovu najnovijih informacija kojim naucnici raspolazu
Image
Kad pročitam ' naučnici ovo, naučnici ono', počnem osip da dobijem. Gomila neprovjerenih informacija i lažnih vijesti.
Ali valjda ljudi lakše puše spiku s prizvukom ' nauka i naućnici'.
daddy-kool

#13529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

skafiskafsnjak wrote: 26/03/2020 23:15 5 dana :shock: :shock:
Šuti ovo je i dobro, bilo je izvještaja da može preživjeti do 9 dana na putu.
dječak sa šibicama

#13530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

skafiskafsnjak wrote: 26/03/2020 23:18
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:17 Ako je tacno ovo sa 5 dana i tako dalje, besmislene su sve mjere zastite.

Taj virus je onda sveprisutan.
Ali ako ne diras lice, siguran si?

Zrakom samo ako je zarazena osoba kraj tebe?

Zbog toga svega potenciraju pranje ruku
Dzaba ti pranje ruku, sve sto uneses u kucu a moras unijeti, hranu, lijekove i ostalo, po ovome je zarazeno... odjeca u kojoj si bio vani, zarazena.

Virus ti je u kosi ako nista. Na tebi je.

Sta da radis, cim udjes u kucu da se kupas, a odjecu gdje.. sta.. sta sa hranom, kako hljeb oprati, kako voce i povrce ocistiti domestosom.

Besmisleno je, ukratko. Nerealno se sacuvati u tom slucaju, osim ako na ulaznim vratima nemas onu komru za dezinfekciju ko iz americkih filmova.
skafiskafsnjak

#13531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

GAU8 wrote: 26/03/2020 23:19

Ja mislim da je on samo malo pogresno razumio o cemu se radi.
Naime, nije isti tok bolesti kada bi se zarazio tako sto ti se tesko zarazena osoba nakaslje direktno u lice u ondnosu na situaciju da malu kolicinu virusa preko ruku pokupis sa neke povrsine.

Kriticna kolicina virusa u tvom organizmu ce biti dostignuta brze u prvom slucaju. Nekada je razlika i par dana.
Pa.kad malo razmislim... Onaj vozac sto je umro. 53 godine, poprilicno zdrav covjek. Ali je doooosta vremena proveo sa onim Srbinom sto je na party Igmana isao....
daddy-kool

#13532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:20

Aerosoli u zraku za koje se virus veze. U principu se misli na to koliko virus opstaje u zatvorenom prostoru na sobnoj temperaturi
U bolnicama koje liječe obljele od Covida i izolatorijima uzima se da je trajanje aerosola u zraku 8h zbog povećanog viral load-a.
Diwan

#13533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

daddy-kool wrote: 26/03/2020 23:21
skafiskafsnjak wrote: 26/03/2020 23:15 5 dana :shock: :shock:
Šuti ovo je i dobro, bilo je izvještaja da može preživjeti do 9 dana na putu.
Nema nam spasa
Mogy87

#13534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:17 Ako je tacno ovo sa 5 dana i tako dalje, besmislene su sve mjere zastite.

Dobra vijest je da virus ima lipidnu ovojnicu tako da je za dezinfekciju dovoljno koristiti sapune i deterdzente koji se dobro pjene - vodite se principom “što se bolje pjeni, tim bolje”. Za situacija kad niste u mogućnosti koristiti sapunicu i toplu vodu, koristite dezinficijense s 60-70% alkoholom.
Kljucno je ne dirati lice ako smo u okruzenju gdje sumnjamo da je virus prisutan. I naravno oprati ruke.
animus

#13535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Ja samo prenio copy paste. Ima logike jer objašnjava teske situacije kod med osoblja koje je bilo duze izlozeno. Isto kao i ovaj slucaj vozaca koji je bio duze izlozen i nastradao za razliku od ostalih koji su bili kratko izlozeni.
dječak sa šibicama

#13536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Sjedis kuci, zasvrbi te nos, oko, ti ces sta :D

Koliko ljudi grize nokte, prvi sam takav, nervoza.

Koliko ih rovi nos.

Ma nema nam spasa, ukratko virus je sveprisutan.
Diwan

#13537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Kako virus djeluje na seks, ima li tu kavih studija, naučnih naravno?
skafiskafsnjak

#13538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:24

Dobra vijest je da virus ima lipidnu ovojnicu tako da je za dezinfekciju dovoljno koristiti sapune i deterdzente koji se dobro pjene - vodite se principom “što se bolje pjeni, tim bolje”. Za situacija kad niste u mogućnosti koristiti sapunicu i toplu vodu, koristite dezinficijense s 60-70% alkoholom.
Kljucno je ne dirati lice ako smo u okruzenju gdje sumnjamo da je virus prisutan. I naravno oprati ruke.
Znaci, jedini nacin je diranje lica rukama?
Naravno,izuzimajuci ovo putem zraka . Ali to je vecinom ako si blizu osobe koja je bolesna.

Po meni to sve nije strasno. Odrzavaj higijenu, peri ruke, ne diraj lice.... Poprilicno si siguran
invincible1921

#13539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Diwan wrote: 26/03/2020 23:26 Kako virus djeluje na seks, ima li tu kavih studija, naučnih naravno?
Imal sta od zonjenja hahahah :D
skafiskafsnjak

#13540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:26 Sjedis kuci, zasvrbi te nos, oko, ti ces sta :D

Koliko ih rovi nos.

Sad je pravo vrijeme da prestanes grickati :lol:
Ja prije pola godine prestao...u 32 godini :lol:
U pravo vrijeme
Mogy87

#13541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:26 Sjedis kuci, zasvrbi te nos, oko, ti ces sta :D

Koliko ih rovi nos.

Ako si kuci, oprao si ruke kad si usao majka mu stara. To smo radili i prije korone :-D
zubi

#13542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

animus wrote: 26/03/2020 23:26 Ja samo prenio copy paste. Ima logike jer objašnjava teske situacije kod med osoblja koje je bilo duze izlozeno. Isto kao i ovaj slucaj vozaca koji je bio duze izlozen i nastradao za razliku od ostalih koji su bili kratko izlozeni.
Mogao si nam i link dati...
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#13543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

155_mm wrote: 26/03/2020 21:25
kerima1 wrote: 26/03/2020 20:06 Ma nek odemo svi u picku materinu vise.
pa sta ce mo tamo ponovo?
Pa da se ponovo rodimo kad COVID prodje...ako PM prezivi. ;-) :D
dječak sa šibicama

#13544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:28

Koliko ih rovi nos.

Ako si kuci, oprao si ruke kad si usao majka mu stara. To smo radili i prije korone :-D
Jeste ali virus je oko mene, u kokakoli koju sam kupio, na kokakoli tacnije, na kruhu, na farmerkama i na jakni, koje stavljam u drugu sobu ali virus hoce i da poleti :D

U kosi mi je. Ne mogu se kupati svaki put kad udjem u kucu...

Mislim da oni malo pretjeruju. Mozda je on prisutan 5 dana ali vjerovatno gubi na efektivnosti vremenom. Inace smo svi najebali. Logicno.
skafiskafsnjak

#13545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:28

Koliko ih rovi nos.

Prao sam ruke vazda....ali budimo realni, ko ih je prao 20-30 sec.? Ja vala nisam hahaha
golman

#13546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by golman »

ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:16
sherbett wrote: 26/03/2020 22:10

Znaci u ducanima smo sigurni ako drzimo razmak? Jedino tamo izlazim :skoljka:

Jel znas sto s odjevom i namirnicama?
U slucaju da netko zarazen npr kihne i ode mi na jaknu?

Nama su sad izdali upute za procedure kad se dolazi izvana
I za ic u ducan su mi ubili volju
Tehnicki sigurna si svuda ako drzis razmak, ja bih u marketima izbjegavala dodirivanje metalnih povrsina ako nisi u mogucnosti da odmah operes ruke, a u slucaju da se desi, pokusaj da ne diras lice.

Za odjecu i namirnice stvarno ne znam, ali garant se moze izguglati.

@invincible1921 negativna, jucer javili, a vratila se na posao u utorak jer nisam imala simptoma i radila sa maskom. To su sad nove preporuke od RKI za medicinske radnike.
Na odjeci se virus zadrzava 3 do 4 sata.
zubi

#13547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:30 Jeste ali virus je oko mene, u kokakoli koju sam kupio, na kokakoli tacnije, na kruhu, na farmerkama i na jakni, koje stavljam u drugu sobu ali virus hoce i da poleti :D

U kosi mi je. Ne mogu se kupati svaki put kad udjem u kucu...

Mislim da oni malo pretjeruju. Mozda je on prisutan 5 dana ali vjerovatno gubi na efektivnosti vremenom. Inace smo svi najebali. Logicno.
Jesi upratio ti ovo?

https://www.klix.ba/lifestyle/info-cent ... /200325066

- Kada dođete kući, pokušajte ne dirati ništa
- Skinite cipele ispred stambenog prostora i odložite ih na posebno mjesto, dalje od kućnih ljubimaca
- Ako ste izvodili kućnog ljubimca, dezinfikujte mu šape
- Skinite vanjski sloj odjeće i odložite ga na izolirano mjesto ili u kesu za prljavi veš
- Odložite torbu, novčanik, ključeve i tako dalje u kutiju na ulazu
- Operite ruke, kao i sve druge izložene dijelove tijela, a ako ste u mogućnosti, istuširajte se
- Očistite mobitel i naočale sapunom i vodom ili alkoholom
- Dezinfikujte površine predmeta koje ste unijeli izvana prije nego što ih spremite u ormare ili frižider
- Pažljivo skinite rukavice, bacite ih i operite ruke
- Napominjemo da nije moguće izvršiti potpunu dezinfekciju, cilj je smanjiti rizik!
daddy-kool

#13548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22
Dzaba ti pranje ruku, sve sto uneses u kucu a moras unijeti, hranu, lijekove i ostalo, po ovome je zarazeno...
Uzmeš alkohola i obrišeš ambalažu. (ili odložiš neko vrijeme da odstoji)
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22 odjeca u kojoj si bio vani, zarazena.
Promijeniš odjeću kada uđeš. Rotiraš tako da ista ne dođe na red za 5 dana.
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22 Virus ti je u kosi ako nista. Na tebi je.
Istuširaš se.
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22 kako hljeb oprati,
Hljeb ne kupuješ nego pečeš svoj od onih 500 kg brašna u šteku. :mrgreen:
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22 kako voce i povrce ocistiti domestosom.
Opereš vodom i detrdžentom za suđe.
dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:22Besmisleno je, ukratko. Nerealno se sacuvati u tom slucaju, osim ako na ulaznim vratima nemas onu komru za dezinfekciju ko iz americkih filmova.
Kad dođeš žena te napršće, đonove dezinfikuješ u rastvoru domestosa.
dječak sa šibicama

#13549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Pripremio sam ja 14 jakni, mijenjacu dvije sedmice :D

Daj ba ljudi... kao prvo, nigdje alkohola nema kupiti, apoteke opuhane sto se toga tice.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#13550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Vanredno zanimljiva komparacija:

Image
Rekordan broj Amerikanca pojavio se tijekom zadnjih tjedan dana na burzi za nezaposlene, čak 3,28 milijuna ljudi. Za komparaciju, dosadašnji rekord po pitanju broja otpuštenih u tjedan dana u SAD-u bio je onaj iz 1982. godine kada je iznosio 695,000 radnika. U vrijeme velike financijske krize koja je buknula 2008. ta brojka je iznosila u najvišem tjednu 665,000.
:arrow: LINK
Locked