Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Ironmen
#12076 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U BiH do sada samo 2 oporavljena, to su oni prvi iz Banja Luke vec 7-8 dana staji samo ta 2 oporavljena sta je sa ostalima do sada ???
-
Nadzorna_ploca
#12077 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Isto kao i za ove zarazene..Nema ih jer se ne testiraju. 
-
Cortado
#12078 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa i nije to bas tako. Iako su kriteriji za respirator jasni i ne bas fleksibilni, danas vjerovatno jedan dio pacijenata koji su mozda i mogli proci bez respiratora, zavrse na njemu.
- Ironmen
#12079 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo Sebija kaze da u Sarajevo stize 150 000 testera u narednih 7 dana, odakle nemam pojma ?? Turska ili SAD vijecemo...
Iz Banja Luke kazu da ce uskoro dobiti 25 000 testera i da krece masovno testiranje...Sta kako ne znam...
- GAU8
- shalla
#12081 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma i ja sam po bankama, skromnih 15 godinap206 wrote: ↑24/03/2020 09:37ja kao neko ko je radio u banci mogu reći da će sve propasti ali depoziti u bankama nećeshalla wrote: ↑24/03/2020 09:33Nemojte to ljudi raditi, novca ima sasvim dovoljno. Lopovi jedva čekaju ovakve situacije, jučer nam jedan klijent priča, brata mu nasred ulice dvojica likova presrela i otela mu značajnu sumu novca, da li su upratili da je podizao u banci, nije ni bitno...
Uglavnom, poslušajte me, govorim osnovano, nemate nikakve potrebe za dizanjem većih suma![]()
Centralna banka, naša valuta i čitav taj bankarski sektor je jedna od rijetkih stvari koja je postavljene na dobre temelje kod nas
Zato i govorim da ne lupam napamet
-
itekako
#12082 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"...U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa..."
http://ba.n1info.com/Regija/a418935/Ono ... RDCRBXXLYg
- skafiskafsnjak
#12083 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuj h1n1last mohicans wrote: ↑24/03/2020 00:27To sto ste vas dvojica imali je najvjerovatnije H1N1. Sestra mi je medicinski radnik i to mi je potvrdila da je bilo slučajeva na klinici kojima je testovima potvrđen. Puno je skolske djece bilo bolesno, tinejdzera i odraslih. Jebeni simptomi koji se vracaju, temperatura, razvaljivanje od bolova i totalna nemoc. Niko se nije testirao, samo su odlezali, minimum 5-7 dana, neki i dvije sedmice. Ista stvar ce biti sa coronom za godinu, dvije, koja evo kod vecine oboljelih ima slabije simptome. Ovaj val o kome pričam se desio polovicom februara i trajao je i do pocetka marta, čak kad je i prvi oboljeli u BL otkriven dosta djece je bilo bolesno. Haj sad znaj je li sve grip?skafiskafsnjak wrote: ↑24/03/2020 00:02Ja jos u Minhenutad je vec dosta njih zarazeno bilo...al sreca nalaz rece influenza ahahahahah.
Al et , koliko znam, imunutet je top kad prebolis gripu ahha
Pa test radjen, rezultati dosli influenza a. Cuj h1n1 ahahahahahah
- skafiskafsnjak
#12084 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U mene mi zena neki dan kupila onaj hepek sto vlazi zrak .itekako wrote: ↑24/03/2020 10:10"...U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa..."
Ja non stop gasim
- salik79
#12085 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo, na zalost, njih niko nece konsultovati, jer im, ustvari, ne treba ni njihovo misljenje, ni znanje, ni iskustvo... Njima je, izmedju ostalog, potrebno ovo:King Theoden wrote: ↑24/03/2020 00:44Iako se ovaj švabo i onaj makedonac nikada nisu vidjeli, zanimljivo je da im se poklapa mišljenje![]()
I to, masa, sva sretna i prihvata... Ponovo se vracamo na onu staru - napravi problem, po mogucnosti s njim i psihozu, a onda ponudi "rjesenje". Masa ce ga "sva sretna" prihvatiti, bez obzira na cijenu/zrtve.
-
The 51st State
#12086 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jbt. kinezi naprave problem ali opet vergla, pa imate li vi imalo mozga?
-
Milenkov buraz
#12087 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Notorna glupost, razumijem Njemački i sve što ovaj priča nema smisla kada spojiš u konstrukciju. Samo pitam se zašto je dotično onemogućio komentare na svojim izlaganjima? Protiv jednoumlja i tiranije se borimo onemogućavanjem komentara i diskusije. Što prije prestaneš slušati ovu budalu to će biti bolje za tvoju psihu.salik79 wrote: ↑24/03/2020 10:15Samo, na zalost, njih niko nece konsultovati, jer im, ustvari, ne treba ni njihovo misljenje, ni znanje, ni iskustvo... Njima je, izmedju ostalog, potrebno ovo:King Theoden wrote: ↑24/03/2020 00:44Iako se ovaj švabo i onaj makedonac nikada nisu vidjeli, zanimljivo je da im se poklapa mišljenje![]()
I to, masa, sva sretna i prihvata... Ponovo se vracamo na onu staru - napravi problem, po mogucnosti s njim i psihozu, a onda ponudi "rjesenje". Masa ce ga "sva sretna" prihvatiti, bez obzira na cijenu/zrtve.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
-
itekako
#12089 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ja ga koristim godinama i preporucujem ga svima koji su u stanovima postavili PVC stolariju i koji imaju dobro grijanje.skafiskafsnjak wrote: ↑24/03/2020 10:14U mene mi zena neki dan kupila onaj hepek sto vlazi zrak .itekako wrote: ↑24/03/2020 10:10"...U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa..."
Ja non stop gasimsad cu nasuti vode pa nek radi
![]()
oni koji nemaju ovlazivac mogu na radijatore postaviti mokre peskire iz kojih ce se vrsiti isparavanje vode, ili jednostavno staviti posudu sa vodom koja nije duboka a cije je dno nesto vece povrisne kako bi se ubrzalo isparavanje.
ne kosta nista, a igra ulogu.
-
Mogy87
#12090 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"CEN, the European Committee for Standardization, and CENELEC, the European Committee for Electrotechnical Standardization, agreed, in collaboration with all their Members and after the urgent request from the European Commission, to make freely available a series of European standards (ENs) for medical devices and personal protective equipment"
"Providing free access to the national adoptions of this set of European standards facilitates the work of the many companies within the European Economic Area which are reconverting their production lines to deliver tangible results quickly and ensure that healthcare professionals and patients have access to the equipment they urgently need."
https://www.cencenelec.eu/News/Press_Re ... FN-04at3YA
"Providing free access to the national adoptions of this set of European standards facilitates the work of the many companies within the European Economic Area which are reconverting their production lines to deliver tangible results quickly and ensure that healthcare professionals and patients have access to the equipment they urgently need."
https://www.cencenelec.eu/News/Press_Re ... FN-04at3YA
- Diwan
- King Theoden
#12092 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To me ne dotiče. Ja kao musliman imam dva rješenja.
Prvo izvlačim iz kur'anske priče, ono kad su meleci vadili duše ljudi koji su sami sebi nepravdu učinili (samoubistvo) i usput ih pitali zar im zemlja nije bila široka.
Dakle, ako zaživi taj "danski scenario" pa krenu da pelcuju ili čipuju il šta već, imam opciju da preselim u neku drugu zemlju.
Pa, nisam pupčanom vrpcom vezan za njemačku.
Skuckao sam nešto u tr i bih pa nije problem preseliti.
Tr klima mi svakako bolje odgovara od njemačke.
Drugo, ako nemaš gdje i ako pod prisilom urade to o čemu priča dirk, poznato je da ti niko ne može ni pomoći ni odmoći ako Allah ne odluči tako.
Dakle, samo opušteno
Niti znaš ko je čovjek, niti razumiješ šta priča.Milenkov buraz wrote: ↑24/03/2020 10:24 Što prije prestaneš slušati ovu budalu to će biti bolje za tvoju psihu.
- salik79
#12093 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pitanje je sta si ti iz svega i stvarno razumio...Milenkov buraz wrote: ↑24/03/2020 10:24Notorna glupost, razumijem Njemački i sve što ovaj priča nema smisla kada spojiš u konstrukciju. Samo pitam se zašto je dotično onemogućio komentare na svojim izlaganjima? Protiv jednoumlja i tiranije se borimo onemogućavanjem komentara i diskusije. Što prije prestaneš slušati ovu budalu to će biti bolje za tvoju psihu.salik79 wrote: ↑24/03/2020 10:15Samo, na zalost, njih niko nece konsultovati, jer im, ustvari, ne treba ni njihovo misljenje, ni znanje, ni iskustvo... Njima je, izmedju ostalog, potrebno ovo:King Theoden wrote: ↑24/03/2020 00:44
Iako se ovaj švabo i onaj makedonac nikada nisu vidjeli, zanimljivo je da im se poklapa mišljenje![]()
A, na psihu mi uticu upravo oni koji stvaraju psihozu.
- mustang
#12094 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
sve je ovo super,Milenkov buraz wrote: ↑24/03/2020 09:46Mogu se složiti sa nekim stvrima iz tvog posta, imaš pravo da na ovo gledaš kao opomenu božiju ali isto tako ja to ne vidim na taj način. Slažem se da je besramna uloga Saudije ali i ostalih koji su se uhvatili u to kolo ubijanja muslimana. Ovo može svima nama muslimanima, krščanima, jevrejima, budistima, hindu, ateistima agnosticima prilika da okrenemo novi list u međusobnim odnosima. Da li će to tako biti to je do nas.asurbanipal wrote: ↑24/03/2020 08:31
Virus je bolan božija blagodat. Ako čovječanstvo ni nakon Korone ne progleda nije ni zaslužilo da postoji. Gledam prije mjesec dana intervju sa Igorom Rudanom. Kaže on, zašto je u samo u ovom stoljeću u samo 20 godina bilo 5 epidemija. Nekad je taj razmak bio 100-200 godina, a zašto je sad tako učestalo. Jednostavno je kaže on, svijet je postao globalno selo, pa se virusi brže šire. Mnoge životinjske vrste izumiru ili su izumrle, ljudi ih ubijaju iz zabave, dok se istovremeno ljudska populacija širi i povećava. Mnoge od tih životinjskih vrsta imaju viruse, a budući da izumiru, virusi traže novo i pogodno tlo na kojem će živjeti, a to je u svom tom lancu - čovjek. Najveći gmizavac i štetočina je čovjek, i izgleda da ćemo se sve više navikavati na rukavice i maske.
A evo, nešto i za tumače božije kazne, oni koji svakog sabaha piju s bogom kahvu, poput estradnog hodže Velića. Igman prodaje oružje i municiju Saudijskoj Arabiji, Saudijska Arabija s koalicijom ubija muslimane po Jemenu, izgladnjuje ih. Gledam mapu koronavirusa, mislim da je jedina zemlja koja nema tačke, ali zato u njoj vlada glad. I onda kad čujem priče o "Allahovoj kazni" zbog Ujgura od Velića. Ali džaba, sad su se svi ušutili k'o zadnje pičke, zatvori Kabu, zatvori Meku, zatvori džamiju, nema džume. I onda kažu boje se Boga, a usrali se od jednog običnog virusa. Kupuju se vreće brašna u tonama, ulje, tariguzi. Đe su sad ti silni derviši, šejhovi, hodžice, ono "umri prije smrti". Svi su šutili kada su im braća iz Arabije ubijali djecu i žene po Jemenu, dok su im slali pare da dođu na hadž i budu gosti kralja, a sad im se sve vraća kao bumerang.
Rekoh, ovaj virus je božija blagodat i opomena za čovječanstvo u kojem će smjeru krenuti. Sudeći po pohlepi onih koji kupuju vreće i kukavičluku mnogih koji su napunili gaće, u krivom smjeru. A humanost, solidarnost, hrabrost, požrtvovanje? Poput npr. kubanskih doktora ili sveštenika Don Đuzepea Beradelija (72) iz Begrama, koji je ustupio respirator mlađem pacijentu.
al za 20 dana kad stane ovo sranje sve ce se zaboravit
stoka smo i hebi nas..............
- salik79
#12095 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma, ni mene, kao sto me se kompletna ova psihoza ne dotice. Ali, nervira me cinjenica koliko narod "pusi" sve sto im se servira. Ono, grebo kugu kakva je ta koronaKing Theoden wrote: ↑24/03/2020 10:44To me ne dotiče. Ja kao musliman imam dva rješenja.
Prvo izvlačim iz kur'anske priče, ono kad su meleci vadili duše ljudi koji su sami sebi nepravdu učinili (samoubistvo) i usput ih pitali zar im zemlja nije bila široka.
Dakle, ako zaživi taj "danski scenario" pa krenu da pelcuju ili čipuju il šta već, imam opciju da preselim u neku drugu zemlju.
Pa, nisam pupčanom vrpcom vezan za njemačku.
Skuckao sam nešto u tr i bih pa nije problem preseliti.
Tr klima mi svakako bolje odgovara od njemačke.
Drugo, ako nemaš gdje i ako pod prisilom urade to o čemu priča dirk, poznato je da ti niko ne može ni pomoći ni odmoći ako Allah ne odluči tako.
Dakle, samo opušteno
Niti znaš ko je čovjek, niti razumiješ šta priča.Milenkov buraz wrote: ↑24/03/2020 10:24 Što prije prestaneš slušati ovu budalu to će biti bolje za tvoju psihu.
Maske i rukavice na sve strane....
- uglavnomja
#12096 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
shalla wrote: ↑24/03/2020 09:33Nemojte to ljudi raditi, novca ima sasvim dovoljno. Lopovi jedva čekaju ovakve situacije, jučer nam jedan klijent priča, brata mu nasred ulice dvojica likova presrela i otela mu značajnu sumu novca, da li su upratili da je podizao u banci, nije ni bitno...
Uglavnom, poslušajte me, govorim osnovano, nemate nikakve potrebe za dizanjem većih suma![]()
sreca pa stari ne smiju izlaziti
- King Theoden
#12097 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Je li neko pojasnio zašto se tijelo ne bori protiv ovog virusa?
- Diwan
#12098 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je mišljenje koje treba da se više čuje.
- Diwan
#12099 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ko kaže da se ne bori? Ko se bori onda ako ne tijelo, tvoj imuno sistem.King Theoden wrote: ↑24/03/2020 10:54Je li neko pojasnio zašto se tijelo ne bori protiv ovog virusa?![]()
- GAU8