Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Nadzorna_ploca

#13501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Takoe. I tom jednom veto udariti. Ima rs na ledjima. Provokacije mucke.
animus

#13502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by animus »

Zašto moramo zatvoriti mjesta gdje se ljudi okupljaju?

Zapamtite: VIRUSNO OPTEREĆENJE

Mnogo će zavisiti od toga. Zašto je to važno?

Kod ovog virusa, količina virusa u vašoj krvi pri prvoj infekciji direktno utiče na težinu bolesti od koje ćete oboljeti.Ovo nije neuobičajeno – kontrola HIV-a se u potpunosti odnosi na reduciranje virusnog optrećenja kako bi ljudi duže poživjeli. ALI, ovo je izuzetno važno kod virusa COVID-19.
Tako da ako se npr. nađete sa još 200 ljudi u kafiću ili nekom vjerskom objektu ili na nekom drugom mjestu za zabavu i razonodu, od kojih veliki broj ne ispoljava simptome ali su prijenosnici, vi udišete jako puno kapljica po minuti i apsorbujete veliku količinu virusa. U prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi. Svi ti ljudi će se razboljeti u narednih 48 sati. Tri dana kasnije pitate se zašto ne možete disati i završite u bolnici. Mislili ste da ako ste mladi i zdravi, nećete imati problema. Pogrešno.

S obzirom da su starije osobe srećom ali nažalost poprilično dobro izolovane, početni podaci iz Velike Britanije pokazuju da su sve starosne grupe preko 20 godina skoro potpuno jednako prisutne na odjelima intenzivne njege u Engleskoj. Većina slučajeva nalazi se u Lonodonu ali se talas širi i izvan Londona.
Čini se da činjenice da imate manje od 60 godina i da ste dobrog ste zdravlja ipak ne predstavljaju baš tako dobru zaštitu kako smo to mislili.Zašto? Virusno opterećenje.
Do ove promjene je možda jednostavno došlo zbog činjenice da previše stanovnika Londona nije postupilo onako kako se to od njih tražilo, te da su se okupljali u velikim grupama, u zatvorenim prostorima i dobili veliko početno virusno opterećenje. Potom su otišli svojim kućama i zarazili svoje šire porodice. Zbog toga, s obzirom da je London pretrpan, moramo zatvoriti sve kako bismo spasili ostale dijelove Ujedinjenog Kraljevstva. Mi za Londonom kasnimo najviše jednu sedmicu.

Saosjećamo sa porodicama koje su zaražene u Londonu i ključnim timovima koji pružaju njegu i bore se da spase što više mogu.
Ako sjedim sa jednom osobom i zarazim se ovim virusom , dobijem malo virusno opterećenje. Moj imuni sistem će početi da se bori s virusom i do momenta kada virus počne da se množi, ja sam spreman da ga uništim.
Nijedan lijek neće značajno pomoći ovom procesu, tako da nema „lijeka“ za ovaj virus. Sve što možemo učiniti je da vas priključimo na ventilator i da se nadamo da će se imuni sistem dovoljno brzo uspjeti izboriti.
Ako sjedim u istoj prostoriji sa šest osoba, od kojih su svi prijenosnici, dobijem šest puta veću početnu dozu. Povećanje virusnog opterećenja je brže nego što moj imuni sistem može da prati te je nadjačan. Postajem ozbiljno bolestan i moram sam ili (mi je potreban specijalist za intenzivnu njegu ) da to popravim umjesto da sam kući i na kraju budem ok.

OVAJ DIO JE VAŽAN
Ako živite u velikoj porodici, zapamtite da ćete ako ste bolesni i u istoj prostoriji, možete jedni druge zaraziti s manje ili više bolesti. Ako se razbolite, izolirajte se u jednu prostoriju i ostanite ondje. Nemojte svi sjediti u jednoj prostoriji i kašljati. Time ćete povećati virusno opterećenje za sve vas, i samim tim smanjiti stopu preživljavanja.
Porodica od šest članova može proizvesti duplu količinu kapljica u odnosu na porodicu od tri člana u istom prostoru. Matematika je važna.
Ako jedno od vas ispoljava simptome, pretpostavite da ste svi prijenosnici i pobrinite se da se držite na određenoj udaljenosti.
Roditelji dobijaju virus od svoje djece jer niko neće prestati da njeguje svoje dijete (niti bi trebali) tako da roditelje pogodi jednako kao i njihovo dijete. Mislim da je to nešto što se ne može izbjeći.
ZAPAMTITE: Mislite o virusnom opterećenju

To bi moglo spasiti vaš ili život vašeg djeteta.
Mogy87

#13503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

armin071 wrote: 26/03/2020 22:02 dr.Srećko Sladoljev poznati imunolog o korona virusu.

https://youtu.be/us-KSAO8wrM?t=979
Srecko Sladojev nije imunolog. Nije ljekar. Mogao bi barem proguglati profesiju osoba cije video klipove postavljas. A sta predstavnici medicinske struke kazu o ovom covjeku necu ni spominjati. Pa cak i facebook njegove postove proglasava za fake news. Ali dok lijepo prica sta tebi odgovara nema veze sto ne govori istinu.
Evo koga ti citiras:
Image
https://faktograf.hr/2020/03/12/hrvatsk ... -zdravlje/
Last edited by Mogy87 on 26/03/2020 22:57, edited 3 times in total.
invincible1921

#13504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Mozda je paglu pitanje, ali eto cisto informativno, buduci da kod gripe i temperature pomaze preznojavanje, da li takav vid djelovanja ima ikakav uticaj ako neko ima koronu :-D Ono kontam je.bes ga znojis se izbacis viruse ..sta znam :D :D
cyprus

#13505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

Korona u Kini, Italiji, Španiji i Iranu zajedno će ispast ko mala maca u odnosu na ono što u narednim sedmicama čeka SAD... Eto im Trump, jebo ih on...
MorningStar

#13506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

cyprus wrote: 26/03/2020 22:50 Korona u Kini, Italiji, Španiji i Iranu zajedno će ispast ko mala maca u odnosu na ono što u narednim sedmicama čeka SAD... Eto im Trump, jebo ih on...
:lol: djaba se nadas
cyprus

#13507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cyprus »

MorningStar wrote: 26/03/2020 22:53
cyprus wrote: 26/03/2020 22:50 Korona u Kini, Italiji, Španiji i Iranu zajedno će ispast ko mala maca u odnosu na ono što u narednim sedmicama čeka SAD... Eto im Trump, jebo ih on...
Gluho bilo da se nadam...
skafiskafsnjak

#13508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Ti bas imas nekih problema ....
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#13509 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

skafiskafsnjak wrote: 26/03/2020 22:56
Ti bas imas nekih problema ....
Dosadni diletant koji zaskače na svakoj temi.
dječak sa šibicama

#13510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:06 Mozete sjediti u istoj prostoriji sa zarazenom osobom sat vremena i necete se zaraziti ako ste imali razmak >1,5m. #justsayin
Ovakve korisne savjete sve rjedje cujemo, a sve cesce neke uzas katastrofa horor poluvijesti.

Da, kao i maska, nece te 100% spasiti ali hoce 50%, peri ruke jos koji %, dezinfekcija jos i tako dalje. Dovoljno da das sansu organizmu da se bori sa virusom.

Inace, kazu da su na derneku u Igmanu mijenjali mikrofon, pjevali svi, udisali tudje klice direkt sa mikrofona.
Milenkov buraz

#13511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

animus wrote: 26/03/2020 22:49 Zašto moramo zatvoriti mjesta gdje se ljudi okupljaju?

Zapamtite: VIRUSNO OPTEREĆENJE

Mnogo će zavisiti od toga. Zašto je to važno?

Kod ovog virusa, količina virusa u vašoj krvi pri prvoj infekciji direktno utiče na težinu bolesti od koje ćete oboljeti.Ovo nije neuobičajeno – kontrola HIV-a se u potpunosti odnosi na reduciranje virusnog optrećenja kako bi ljudi duže poživjeli. ALI, ovo je izuzetno važno kod virusa COVID-19.
Tako da ako se npr. nađete sa još 200 ljudi u kafiću ili nekom vjerskom objektu ili na nekom drugom mjestu za zabavu i razonodu, od kojih veliki broj ne ispoljava simptome ali su prijenosnici, vi udišete jako puno kapljica po minuti i apsorbujete veliku količinu virusa. U prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi. Svi ti ljudi će se razboljeti u narednih 48 sati. Tri dana kasnije pitate se zašto ne možete disati i završite u bolnici. Mislili ste da ako ste mladi i zdravi, nećete imati problema. Pogrešno.

S obzirom da su starije osobe srećom ali nažalost poprilično dobro izolovane, početni podaci iz Velike Britanije pokazuju da su sve starosne grupe preko 20 godina skoro potpuno jednako prisutne na odjelima intenzivne njege u Engleskoj. Većina slučajeva nalazi se u Lonodonu ali se talas širi i izvan Londona.
Čini se da činjenice da imate manje od 60 godina i da ste dobrog ste zdravlja ipak ne predstavljaju baš tako dobru zaštitu kako smo to mislili.Zašto? Virusno opterećenje.
Do ove promjene je možda jednostavno došlo zbog činjenice da previše stanovnika Londona nije postupilo onako kako se to od njih tražilo, te da su se okupljali u velikim grupama, u zatvorenim prostorima i dobili veliko početno virusno opterećenje. Potom su otišli svojim kućama i zarazili svoje šire porodice. Zbog toga, s obzirom da je London pretrpan, moramo zatvoriti sve kako bismo spasili ostale dijelove Ujedinjenog Kraljevstva. Mi za Londonom kasnimo najviše jednu sedmicu.

Saosjećamo sa porodicama koje su zaražene u Londonu i ključnim timovima koji pružaju njegu i bore se da spase što više mogu.
Ako sjedim sa jednom osobom i zarazim se ovim virusom , dobijem malo virusno opterećenje. Moj imuni sistem će početi da se bori s virusom i do momenta kada virus počne da se množi, ja sam spreman da ga uništim.
Nijedan lijek neće značajno pomoći ovom procesu, tako da nema „lijeka“ za ovaj virus. Sve što možemo učiniti je da vas priključimo na ventilator i da se nadamo da će se imuni sistem dovoljno brzo uspjeti izboriti.
Ako sjedim u istoj prostoriji sa šest osoba, od kojih su svi prijenosnici, dobijem šest puta veću početnu dozu. Povećanje virusnog opterećenja je brže nego što moj imuni sistem može da prati te je nadjačan. Postajem ozbiljno bolestan i moram sam ili (mi je potreban specijalist za intenzivnu njegu ) da to popravim umjesto da sam kući i na kraju budem ok.

OVAJ DIO JE VAŽAN
Ako živite u velikoj porodici, zapamtite da ćete ako ste bolesni i u istoj prostoriji, možete jedni druge zaraziti s manje ili više bolesti. Ako se razbolite, izolirajte se u jednu prostoriju i ostanite ondje. Nemojte svi sjediti u jednoj prostoriji i kašljati. Time ćete povećati virusno opterećenje za sve vas, i samim tim smanjiti stopu preživljavanja.
Porodica od šest članova može proizvesti duplu količinu kapljica u odnosu na porodicu od tri člana u istom prostoru. Matematika je važna.
Ako jedno od vas ispoljava simptome, pretpostavite da ste svi prijenosnici i pobrinite se da se držite na određenoj udaljenosti.
Roditelji dobijaju virus od svoje djece jer niko neće prestati da njeguje svoje dijete (niti bi trebali) tako da roditelje pogodi jednako kao i njihovo dijete. Mislim da je to nešto što se ne može izbjeći.
ZAPAMTITE: Mislite o virusnom opterećenju

To bi moglo spasiti vaš ili život vašeg djeteta.
Dakle ovaj virus ima i jednu osobinu jonizirajućeg zračenja, koliko dugo si izložen toliko se možeš razboljeti. Ako dovoljno dugo budeš izložen ovom "zračenju virusa" može završiti fatalno. Interesantno! Eto jaro možeš patentirati jedinicu izloženosti ovom virusu, pa umjesto Siverta za jonizirajuće zračenje možeš je nazvati CoronaSivert :-) , patentiraj gajger-corona mjerač pa da svaki insan nosi jedan kod sebe i onda znaš koliko si dugo bio izložen. Hebem ti dokotre svog svijeta šta čovjek sve može pročitati na ovom forumu. da sam umro jučer fulio bi da saznam ovako revolucionarnu stvar. :oops:
skafiskafsnjak

#13512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 22:58
ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:06 Mozete sjediti u istoj prostoriji sa zarazenom osobom sat vremena i necete se zaraziti ako ste imali razmak >1,5m. #justsayin
Ovakve korisne savjete sve rjedje cujemo, a sve cesce neke uzas katastrofa horor poluvijesti.

Da, kao i maska, nece te 100% spasiti ali hoce 50%, peri ruke jos koji %, dezinfekcija jos i tako dalje. Dovoljno da das sansu organizmu da se bori sa virusom.

Inace, kazu da su na derneku u Igmanu mijenjali mikrofon, pjevali svi, udisali tudje klice direkt sa mikrofona.
Ja nosim masku cim izadjem. Perem ruke plus dezinfikujem. Jaknu izbacim vani na sunce...mijenjam.dvije jakne hahaah.

A et Klix pise da onaj iz Srbije nije bio na glavnom derneku, nego na afterpartiju
freelancerBIH

#13513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

AmirBaa wrote: 26/03/2020 22:17 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tre ... 69430.aspx
Vjerovatno nisam strucan da o ovome pricam, ali nije mi jasno. "Premda pacijentica nije bila u samoizolaciji niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa, tim koji je pacijenticu primio i pregledao odlučio je uzeti uzorak i poslati ga na analizu u Zagreb.

Nakon toga pacijentica je smještena u posebnu jedinicu Objedinjenog hitnog prijema.

Oko 16 sati iz Zagreba je stigao nalaz s dijagnozom da je pozitivna na koronavirus, a sat vremena kasnije pacijentica je preminula."

I zasto se ona stavlja pod zrtvu koronavirusa ? Nije imala nikakve simptome virusa, od prije se borila sa karcinomom. Stvarno ako mi neko moze objasniti bio bih zahvalan.
Zato sto se trude da svaku.mogucu zrtvu sad utrpaju pod koronu. Teror nad narodom i psihoza - eto sta
emirolini

#13514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

3D Pluca kod oboljelog pacijenta.
MorningStar

#13515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Challenger_ wrote: 26/03/2020 23:02
Sad je idealno vrijeme da se održi trilateralni samit (Kina, USA, Rusija) ili prošireni pentarhijski (stalne članice SB/VS) format i

1. uvede se moratorij na sankcije dok traje pandemija;
2. pod prisilom se okončaju ratna dejstva dok traje pandemija (Sirija, Jemen...);
3. da se predloži jedinstveni medicinski i humanitarni nastup do okončanja pandemije

Mislim da Trump jeste za ovo (Kina i Rusija jesu) ali nisu one sociopate koje drže stavrnu moć nad USA i u USA. Međutim, kako je riječ o gerijatriji, koja je najugroženija kovidom, možda i kleknu.

U protivnom ide se u neizvjesnost.
Znaci kljucna rijec "ukidanje sankcija" :lol: i paralelno odbijanje medicinske pomoci od USA :D
Diwan

#13516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Mogy87

#13517 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

sherbett wrote: 26/03/2020 22:21
ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:16
sherbett wrote: 26/03/2020 22:10

Znaci u ducanima smo sigurni ako drzimo razmak? Jedino tamo izlazim :skoljka:

Jel znas sto s odjevom i namirnicama?
U slucaju da netko zarazen npr kihne i ode mi na jaknu?

Nama su sad izdali upute za procedure kad se dolazi izvana
I za ic u ducan su mi ubili volju
Tehnicki sigurna si svuda ako drzis razmak, ja bih u marketima izbjegavala dodirivanje metalnih povrsina ako nisi u mogucnosti da odmah operes ruke, a u slucaju da se desi, pokusaj da ne diras lice.

Za odjecu i namirnice stvarno ne znam, ali garant se moze izguglati.

@invincible1921 negativna, jucer javili, a vratila se na posao u utorak jer nisam imala simptoma i radila sa maskom. To su sad nove preporuke od RKI za medicinske radnike.
:thumbup:
Metal izbjegavam.. no svakako cim sjednem u auto spricam ruke alkoholom

Navodbo se zadrzi i na odjeci i to dugo..
Ovo je napravljeno na osnovu najnovijih informacija kojim naucnici raspolazu
Image
daddy-kool

#13518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ovo nije striktno tačno, zavisi od vremena provedenog u tom prostoru i još nekih parametara.
Diwan

#13519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Nekad je čovjek 'čeznuo' za ovom tišinom u okruženju, poznavajući naš narod i kako se pridržava pravila o poštivanju javnog reda i mira, ali sad ovaj sablasni muk, vani i doma, nije nimalo prijatan. Huk i muk straha, nečeg teškog i mučnog što se uvuklo u narod. Pali smo na ispitu.

Strah i psihoze i opasnost od virusa nisu uopšte u srazmjeru. Mnogo više je psihološkog u svemu ovome.
skafiskafsnjak

#13520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:08
Ovo je napravljeno na osnovu najnovijih informacija kojim naucnici raspolazu
Image
5 dana :shock: :shock:
L3D3NA

#13521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

Mister__No wrote: 26/03/2020 21:48
last mohicans wrote: 26/03/2020 21:42 Stoka nesposobna, 21 dan od prvog slučaja, oni jos nisu nabavili dovoljno testova, a da očekujemo respiratore. Sve ove porodice da su pametne i kad se govno smiri kolektivne tuzbe protiv svih odgovornih. Ovo su totalno drugačije situacije od onih u Italiji kad ljudi ulazu vanljudske napore da pokusaju spasiti starce. Kod nas ljudi u pedesetim umiru kao prvi smrtni slučajevi ove epidemije radi nepruzene medicinske usluge, ne radi prebukiranog zdravstvenog sistema,a trebali su je dobiti po svim ljudskim i drustveni standardima. Sta ce biti ako se poveca broj ugrozenijih pacijenata,neka nam je Bog na pomoci.
ljudi su postupili po protokolu
izjavile su dotične da nisu imale kontakte sa potencijalnim prenosiocima zaraze (nekim iz samoizolacije ili ko je doputovao iz kriticnih zemalja)
same su izjavile
iako se izgleda ispostavilo da se kčerka glupača izgleda vucarala sa nekim iz SFORa

ne letite pred rudu

sta da su je primili na plućno !!!!
pa da se desilo kao u Mostaru
tek onda bi bila katastrofa
stoga ne serendajte bezveze
kĆerka
glupača? vucarala? :run: koji opisi osobe o kojoj ne znaš ništa, fuj ti

a zamisli šta da su je obišli par puta i stavili na infektivno kada je već bila u kritičnoj fazi, jer, titami, infektivno i služi da bi se tamo smjestile osobe u tom stanju, možda bi još uvijek disala

stoga ElkoM, ne serendaj bez veze
dječak sa šibicama

#13522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ako je tacno ovo sa 5 dana i tako dalje, besmislene su sve mjere zastite.

Taj virus je onda sveprisutan.
zubi

#13523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 26/03/2020 23:08 Ovo je napravljeno na osnovu najnovijih informacija kojim naucnici raspolazu
Image
Kapljice u zraku, sta to znaci?? Te kapljice ce pasti na tlo...
L3D3NA

#13524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

MorningStar wrote: 26/03/2020 21:55
Johnny_x wrote: 26/03/2020 21:50
ćiribiribela wrote: 26/03/2020 21:48

Nemoj porediti j. Koreju i bosnu. Bosna nema te kapacitete, gdje ce smjestiti zarazene ljude bez simptoma? U satore o njihovom trosku? U hotele? U dvorane? Kako bi to izgledalo?
A znaci bolje je pustiti zarazene ljude bez simptoma da se brinu sami o sebi i da budemo u njihovoj milosti. tj. da ce biti odgovorni i savjesni i nece se kretati medju stanovnistvom?
U karantin starije od 60, sprovesti mjere zastite u vidu dezinfekcije,nosenja maski itd - dopustiti postepeno da se inficira "najjaci" sloj stanovnistva i preboluje - kada se ta faza prodje pustiti i starije vani... onda zdravstveni sistem ce imati kapacitete da podnese udar od starijih ako se zadrze mjere zastite (maske dezinfekcija itd)... plan koji se dobro razmatra sudeci po misljenju mnogih politicara i doktora.
Molim link, hvala
skafiskafsnjak

#13525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

dječak sa šibicama wrote: 26/03/2020 23:17 Ako je tacno ovo sa 5 dana i tako dalje, besmislene su sve mjere zastite.

Taj virus je onda sveprisutan.
Ali ako ne diras lice, siguran si?

Zrakom samo ako je zarazena osoba kraj tebe?

Zbog toga svega potenciraju pranje ruku
Locked