Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
mO k3

#11676 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Leon16v wrote: 23/03/2020 14:19 Danas je američki avion sletio na aerodrom, sa opremom za bolnice, vodom, hranom
Vodu ?? Stvarno šta će nam voda
svjezi_ustipak

#11677 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

mO k3 wrote: 23/03/2020 14:20
Leon16v wrote: 23/03/2020 14:19 Danas je američki avion sletio na aerodrom, sa opremom za bolnice, vodom, hranom

Abdestimo se. Trebaće nam :D :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#11678 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Leon16v »

mO k3 wrote: 23/03/2020 14:20
Tako piše na stranici ambasade
Sara03

#11679 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sara03 »

manuchao91 wrote: 23/03/2020 14:11 kakvo je stanje u Italiji danas
To ćemo saznati negdje oko 18 sati kada izlaze zvanični podaci.
geralt

#11680 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Naslovnica wrote: 23/03/2020 14:14
King Theoden wrote: 23/03/2020 14:08 Turska povlači još jedan odličan potez.
Domaćim proizvođačima zaštitnih maski zinulo dupe na velike cijene koje se nude na inostranom tržištu.
Ustao je ministar i dao im rok od nekoliko sati da se odluče hoće li te maske prodati državi kako bi se pomirile zdravstvene ustanove, ili će plasirati tamo gdje žele.
Ako ne prodaju državi, firme će preći u državno vlasništvo :thumbup:
U Turskoj uveli komunizam? :-)
Pola zapadnih drzava ce uskoro poceti sa nacionalizacijama kljucnih sektora industrije. U UK su vec "regrutovali" sve privatne zdravstvene ustanove da radu u sklopu drzavne NHS u suzbijanju korone, i to je uradila konzervativna vlada. Za godinu dana ce nam Edvard Kardelj izgledati kao Milton Friedman :D
bunk

#11681 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

Kakva prica :lol:
Socijalizam se vraca na velika vrata..
Mogy87

#11682 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 23/03/2020 14:12
Mogy87 wrote: 23/03/2020 13:56
salik79 wrote: 23/03/2020 13:47

Oprosti, kojim argumentima?
Da su naucnici dali odgovor na pitanje na koji nacin se vrsi prenos bolesti. U tekstu koji si naveo naucnica je postavila to pitanje i zakljucila da se definitivan odgovor ne moze dati. Naucnici iz Juzne Koreje su dali odgovor na to pitanje. S obzirom na to da nisi procitao rad koji sam postavila jos jednom ponavljam:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
I, kakve veze ovo ima sa clankom koji sam ja postavio? Nekako, kao da i tebe opisuju u clanku koji postavih:
“It could be either explanation. In the case of bioterrorism, if it is not considered at all, it can never be detected, unless it involves an eradicated pathogen such as smallpox” says MacIntyre. “In public health we are generally not good at interpreting aberrant patterns. A good example is the Rajneesh salmonella attack in 1984 in the US – public health authorities did not consider the possibility of bioterrorism, despite a local politician arguing the case that it might be bioterrorism, and despite the facts not fitting with ordinary food poisoning. If Rajneesh had not confessed later, the attack would have never been recognised, and even when he did confess, he wasn’t believed. This case illustrates normal human tendency to force available facts into common, confortable explanations, rather than to view the facts objectively.”
Ti razumijes da se u danasnje vrijeme radi geneticko ispitivanje virusa i da se tako uspostavlja lanac prenosa zaraze? Porediti to s praksom ispitivanja slucaja trovanja hranom 1984. godine je jako neozbiljno. To sto ti mislis da je manipulacija gena virusa nesto sto je jako jednostavno, ne znaci da je to u stvarnosti tako. Da je kojom srecom, sad bi imali lijek za karcinom i mnoge druge teske bolesti.
Ad hominem necu ni komentarisati.
Cortado

#11683 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 14:14
Cortado wrote: 23/03/2020 14:09
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 13:42

Ljudi dovoljna je sekunda i eto barotraume pluća. Ne treba se igrati. Primum non nocere! Ko je taj ko će na nepoznatu mašinu staviti čovjeka i otići drugom pacijentu?! Naučna fantastika. Neka traže ko ima da proda/posudi, zato su tu. A ove predstave za javnost su najblaže rečeno smiješne.
Naravno. Na kraju krajeva, u akutnim situacijama postoji i opcija dijeljenja jednog respiratora na 4 pacijenta, naravno uz uslov da respirator isporucuje dovoljan volumen i pritisak, da je svima potreban isti tip ventilacije i da su pacijenti istih fizickih odlika. Postoje pokusaji gdje su jedan respirator dijelili na 6 i 9 pacijenata, ali je problem u tome sto se onim pacijentima koji su fizicki najdalji od respiratora, dodatnim ekstenzijama povecava mrtvi prostor u sistemu i time ponovo upumpava ekspirijumski zrak jedva ili nikako obogacen O2, i ne zadovoljava kriterijume za vlaznost i temperaturu.
Slažem se za dijeljenje. Ono što mene brine je osoblje. Procjenje su da 50% osoblja obolijeva, špto znači da će ostatak osoblja na kraju živjeti u bolnicama.

I nije mi jasno što se ne razlete po svijetu i ne počnu zvati sve živo. Ima li polovni respirator kanadske bolnice? Američke armije? Francuska donacija Indiji? Tu su da nalaze materijal a ne da pametuju. Ja sam sinoć vidio (nakon izjave o homemade respiratoru) pacijenta napuhanog k'o balon nakon 2 minute na našem respiratoru...
Pa to je odlika oportunistickih i senzacionalistickih politicara koji nazalost egzistiraju na Balkanu. Jos sam sa nekoliko strana cuo ideje o respiratorima sklepanim na brzinu jer je to "obina masina za upuhivanje zraka". Srecom, sve se zavrsilo (nadam se) samo na prici. Nadam se da ce kolege (ljekari i medicinske sestre-tehnicari kao i nemedicinsko osoblje) koji ce ponijeti najveci dio tereta u ovoj krizi, imati dovoljo snage, hrabrosti i kreativnosti kako bi pomogli svima kojima je pomoc potrebna.
JThomas

#11684 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

ispade respirator k'o pumpa za loptu, samo deri. toliko je potrebnih a jednostavnih stvari, mi hranu ne proizvodimo više koliko treba, ni ovo što imamo, ni za svoje potrebe, pa hajmo krenuti od respiratora.
svjezi_ustipak

#11685 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

Cortado wrote: 23/03/2020 14:35
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 14:14
Cortado wrote: 23/03/2020 14:09

Naravno. Na kraju krajeva, u akutnim situacijama postoji i opcija dijeljenja jednog respiratora na 4 pacijenta, naravno uz uslov da respirator isporucuje dovoljan volumen i pritisak, da je svima potreban isti tip ventilacije i da su pacijenti istih fizickih odlika. Postoje pokusaji gdje su jedan respirator dijelili na 6 i 9 pacijenata, ali je problem u tome sto se onim pacijentima koji su fizicki najdalji od respiratora, dodatnim ekstenzijama povecava mrtvi prostor u sistemu i time ponovo upumpava ekspirijumski zrak jedva ili nikako obogacen O2, i ne zadovoljava kriterijume za vlaznost i temperaturu.
Slažem se za dijeljenje. Ono što mene brine je osoblje. Procjenje su da 50% osoblja obolijeva, špto znači da će ostatak osoblja na kraju živjeti u bolnicama.

I nije mi jasno što se ne razlete po svijetu i ne počnu zvati sve živo. Ima li polovni respirator kanadske bolnice? Američke armije? Francuska donacija Indiji? Tu su da nalaze materijal a ne da pametuju. Ja sam sinoć vidio (nakon izjave o homemade respiratoru) pacijenta napuhanog k'o balon nakon 2 minute na našem respiratoru...
Pa to je odlika oportunistickih i senzacionalistickih politicara koji nazalost egzistiraju na Balkanu. Jos sam sa nekoliko strana cuo ideje o respiratorima sklepanim na brzinu jer je to "obina masina za upuhivanje zraka". Srecom, sve se zavrsilo (nadam se) samo na prici. Nadam se da ce kolege (ljekari i medicinske sestre-tehnicari kao i nemedicinsko osoblje) koji ce ponijeti najveci dio tereta u ovoj krizi, imati dovoljo snage, hrabrosti i kreativnosti kako bi pomogli svima kojima je pomoc potrebna.

Stavljanje na ovakav respirator iz kuće izrade je isto što i bolesnika staiti na dijalizni aparat sa janjećom kožom umjesto membrane i vodom sa česme. K'o preživi, pričaće.
Neka svako radi svoj posao i biće ok. Za početak da nađu gdje ima iskoristive opreme i neka je donesu u BiH. OStalo je do nas.
GandalfSivi

#11686 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Dzaba sve, opet su Ameri tu prvi da nam pomognu. Citam da su ovi Salikovi odbili pomoc, jer je “virus generski napravljen da pobije Irance” :lol: Zali boze naroda...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#11687 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 14:39 Stavljanje na ovakav respirator iz kuće izrade je isto što i bolesnika staiti na dijalizni aparat sa janjećom kožom umjesto membrane i vodom sa česme. K'o preživi, pričaće.
Neka svako radi svoj posao i biće ok. Za početak da nađu gdje ima iskoristive opreme i neka je donesu u BiH. OStalo je do nas.
Slažem se. Po toj logici bi onda svakom potencijalno zaraženom mogli podijeliti po pumpu za bicikl...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11688 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ZBOG UNIŠTAVANJA PRIRODE
|
Stručnjaci upozoravaju: Koronavirus je samo prva u nizu pandemija koje nam slijede

Čak i kada uspijemo zaustaviti širenje koronavirusa, morat ćemo se pozabaviti pripremama za sljedeću globalnu zarazu, tvrde stručnjaci.
Stručnjaci na području očuvanja životne sredine upozoravaju da koronavirus neće biti posljednja pandemija koja će pogoditi čovječanstvo, ako nastavimo zanemariti utjecaj koji uništavanje prirode ima na širenje zaraznih bolesti.

"U potpunosti sam siguran da će ovakvih bolesti biti i u budućnosti, ako nastavimo uništavati prirodu, krčiti šume i loviti divlje životinje iz bilo kojeg razloga", poručuje za The Independent Enric Sala, morski ekolog i pripadnik projekta National Geographica Campaign For Nature.
planeta se okrece protiv najveceg kancera koji je na njoj, ljudi.
Naslovnica

#11689 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

geralt wrote: 23/03/2020 14:26
Naslovnica wrote: 23/03/2020 14:14
King Theoden wrote: 23/03/2020 14:08 Turska povlači još jedan odličan potez.
Domaćim proizvođačima zaštitnih maski zinulo dupe na velike cijene koje se nude na inostranom tržištu.
Ustao je ministar i dao im rok od nekoliko sati da se odluče hoće li te maske prodati državi kako bi se pomirile zdravstvene ustanove, ili će plasirati tamo gdje žele.
Ako ne prodaju državi, firme će preći u državno vlasništvo :thumbup:
U Turskoj uveli komunizam? :-)
Pola zapadnih drzava ce uskoro poceti sa nacionalizacijama kljucnih sektora industrije. U UK su vec "regrutovali" sve privatne zdravstvene ustanove da radu u sklopu drzavne NHS u suzbijanju korone, i to je uradila konzervativna vlada. Za godinu dana ce nam Edvard Kardelj izgledati kao Milton Friedman :D
U UK se to radi na drugačiji način, niko nikome ne oduzima firmu, pogotovu ne privatnu. Zna se kako se radi takva vrsta partnerstva.
Naslovnica

#11690 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

King Theoden wrote: 23/03/2020 14:17
Naslovnica wrote: 23/03/2020 14:14 U Turskoj
...uvode red. Sankcionišu one kojima je guzica zinula na profit i koji bi zbog istog vlastiti narod ostavili na cjedilu.
A diktator Erdogan određuje koliko je kome zinula guzica i kome će se oduzimati privatna imovina?!
bunk

#11691 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

GandalfSivi wrote: 23/03/2020 14:41 Dzaba sve, opet su Ameri tu prvi da nam pomognu. Citam da su ovi Salikovi odbili pomoc, jer je “virus generski napravljen da pobije Irance” :lol: Zali boze naroda...
Ameri su nama otac i mati.
Patriotama ove Drzave Bosne i Hercegovine.
I love America.
Dozer

#11692 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 23/03/2020 14:04 Pravi si primjerak, ne znam cega, ali si primjerak. Eklatantan. :D

Za razliku od tebe, ja se vodim cinjenicama i naucnim, empirijskim istrazivanjima. A ne, kao ti da tvrdim da je 5G tehnologija stetna, kao i masu drugih teorija zavjera. I kada ti neko napise i podupre to cinjenicama, onda ego ne da dalje. ;)

Hajd' zdra'o.
Vidim ja da ti nista ne znas. Poenta je da JA nisam nista tvrdio za 5G. Jos samo da ti to skontas :lol: :lol:
astala_vistala

#11693 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by astala_vistala »

Narucimo par miliona brzih testova.

Novinari foruma da pokrenu masovni hastag #firstfreezone

Budemo prva zemlja koja je se kultarisala virusa.

Pozovemo sve turiste svijeta na granici brzi testovi se rade.

I postanemo ekonomski sila.

:bih:
emirolini

#11694 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Treba Trumpu reci da smo kao Guam spremni da nas vodi...
piupiu

#11695 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 13:55
piupiu wrote: 23/03/2020 13:52
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 13:48 To je super, odlično, krasno. Možda raja nekad nešto i skontaju. Za COVID-21 :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Da znaju koliko funkcija ima aparat i kako se to pravi jasnije bi im bilo da pokušavaju napraviti space shuttle :D
Pusti inžinjere da se zabavljaju. Iz tih tech-jamova svašta korisno izadje. :)

nemam ništa protiv, neka se igraju. svakako su u izolaciji :)

Eno Bekto kupio dva respriatora u Njemačkoj i 100 pandemijskih odijela za KB Goražde. To Fadil treba da radi a ne da narodu zamazuje oči respiratorom iz Gračanice.

Ne znam jesu li se sjetili da na tržištu postoji korištena i polovna oprema. Neka to kupuju pa neka servisiraju.
Pa neki dan je BH Telecom rekao da doniraju milion maraka za nabavku respiratora. I od tad niko ni riječi, jesu l' šta naručili, hoće li, kad će... :roll:
ćiribiribela

#11696 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Ja sam napokon uspjela dobiti ministarstvo zdravstva, jos nemam rezultata. Kaze zena da toliko ljudi testiraju da je raspad sistema, i rece "zao nam je, ali i dalje ne smijete izaci iz kuce". Od srijede zatvorena u 50 kvadrata. :-)
Mea_parvitas

#11697 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mea_parvitas »

Mi idemo na posao 14 dana :D
bunk

#11698 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bunk »

ćiribiribela wrote: 23/03/2020 15:20 Ja sam napokon uspjela dobiti ministarstvo zdravstva, jos nemam rezultata. Kaze zena da toliko ljudi testiraju da je raspad sistema, i rece "zao nam je, ali i dalje ne smijete izaci iz kuce". Od srijede zatvorena u 50 kvadrata. :-)
Jel placeno?
drag_gost

#11699 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 23/03/2020 15:18
drag_gost wrote: 23/03/2020 14:04 Pravi si primjerak, ne znam cega, ali si primjerak. Eklatantan. :D

Za razliku od tebe, ja se vodim cinjenicama i naucnim, empirijskim istrazivanjima. A ne, kao ti da tvrdim da je 5G tehnologija stetna, kao i masu drugih teorija zavjera. I kada ti neko napise i podupre to cinjenicama, onda ego ne da dalje. ;)

Hajd' zdra'o.
Vidim ja da ti nista ne znas. Poenta je da JA nisam nista tvrdio za 5G. Jos samo da ti to skontas :lol: :lol:
Aha znaci nesto iz onog teksta je istina, nesto nije. Hajde makar nesto si skontao. Stivo za predskolsko cemo ostaviti za neki drugi zivot. :lol: :lol: :lol:
salik79

#11700 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 23/03/2020 14:30
salik79 wrote: 23/03/2020 14:12
Mogy87 wrote: 23/03/2020 13:56

Da su naucnici dali odgovor na pitanje na koji nacin se vrsi prenos bolesti. U tekstu koji si naveo naucnica je postavila to pitanje i zakljucila da se definitivan odgovor ne moze dati. Naucnici iz Juzne Koreje su dali odgovor na to pitanje. S obzirom na to da nisi procitao rad koji sam postavila jos jednom ponavljam:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
I, kakve veze ovo ima sa clankom koji sam ja postavio? Nekako, kao da i tebe opisuju u clanku koji postavih:
“It could be either explanation. In the case of bioterrorism, if it is not considered at all, it can never be detected, unless it involves an eradicated pathogen such as smallpox” says MacIntyre. “In public health we are generally not good at interpreting aberrant patterns. A good example is the Rajneesh salmonella attack in 1984 in the US – public health authorities did not consider the possibility of bioterrorism, despite a local politician arguing the case that it might be bioterrorism, and despite the facts not fitting with ordinary food poisoning. If Rajneesh had not confessed later, the attack would have never been recognised, and even when he did confess, he wasn’t believed. This case illustrates normal human tendency to force available facts into common, confortable explanations, rather than to view the facts objectively.”
Ti razumijes da se u danasnje vrijeme radi geneticko ispitivanje virusa i da se tako uspostavlja lanac prenosa zaraze? Porediti to s praksom ispitivanja slucaja trovanja hranom 1984. godine je jako neozbiljno. To sto ti mislis da je manipulacija gena virusa nesto sto je jako jednostavno, ne znaci da je to u stvarnosti tako. Da je kojom srecom, sad bi imali lijek za karcinom i mnoge druge teske bolesti.
Ad hominem necu ni komentarisati.
Ne, ne razumijem. Pretpostavljam da ti je to struka, cim bolje vladas materijom od ovih australskih naucnika?
Locked