Pa zavisi, evo ja sam se više-manje prešalt'o na ovo stanje, nema druge. Sve se obavi, rasporediš, neke stvari smanjiš, prilagodiš se situaciji jbg
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Milenkov buraz
#12801 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- kokuz_sa
#12802 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Amerika jucer 11.000 zarazenih danas 200..
Gdje kvaka
Gdje kvaka
-
Milenkov buraz
- skafiskafsnjak
#12804 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kolike god cifre bile, broj je veci, pitanje je koliko puta.
- geralt
#12805 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Testiranjem su izolovali svaki cluster zaraze u startu i sprijecili dalje sirenje medju populacijom. Mi nismo testirali, zakasnili smo sa kontrolom granica i ulazaka u zemlju, i sad smo usli u trecu fazu epidemije gdje je lockdown jedina efektivna mjera. Japanci su jos u drugoj.Nivelacija wrote: ↑25/03/2020 15:53 Gledam livecam iz Japana zemlje sa najstarijom populacijom na svijetu, na ulicama guzve kao i uvijek?
Nije mi jasno gdje im je virus?
- mirsek
#12806 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ogromna zemlja, skoro nikakva ogranicenja nisu uveli, fali im testova, mnogo ljudi sa rizicnim bolestima, vrlo realna sansa da prestignu Italiju sa zrtvama.skafiskafsnjak wrote: ↑25/03/2020 16:13Kolike god cifre bile, broj je veci, pitanje je koliko puta.
Mada se i Italijani ne daju, sad ce doci na red svi oni sto su bili na utakmicama, jos jedan jak val umiranja.
Last edited by mirsek on 25/03/2020 16:21, edited 1 time in total.
- mirsek
#12807 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sto je najgore, i dalje je bolje lockdown mjesec-dva nego ovo mrcvarenje koje moze mjesecima potrajati bez nekih vecih rezultata.geralt wrote: ↑25/03/2020 16:17Testiranjem su izolovali svaki cluster zaraze u startu i sprijecili dalje sirenje medju populacijom. Mi nismo testirali, zakasnili smo sa kontrolom granica i ulazaka u zemlju, i sad smo usli u trecu fazu epidemije gdje je lockdown jedina efektivna mjera. Japanci su jos u drugoj.Nivelacija wrote: ↑25/03/2020 15:53 Gledam livecam iz Japana zemlje sa najstarijom populacijom na svijetu, na ulicama guzve kao i uvijek?
Nije mi jasno gdje im je virus?
-
Milenkov buraz
#12808 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
NewYork Times govori o 53.000 novih plus još nekekdržave nisu ubrojane...jbtskafiskafsnjak wrote: ↑25/03/2020 16:13Kolike god cifre bile, broj je veci, pitanje je koliko puta.
As of Wednesday morning, at least 53,934 people across every state, plus Washington, D.C., and three U.S. territories, have tested positive for the virus, according to a New York Times database, and at least 728 patients with the virus have died.
https://www.nytimes.com/interactive/202 ... cases.html
P.S A ne, ovo je ukupno do sada...huh
- Lincoln-Burrows
- ćiribiribela
#12810 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imate anesteziologa na temi koji je vec nekoliko puta objasnio, a pojedinci i dalje pisu o respiratorima (koji btw nikad nisu vidjeli, niti ce kad vidjeti). Omg!!!
-
RtrnOfSalisbury
#12811 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
... ovo glede respiratora je svakako biser za muzeja al sasvim moguce da su neki probavali zadnje dvije noci rasklopit uredjaj, za nadati se da su rasklapali neki neispravni da umanje stetu 
-
Mister__No
#12812 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
imal rukavica i maski sadćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 16:38 Imate anesteziologa na temi koji je vec nekoliko puta objasnio, a pojedinci i dalje pisu o respiratorima (koji btw nikad nisu vidjeli, niti ce kad vidjeti). Omg!!!
nosaš li
ili se i Švabija sjebala do te mjere da ni tamo nema ni za zdravstvene ustanove
- SmokingMan
- ćiribiribela
#12814 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Danas smo imali sastanak sa osobom koja je u nasoj ustanovi zaduzena za higijenu, kaze covjek "molim vas pazite sa maskama, one su sad kao zlato, u slucaju da ostanemo bez njih, mozemo zakljucati zgradu". Imamo 5 potvrdjenih slucajeva, za dijete od jucer jos cekamo rezultate.
- asurbanipal
#12815 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cortado wrote: ↑25/03/2020 15:22Nisam infektolog ni epidemiolog, i po meni sad u ovoj situaciji testiranje mozda i nije od presudnog znacanja. Sezona gripe je na izmaku, a i zasli smo duboko u epidemiju, tako da slobodno mozemo zakljuciti da su svi koji danas imaju simptome slicne prehladi/gripi oboljeli od covid-19. Pozeljno bi bilo da pacijenti sami (uz JMBG) mogu popunjavati epidemioloski upitnik i registrovati da imaju simptome cime bi se stvorila kolika-tolika slika epidemioloske situacije. Testiranje na koronu se i dalje recimo moze vrsiti samo za pacijente kojima je potrebna hospitalizacija kako bi se potvrdile sumnje na covid-19. Oni koji ne budu testirani, i ne budu u tako losem stanju da im je potrebna bolnicka njega, a registrovali su se, za njih se moze smatrati da su prebolovali covid-19 u blazem obliku. Time bi i pritisak na zdravstvo bio manji jer bi pacijenti sami registrovali oboljenje, a i epidemoloska sluzba bi imala pregled stanja i porema tome planirala dalje korake, da li testirati sve ili samo neke, a sve na osnovu tog epidemioloskog upitnika koji bi pacijenti sami popunjavali. Ovako masa je u nekoj (samo)izolaciji, neki jer imaju simptome, neki jer nemaju, ali ne zele se izlagati riziku, tako da niko nema ni pribliznu sliku stanja, a svi ocekuju neke korake. To bi recimo ja uradio.
Ako kihnem 3-5 puta dnevno je li to znak da mi je Korona ušla sazada?
- stakasa
#12816 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Poceli su ispitivati Remidisvir na pacijentima. Daleko je i dogurao, faza tri. Ima jos jedna ali posto sada gori pod nogama testiraju ga na pacijentima
-
Mister__No
#12817 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jesu li hirurske ili ?ćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 16:51 Danas smo imali sastanak sa osobom koja je u nasoj ustanovi zaduzena za higijenu, kaze covjek "molim vas pazite sa maskama, one su sad kao zlato, u slucaju da ostanemo bez njih, mozemo zakljucati zgradu". Imamo 5 potvrdjenih slucajeva, za dijete od jucer jos cekamo rezultate.
jel nosite JEDNU čitav dan, rj.radno vrijeme?
sutra dobijete novu?

- SmokingMan
#12818 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
There are currently limited available clinical supplies of remdesivir but Gilead is working to increase its available supply as rapidly as possible.
In response to the Ebola outbreaks in West Africa in recent years, Gilead increased manufacturing of remdesivir to create a stockpile of product that could be used in response to future pandemics, as well as a stockpile of the materials used to manufacture remdesivir. Gilead is now using this stockpile to address the supply needed for current compassionate use requests and ongoing clinical trials.
In anticipation of potential future needs, Gilead has accelerated manufacturing timelines to increase available supply as rapidly as possible. Gilead is doing this before knowing whether remdesivir will be determined to be safe and effective to treat patients with COVID-19.
To increase available clinical supplies of remdesivir, Gilead is also manufacturing two formulations of remdesivir, in both liquid and freeze-dried forms, expanding its network of manufacturing partners to increase capacity and production, and has begun internal manufacturing of remdesivir to supplement the capacity of the external manufacturing network. Gilead is actively collaborating with government agencies on COVID-19 response efforts and is sharing regular updates with them on the company’s manufacturing scale-up.
-
hillbill
#12819 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
nazovi onoga gore i pitaj jesi li ti i tvoji na spisku
- mO k3
- Zox
#12821 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Redovna italijanska konferencija u 6, ono kad daju brojeve z taj dan, otkazana. bolestan sef Civilne zastite (ne znaju jos sta mu je)
-
coco1
#12822 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
u 26. godini zivota me potkaci rat i proveo sam ga u "Lasti", taman kad sam skontao sta je stvarni zivot, posao, ozenjen, sin imao 6 mjeseci, zbog rata se ne sjecam kad je progovorio ili prohodao, jer sam vise bio po ratistima nego kuci, ne znam i ne mogu objasniti kako sam se sve snalazio da dodjem do hrane za njega, zbog boravka u podrumu je imao probleme sa astmom, pa je par puta u ratu bio u bolnici, briga o mojim i supruginim roditeljima koliko i kako sam bio u mogucnosti (hrana, voda, drva...), usao u rat sa 95 kg, izasao sa 62, kad je rat zavrsio nisam imao love da kupim pile, mali kad je prvi put probao majonezu, nekad 96-te, kaze "joj, stari, dobre pastete", jer je navikao na onu sto se pravila od rize koju mu je nana ili mama pravila...
znam ja za onu narodnu "uvijek moze gore", ali, ako ce mi rat i sve sto sam prozivio za vrijeme istog biti mjera za zivot, daj da odmah potpisem da dobijem ovu coronu, pa sta bude sa mnom.
- ćiribiribela
#12823 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Obicna hirurska. Imamo pravo na jednu po smjeni, i ako se eventualno skvasi ili na neki drugi nacin kontaminira, onda mozemo promijeniti. Improvizujemo, pa samo od jednokratnih bubreznih zdjelica napravili "kutije za maske" i tu ih odlazemo kad jedemo ili slicno, pa poslije ponovo koristimo.Mister__No wrote: ↑25/03/2020 16:59
jesu li hirurske ili ?
sutra dobijete novu?
![]()
Sranje, panicari su opustosili sve sto prodaje maske, pa sad mi imamo problem. Nas je direktor jucer sjeo u auto i obisao sve bauhause da nabavi ikakve zastitne naocale, jer ni njih nema, sad imamo po 5 po odjelu. Da napomenem da smo bolnica sa kapacitetom od nekih 600 kreveta, i imamo ukupno 1500 radnika.
-
Labirint
#12824 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo Dilfaš objavio ide novi krizni štab, idu nove nabavke respiratori maske biće kaže svega, umal ne reče postaćemo masovno liječiliste, ovaj gradilište 
-
Mister__No
#12825 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
za naocare sam ja smislio nešto sasvim jednostavmo a svako ima i može napravitćiribiribela wrote: ↑25/03/2020 17:21Obicna hirurska. Imamo pravo na jednu po smjeni, i ako se eventualno skvasi ili na neki drugi nacin kontaminira, onda mozemo promijeniti. Improvizujemo, pa samo od jednokratnih bubreznih zdjelica napravili "kutije za maske" i tu ih odlazemo kad jedemo ili slicno, pa poslije ponovo koristimo.Mister__No wrote: ↑25/03/2020 16:59
jesu li hirurske ili ?
sutra dobijete novu?
![]()
Sranje, panicari su opustosili sve sto prodaje maske, pa sad mi imamo problem. Nas je direktor jucer sjeo u auto i obisao sve bauhause da nabavi ikakve zastitne naocale, jer ni njih nema, sad imamo po 5 po odjelu. Da napomenem da smo bolnica sa kapacitetom od nekih 600 kreveta, i imamo ukupno 1500 radnika.
znas one A4 plastične folije, omote u koje staviš neki dokumenat, papir
provučeš na krajevima gumu skinutu sa zastitne maske i dobiješ priručni "vizir"
slikam čim mi bude pri ruci
dovoljno da te zastiti od bilo kakvih "kapljica" s virusom koje neko kahne ili diše u tebe
mislim da je bolje i učinkovitije i od tih hirurških maski

Last edited by Mister__No on 25/03/2020 17:40, edited 1 time in total.