Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
MMM1977
#11951 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sjajna emisija je bila juče na discovery kanalu o virusu gripe, koja baca dosta svjetla na ovu pandemiju. Bilo je pitanje dana kada će se ovo desiti što se upravo dešava.
- drag_gost
#11952 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tako je, selektivna istina je najsladja, zar ne? Kontanje nemoj uzimati u obzir. Drz' se ti teorija zavjere i ne zamaraj se mnogo virusom. Sve su to vanzemaljci skuhali.
-
AmirBaa
#11953 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Može li neko kratko objasnjenje za nas sto ne znamo njemackisalik79 wrote: ↑23/03/2020 23:27Bluemore wrote: ↑23/03/2020 22:21evo jos jedan expert svjetskog ranga koji prica istu stvar-- sta se desilo u italijipinkman wrote: ↑23/03/2020 21:55
Konacno neko pametan! Dizdarevic je podijelio intervju sa infektologom. Gledam veceras na N1 bio Solakovic. On je kardiohirurg, a ne epidemiolog, infektolog ili eventualno pulmolog, pa da nam prica o plucima. Kakve on veze ima sa virusima.
I pozvani i nepozvani su se poceli petljati tamo gdje im nije mjesto. Neka oslobode medijski prostor ljudima koji su infektolozi i epidemiolozi. Ovo je kao da advokat koji cijelo vrijeme bavi razvodima brakova pocne pocne da prica o krivicnom pravu.
treba geldati od 10:20 nazalost je na njemackom intervju
![]()
![]()
Bravo! Ovakav stav potenciram od prvog dana. A ne medijska histerija i opci haos, pa i defetizam (ljudi su doslovno poceli vjerovati da je infekcija koronom njihov skoro definitivni kraj), koji se namjerno agresivno plasira svekolikoj (izbezumljenoj) "publici".
-
daddy-kool
- skafiskafsnjak
#11955 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma u biti, slaze se sa ovim makedoncem 
-
invincible1921
#11956 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci po ovome su prekljucer vrhunac dosegli...valjda nastavi oapdati
-
last mohicans
#11957 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nemoj da se Komso dize, Boga ti..Dosta nam je Fadila i Solaka. Nek se lupa domacom rakijom da prije sebi dođe da bi se mogao posvetiti drzavničkim poslovima i udaranjem po prstima. Puno je kandidata, ali ne bi trebao Vuleta, poslat ce nam brasna.Labirint wrote: ↑23/03/2020 23:23Da, definitivno najpametnije, biti u izolaciji. Kao i predsjednik nam, otišao čovjek u izolaciju i skinuo svaku obavezu sa sebe a pritom nikakve vijesti, nalaza, jebem ti državu kad nema jedan test gratis za njega da odmah sazna na čemu je (smo) pa da prione na udarnicki rad kako je, Jelte, i naučiolast mohicans wrote: ↑23/03/2020 22:54 @pinkman.Mada ni kod nas nema federalnog ministra zdravstva. Gdje je taj covjek uopste.
U izolaciji![]()
![]()
Btw za ovog nam ministra zdravstva juče saznsah guglajuci, pojma nisam imao uopšte koje je tipus dok mu se danas gazda iz hacijende nije javio pa i on KAO MINISTAR ZDRAVSTVA shvatio da mora reći koju. Doduše kada imaš Čerkeza kao pomoćnika i nemaš potrebu da se oglasvas![]()
Ali Fahro opasno izlazi iz zone pada, on raste kao ovaj peak virusa. Voljeli ga ne voljeli, nesta radi. Kako onaj zupan Kantona 10 oklempi usima od jednog statusa na instagramu.
- Dozer
#11958 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koliko je tebi godina, matere ti....?
Ti pricas o selektivnoj istini, a procitao prve dvije recenice i izvukao zakljucak o svemu... Vrh...
Last edited by Dozer on 23/03/2020 23:55, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
#11959 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedno mogu potvrditi , a to je ovo sto.govori za prehladu i gripu. Mislio sam da bar jednom godisnje imam gripu. Sve do prije 2 mjeseca kad sam fasovao influenzu a . Znaci Boze.... 200m nisam mogao hodati, zraka nemam, boli sve.dječak sa šibicama wrote: ↑23/03/2020 21:30
konacno normalan objektivan stav
internet mediji su vece zlo od virusa
I da neko stariji , sa jos nekom bolescu , fasuje to.... Velika sansa je da umre. Ja ne pusim , nikakvih bolesti nemam, nisam 200m mogao hodati , moram odmoriti.
Tako da.... Jednom sam u zivotu gripu imao.
Ps: nadam se da sam imao koristi od te gripe u vidu jaceg imuniteta
- Dozer
-
MMM1977
#11961 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam sve bliže zaključku kako korona nije plaho opasnija od obične gripe
Pa jbt, od sezonske gripe, iako postoji vakcina i taj nekakav kolektivni imunitet godišnje umre 200-300.000 ljudi. Još poznajemo neprijatelja.
Nadalje, imam osjećaj da ovaj broj smrtnih slučajeva je dosta napumpan, meni se čini da ko god kihne a kasnije umre ide u statistiku korone, nema veze što ima još 12 dijagnoza i što bi i bez korone umro za 7 dana.
Nadalje, imam osjećaj da ovaj broj smrtnih slučajeva je dosta napumpan, meni se čini da ko god kihne a kasnije umre ide u statistiku korone, nema veze što ima još 12 dijagnoza i što bi i bez korone umro za 7 dana.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#11962 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@skafiskafsnjak ista situacija kod mene, na novu godinu, od temperature, oči me boljele, misici, sve. Za 5 dana ko nov covjek 
-
pinkman
#11963 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovako se i ja tjesim da je ono sto sam ja imao prije dva mjeseca gripa ili cak koronaskafiskafsnjak wrote: ↑23/03/2020 23:53 Jedno mogu potvrditi , a to je ovo sto.govori za prehladu i gripu. Mislio sam da bar jednom godisnje imam gripu. Sve do prije 2 mjeseca kad sam fasovao influenzu a . Znaci Boze.... 200m nisam mogao hodati, zraka nemam, boli sve.
I da neko stariji , sa jos nekom bolescu , fasuje to.... Velika sansa je da umre. Ja ne pusim , nikakvih bolesti nemam, nisam 200m mogao hodati , moram odmoriti.
Ps: nadam se da sam imao koristi od te gripe u vidu jaceg imuniteta![]()
- black
#11964 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
KIJAMETSKO DOBA: Dnevnik iz izolacije Andreja Nikolaidisa
Ponedjeljak, 23. mart 2020.
Jutros vijest: „Češka i Poljska ukrale maske namijenjene Italiji“.
Kina je, navodno, poslala 680k maski kao pomoć Italiji. Maske su, iz nekog razloga, za Italiju putovale preko teritorije dvije evropske, uljudne, katoličke nacije visokih kulturnih i civilizacijskih dometa. Rečene maske nisu bile namijenjene ni primitivnim Balkancima ni teroristima i silovateljima sa Bliskog istoka. Nego takođe evropskoj, uljudnoj, katoličkoj naciji visokih kulturnih i civilizacijskih dometa. Češke i poljske vlasti su, ipak, pokrale maske namijenjene Talijanima. Kao što je – ili bi moralo biti – opštepoznato, takozvane religijska, civilizacijska i kulturološka bliskost ne postoje: one su samo argument u mobilizaciji koja se vrši kada nekoga sa kim se navodno nije blizak treba ubiti, protjerati ili mu zabraniti ulazak u zemlju. Budući da religijska, civilizacijska i kulturološka bliskost, rekosmo li, ne postoje, one ne mogu poroditi solidarnost.
...
Juče se guverner države New York požalio da nema para da kupi dovoljno respiratora. Trump je odlučio da neće centralizovati nabavku najvažnije sprave za liječenje oboljelih od smrtonosnog virusa. Time je skot podigao cijenu respiratora te omogućio ekstra profit proizvođačima i distributerima. Odlukom da svaka američka država kupuje za sebe, Trump je povećao broj kupaca na američkom tržištu. Pošto je tržište zvijer lišena morala i daleko ubojitija (te svakako odvratnija) od koronavirusa – zato što je porasla potražnja za respiratorima, porasla je i njihova cijena. U samo jedan dan, cijena respiratora se sa 14 hiljada popela na 40 hiljada dolara. Eto zašto je Bernie Sanders „neprihvatljiv“ i nedovoljno dobar da postane američki predsjednik: on bi, kako bi bilo učinjeno i u bivšoj Jugoslaviji, nacionalizovao sve respiratore i pravedno ih podijelio. Tako bi spriječio praktičnu licitaciju za respiratore, u kojoj će bogate američke države one siromašnije ostaviti bez respiratora tako što će ponuditi veću cijenu. Tako bi, takođe, spriječio profiterstvo u vrijeme pošasti. Kome treba takav predsjednik?
...
Maske u Americi su na početku krize koštale 60 centi. Sada koštaju 7 dolara. I fali ih. Budući da ih fali, biće još skuplje. I onda vam govore kako će koronavirus biti poguban po ekonomiju. Recite to trgovcima maskama i respiratorima. Pare će se samo preliti. Iz naših džepova u džepove u koje pare i inače idu.
No bez brige, velike kompanije i filantropi koji ih vode doniraće maske. Apple će, recimo, donirati milione maski američkim zdravstvenim radnicima. To je, osim što je dirljivo, dobro i za reklamu, a nije loše ni za povrat poreza.
Koliko je retardiran, korumpiran, dekadentan sistem u kojem „osam najrazvijenijih“ zemalja svijeta nisu, u stanju najveće nužde, proizvesti masku – sašiti, dakle, komad platna? Ali će zato, trebamo vjerovati, proizvesti vakcinu?
Istovremeno, čitam jutros, španske vlasti kupuju robote koji će oboljelima mjeriti temperaturu. A da kupe robote koji šiju maske?
...
Dvije dobre žene iz Nikšića, u svojoj maloj krojačkoj radnji, o svom trošku šiju maske i poklanjaju ljudima. Može i tako. Kad nemaš bogatstvo, može i tako.
Očekivati solidarnost od bogatih zaludan je posao. Desi se i takav incident, da i bogati doista pokloni – bez zadnje misli o tome kako će i na poklonu zaraditi. Ali bogatstvo je neprelazna, takoreći strukturalna prepreka za solidarnost.
- skafiskafsnjak
#11965 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mene sve , bukvalno sve, bolilo....
Glava, pluca, noge, ruke, ledja, temperatura... U Minhenu sam . Sjebo sam se bio da nije ovo korona sranje . Sreca dodje nalaz, influenza a .
Tako da, kao sto rekoh, prvi put u zivotu sam gripu imao....
Jebeno je i stariju osobu bi mozda kostalo zivota.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#11966 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Deklarativni princip EU je solidarnost a o njoj nema niti govora. Pristati na filozofiju "samo meni" nije odustajanje od utopije već pristajanje na animalističku distopiju.Ermin ZM wrote: ↑23/03/2020 23:35 Ako mislis da se i jedna zemlja vodi principima filantropije i empatij, a ne licnim interesima, grdno se varas. Mada znam da si svjesan i sam da to nije tako. U krizi se javlja instinkt prvo zastita sebe, svoje grupe pa onda ostalih. EU je kulturoloski jako razlicito drustvo nastalo na temeljima zajednickog ekonomskog interesa. I politika je samo to, interes. Nisu Rusija, Kina, i Kuba pomogle jer su se sazalile,
nego zbog interesa. Koji su tacno ne bih ulazio u to. Utopija je samo zamisljeni koncept koji nije ostvariv od strane ljudskog roda.
Hrk, pljuc.
Neka, hvala.
- skafiskafsnjak
#11967 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja jos u Minhenupinkman wrote: ↑23/03/2020 23:58Ovako se i ja tjesim da je ono sto sam ja imao prije dva mjeseca gripa ili cak koronaskafiskafsnjak wrote: ↑23/03/2020 23:53 Jedno mogu potvrditi , a to je ovo sto.govori za prehladu i gripu. Mislio sam da bar jednom godisnje imam gripu. Sve do prije 2 mjeseca kad sam fasovao influenzu a . Znaci Boze.... 200m nisam mogao hodati, zraka nemam, boli sve.
![]()
Al et , koliko znam, imunutet je top kad prebolis gripu ahha
- Dozer
#11968 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U tome i jeste poenta. Od "obicne" gripe, tj. influenze, godisnje umre oko 450.000 ljudi u prosjeku (290.000 do 650.000).skafiskafsnjak wrote: ↑23/03/2020 23:53 Jedno mogu potvrditi , a to je ovo sto.govori za prehladu i gripu. Mislio sam da bar jednom godisnje imam gripu. Sve do prije 2 mjeseca kad sam fasovao influenzu a . Znaci Boze.... 200m nisam mogao hodati, zraka nemam, boli sve.
Ovaj virus je po trenutnoj statistici duplo zarazniji od gripe, ali i dalje daleko manje zarazan od nekih drugih bolestina koje imaju puno visu stopu smrtnosti. Pri tom, siri se iskljucivo udisanjem i na bliskoj distanci medju ljudima (<2m). Pitanje je - zasto se onda bas on ovoliko napumpao i bacio ljude u paniku i histeriju, a za ove druge i kad su bile epidemije - nije bilo ni priblznih mjera?
Zasto svake godine nemamo ovakvu situaciju za infuenzu ("obicnu gripu"), s obzirom da tokom sestomjesecne sezone, i gledajuci gornji godisnji posjek od 450K, imamo 2.500 umrlih od nje dnevno sirom svijeta...? Ili, od 1.611 do 3.611, ako uzmemo najmanju i najvisu vrijednost.
- zubi
#11969 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije tacno da se siri iskljucivo udisanjem, mozes ga pokupiti i sa predmeta.Dozer wrote: ↑24/03/2020 00:04U tome i jeste poenta. Od "obicne" gripe, tj. influenze, godisnje umre oko 450.000 ljudi u prosjeku (290.000 do 650.000).skafiskafsnjak wrote: ↑23/03/2020 23:53 Jedno mogu potvrditi , a to je ovo sto.govori za prehladu i gripu. Mislio sam da bar jednom godisnje imam gripu. Sve do prije 2 mjeseca kad sam fasovao influenzu a . Znaci Boze.... 200m nisam mogao hodati, zraka nemam, boli sve.
Ovaj virus je po trenutnoj statistici duplo zarazniji od gripe, ali i dalje daleko manje zarazan od nekih drugih bolestina koje imaju puno visu stopu smrtnosti. Pri tom, siri se iskljucivo udisanjem i na bliskoj distanci medju ljudima (<2m). Pitanje je - zasto se onda bas on ovoliko napumpao i bacio ljude u paniku i histeriju, a za ove druge i kad su bile epidemije - nije bilo ni priblznih mjera?
Zasto svake godine nemamo ovakvu situaciju za infuenzu ("obicnu gripu"), s obzirom da tokom sestomjesecne sezone, i gledajuci gornji godisnji posjek od 450K, imamo 2.500 umrlih od nje dnevno sirom svijeta...? Ili, od 1.611 do 3.611, ako uzmemo najmanju i najvisu vrijednost.
- Bluemore
#11970 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne pobija on da ima smrtonosni ishod niti da je sasa virus ali metode primjenjene donijele vise stete nego koristi na pocetku u kini i u italiji
- L3D3NA
#11971 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
kako ti se da
da si bar ušao u razgovor/raspravu sa osobom koja bi se potrudila oko argumenata, nego s njim, kojem je argument svizac zamotao/odmotao cokoladu uz odobrenje
- Dozer
#11972 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tacno. I onda...? Uvuce ti se kroz kozu? Ili ipak mora nekako doci do usta, nosa ili ociju (suzni kanal)?
Dakle - samo udisanjem. Moze se siriti dodirom, ali zaraza ide na samo 3 mjesta, a to su usta, nos i oci. Nema cetvrto.
- zubi
#11973 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bgt jesmo li mi gledali isti intervju??? Cuj rekao da nije toliko zarzano ni smrtonosno
Na cemu si ti???
- Dozer
#11974 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma mazohista...Obozavam ove likove kojima je domet ovo sto upravo ovaj pokazuje.
Ti kazes "boli ma palac", a on na to onda ide sa "Kakve veze lakat ima s tim?", i jos te pokusa ubijediti da si ti rekao upravo lakat, jer je prst dio ruke, kao i lakat, pa se, valjda, podrazumijeva da je to sve jedno te isto.
Al' necu vise
Last edited by Dozer on 24/03/2020 00:12, edited 1 time in total.
- zubi
#11975 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hahah, dakle da rezimiramo, nije istina da se presnosi samo bliskim kontaktom sa nekim, nego ga pokupis dodirujuci predmete, koje je zarazeni dodirnuo SATIMA prije tebe...