Cega? Mrtvih? Pa, dobro... Prirodna selekcija
Nadam se samo da ce pomesti i one u politici preko 60, i to redom
Moderator: O'zone
Ne znam samo koji infektolozi se slažu.... Farmaceutska industrija će zaraditi i sa ovim i bez toga. Nije farmaceutska industrija napravila karantin, nego su to uradile vlade, koji nikakav interes ne mogu imati u tome, jer im ekonomija ispašta. Farmaceutska industrija sigurno neće zaraditi nešto na ovom, jer niti im je vakcina spremna, niti je smrtnost tolika, niti je broj oboljelih dovoljno velik da bi zaradili na tome. Na kraju, zašto bi farmaceuti urotu stvarali, bez da imaju spreman lijek? Čak najveći proizvođaći vakcina nisu ni pokazali neku zainteresiranost da proizvedu vakcinu i ista neće još dugo biti gotova (vakcine im donose oko 2-3% prihoda). Jedino što se slažem je da nema mjesta panici, zna se koje se kategorije trebaju više čuvati i to je to.Dozer wrote: ↑02/03/2020 20:17 Ja sam sve ubjedjeniji da je ova corona samo jedan farmaceutski bauk ( a i ovi moji infektolozi se slazu)... Tolika furtutma oko virusa koji se, navodno, pravo lako siri i koji ima aman-zaman smtrnost (a zapravo nema simptome nista drugacije od obicne gripe) - za 3 mjeseca nije uspio zaraziti ni 100 K ljudi, a ubio je cijelih 3.083, dok se 45.700 oporavilo...
Cak i da je broj neregistrovanih zarazenih 10x veci - opet je prdimahovina. Ali, vidjecete sad kad krene vakcina i kad krene pomama za njom. Cca. 20 milijardi USD ce se sliti farmaceutima za 10-15 dana.
Zašto bi ga testirali na "coronu"? Je li imao neki rizičan kontakt? Mi imamo određen broj testova i najveća glupost bi bila kada bi se svako testirao na coronu, radi simptoma gripe. Na testiranje trebaju ići samo oni koji osim simptoma, imaju i neki rizičan kontakt.A kod nas, po obicaju, komedija od zdravstvenog sistema... Jaran danas otisao doktoru sa simtomima: temp.38.8, kasalj, glavobolja i bolovi u svim misicima (nogama pogotovo). Ne da ga nisu testirali na coronu, nego su ga hladno poslali kuci i rekli da skida temperaturu, a od lijekova su mu dali - tramadol![]()
SARS je davao brže simptome, nego corona virus i zarazan se postajalo tek nakon simptoma, tako da se moglo djelovati ciljano djelovati. Nije se bojalo da će neko bez simptoma zaraziti druge. Svi se boje ebole i španske gripe, a jednom će naletjeti, ako se opustimo.Dozer wrote: ↑02/03/2020 20:35 Dakle, daleko manje nego od corone, pri cemu nema vakcine ni za "ondasnji" SARS?
A i onda je bila opsta panika. I...sta? Nista.
Nisu bili ni zarazeni, niti su pomrli milioni, kao sto nece ni sada od ovoga.
Obicna gripa godisnje ubije vise ljudi od ovoga, a za nju, kao, imamo i vakcinu. Sta vam je ba...
2018. godine 1,2 biliona dolara je vrijedila farmacetuska industrija na svjetskom nivou, do 2023 se smatra da će otići do 1,5 biliona dolara. Nema govora o desetinama biliona (pretpostavljam da si na bilione mislio, a koliko znam mi još to koristimo).Shvatite da nema jace mafije od farmaceutske. Godisnje obrcu desetine triliona (1 trilion = 1.000 milijardi, ili 10x12, ili - 1.000.000.000.000), a s tim mogu raditi sta, kad, gdje i kome hoce.
Pa samo za rak godisnje obrnu vise od jednog triliona USD, a gdje je sve ostalo...
Covjek je majstor, dnevno sretne bar 20 raznih ljudi. Kako ce on znati da li je imao rizican kontakt...?TheRealist wrote: ↑02/03/2020 22:10 Zašto bi ga testirali na "coronu"? Je li imao neki rizičan kontakt? Mi imamo određen broj testova i najveća glupost bi bila kada bi se svako testirao na coronu, radi simptoma gripe. Na testiranje trebaju ići samo oni koji osim simptoma, imaju i neki rizičan kontakt.
Mislim da si nesto fulio... I ja sam "prekucao" cifru, ali ukupna vrijednost farmaceutske industrije na godisnjem nivou je daleko iznad 1.2 milijarde USD (milijarda = billion).2018. godine 1,2 biliona dolara je vrijedila farmacetuska industrija na svjetskom nivou, do 2023 se smatra da će otići do 1,5 biliona dolara. Nema govora o desetinama biliona (pretpostavljam da si na bilione mislio, a koliko znam mi još to koristimo).
Znaci, sad je negdje oko triliona (1.000 milijardi/billiona). To je po ovim istrazivacima.The global pharmaceuticals market was worth $934.8 billion in 2017 and will reach $1170 billion in 2021, growing at 5.8%, according to a recent pharma market research report by The Business Research Company.

Ali u našem jeziku je nakon milijarde bilion, ne trilion (ili)? O tome govorim. Sada je preko biliona, ali koliko znam oni tu uračunavaju i nefarmaceutske stvari (oprema sva). Poenta, ako nemaju neki skup lijek spreman, njima se ovo nešto i ne isplati. 2019. mislim da je tržište vakcina na godišnjem nivou bilo oko 40milijardi, ali je profit od toga iznosio oko 2-3 milijarde, ne više (a to je raspoređeno preko 40-50 vakcina), dok recimo sam na Humiri 20 milijardi imaju prihoda godišnje, Revlimid skoro 10 milijardi, Xarelto je deseti sa 6,6 milijardi, a to je lijek koji je puno lakše skladištiti, transportuje se bez problema, jednostavno se daje (sve što za vakcine uglavnom nije slučaj).Znaci, sad je negdje oko triliona (1.000 milijardi/billiona).
Pa jasno mi je to. Ali, kako neko, ko dnevno sretne na desetine nepoznatih ljudi, moze znati da li je neko od njih kriticni kontakt?TheRealist wrote: ↑02/03/2020 22:34 Zato što bi onda morali testirati svaki dan stotine ljudi. Ako nema jasan kontakt, za sada nema razloga za testiranje.
Aha, ok. Nesporazum. Dosta koristim engleski, pa mi trilion OK. Do mene.Ali u našem jeziku je nakon milijarde bilion, ne trilion (ili)? O tome govorim. Sada je preko biliona, ali koliko znam oni tu uračunavaju i nefarmaceutske stvari (oprema sva). Poenta, ako nemaju neki skup lijek spreman, njima se ovo nešto i ne isplati. 2019. mislim da je tržište vakcina na godišnjem nivou bilo oko 40milijardi, ali je profit od toga iznosio oko 2-3 milijarde, ne više (a to je raspoređeno preko 40-50 vakcina), dok recimo sam na Humiri 20 milijardi imaju prihoda godišnje, Revlimid skoro 10 milijardi, Xarelto je deseti sa 6,6 milijardi, a to je lijek koji je puno lakše skladištiti, transportuje se bez problema, jednostavno se daje (sve što za vakcine uglavnom nije slučaj).
Da ne bude zabune, današnja farmacija se vrti najvećim dijelom oko profita, ali baš to ne ide u prilog nekoj zavjeri u ovom slučaju.
dobar osjecaj wrote: ↑02/03/2020 22:33To bi fotka na kojoj nijedan let nije otkazan trebala potvrditi ili je zalutala uz tvoj post?
A ovo Keine ne vidis, a?Mirko77 wrote: ↑02/03/2020 22:54dobar osjecaj wrote: ↑02/03/2020 22:33To bi fotka na kojoj nijedan let nije otkazan trebala potvrditi ili je zalutala uz tvoj post?![]()
džaba Švabo u čošku ekrana napiso "Panika"
a prikazo "neootkazane" letove
jesil siguran da nemaš kakvu temperaturu od kakve gripe
Keine Panik von Corona na mom njemackom znaci "bez panike od korone" a za sve letove pise "prijava u toku".Mirko77 wrote: ↑02/03/2020 22:54dobar osjecaj wrote: ↑02/03/2020 22:33To bi fotka na kojoj nijedan let nije otkazan trebala potvrditi ili je zalutala uz tvoj post?![]()
džaba Švabo u čošku ekrana napiso "Panika"
a prikazo "neootkazane" letove
jesil siguran da nemaš kakvu temperaturu od kakve gripe
De pogledaj malo ovaj video gore od 25. minute pa od 30.te - sve ce ti biti jasno sta se desavadobar osjecaj wrote: ↑02/03/2020 23:09 Ponovicu na svom jednostavnom maternjem jeziku: tebi treba ozbiljan pregled neuropsihijatra.