Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Dozer

#2201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Mirko77 wrote: 02/03/2020 22:01 ako krene po zlu crni scenario
od 700.000 populacije u FBH sa 60+ godina
minimalno 10%
nažalost
Cega? Mrtvih? Pa, dobro... Prirodna selekcija :D
Nadam se samo da ce pomesti i one u politici preko 60, i to redom :D
TheRealist

#2202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

Dozer wrote: 02/03/2020 20:17 Ja sam sve ubjedjeniji da je ova corona samo jedan farmaceutski bauk ( a i ovi moji infektolozi se slazu)... Tolika furtutma oko virusa koji se, navodno, pravo lako siri i koji ima aman-zaman smtrnost (a zapravo nema simptome nista drugacije od obicne gripe) - za 3 mjeseca nije uspio zaraziti ni 100 K ljudi, a ubio je cijelih 3.083, dok se 45.700 oporavilo...

Cak i da je broj neregistrovanih zarazenih 10x veci - opet je prdimahovina. Ali, vidjecete sad kad krene vakcina i kad krene pomama za njom. Cca. 20 milijardi USD ce se sliti farmaceutima za 10-15 dana.
Ne znam samo koji infektolozi se slažu.... Farmaceutska industrija će zaraditi i sa ovim i bez toga. Nije farmaceutska industrija napravila karantin, nego su to uradile vlade, koji nikakav interes ne mogu imati u tome, jer im ekonomija ispašta. Farmaceutska industrija sigurno neće zaraditi nešto na ovom, jer niti im je vakcina spremna, niti je smrtnost tolika, niti je broj oboljelih dovoljno velik da bi zaradili na tome. Na kraju, zašto bi farmaceuti urotu stvarali, bez da imaju spreman lijek? Čak najveći proizvođaći vakcina nisu ni pokazali neku zainteresiranost da proizvedu vakcinu i ista neće još dugo biti gotova (vakcine im donose oko 2-3% prihoda). Jedino što se slažem je da nema mjesta panici, zna se koje se kategorije trebaju više čuvati i to je to.

Vjerovao, ili ne, ali u medicini je velika smrtnost od 2-3% (a možda i veća) za nešto što se može s lakoćom kao i gripa (ustvari pokazalo se da i više ljudi zarazi jedan oboljeli u odnosu na gripu, ako se nije šta promijenilo), a još ako dodamo puno veći procenat onih koji zahtijevaju intenzivno liječenje, to bi stvorilo posebne probleme. Isto tako, postoje ljudi koji se ozbiljno bave ovim i istorija je pokazala da treba biti pažljiv, da se ne pretvori u nešto gore (sada medije niko neće zaustaviti da šire paniku, ali me mediji i ne zanimaju).
A kod nas, po obicaju, komedija od zdravstvenog sistema... Jaran danas otisao doktoru sa simtomima: temp.38.8, kasalj, glavobolja i bolovi u svim misicima (nogama pogotovo). Ne da ga nisu testirali na coronu, nego su ga hladno poslali kuci i rekli da skida temperaturu, a od lijekova su mu dali - tramadol :lol:
Zašto bi ga testirali na "coronu"? Je li imao neki rizičan kontakt? Mi imamo određen broj testova i najveća glupost bi bila kada bi se svako testirao na coronu, radi simptoma gripe. Na testiranje trebaju ići samo oni koji osim simptoma, imaju i neki rizičan kontakt.
Dozer wrote: 02/03/2020 20:35 Dakle, daleko manje nego od corone, pri cemu nema vakcine ni za "ondasnji" SARS? :D
A i onda je bila opsta panika. I...sta? Nista.
Nisu bili ni zarazeni, niti su pomrli milioni, kao sto nece ni sada od ovoga.
Obicna gripa godisnje ubije vise ljudi od ovoga, a za nju, kao, imamo i vakcinu. Sta vam je ba...
SARS je davao brže simptome, nego corona virus i zarazan se postajalo tek nakon simptoma, tako da se moglo djelovati ciljano djelovati. Nije se bojalo da će neko bez simptoma zaraziti druge. Svi se boje ebole i španske gripe, a jednom će naletjeti, ako se opustimo.
Shvatite da nema jace mafije od farmaceutske. Godisnje obrcu desetine triliona (1 trilion = 1.000 milijardi, ili 10x12, ili - 1.000.000.000.000), a s tim mogu raditi sta, kad, gdje i kome hoce.
Pa samo za rak godisnje obrnu vise od jednog triliona USD, a gdje je sve ostalo...
2018. godine 1,2 biliona dolara je vrijedila farmacetuska industrija na svjetskom nivou, do 2023 se smatra da će otići do 1,5 biliona dolara. Nema govora o desetinama biliona (pretpostavljam da si na bilione mislio, a koliko znam mi još to koristimo).
Last edited by TheRealist on 02/03/2020 22:11, edited 1 time in total.
freelancerBIH

#2203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Evo da malo razveselimo temu prije nego dodje i kod nas, zabavite se:

"Can I avoid getting corona by garggling my throat with bleach"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oplakaooo , suze idu same hahahahhahah :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
statixx

#2204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

Kod nas je ove sezone umrlo 10ak osoba od gripe, a na sjeveru Italije u posljednja 24 sata ima 18 umrlih od corone.
Dozer

#2205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

TheRealist wrote: 02/03/2020 22:10 Zašto bi ga testirali na "coronu"? Je li imao neki rizičan kontakt? Mi imamo određen broj testova i najveća glupost bi bila kada bi se svako testirao na coronu, radi simptoma gripe. Na testiranje trebaju ići samo oni koji osim simptoma, imaju i neki rizičan kontakt.
Covjek je majstor, dnevno sretne bar 20 raznih ljudi. Kako ce on znati da li je imao rizican kontakt...?
2018. godine 1,2 biliona dolara je vrijedila farmacetuska industrija na svjetskom nivou, do 2023 se smatra da će otići do 1,5 biliona dolara. Nema govora o desetinama biliona (pretpostavljam da si na bilione mislio, a koliko znam mi još to koristimo).
Mislim da si nesto fulio... I ja sam "prekucao" cifru, ali ukupna vrijednost farmaceutske industrije na godisnjem nivou je daleko iznad 1.2 milijarde USD (milijarda = billion).
The global pharmaceuticals market was worth $934.8 billion in 2017 and will reach $1170 billion in 2021, growing at 5.8%, according to a recent pharma market research report by The Business Research Company.
Znaci, sad je negdje oko triliona (1.000 milijardi/billiona). To je po ovim istrazivacima.

S druge strane, ovo je netacno jer je samo US farmaceutska industrija u 2019. obrnula 370 milijardi USD, a globalno se ove godine ocekuje da farmaceuti obrnu 3,6 triliona USD (3.600.000.000.000).
https://www.healthleadersmedia.com/fina ... -370b-2019

Iz ovoliko razlicitih podataka jasno je da se tu i te kako mulja i krije stvarna vrijednost farmaceutske industrije.
Last edited by Dozer on 02/03/2020 22:31, edited 2 times in total.
Mirko77

#2206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Mirko77 »

u Njemačkoj malo pomalo izmiče kontroli
letovi otkazani masovno

kad je kod Švabe haos
mogu mislit kakva će katastrofa kod nas nastat

Image
dobar osjecaj

#2207 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dobar osjecaj »

Mirko77 wrote: 02/03/2020 22:28 u Njemačkoj malo pomalo izmiče kontroli
letovi otkazani masovno

kad je kod Švabe haos

Image
To bi fotka na kojoj nijedan let nije otkazan trebala potvrditi ili je zalutala uz tvoj post?
l33t

#2208 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by l33t »

bas ce katastrofa bit, zatvorice se 1 aerodrom privremeno, de ne smarajte temu glupostima
TheRealist

#2209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

Dozer wrote: 02/03/2020 22:19 Covjek je majstor, dnevno sretne bar 20 raznih ljudi. Kako ce on znati da li je imao rizican kontakt...?

Zato što bi onda morali testirati svaki dan stotine ljudi. Ako nema jasan kontakt, za sada nema razloga za testiranje.
Znaci, sad je negdje oko triliona (1.000 milijardi/billiona).
Ali u našem jeziku je nakon milijarde bilion, ne trilion (ili)? O tome govorim. Sada je preko biliona, ali koliko znam oni tu uračunavaju i nefarmaceutske stvari (oprema sva). Poenta, ako nemaju neki skup lijek spreman, njima se ovo nešto i ne isplati. 2019. mislim da je tržište vakcina na godišnjem nivou bilo oko 40milijardi, ali je profit od toga iznosio oko 2-3 milijarde, ne više (a to je raspoređeno preko 40-50 vakcina), dok recimo sam na Humiri 20 milijardi imaju prihoda godišnje, Revlimid skoro 10 milijardi, Xarelto je deseti sa 6,6 milijardi, a to je lijek koji je puno lakše skladištiti, transportuje se bez problema, jednostavno se daje (sve što za vakcine uglavnom nije slučaj).

Da ne bude zabune, današnja farmacija se vrti najvećim dijelom oko profita, ali baš to ne ide u prilog nekoj zavjeri u ovom slučaju.
TheRealist

#2210 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by TheRealist »

Mirko77 wrote: 02/03/2020 21:51 mogu zamislit kod nas
ako u državi ima sveukupno 30 respiratora kitu mi sjeci
Ima sigurno :D, ali mi općenito nemamo dovoljno respiratora u državi, što je vidljivo u manjim centrima posebno i to je nevezano za ovu situaciju sad.
freelancerBIH

#2211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Relaksirajte se malo ljudi, oluja tek dolazi. U medjuvremenu, perite ruke redovno, izbjegavajte masovna okupljanja...

Evo jedna edukativna pjesmica iz Vijetnama :D

Sretno nam svima! Ja za koji dan odoh na planinu , vracam se u civilizaciju tamo nekad maj-juni dok ovo zavrsi :lol:
Dozer

#2212 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

TheRealist wrote: 02/03/2020 22:34 Zato što bi onda morali testirati svaki dan stotine ljudi. Ako nema jasan kontakt, za sada nema razloga za testiranje.
Pa jasno mi je to. Ali, kako neko, ko dnevno sretne na desetine nepoznatih ljudi, moze znati da li je neko od njih kriticni kontakt?
Ali u našem jeziku je nakon milijarde bilion, ne trilion (ili)? O tome govorim. Sada je preko biliona, ali koliko znam oni tu uračunavaju i nefarmaceutske stvari (oprema sva). Poenta, ako nemaju neki skup lijek spreman, njima se ovo nešto i ne isplati. 2019. mislim da je tržište vakcina na godišnjem nivou bilo oko 40milijardi, ali je profit od toga iznosio oko 2-3 milijarde, ne više (a to je raspoređeno preko 40-50 vakcina), dok recimo sam na Humiri 20 milijardi imaju prihoda godišnje, Revlimid skoro 10 milijardi, Xarelto je deseti sa 6,6 milijardi, a to je lijek koji je puno lakše skladištiti, transportuje se bez problema, jednostavno se daje (sve što za vakcine uglavnom nije slučaj).

Da ne bude zabune, današnja farmacija se vrti najvećim dijelom oko profita, ali baš to ne ide u prilog nekoj zavjeri u ovom slučaju.
Aha, ok. Nesporazum. Dosta koristim engleski, pa mi trilion OK. Do mene.
Da, sad je preko biliona, ali vidis drugi link? Po njemu je preko 3 biliona. Jos prije par godina je sve to bilo preko biliona, pa je logicno da je sad ova druga cifra bliza istini. I da, racunaju sve, logicno.

Stvar je u tome sto ni par miliona nije sitna cifra, a ne destine, stotine miliona, ili milijarda.

S druge strane, ako i nema nikakve ujdurme u pozadini, onda ovo samo pokazuje koliko smo slabi protiv prirode.
Last edited by Dozer on 03/03/2020 10:19, edited 1 time in total.
Mirko77

#2213 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Mirko77 »

dobar osjecaj wrote: 02/03/2020 22:33
letovi otkazani masovno

kad je kod Švabe haos

Image
To bi fotka na kojoj nijedan let nije otkazan trebala potvrditi ili je zalutala uz tvoj post?
:lol:
džaba Švabo u čošku ekrana napiso "Panika"
a prikazo "neootkazane" letove

jesil siguran da nemaš kakvu temperaturu od kakve gripe
Last edited by Mirko77 on 02/03/2020 22:54, edited 1 time in total.
Hajlac

#2214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

Koronavirus najkraće opstaje na aluminiju, a najduže na plastici

https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /200302087
MedicinskiBrat

#2215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by MedicinskiBrat »

Ko je ovaj Mirko? Novi hajcaš? Đe ste raja, kakvi ste mi? Živi, zdravi svi?
Last edited by MedicinskiBrat on 02/03/2020 23:03, edited 1 time in total.
zubi

#2216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by zubi »

Mirko77 wrote: 02/03/2020 22:54
letovi otkazani masovno

kad je kod Švabe haos

Image

A ovo Keine ne vidis, a?
freelancerBIH

#2217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Ljudi moji, evo jos jedan dokaz da je ovo izmaklo davno vec kontroli:

Kljucno ide od 25. minute ... Zapravo smo vec profurali "containment" fazu i ovo lagano prelazi u "mitigation" fazu - zapravo gdje ce doktori savjetovati pacijentima da dolaze u bolnicu samo u tezim slucajevima... ie. ovo je novi sezonski virus...

Kako li ce to izgledati samo sa 3-5% stopi smrtnosti kod nas... Neka nam je Bog na pomoci

:run:
Last edited by freelancerBIH on 02/03/2020 23:06, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#2218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dobar osjecaj »

Mirko77 wrote: 02/03/2020 22:54
letovi otkazani masovno

kad je kod Švabe haos

Image

Keine Panik von Corona na mom njemackom znaci "bez panike od korone" a za sve letove pise "prijava u toku".
dobar osjecaj

#2219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dobar osjecaj »

Ponovicu na svom jednostavnom maternjem jeziku: tebi treba ozbiljan pregled neuropsihijatra.
hatemondays

#2220 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by hatemondays »

Prvi doktor u Sydneyu fasovao virus 53 godine, sad ganjaju koga je vidio u zadnjih par sedmica. I kod nas poceli da prazne police to rata ne bi prezivilo da zapuca mater im usranu...
freelancerBIH

#2221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

dobar osjecaj wrote: 02/03/2020 23:09 Ponovicu na svom jednostavnom maternjem jeziku: tebi treba ozbiljan pregled neuropsihijatra.
De pogledaj malo ovaj video gore od 25. minute pa od 30.te - sve ce ti biti jasno sta se desava

Neko je ranije vec postao ovu sliku:

Image

Mislim da su ove brojke bile samo odgodjene 4-6 sedmica od strane kineza... A u sustini broj umrlih se moze ocekivati u ovolikim brojkama ako dodje do ovolikog broja zarazenih... A nacuo sam da ce do kraja godine biti zarazeno 40-70% ljudske populacije (Sto je jako zastrasujuce)

P.S. po ovom predvidjanju cak je manje umrlih na 90000 zarazenih - 2500 (mi smo trenutno na oko 3100) :-?
drag_gost

#2222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by drag_gost »

Aj banujte ovu budalu.
dobar osjecaj

#2223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dobar osjecaj »

Buuu evo tresem se koliko je zastrasujuce ko sve ima priliku i mogucnost da njeguje rasadnik gluposti.

Covjek koji je nepismen da procita jednostavne i kratke informacije na engleskom i njemackom treba da mi bude vodic za provjerene informacije? Neka, hvala.
Mirko77

#2224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Mirko77 »

džaba dižete paniku

motaj kablove

DRAMATIČAN PAD BROJA ZARAŽENIH U KINI: Bolnica koju su Kinezi izgradili za samo 10 dana upravo je – zatvorena

Kina je zatvorila prvu improviziranu bolnicu sagrađenu u samo deset dana, nakon što su posljednji oboljeli od koronavirusa otpušteni iz bolnice.

Vlasti u Wuhanu zatvorile su prvu privremenu bolnicu nakon što su otpustile posljednja 34 pacijenta koji su se oporavili od zaraze koronavirusom. Stopa zaraze u Wuhanu drastično je pala, objavile su vlasti.

Wuhan je bio mjesto na kojemu je izbila epidemija koronavirusa, gradnja bolnice u manje od dva tjedna shvaćena je kao moderno čudo gradnje. Tijekom mjesec dana primila je tisuće pacijenata, piše RT.

Koronavirus

Posljednji pacijenti u improviziranoj bolnici dobili su negativne rezultate posljednjih testova. Kineski mediji javljaju da se to događa u razdoblju velikog pada oboljelih koronavirusom u provinciji Hubei. Tamo je, naime, prijavljeno manje od 200 novih slučajeva u razdoblju od 24 sata prvi put od siječnja. Izvan provincije Hubei, u kontinentalnoj Kini potvrđeno je samo šest novih slučajeva.

Zatvorena bolnica bila je jedna od 16 sličnih izgrađenih diljem provincije. Cilj joj je bio suzbijanje epidemije, a tijekom proteklog razdoblja u njoj se liječilo najmanje 12.000 oboljelih.

Voditelj najveće improvizirane bolnice u Wuhanu kapaciteta 2000 kreveta, dr. Zhang Junjian, potvrdio je da je u planu zatvaranje i tog objekta do kraja ožujka. "Ako se ništa izvanredno ne dogodi, očekujem da bi naša najveća improvizirana bolnica, najveća u Wuhanu, mogla završiti svoju povijesnu misiju do kraja ožujka", kazao je Junjian.
Mirko77

#2225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Mirko77 »

počeo film

ova scena na pocetku filma
na ulici je dobra

by the way

ovi filmovi na temu bjesnila, kao npr.
"I am legend"
"28 days letter"
"28 weeks latter"
jel stvarno bjesnilo ima takav efekat na ljude
da poslije preobrazbe
imaju "potrebu" da grizu druge